2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

A DC++ és BCDC++ áttekintése tudnivalói.

Írta: | Kulcsszavak: Dc-zés Tudnivalók

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

DC-vel most ismerkedőknek. Vagy akik már elfeledték mit hogyan: :)

Mi az a DC?

A DC egy fájlcserélő hálózat, ahol felhasználók ezrei oszthatják meg egymással a fájlokat. A szó a Direct Connect (közvetlen kapcsolat) rövidítése. A DC azért válhatott népszerűvé, mert teljesen ingyenes, továbbá a ténylegesen fájlcserére szolgáló részén kívül tartalmaz chatet is, így a fent lévő többi felhasználóval bármikor szóba tudsz elegyedni.

Ahhoz, hogy a felhasználók egymásra találjanak, kellenek központi számítógépek, amik az ún. hubprogramot futtatják (röviden hubok). Egy vagy több ilyen hubra kell belépned a kliensprogramoddal (az egyszerűség kedvéért ezt szoktuk DC-nek, vagy DC kliensnek hívni). Az egy hubon lévő felhasználók tudnak egymástól tölteni, illetve tudnak egymással beszélni a közös chaten vagy privátban is. Nagyon sokfajta kliensprogram létezik. Windowsra a legterjedtebb kliens a DC++. A program ingyenes, továbbá szabadon módosítható, így a DC++-nak nagyon sok változata terjedt el. Tudnod kell, hogy elég kevés ugyanakkor az eredeti ötlet, a DC++ sok száz módosítása közül 3-4 csapat végez teljesen önálló munkát, ők azok, akik mindig valóban új lehetőségekkel bővítik a programot. Az egyik ilyen, eredeti ötletekkel megáldott módosítás a BCDC++, aminek épp most böngészed a magyar honlapját.

Ahhoz, hogy a többi felhasználóval találkozhass és letölthess tőlük (és ők tőled), be kell lépned egy vagy több hubra. De hogyan találhatsz rá egy ilyen hubra? Az elérhető hubok nagy részét az ún. hublisták tartalmazzák, amelyek (amennyiben helyesen be vanak állítva) a programodban egy gombnyomással elérhetőek. Mikor fellépsz egy hubra, egy közösségbe kerülsz. Így még ha a becenevek nem is árulják el az emberek kilétét, mindig úgy viselkedj, hogy jó véleményt alakítsanak rólad ki a többiek, akkor baj nem lehet :). Továbbá a hub üzemeltetői (az operátorok) szabályzatot alkotnak, amit mindenképpen olvass el hubra lépéskor, illetve tartsd be! Ezek a szabályok a hubon tartózkodók érdekeit szolgálják, a be nem tartásukért kitiltás jár.

Mit kell tennem, hogy legyen ilyenem?

Ha rendelkezel internet-kapcsolattal és számítógéppel, már sok dolgod nincsen. A kliensprogramok teljesen ingyenesek, így összesen annyi a teendőd, hogy letöltöd, telepíted, majd néhány alapvető beállítás után kijelölöd azokat az állományokat, amikhez más is hozzáférhet (megosztás). Ha ezzel megvagy, fel is léphetsz a hubokra.

Letöltés:
[BCDC++ 0.790ax telepítő]

A telepítő magába foglalja a magyar fordítást is, így a dolognak ezzel a részével külön nem kell foglalkoznod.A program telepítésének a lépései: Amennyiben szoktál programokat telepíteni, sok újdonság nem érhet, ez is hasonló telepítő, mint a többi. Mindenekelőtt üdvözöl. Kattints a Next -> (Tovább ->) gombra a továbblépéshez! A Licensz oldalon a program használati feltételeit olvashatod át, amiből többek között megtudhatod, hogy a program ingyenes, szabadon terjeszthető, és módosítható.

Ha átolvastad, az I accept the agreement (Elfogadom a szerződést) bejelölése után lépj tovább! Ki kell választanod a program telepítési könyvtárát, ide kerül majd a BCDC++. Az alapértelmezett telepítési könyvtár C:\Program Files\BCDC++ 32 bites rendszereken, illetve C:\Program Files (x86)\BCDC++ 64 bites operációs rendszereken. Ha ez megfelel, lépj tovább, ha nem, válassz másik könyvtárat!A Select Start Menu Folder (Válasszon mappát a Start menüben) oldalon megadhatod, hogy a Start menüdben milyen menüpont alatt jelenjen meg a BCDC++ ikonja. Az Additional Tasks (Kiegészítő feladatok) oldalnál érdemes egy kicsit elidőznöd. Ami itt fontos, hogy ki kell választanod, hogy a program hol tárolja a beállításait. Azt javaslom, hogy válaszd a Dokumentumok könyvtárat a beállítások tárolására! Ennek számos előnye van: a legfontosabb, hogy ha nem oda teszed, akkor Windows Vista és Windows 7 használatakor mindenféle probléma történhet a beállítások mentésekor. Ezen kívül, ha a beállítások a Dokumentumok könyvtáradban kerülnek tárolásra, akkor egy esetleges újratelepítéskor nagyon egyszerű a dolgod, mivel a Dokumentumok könyvtáradban lévő BCDC++ könyvtárat kell csak kimásolnod, ez tartalmazni fogja az összes beállításodat. A harmadik előnye, hogy ha több felhasználó használja a gépedet, akkor mindenkinek lehetnek egyéni beállításai és például a testvéred nem a te neveddel/jelszavaddal fog garázdálkodni :).

