2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

Látásjavítás alapfokon

Írta: | Kulcsszavak: látásjavítás . szem . szemtorna . látás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

FIGYELEM: A bejegyzésben a személyes tapasztalataimat osztom meg! Valakinek segíthet, valakinek nem.

Bevezető
Lassan 25 éve (~10 év CRT) bámulom a monitorokat és a látásom az utóbbi 2 évben jelentősen kezdett megromlani. Egyrészt a stressz miatt (nyak beáll, ami azonnal rontja a látást! Lazulásával azonnal visszaállhat az éleslátás), másrészt a rövid fókuszálási táv miatt.
Szemüveget viszont nem akarok hordani! Még kb. láttam annyira, hogy ellavírozzak a mindennapokban, de 100%-os eredményt akarok!

De hol is kezdjük?
Egyedül a szemtornáról hallottam, aminek elég kétséges az eredménye, mivel nagyban függ attól, hogy milyen honlapon milyen gyakorlatokat találunk, illetve elég kitartóak vagyunk-e ahhoz, hogy hónapokon-éveken át csináljuk. Miiii? Éveken át?!? NEKEM AZONNAL KELL EREDMÉNY! Na olyan megoldás a szemüveg vagy lézeres szemműtét. Sajnos a természetes módszerek nem hatnak ilyen gyorsan (vagy eddig még nem találtam ilyet).

A szemtorna se jó mindenféle bajra; SZERINTEM csak a rövidlátókon és távollátókon segít. Távolra nem látok jól, úgyhogy nekem tökéletes is :D Annyit derítettem ki, hogy a homályos látás - akár közelre, akár távolra - mindig összefüggésben van 2 dologgal: a szemmozgató izmokkal és az aggyal. A szemtorna a szemmozgató izmoknak segít, de az agyon nem fog, mert ha a fejembe vettem, hogy rossz ez a módszer, vagy úgyse fog segíteni, akkor elbuktam az egészet. Tehát az agy így számít ;] (és ez kb. mindenre igaz - erre mondják, hogy sok minden a fejben dől el - Avagy Brian Tracy alapján: Képes vagyok rá! Képes vagyok rá! Képes vagyok rá!)

Konkrét gyakorlatok, amiket lehet csinálni:

1. Sokat kell pihentetni a szemeket! Ha érezzük, hogy túlfeszül, akkor csukjuk be 10-20 másodpercre!

2. Szemmozgató izmok lazulnak a hideg víz hatására, a keringés meg javul! Azaz amennyiszer csak lehet (mondjuk minden reggel 1 alkalom is számít), mossuk át az arcunkat hideg vízzel, de csukott szemmel. A klóros sótlan* víz annyira azért nem jó közvetlenül.

3. Sokat kell pislogni! Képernyőt bámulva fel se tűnik, hogy milyen keveset pislogunk. Ráadásul minden pislogás után újrafókuszálhat a szem! Utolsó szemvizsgálatomon megállapításra került, hogy jól látok; nem kell szemüveg. Először full-homály volt a tábla, de ahogy elkezdtem többet pislogni, szépen beélesedett minden. Ilyen is van :DDD (és ez már csak javulni fog)

Fókuszálási és szemmozgási gyakorlatok: Fontos, hogy a túlerőltetést kerülni kell, tehát csak addig csináljuk a gyakorlatokat, amíg "jól esik". Tehát ha már fáj, akkor állj meg! Ezen felül minél többször csináljuk egy nap, annál hamarabb lesz javulás.

4. Fókuszáljunk közelre és távolra is sokat! Sok gyakorlat konkrét példákkal él, hogy pl: 50 centire kell fókuszálni, majd egy nagyon távoli pontra. Igazából az értelme az, hogy ne mindig ugyanarra a távolságra fókuszáljunk, tehát a távokat tetszőlegesen lehet (és szerintem kell is) váltogatni. Pl: a szobában vegyük sorba a tárgyakat az ablak környékén, és egyszer a szobában fókuszáljunk valamire, egyszer meg az ablakon kívül. Ezt szabad téren egy picit könnyebben lehet kivitelezni. Például a kezemben lévő falevélre fókuszálok, aztán egy közeli fára, aztán egy távolabbira, aztán mondjuk egy felhőre és így tovább.

