2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Li-ion/pol akkumulátorok töltése a lehető legjobb élettartamért

Írta: | Kulcsszavak: li-ion . li-pol . akku . akkumulátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

FIGYELEM! Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy mennyire van értelme így vagy úgy tölteni az eszközöket és ez alapján mennyire "fölösleges" kímélni az akkukat.

Ezt egy infómegosztó és gyűjtő írásnak szánom, tehát a kommentek alapján módosíthatom a jövőben, hogy tényleg valós és használható infót adjak közre.

Most az a lényeg, hogy az észszerűség határán belül hogy lehet a legjobban meghosszabbítani a Li-ion/pol akkuk élettartamát úgy, hogy az még a végfelhasználó számára vállalható napi töltésszámmal elérhető legyen.

Rengeteg infó van az interneten ajánlásokról, tényekről és tévhitekről, de általában 3 tábort lehet megfigyelni:

1. Hagyják merülni az eszközt, amíg csak lehet és valahol 15% alatt dugják fel tölteni (az se baj, ha 0-ra merül), majd egészen 100%-ig töltik.

2. 20-80-oznak és szinte csak mobiltelefonoknál. Az utóbbi években egyre több helyen látom/hallom az interneten és mobilszervizes kollégáktól, hogy ezzel a módszerrel szépen lehet csökkenteni a cellák degradálódását még úgy is, hogy emiatt többször kell töltőre dugni.

3. Minden nap éjszaka töltik töltöttségi szinttől függetlenül: általában 50-20% között kerül fel a töltőre és 100%-ig tölt. Leginkább mobilokat szeretnek így tölteni.

Én a batteryuniversity tanulmányából indulok ki, mert látszólag értik miről beszélnek. Aki nem ismeri, nagyon ajánlom, hogy először azt olvassa át.

Van egy szép kis grafikon a fenti tanulmányban, ami szerintem minden vitán felül áll:

20-80 pont nem szerepel benne, de a 25-80 és 25-100 is tökéletes, mint összehasonlítási alap.
Vegyük a 85%-os elhasználódást: 25-ről 80-ra töltve 4500 ciklusról beszélünk, 25-ről 100-ra meg kicsivel több, mint 2000 ciklusról.
40-ről és 50-ről 100-ra tölteni alig növeli a ciklusok számát: valahol 2700 ciklus körül lehet, míg 85%-ra romlik az akkumulátor állapota.
A legjobb eredmények a 75%-ig való töltésből erednek.
25-75 esetén valahol 7000 ciklus után állunk csak 85%-on. 45-75 esetén ez kb. 12000 ciklus. 5000 ciklusnál még 90%-os az állapota!

Akkor most jöjjön a józan ész: minél ritkábban szeretnénk a töltéssel foglalkozni. Az nyilván nem vállalható, hogy naponta 5x dugok fel egy eszközt tölteni, tehát szerintem már a 45-75 se alkalmazható mondjuk egy mobiltelefon esetében, mert egész egyszerűen túl gyorsan merül.
A 20-80 ebben a tekintetben már sokkal csábítóbb, mert a teljes kapacitás 60%-a azért csak rendelkezésre áll és (a diagramot nézve, hasra ütve mondom) 85%-os degradálódást kb. 2500 ciklus után ér el, ami azért nem olyan vészes.

Nézzünk egy kis összegzést kiegészítve a fentiek lényegével:

-Rossz ötlet 20% alá merülni hagyni. A tesztek ki se térnek rá és bárkit kérdeztem eddig, mindenki ezen az állásponton van
-A fentiek alapján rossz ötlet teljesen feltölteni az akksit. 75% körül van a sweet spot és minél tovább töltjük, annál jobban hatunk az élettartamára - negatív értelemben
-Túl hidegben (0 °C alatt) és túl melegben (40 °C fölött) ne töltsük! (ez a gyorstöltés legnagyobb rákfenéje, mert túlságosan felforrósodik az akkumulátor. Persze a helyzet nem annyira egyszerű, mert a magasabb hő magas feszültségen sokkal károsabb, ezért is vált sokkal lassabb töltésre 90% felett). Illetve az épeszűbb gyártók nem 50W-120W-al töltenek, hanem *csak* 15 wattal, ami kb. 40 °C fölé nem melegíti az akksit normál szobahőmérsékleten.
-Gyorstöltést a fenti pont miatt érdemes inkább mellőzni.