Természetesen, arra ügyelj, hogy a Dokumentumokban lévő BCDC++ könyvtárat ne töröld le, mert akkor a beállításaid el fognak veszni!

Végül egy nyugtázó képernyőt találsz, ami összegzi a korábbi beállításaidat. A telepítés az Install (Telepítés) gombra kattintva végrehajtódik.A folyamat végén a Befejezés (Finish) gombbal ki tudsz lépni a telepítőből.A program ikonját megtalálod a Start menüben (illetve, ha kérted, akkor az Asztalon vagy a Gyorsindítási eszköztáron)

Első indítás után, alapvető beállítások

Első indításkor valószínűleg a Windows Tűzfal értesít, hogy a programnak nincs teljes hozzáférése az internethez. Erősen javasolt, hogy ezt a tiltást oldd fel az Allow access (Tiltás feloldása (?) ) gombbal, különben később problémáid lesznek a letöltéssel és a fájlok megkeresésével!Mivel most indítod el a programot először, a saját főablakán kívül megnyitja rögtön a Beállítások párbeszédablakot és a segítséget is. A 0.76-os verzió óta a súgó is teljesen magyarra van fordítva, így bármilyen problémád van, használd bátran!

Lássunk neki a legfontosabb dolgoknak!

Ha valami oknál fogva a Beállítások ablak nem nyílt volna meg magától, akkor a File -> Settings (Fájl -> Beállítások) menüpont segítségével tedd meg te!
A Personal information (Személyes információk) oldalon a legfontosabb személyes adataidat adhatod meg. Legyél tisztában azzal, hogy az ide beírt adatokat a hubokon a Felhasználó lista átböngészésével mindenki láthatja, tehát nem célszerű például telefonszámot, születési dátumot és lakhelyet ideírni!

A Nick mezőbe írj egy becenevet (nicket), a többiek téged ezen a néven fognak majd látni. A magyar hubok egy részén kötelező a [HUN] előtag, azaz a nicked elejére a HUN szócskát írd, csupa nagybetűkkel, szögletes zárójelben (AltGr+F és AltGr+G). A nicked további részének természetesen nem szükséges csupa nagybetűsnek lennie, és nem is esztétikus. Az E-mail mező értelemszerűen az e-mail-címednek van, de nem javaslom a kitöltését, ugyanis így néhány kéretlen levéltől megkímélheted magad. Sajnos néhány hubon kötelező a kitöltése. A Description (Leírás) mező egy tájékoztató mező, gyakorlatilag azt írsz ide, amit szeretnél. Javasolt valamilyen rád jellemző dolgot, de itt kiélheted az önmegvalósítási hajlamaidat is :) Linkeket semmiképpen ne írjál a Leírás meződbe, az engedély nélküli reklámnak számít, a legtöbb hubon kitiltás jár érte.

A Személyes információk közül az utolsó a Line Speed - Upload (Feltöltési sávszélesség) névre hallgató lista. Innen válaszd ki az internet-kapcsolatod sebességéhez legközelebb eső értéket! Fontos, hogy itt ne a letöltési sebességet add meg, hanem a feltöltésit, azaz azt a sebességet, amivel tőled tölteni lehet! Az itt megadott érték nem befolyásolja a le- és feltöltések sebességét semmilyen formában, ezt ne téveszd össze a sebességszabályozó beállításokkal! Az itt megadott érték tájékoztató jellegű a többi ember számára, hogy nagyjából tudják, milyen sebességre számítsanak, ha tőled töltenek.
A Connection settings (Kapcsolat beállításai) oldalon kell megadnod, hogy a DC hogyan kapcsolódik az internethez. Négy lehetőség közül választhatsz. Ha rosszul állítod be, azt onnan fogod észrevenni, hogy a keresésekre nem fogsz találatot kapni és az összes letöltésed kivétel nélkül "Időtúllépés" hibaüzenettel fog leállni. Ha így jársz, térj ide vissza és állítsd át majd a kapcsolatot a megfelelőre. Az alábbi lehetőségeid vannak:

My computer is directly connected to Internet (no router):
Aktív mód
Ezt akkor válaszd, ha nincsen router a gépedhez csatlakoztatva. Ha ezt választod, javasolt, hogy a Külső / WAN IP mezőt, és a három port mezőt hagyd üresen.
Ahhoz, hogy ez működjön, az szükséges, hogy:
Ha a gépedre tűzfal programok vannak telepítve, azokon engedélyezve legyen a BCDC++ bejövő irányú kapcsolata;
Az internet-szolgáltatódtól egyéni IP-címet kapj és ne több felhasználónak adja ugyanazt a címet;
Use UPnP to let DC++ configure my router:

Aktív mód
Ezt akkor válaszd, ha van routered és engedélyezted rajta az UPnP-t (Universal Plug and Play). Ha ezt választod, azt javaslom, a Külső / WAN IP mezőt hagyd üresen és a három port mezőbe se írj semmit
Ahhoz, hogy ez működjön, az szükséges, hogy:
A routerben be legyen kapcsolva az UPnP támogatása. Lehet, hogy ez alapból nincs engedélyezve
Ha Windows tűzfalt használsz, akkor a kivételek között külön engedélyezni kell az UPnP-csomagok forgalmát
Ha ezt választod ki, és mégsem működik, azt onnan tudod, hogy a DC indításakor "Nem sikerült létrehozni a port-hozzárendelésket, állítsd be a NAT-ot kézzel" üzenetet kapsz. Ebben az esetben próbálkozz meg a másik három választási lehetőség egyikével!
Manual port forwarding (I have configured my router by myself):
Aktív mód
Ezt akkor válaszd, ha van routered és az UPnP (lásd előző pont) vagy nem működik kielégítően (vagy egyáltalán), vagy nem akarod valami miatt használni
Ahhoz, hogy ez működjön, az alábbi lépéseket kell megtenned:
A router beállításainál továbbítanod kell a DC-t futtató gép felé kettő darab portot (ezt hívják újmagyarul port forwardolásnak)
Az egyik port számát írd be a DC beállításablakában a TCP és UDP mezőkbe, a másikat pedig a TLS mezőbe
Tetszőleges számú portot beállíthatsz, a lényeg, hogy a DC-be és a routerbe ugyanazt írd, különben nem fog menni

Passive mode (last resort - has serious limitations):
Passzív mód

Ezt akkor válaszd, ha a felső három lehetőség közül egyik sem akar működni
Előnye, hogy mindenféle további beállítás nélkül működik
Hatalmas hátránya, hogy a passzív módban lévő DC-vel másik passzív felhasználótól nem tudsz letölteni, így körülbelül a felhasználók felét nem fogod elérni
Az előző három lehetőség ún. "aktív mód"-ot eredményez, azokra ez a korlátozás nem vonatkozik, aki aktív módban van, az mindenkihez képes kapcsolódni
Ha nem kap a géped egyéni IP-t az internetre való csatlakozáskor, akkor csak ez a választási lehetőséged marad. Sajnos a legtöbb mobilszolgáltató, mikrohullámú szolgáltató és egyes kisebb kábelszolgáltatók előfizetői kénytelenek erre állítani a DC-t, hogy működjön.

Ha ezzel megvagy, már csak azt kell beállítani, hogy a te letöltött állományaid hova kerüljenek, illetve tőled melyik könyvtárakat, fájlokat tölthetik le.

Az általad letöltött állományok helyét a Downloads (Letöltések) oldalon tudod beállítani.
Ha saját könyvtárat szeretnél megadni a letöltött fájloknak, akkor érdemes a beállításokat végrehajtani töltés előtt, ugyanis ha itt megváltoztatod a könyvtárat, az a korábban megkezdett letöltésekre nem lesz hatással. A Default download directory (Alapértelmezett letöltési könyvtár) az, ahova a befejezett letöltéseid kerülnek. Míg az Unfinished downloads directory (Befejezetlen letöltések könyvtára) az a hely, ahol a DC a letöltés alatt álló állományokat tárolja. Csak azután kerülnek át a végleges helyükre, hogy az egész fájlt letöltődött.