5. Mozgassuk meg a szemet! Például szemkörzésekkel (mindkét irányban), vagy horizontális és vertikális pásztázással (azaz balra nézek, majd jobbra és ezt ismétlem, vagy fel/le). Érdemes szimmetrikusan végezni mindkét gyakorlatot, hogy egyformán jó legyen mindkét szem. Amit nem találtam, hogy mozgatás közben továbbra is fókuszálni kell? Szerintem akkor éri el a legjobb hatást, ha igenis fókuszálunk közben.

6. Variáljuk a sokat nézett képernyő távolságát! Ha állandóan mindig egy távolságot nézünk, az nagyban rontja a szemet. Miért? Nem tudom, de nálam tényleg így van. Például a munkahelyi monitort hátrébb toltam az otthonihoz képest, illetve azok távolságát is variálom 10-20 centivel pár hónaponként. Talán jobb eredményt érnék el, ha hetente változtatnám. A telefont is valamikor közelebbről nézem, valamikor távolabbról; erre tudatosan szoktam figyelni.

7. Ha fáradt a szemünk, akkor nézzünk távolra! Minél közelebb fókuszálunk, annál jobban megfeszülnek a szemmozgató izmok. Persze önmagában ez is csak félmegoldás, mert legjobb ilyenkor becsukni.

8. Tartsuk lazán a vállakat, mert különben beállnak a nyakkal együtt és fej/szemfájdalomhoz vezethetnek Sajnos még nem találtam hatékony és gyors megoldást a nyak/vállak ellazítására. Egy bizonyos pont fölött nálam csak az alvás segít. Egy jóga gyakorlat azt mondja, hogy a vállakat le kell engedni és lefelé nézni, majd felhúzni a vállakat a fülhöz és felfelé nézni. Nálam ez nagyon korlátozottan hoz csak eredményt, pedig ki is roppannak a vállaim :DDD

9. Egészséges életmód! Ahogy a hulladék kaják és sportmentes életvitel rontják a szervezet egészét, úgy nyilván a szemre is kihatással vannak. A WHO szerint 18-65 év között heti legalább 150 percet kéne aktívan mozogni. Ezen kívül kis zöldség meg gyümölcs se árt.

Egyelőre nem jut eszembe több dolog, de majd még bővítem ezt, ahogy találok jobb módszereket.
A fórumban meg várok bármilyen építő jellegű hsz-t, ami segít a látás javításában.

Köszönöm a figyelmet!

*Köszönet Hieronymus-nak a korrigálásért: "Amit klórnak szoktak nézni, az hibás csőrendszer okán, a vízvezetékbe szívott levegő. Ez a levegő teszi tejszerűvé a vizet. Majd látványosan távozik a vízből.

De a tiszta vizet sem szabad a szembe juttatni. Alacsonyabb a sótartalma mint a vízzel érintkező sejteké. Ezért károsulnak a sejtek. A sejtfalon keresztül vesztenek sót."

Hozzászólások

(#1) flashpointer


flashpointer
senior tag

Én a műtétet választottam közel 10 éve, volt vagy -3-as a szemem, aztán évekig penge volt de kb 2 éve észrevettem hogy romolhatott (napi 20 óra gépezés megteszi a hatását :D ) szerintem ilyen -0,25-0,5-re max. Ha tovább romlik pár év múlva megint megcsináltatom azt annyi , tudom javasolni neked is :)

(#2) SirRasor válasza flashpointer (#1) üzenetére


SirRasor
őstag

Nem vállalom be, mert:
1. pénzbe kerül
2. még ha pici is, de megvan az esély arra, hogy balul sül el

Make Love not war!

(#3) nemlehet válasza SirRasor (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Ilyen alapon az utcára se menj ki, mert az egyik évfolyamtársam úgy vakult meg fél szemére, hogy egy felverődő kavics pont eltalálta a jobb szemét (nem vicc).

Amúgy meg nem olyan drága, PRK eljárással kb 250-260 körül megvan. Ha fiatalon csináltatod és utána rendesen betartod fél évig amit az orvos mond akkor vagy 20 évig jó lesz, nem igazán lesz látásromlásod. Ennyit meg elköltesz szemüvegre vagy kontaklencsére ennyi idő alatt és akkor még bele sem vettük a kényelmi faktort.. Milyen jó egy strandon választani, hogy vagy látsz vagy fürdesz normálisan :D hát még amikor leverik a szemüveged és nem tudsz hazavezetni mert ripityára tört.