Azaz szerintem az ideális töltés élettartam szempontjából a 25-75, feltéve ha így egy napot kibír az eszköz.

Nyitott kérdések:

Mi van a memóriaeffektussal?
-Li-ion esetében van pici. Batteryuniversity alapján 500 óra (~20 nap) után kell egy teljes feltöltés, hogy ne csökkenjen a memóriaeffektus miatt a teljes kapacitás.
-Li-pol esetében ÁLLÍTÓLAG nincs memóriaeffektus, nem kell sose 100-ig tölteni.

És a kisütés? Fontos 0-ig meríteni, hogy rendesen legyen *kalibrálva az akku (bármit is jelentsen ez :D)?
Amiket eddig olvastam, azok alapján nem kell és kifejezetten káros is. Utoljára NiMH akkuknál hallottam ilyenről...

Tényleg az a jó, ha minél lassabban töltjük? Akkor USB2.0-án keresztül, ~500mA-al töltöm! De akkor egy 3000-es telep 0-ról 100%-ra 6 óra! Illetve nem tudni hány mA-ra veszi vissza a töltést 90% felett...

Ha bármi észrevételed van a témával kapcsolatban, kérlek oszd meg a hozzászólásoknál.

KIEGÉSZÍTÉS A KOMMENTEK ALAPJÁN

-azbest jogos meglátása, hogy nem tudjuk a kalibrációt, ezért amíg nem látunk tényleges feszültséget, addig csak a barkóbázás megy, hogy amit az adott eszköz 100%-nak mutat, az ténylegesen 4.2v vagy esetleg kevesebb (3.0-4.2v között van a 0-100%, de dönthet a gyártó úgy, hogy mondjuk 3.4v-nak állítja a 0%-ot és 4.1v-nak a 100%-ot).

-Azt írtam feljebb, hogy túl melegben se szabad tölteni az akkut, de akkor hogy legyen hidegebb töltés alatt?
-kivesszük a tokból
-olyan felületre rakjuk, ami jó hővezető: pl: mikró teteje (nyilván amikor nem használjuk), radiátor (nyilván nem fűtés közben :)) )
-nem használjuk töltés közben (azaz kikapcsolt kijelzővel töltjük)
-minden adatkapcsolatot letiltunk a töltés idejére

-mustang08 által: az újabb Samsung okostelefonokban már be lehet állítani (részletes akkubeállításon belül), hogy csak 85%-ig töltse az aksit, illetve a gyorstöltést is le lehet tiltani (régi S7-emben is benne volt az utóbbi).

Egy kis extra:
Előző telefonomnál (Samsung Galaxy S7) nem hallgattam senkire és mindig 15%-ig (vagy alá) hagytam merülni, majd 100%-ig töltöttem, lassú töltéssel. 4-5 naponta töltöttem. 3 év 3 hónap után adtam el, ami kb. 300 ciklusnak felelt meg. AccuBattery szerint 75%-os volt az élete.

Azóta 1,5 éve egy Pixel 4a-t nyüstölök, ahol próbálom tartani a 20-80-at, havonta 1x töltöm 100%-ra és 2-3 naponta kell tölteni. Azaz kb. 250 ciklust lőttem el. jelenleg 101%-os az élete. (nyilván az akkulottón éppen jót nyertem (gyártástól függően lehet +-5% eltérés a tényleges kapacitásban), de azért látszik, hogy lassabban degradálódik, mint az S7-es).

Hozzászólások

(#1) Urby66


Urby66
aktív tag

Érdekes téma.
Azt gondolom, hogy egy telefon esetén mindig jó 100%-al elindulni mivel nem tudhatod milyen lesz az adott napod mennyire van szükséged az eszközre. És az nem vigasztal amikor egy váratlan navigáció vagy egy hosszabb internetes ügyintézés miatt lemerül, hogy 200 ciklussal több élettartam maradt az akkumulátorban.