Figyelmedbe ajánlom az Egyszerre folytatható letöltések maximális száma nevű beállítást, ami gyárilag háromra van állítva. Ha egyszerre három fájlnál többet szeretnél tölteni, állítsd át ezt az értéket valami másra!
A Sharing (Megosztás) oldalon több dolgot beállíthatsz. Mindenekelőtt azt, hogy hányan tölthetnek tőled egy időben, azaz hogy hány slotod legyen. Ehhez az Upload slots (Feltöltési slotok) mezőbe írd be a kívánt számot. Túl sokat nem érdemes beállítani, mivel akkor az egyes emberek nagyon lassan töltenek rólad, ami értelemszerűen nem jó nekik. A szükséges slotok számáról a hubok szabályzata ad tájékoztatást. Próbálj meg olyan hubokra járni, ahol azonos számú slotot kell nyitnod, így nem lehetsz abban a veszélyben, hogy ha az egyik hub szabályzatának megfelelsz, a másikról kitesznek.

Az ablak felső részében találhatod a Megosztott könyvtáraidat (Shared directories). Azokat a fájlokat, amiket ezekben a könyvtárakban tartasz, a DC átnézi, és indexeli (hasheli), majd bekerülnek a fájl-listádba. Innentől kezdve a többiek rá tudnak keresni, illetve le tudják rólad tölteni őket.

De mit ossz meg? Bármit, amiről úgy gondolod, hogy mások számára érdekes és hasznos lehet. Olyan fájlokat, amiket te is szívesen letöltenél másoktól. De természetesen nézd át azért a hubok szabályzatát, amire jársz, mert esetlegesen megtilthatják bizonyos fájlok megosztását. A szabályzat átolvasása mentesít a váratlan kirúgással járó kellemetlenségektől. Sok hubon van egy ún. megosztási limit, ami azt mondja meg, mekkora megosztás kell legalább a hubra lépéshez. Lehetséges, hogy a hubra lépéshez nem kérnek megosztást, de ahhoz, hogy letölthess vagy kereshess, ahhoz igen. Ha belépsz egy hubra és nem tudnál keresni vagy letölteni, nézd át a szabályzat erre vonatkozó részét! Elmondható, hogy manapság 1 vagy 10 GiB megosztással elég sok helyre fel lehet menni, de minél több fájlt osztasz meg, a közösség számára annál hasznosabb vagy.

Több megosztott könyvtárat is felvehetsz, amik akár külön meghajtókon is helyet foglalhatnak. Most is tegyünk így, legalább egy könyvtárat adjunk hozzá a megosztáshoz. Ehhez kattints az Add folder (Hozzáadás) gombra: A megjelenő párbeszédablak arra kér, hogy válaszd ki azt a könyvtárat, amiben a megosztott állományaid helyet foglalnak. Válaszd ki a könyvtárat, majd kattints az OK-ra!
Ezután ki kell választanod a megosztott könyvtár virtuális nevét. Ez azt jelenti, hoy a példában szereplő "D:\Video" könyvtárt a többiek a fájl-listádban nem a saját nevén fogják látni, hanem olyan néven, amit virtuális névként megadsz. Mivel ebbe a könyvtárba én videókat másoltam, az elég egyértelmű "Videók" elnevezést adom neki.
Ha kész vagy, kattints az OK gombra!

Mielőtt a DC a megosztásba tudná tenni a fájlokat, indexelnie (hashelnie) kell őket. Ezalatt végignézi az összes megosztásra váró állományt és egy hash értéket (TTH) rendel hozzájuk. Amíg a fájlok hashelése nem fejeződik be, nem kerülnek be a megosztásba. A fájlokhoz rendelt TTH-nak letöltéskor és kereséskor is szerepe van, mivel két azonos TTH-jú fájl tartalma elég valószínű, hogy megegyezik, így könnyen találhat a DC-d alternatív letöltési forrásokat, akkor is, ha esetleg a fájloknak nem teljesen ugyanaz a nevük.

Most mindenesetre várj egy kicsit :) Amennyiben a Run in background (Futtatás a háttérben) gombra kattintasz, akkor az ablak eltűnik, és a BCDC úgy készíti el a hasheket, hogy közben tudsz mást is csinálni a programmal.
Miután a hashelés elkészült, már beállítottad a megosztott fájlokat, valamint azt is, hogy az általad töltött állományok hova kerüljenek. Most már nincs más dolgunk, mint egy csöppet kozmetikázni a DC-n, majd fellépni egy hubra.

A DC a chaten alapból csak az órát és a percet mutatja a hozzászólások előtt. Egyáltalán nem kötelező, de javasolt, hogy kapcsold be a másodpercek mutatását is, így jobban tudod majd követni a beszélgetést :) Ehhez menj az Appearance (Megjelenés) beállításához, és a Timestamps (Időbélyegzők) mezőbe írd be, hogy %H:%M:%S (csupa nagybetűvel).

Az induláshoz ennyi beállítás bőven elég is, úgyhogy bezárhatod az ablakot az OK gombra kattintással. A beállítások között található többi lehetőségről is olvashatsz a Súgóban.