Amúgy a szemtorna sem megoldás mindenre, csak azoknak segít akiknek az izmok lustulása miatt alakult ki látásromlás. Az időskori látásromlást egyáltalán nem tudja kezelni, mert az más miatt van és a fénytörési hibából adódóakat sem, hiszen a szaruhártyád nem igazán tudod tornáztatni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) Lacee1986 válasza nemlehet (#3) üzenetére


Lacee1986
senior tag

Darabja annyi nem?

(#5) SirRasor válasza nemlehet (#3) üzenetére


SirRasor
őstag

Szemüveg továbbra se játszik (kontaktlencse sem).
250-260 meg baromi sok.
Ha 5k lenne, akkor se csináltatnám meg. Minek fizetni olyanért, amit ingyen is helyre lehet hozni pici időráfordítással?

Make Love not war!

(#6) greenity válasza nemlehet (#3) üzenetére


greenity
aktív tag

Azért tegyük hozzá, hogy marhára nem mindegy, hogy mennyi idő alatt fizet ki az ember ennyit. Másrészt: én hiába csináltatom meg, van olyan bajom amin nem fog segíteni.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#7) r0by


r0by
őstag

Jó írás, thx :R

(#8) AllTheBest


AllTheBest
senior tag

Hát én majd a műtét mellé fogok állni, utálom a szemüvegem(2éve voltam utoljára szemészeten, akkor -1,5 és -1 volt a két szemem, azóta romlott). Most ott tartok, hogy csak akkor veszem fel, ha nem látom a táblát(igen, diák vagyok még), vagy amikor vezetek, esetleg gépezésnél. Pár éven belül tervezem megműttetni a szemem, ha minden jól megy...

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#9) Ed3r_X_ válasza nemlehet (#3) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

PRK, 198 :) Mindennel, kontrollokkal :)

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#10) nemlehet válasza Lacee1986 (#4) üzenetére


nemlehet
őstag

Több eljárás van. Itthon főleg PRK és Intra-Lasik között lehet választani.
PRK-nál 110-140k/szem. Hátránya, hogy lassabb, kissé fájdalmas felépülés (kb 5 nap mire normális visszatérhetsz a napi rutinodhoz) és fél év kb a teljes regeneráció. De nagyjából 1 hónap múlva csak a szemcsepp és a napszemüveg amire figyelni kell.
Intra-lasik az 220-260/szem. Itt kb azonnal, már másnap tünetmentes vagy, 1 hónap a teljes regeneráció.
Jellemzően ezek a díjak mindent tartalmaznak, esetleg UV szűrős napszemüveget kell venni pluszba ha nincs.

(#5) SirRasor
Minek fizetni olyanért, amit ingyen is helyre lehet hozni pici időráfordítással?
Mert nem lehet. Pont azt írtam le az első hsz-emben, hogy nem mindenkinek ugyan az a látásromlás oka. Van akinek tényleg a szemizmok ellustulása (jellemzően akik monitor előtt dolgoznak és nem igazán van szükségük a fokusztáv változtatására, de nem mindig igaz ez, sokszor genetikai az oka). Ez valóban kezelhető tornával. Sajnos ez a rosszul látók kisebb részét érinti.

Az időskori látásromlás (jellemzően távollátás) makula degenráció miatt alakul ki ami azt jelenti, hogy a sárga foltban található érzékelő idegek elhalnak, vagy degenerálódnak. Azt pedig tornáztathatod napestig. Továbbá a retina rugalmassága, mozgásképessége is csökken amin szintén nem segít a torna. Ez olyan mint egy elcsontosodó porc.
A szaruhártya fénytörési hibája is oka lehet a látásromlásnak (jellemzően a rövidlátóknál) amit szintén nem tudsz tornával ellensúlyozni.

(#6) greenity
Azért tegyük hozzá, hogy marhára nem mindegy, hogy mennyi idő alatt fizet ki az ember ennyit.

Ez mondjuk teljes mértékben igaz. Én megértem ha valaki nem tud ennyit egy összegben kifizetni, de amúgy a legtöbb klinika elég jó részletfizetési lehetőségeket nyújt. Amúgy viszonylag csóró emberek is kifizetnek ennyit telefonra, TV-re, utazásra csont nélkül, de az ugye kell, meg nem luxus. Ha azt nézed egy új iPhone vagy Galaxy S drágább mint ez a műtét.

(#9) Ed3r_X_

Hol csináltattad? Ha reklám miatt itt nem akarod leírni akkor jöhet privátban is, mert ez kiemelkedően olcsónak tűnik. Pesten 220 alatt nem jött ki sehol amikor nekem volt aktuális.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.