2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Szimmetria II - A koponya

Írta: | Kulcsszavak: szimmetria . egyperces

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szimmetria II - A koponya

Belépett a barlangba. Elnyújtott árnyéka vörösbe borult a lenyugvó nap fényében, mintha tűz emésztené. Sokat megélt arcának redőin csorgott a verejték, de a torka száraz volt, mint a körülötte elterülő homok.
Körbehordozta fáradt tekintetét. A finom homoktengert csak néhol törte meg egy-egy kiálló szikla. Mint szabálytalan sírkövek a szürkének ugyanabban a sötét, lelketlen árnyalatában, futott át az agyán. Egyiken se látott semmit, pedig érezte, hogy itt kell lennie. Valahol. Bárhol. Muszáj megtalálnia. A következő barlangig jó eséllyel úgy sem jutna már el.
Jobbjával görcsösen markolta a bejárat éles szikláját, zihálva szívva be a száraz, forró levegőt. Percek telhettek el így, miközben hunyorogva szoktatta szemét a benti félhomályhoz. S ekkor végre meglátta, amit keresett. Múlandó léte utolsó célját.
Előrelépett. Az ujjaira tapadt homok megörökítette kézlenyomatát a szikla peremén. Majd még egyszer, utoljára hátranézett. A nap már félig eltűnt a távoli hegy felett, körülötte vibrált a levegő az egyre szürkülő vörös égbolton. Vészesen fogyott az ideje.
Csizmái bokáig süllyedtek minden tétova, remegő lépésénél. A végén már csak húzta a lábait. De végül megcsinálta! Ott állt a vakítóan fehérlő csontváz felett. A test megpihent a finom szemcsék alkotta ágyon, a koponya, mint egy párnán, a közeli sziklán nyugodott. Alaposan megnézte.
Önkéntelenül kitapintotta a homlokán végigfutó sebhelyet, melynek íve szakasztott megegyezett a koponyát átszelő karcolással. Az egyik fog is hiányzott jobb felül, nyelvével ellenőrizte az ismerős hézagot. Semmi kétség. Valóban megtalálta. Megkönnyebbült sóhaj szakadt ki belőle.
Óvatosan, két kézzel emelte fel a koponyát, mely azonnal elvált a testtől. Mélyen, a fekete végtelenen át nézett az üres szemgödrökbe. A nap közben épp lebukott, így ez volt az utolsó kép, ami beleégett elméjébe. Lehanyatlott, beverte fejét a sziklába, apró szilánkokra porítva az eddig ott pihenő törékeny csontokat. A koponya hangos csattanással tört szét az egyik közeli kövön.
Egy emberöltőn át egy lélek sem zavarta meg a barlang nyugalmát. Mígnem egy izzó nyári estén meg nem jelent egy ereje végén járó, mégis fáradhatatlan látogató a barlang szájában, háta mögött a lemenő nappal. Eljött, hogy megtalálja önmagát.

2015. augusztus 7.

Hozzászólások

(#1) Sirpi


Sirpi
senior tag

Előzmény: Szimmetria

Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.