Ezután eljutsz a BCDC++ főablakához.

A program üres képernyőjénél találod magad, ami önmagában nem túl szép, de elég hasznos :) Az ablak felső részén találod a nyitva lévő ablakok füleit, hasonlóan a webböngésző programok jól bevált elrendezéséhez. Ha egy fület (ablakot) be szeretnél zárni, a fülére a jobb gombbal rákattinthatsz és a megjelenő menüből a "Bezárás" parancsot válaszd ki!

A BCDC++ kilépéskor elmenti a nyitva lévő ablakokat (beleértve a privát üzeneteket, hubokat és egyebeket is), és a legközelebbi indításkor ugyanazokat fogja megnyitni.

A program első indításakor egyetlen ablak van csak nyitva, mégpedig a System log (Rendszernapló). Elég sokmindent ír ide a DC-d, többek között a hashelés elkészültét is, fájlonként. Ha valami oknál fogva a hashelés befejezését nyugtázó üzenetek után nem lenne "File list refresh finished" (A fájl-lista frissítése befejeződött) üzenet, akkor a File -> Refresh file list (Fájl -> Fájl-lista frissítése) paranccsal frissíttesd kézzel a listádat! Erre azért van szükség, mivel csak az indexelés befejezése után kerülnek a listádba a fájlok, így azok, amelyeknek a hashelése után nem frissített a kliens listát, nem jelennek meg a megosztásodban.
Most azonban nincs a Rendszernaplóban semmi, számunka érdekes dolog, inkább lépjünk tovább!

Belépés a hubra

Itt az ideje, hogy megnézd, hol lehet a hubokra fellépni!
A hubokat legegyszerűbben a hublistában találod meg. A lista megnyitásához kattints a ikonsoron a Public Hubs (Publikus hubok) ikonra, vagy a View -> Public Hubs (Nézet -> Publikus hubok) menüpontra. A lista nem beépített dolog, hanem első alkalommal az internetről tölti le a DC. Ennek megfelelően lehet, hogy egy picit várnod kell, amíg megjelenik. A letöltés állapotáról a státuszsorban kapsz nyugtázást.
A hublista tartalmát a BCDC++ elmenti a gépedre (gyorsítótárazza), így a későbbiekben onnan tölti be, ami gyorsabban megy.Amennyiben nem töltődne be a lista valami miatt, a Configured Public Hub Lists (Beállított Publikus Hublisták) listából válassz másikat, majd (amennyiben ez nem lenne elég,) nyomd meg a mellette lévő Refresh (Frissítés) gombot.

Jó tudnod, hogy te is beállíthatsz a programba hublistákat, köztük olyanokat is, amik kizárólag magyar hubokat tartalmaznak (ezek valószínűleg nincsenek gyárilag ott).
Ha kapcsolódni szeretnél egy hubhoz, válaszd ki a listából az egyik szimpatikusat, majd kattints rá duplán, vagy a jobbgombos menüjéből válaszd ki a Connect (Kapcsolódás) parancsot. Természetesen előfordulhat, hogy nem engednek be az első hubra, amivel próbálkozol, de ne keseredj el, ennek több oka lehet (pl. kevesebb a megosztásod a hubon kötelezőnél, túl sok vagy túl kevés slotot állítottál be). Ebben az esetben keress olyan hubot, amire beengednek, illetve módosítsd a beállításaidat a kéréseknek megfelelően.

Amennyiben sikeresen belépsz, megjelenik a hub ablaka. Ez egyben a közös chat is, ahol a felhasználók tudnak egymással beszélgetni. A chat alatti sorba írhatod be a saját szövegedet, amit az Enter lenyomásával elküldhetsz a chatre. Természetesen privát társalgásra is van lehetőség, ebben az esetben a többi felhasználó nem látja, amit egymással beszéltek. A hubon lévő összes felhasználót megtalálod a jobb oldalon lévő listában. Ez a lista mutatja a nickjeiket, a megosztásukat, valamint egyéb adatokat róluk. Amennyiben keresel valakit, a lista alatt találsz egy kis mezőt, ha oda beírsz valamit, akkor csak azokat a felhasználókat mutatja a listából, akik megfelelnek a feltételnek, a többit kiszűri. Így ha valakit meg szeretnél találni, nem kell végigböngészned a listát, elég, ha beírod a neve egy részletét, a többieket nem fogja mutatni.
Alul találsz egy átviteli ablakot, ami jelenleg üres, az mutatja, hogy éppen ki tölt tőled, illetve hogy te kitől töltesz és mit.
A felhasználólistában kis sárga kulcsos ikonnal vannak jelölve az operátorok. Ők annyiban különböznek a többi felhasználótól, hogy ők üzemeltetik a hubot, ők tartják karban azt. A hubok operátorai a hub rendje és szabályzata ellen vétőket ki tudják tiltani a hubról. Általában a munkájukat automatizált programok (ún. robotok) is segítik, legtöbbször azok is kulcsos ikonnal vannak jelölve, de ne aggódj: a nevükből rá fogsz jönni, hogy kik a robotok és kik a valódi emberek.