Ami szerintem nagyon káros az a gyorstöltés. Illetve a hirtelen nagy áramfelvétellel járó tevékenységek, pl sok videó vagy fénykép készítés, és a játékok nagy része.

Én úgy csinálom, hogy este lassú töltőre kerül és csak reggel húzom le. Az én felhasználói szokásaim mellett 30-50 % marad benne a következő estére. Akksit 3 év után cseréltem mert akkor már csak 10% maradékkal zártam ugyanazt a napot.

Kérdés, hogy a minimálisan elvárható odafigyelés mellett érdemes-e extra energiát fordítani egy olyan mindenes eszközre mint a telefon? Én inkább 3 évig nem figyelek a töltésre, majd ha a telefon még bírja kifizetek egy új akksit.

[ Szerkesztve ]

(#2) SirRasor válasza Urby66 (#1) üzenetére


SirRasor
őstag

Nyilván munkakörhöz is kapcsolódik telefonoknál, hogy ki-mit-hogy tud intézni. Aki egy irodában, fix helyen van egész nap, dinamikusabban kezelheti a töltést. Habár autóknál meg ott az autós töltő, tehát úgy sincs annyira meglőve az ember.

Remek észrevétel, kifelejtettem a nagy áramfelvételt! Majd este beleírom ezt is.

Egyébként ha simán cserélhető lenne az akksi, akkor nem volna ezzel nagy gond, de jelenleg nem efelé megy a világ. Volt valami EU-s tervezet, hogy már pedig lehessen cserélni az akksit (mármint szerviz nélkül), csak azt felejtik el, hogy nem véletlen alakult ez így: az IP védelem csak akkor lehet jó, ha eléggé zárt az eszköz. Ha könnyen kiszedhető az akksi, akkor ott a víz, de legfőképp a por is könnyebben bemegy, gumitömítés ide vagy oda.

Illetve nem csak telefonokra gondoltam, ezért is írtam eszközöket sok helyen. Pl: okosórák, mp3 lejátszók stb, ahogy nem tudsz csak úgy venni egy másik akksit...még kínából se.

A "minimálisan elvárható odafigyelés" meg mindenkinek más. Számomra simán vállalható a 25-75 szinte mindig. Másnak meg ott ér véget, hogy akármikor rárakja a töltőre, ami akármeddig tölti.

[ Szerkesztve ]

Make Love not war!

(#3) Urby66


Urby66
aktív tag

Én próbálok figyelni arra is vásárláskor, hogy az eszköz mennyire könnyen javítható. Így a telefonban és az órában is tudtam akkumulátort cserélni otthon minimális eszközparkkal.
Mondjuk én szívesen foglalkozok ilyenekkel, de ez az átlagos felhasználótól nem várható el.

Az igaz, hogy az óra esetén ami kb. 7-10 napot elmegy egy töltéssel jobban lehet figyelni arra, hogy meddig és mikor töltök. Ahogy a táblázatból látom a legtöbbet a 100%-ig töltés ront az élettartamon.

(#4) mustang08 válasza Urby66 (#1) üzenetére


mustang08
tag

A mostani Samsungokon van akku kímélő mód, ami csak 85%-ig tölti az akksit. 98%-ban mindig be van kapcsolva nálam, mert így is a munkanap során bármi történik, akkor is bírni fogja haza érésig.
Viszont otthon gyorstöltőzök, mert egyrészről nincs mindig időm kivárni, hogy feltöltődjön, másrészről este meg nem szeretem töltőn hagyni.
Vajon melyik a jobb az én módszerem vagy az este 100-ra lassú töltéssel?