Fájlok letöltése, keresés

Fájlok letöltésére két lehetőség van. Átböngészheted a felhasználók megosztását egyesével, vagy használhatod a keresőt, amivel a kívánt fájlokra rákereshetsz a hubon lévő felhasználók megosztásában.
Egy adott felhasználó fájl-listájának a letöltéséhez a job oldalt található listában kattints duplán a nevére, vagy a jobbgombos menüből válaszd ki a Get file list (Fájl-lista letöltése) parancsot!
A letöltés állapotáról az alsó átviteli ablakban a Connections (Kapcsolatok) fülön kapsz tájékoztatást. Ha minden jól megy, akkor egy rövid Connecting (Kapcsolódás) üzenet után elindul a letöltés, amit alapban zöld sávval mutat a kliensed.
Ha Connection Timeout (Időtúllépés) vagy egyéb hibaüzenetet kapnál, próbálj meg másik felhasználótól tölteni!
Miután letöltődik a lista (a lista mérete nagyban függ a benne lévő fájlok darabszámától). Most, hogy nyitva van néhány ablakod, könnyebben megfigyelheted, hogy a DC az ablakának felső részén kis fülekkel felsorolja a nyitva lévő ablakokat (Rendszernapló, Publikus hubok, a hub közös chatje, és a felhasználó listája). Bármikor átválthatsz bármelyik ablakra, ha a nevére kattintasz felül. Ha az egyik ablak tartalmában változás állt be (például új üzenet jelent meg a chaten, amit még nem láttál), annak az ikonját elszínezi a DC.
A fájl-listában átböngészheted a felhasználó megosztott könyvtárait, fájljait.
Ha megtaláltad, amit le szeretnél tölteni, a fájlok kijelölése után a jobbgombos menüből válaszd ki a Download (Letöltés) parancsot.
Kis idő múlva elindul majd a letöltés. Természetesen megeshet, hogy a felhasználó összes slotja foglalt, így nem tudsz tőle tölteni, hanem sorba kell állnod. Ekkor No slots available (Nincs szabad slot) üzenetet kapsz.
Miközben töltögetsz lefelé, nézd meg, hogy alul, az átviteleknél két fület látsz. Az egyiknek az a neve, hogy Connections (Kapcsolatok), a másiknak pedig Downloads (Letöltések). A különbség a kettő között az, hogy a Kapcsolatok fülön látod, amit tőled töltenek, valamint látod, hogy a DC milyen felhasználóktól tölt (vagy próbál tölteni); A Letöltések fülön csak a folyamatban lévő letöltéseket látod, fájlonként. Ez utóbbi olyasmi, mint egy összefoglaló nézet.

A DC tartalmaz egy Download Queue (Letöltési sor) nevű ablakot, amely az összes, letöltésre váró fájlodat tartalmazza. Ennek a megnyitásához a View -> Download Queue (Nézet -> Letöltési sor) parancsot válaszd ki, vagy nyomd meg a Ctrl+D billentyűkombinációt.
Itt minden letöltésre váró fájlról megtalálod az információkat. Ha valami miatt nem indulna el a letöltés egy fájlhoz, az Errors (Hibák) oszlop nyújt tájékoztatást, hogy mi a gond. Továbbá, ha úgy döntesz, hogy valamit nem szeretnél mégem letölteni, akkor szintén itt, a Letöltési sorban kell törlni. Ehhez jelöld ki a kérdéses fájlokat, majd a jobbklikkes menüjükből a Remove (Eltávolítás) parancsot válaszd ki (vagy nyomd meg a billentyűzeten a Del gombot).

A fájlok letöltéséhez természetesen nem kell mindenkinek a listáját egyesével letöltened, a DC tartalmaz egy beépített keresőt, amelyikkel azokon a hubokon kereshetsz, amelyekre beléptél. Ennek az eléréséhez kattints az eszköztáron a Search (Keresés) ikonra, válaszd ki a View -> Search (Nézet -> Keresés) parancsot vagy nyomd meg a Ctrl+S billentyűkombinációt! A megjelenő kereső Search for (A következő keresése) mezőjébe írd be, amit keresni szeretnél. Amennyiben bizonyos mérethatárok közé szeretnéd szorítani a találatokat, a Size (Méret) mező alatt megadhatod a minimum/maximum méretét a keresett fájloknak.

Az Enter billentyű vagy a Search (Keresés) gomb lenyomásával elindul a keresés. Ha minden jól megy, néhány másodperc múlva megjelennek a találatok. Ha nem kapnál egyetlen találatot sem a keresésedre, próbálj meg valamivel általánosabb keresési szavakat megadni. Ha túl sok találatot kapnál, vagy esetleg tömegesen kapnál olyan találatokat, amik biztosan nem érdekelnek, lehetőséged van a találatok szűrésére is. Ebben az esetben úgy keress rá a fájlokra, hogy a nem kívánt kifejezések elé minusz jelet teszel, akkor azok nem jelennek meg. Például, ha érdekel a béla házasságkötése, de rengeteg mp3 találat érkezik, miközben te nem akarsz mp3-at letölteni, akkor a keresőbe azt írd: béla házasságkötése -mp3, ez biztosan segít.

Ahhoz, hogy tudj keresni és letölteni, be kell lépned legalább egy hubra, így csak akkor fogsz találatokat kapni, ha legalább egy hubhoz csatlakoztál és a keresőablak alsó felében nem vetted ki a pipákat a hubok nevei elől. Ha ennek ellenére mégsem érkezik egyetlen találat sem, és úgy gondolod, hogy kizárt, hogy az általad keresett kifejezésre ne legyen találat, valószínű, hogy a kapcsolatod beállításaival van valami gond (lásd feljebb, az Alapvető Beállítások című résznél).
Miután megkapod a találataidat, a jobb gombos menüből tudod kiválasztani a Download (Letöltés), vagy a Download whole directory (Egész könyvtár letöltése) parancsot.
Ha egész könyvtár letöltését választod, akkor a DC-d előbb le fogja tölteni a felhasználó listáját, hogy lássa, melyik fájlok vannak még azonos könyvtárban a kiválasztottal. De ha megnézed a letöltési sort, szintén azt láthatod, hogy az összes állomány bekerült, és idővel valószínűleg le is fognak töltődni.
Mivel egy fájlt egyszerre több embertől is tölthetsz, lehetőséged van alternatív források keresésére, így ha például valakinek nem lenne szabad slotja, elképzelhető, hogy a DC talál olyasvalakit, akitől el fog indulni a letöltés, de az is megeshet, hogy több ilyen emberre is akadsz, és akkor az adott fájlt több felhasználótól is töltheted egy időben. Ez a funkció akkor is hasznos, ha összetartozó fájlokat töltsz le, ami nagy valószínűséggel ugyanígy megvan másnak is, így amíg az egyik felhasználótól az egyik fájlt töltöd, a másiktól elindulhat eseltleg egy másik vagy harmadik.

Nincs más teendőd, mint hogy megnyisd a Letöltési sor-t (ld korábban, Ctrl+D), kiválasztod a kérdéses fájlt, majd a jobbgombos menüjéből kiadod a Search for alternates (Alternatíva keresése) parancsot. A kereső a fájlok hash-e alapján keres, így akkor is megtalálhatja az alternatív forrásokat, ha esetleg nem ugyanaz lenne a nevük.

Ha szerencséd van, akkor nem csak az eredeti felhasználódat kapod vissza kereséskor, hanem több új felhasználót is, akiknek még megvan a fájl. Az összetartozó fájlokat (azonos TTH hash-el rendelkezőeket) a program csoportosítja. Amikor elindítasz egy új letöltést, eleve érdemes olyan fájlt választanod, ami a lehető legtöbb felhasználónak megvan, így abban az esetben is biztos lesz forrásod, ha esetleg kilépnének többen is a hubról.

Az újonnan talált fájlokat a DC automatikusan felveszi letöltési forrásnak, így további dolgod nem nagyon van.Meglehet ugyanakkor, hogy annak a felhasználónak, akit megtaláltál alternatívaként, nem csak a megtalált egy olyan fájl van meg a listájában, amit töltenél, hanem több is. Erre való a Match Queue (Egyeztetés a letöltésekkel) funkció. Ha ezt kiválasztod, akkor a DC letölti a felhasználók listáját, és megnézi, hogy van-e neki még olyan fájl, ami szerepel a letöltési sorodban. Ha igen, automatikusan felveszi forrásként. Ehhez válaszd ki a jobbgombos menüből a Match Queue (Egyeztetés a letöltésekkel) parancsot.
Miután letöltötte a listákat, a System Log (Rendszernapló) ablakában nyomon követheted az egyeztetés eredményét

Alternatíva keresését és a fájl-listák egyeztetését a DC automatikusan is végre tudja hajtani, mindenfajta beavatkozás nélkül. Ehhez annyi teendőd van csupán, hogy a Beállítások között (File -> Settings, Fájl -> Beállítások) a Downloads\Queue (Letöltések\Letöltési sor) oldalon kipipáld az Automatically search for alternative download locations (Alternatív letöltési helyek automatikus keresése) és Automatically match queue for auto-search hits (Listák automatikus egyeztetése a letöltésekkel alternatív forrás találatakor) jelölőnégyzeteket.A Kapcsolatok fülre átváltva természetesen láthatod, hogy az egyes emberektől épp melyik darabokat tölti a DC-d.