(#5) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Annak aki 2 évente lecseréli, tök mindegy, annyit általában mindenképpen kibír egy telefon.
Egyszerű ez, usb kábel kell a kocsiba, munkahelyre, rá lehet tölteni bármikor. Leginkább nálam a navigáció nyírta az aksikat, mert egyszerre töltött és sütötte a nap. Eredmény: Lenovo teló 40->20% 5perc alatt leesik, de e fölött normálisan működik.
Mi9lite is kapott ilyen kiképzést, de annál jobban elfedi a szoftver, nincs ilyen hirtelen ugrás. 4000-ből 3300 mah még megvan.
Mostani Note11 meg érje be annyival amit reggeli közben kap. Kb. 30% :) Azzal akár egy napot is elvan, ha meg nem ott az usb3.
Laptopnál meg mázli kérdése, ha van gyengébb cella, úgy is tönkre vágja az egészet. Egy kuka, a többi meg jó játszani, arduinóba, lámpába...
Sokat segít ezen, hogy pl.a Lenovo 55-60% között tartja töltővel ha be van kapcsolva az aksi kímélő. Hp probook is tud hasonlót.

[ Szerkesztve ]

A facebook profilnak a valósággal való bármilyen hasonlósága csak véletlen egybeesés. --> Huawei band 6 aprón

(#6) azbest


azbest
félisten

Általánosságban százalékokról magának a cellának a szintjén lehetne értelme beszélni. Péládul rc játékok esetén. Viszont a lithium akkuk veszélyei miatt mindig van valami vezérlő mellette. Jobb esetben maga a gyártó hagy alsó és felső tartományban is tartalékot a vezérlő szoftverében, a kijelzett százalék csak azon belüli mozgástér 0-100%-a.

Bár telefonok esetén a kis méret és max üzemidő, viszonylag rövid életciklus miatt nem sok tartalékot hagyhat a gyártó. Laptopoknál vagy autóknál már sokkal inkább jellemző lehet, hogy a bruttó kapacitás tartalmaz tartalékot az élettartam biztosításához.

Hosszú idejű tároláskor lehet még érdekes, hogy nem jó nagyon tele vagy nagyon üresen eltenni. Arra azt mondják, hogy középszinten célszerű raktározni.

[ Szerkesztve ]

(#7) Kolondrum


Kolondrum
félisten

Nem mondtál meglepő dolgokat, én jól járok el töltés közben, de tény, hogy néha nem lehet ideálisan tölteni. Most éppen 38%-on van és van lehetőség tölteni, fel is rakom 80-ig. 18W-ra. Az nálam a plafon.
[kép]
GT2 PRO

[ Szerkesztve ]

RMX3301

(#8) Hieronymus válasza azbest (#6) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

A hozzászólásom leginkább azbestéhez kapcsolódik.

A töltés tól- ig százalékai csak akkor értelmezhetők, ha töltés számot is tudunk hozzá rendelni.
20 és 50 százalék közötti töltés sokkal kevesebb energiát tárol , mint 50 és 80 százalék közötti töltés.
Azt gondolom, sokkal fontosabb a töltés körülménye. Tokban, a napon - szélvédő mögött, ... teljesen lényegtelen, a tol- ig- százalék töltéskor. A hőterhelés sokkal nagyobb kárt okoz, mint a normális körülmények közötti töltés.

ruszkik, haza!

(#9) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Ez a grafikon miért nem terjed jobban? Két perc alatt a bolond is megérti, hogy érdemes aksit tölteni! Az én olvasatom: azt csinálsz, amit akarsz, úgyis hamarabb dobod ki a telefont, mielőtt elöregszik az aksi. 1000 ciklus után is 90%? 1000 ciklus az hány év? 5?

Másrészt mit csináltok ti a telefonnal, hogy lemerül? Nekem 2016-os gyártású készülékem van, ha 100%-ra töltöm délután 5-kor, akkor másnap reggel 8kor még mindig 100%-ot mutat, abból estére lesz 85% körül. 3-4 napot kibírok egy töltéssel.

A szörnyű valóság valóban az, hogy átlagosan 2-3 évente max cserélik az emberek a telefonokat, annyi idő alatt szinte bármit csinálsz vele 85% körüli lesz a degradáció. És megy a kukába, újrahasznosítás helyett.

A lényeg, amiért írtam: én a gázkonvektorra rakva szoktam tölteni a telefont és ott a fém hátlap a fém konvektortetővel szuperjó hővezető, nem melegszik túl! Javaslom bárkinek :)

[ Szerkesztve ]

(#10) UnA válasza Krugszvele (#9) üzenetére


UnA
Korrektor

De ugye nem megy a fűtés közben? ;)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.