Végül

Remélem, hasznosnak találtad a leírást. Ha valahol elakadsz, nézd át a program beállításainak leírását. Ha véleményed, javaslatod van a leírással kapcsolatban, esetleg hibát találtál, írd meg privátban hozzászólásban vagy e-mail-ben.

Jó DC-zést!

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Ez szép összefoglaló lett, csak hát a DC felett eljárt az idő, nem?
Korszerűtlen pl. a torrrenthez képest.

Akkor szoktam felnézni hubokra, ha keresek valami programot, vagy olyan zenét pl. amit máshol nem lelek, DC-n eddig mindig megtaláltam. :D

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) darál0w válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


darál0w
Jómunkásember

Akkor szoktam felnézni hubokra, ha keresek valami programot, vagy olyan zenét pl. amit máshol nem lelek, DC-n eddig mindig megtaláltam

akkor csak működik...:D

bár idejét nem tudom mikor jártam utoljára fent...de megmondom...~5 éve :D

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#3) Thunderzolee válasza darál0w (#2) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Hát igen, az utóbbi évben már én sem, de előtte rendszeresen előfordult.
Vannak olyan elborult zenék, amiket csak ott lehet fellelni. :B

Egyébkén annak idején, amikor a hazai internet indult, még jó móka volt egy-egy kisváros saját HUB-jában fent lenni, mi szoktunk rendezni hubos bulikat is, meg délutáni focizást, pizzázást, stb.
Jó kis közösség volt.

(\me elmorzsolt egy könnycseppet.)

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Annó én is nyomtam ezerrel, és tényleg nagyobbrészt még a társaságról volt szó, nem a filemegosztásról. Jártam DCs ismerősnél hollandiában, optalálkozókon, kaptam német gyerektől 10€-t mert jó fej voltam és adtam neki mindig slotot, cimbiztem japánokkal stb stb.

Kár, hogy forgalomkorlátos netem van, fent lógnék ezerrel :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#5) rétisün válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


rétisün
veterán

"Korszerűtlen pl. a torrrenthez képest"

az olyan DC kliensek, amik támogatták a többszálas letöltést, már eléggé a torrent szisztémája alapján működtek (mondom ezt laikusként :DDD )
persze azzal is csak azokról hubokról tudtál tölteni, ahol éppen fenn voltál (és persze nem volt tiltott a többszálas kliens)

darál0w: hát én is legalább 5 éve nem jártam egy hubon sem :( a múltkor egyszer próbaképp elindítottam a DC klienst, aztán á kellett jönnöm, nincs kedvem a router miatti állítgatáshoz :( (annak idején nem volt routerem, egyszerűbb volt az egész :B )

[ Szerkesztve ]

good hunting, stalker.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet

(#6) sztikac válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


sztikac
senior tag

Ez szép összefoglaló lett, csak hát a DC felett eljárt az idő, nem?

Szerintem is pár évet csúszott a cikk :U Többször is megnéztem az írásnál a dátumot, nehogy thread necromancer legyen belőlem :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7) darál0w válasza Thunderzolee (#3) üzenetére


darál0w
Jómunkásember

hát én ennyire nem voltam benne...csak töltöttem és osztottam...akárcsak most torrentnél.

torrent oldalaknál is ott a forum...de csak ezt a közösséget tisztelem meg az írásaimmal. ;]

#5) rétisün a torrentezés kezdetén még párhuzamosan használtam, mert nem tudhattam, hogy meddig lesz torrent...és a biztosat nem adtam fel. :DDD

nameg elég karcsu volt a kínálat a kezdéskor ugye...aztán beindult és szépen lassan leálltam rola...

[ Szerkesztve ]

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#8) SilveRado


SilveRado
tag

Sziasztok. Igen igen eljárt az idő felette, én is torrentezem dc mellett de van még biztos akiket érdekelhet. Pl: én nem a letöltés miatt vagyok dc-n hanem a társaság miatt is :)
Jó volt az és most sem olyan rossz. :)

Üdv. :R

(#9) Polllen


Polllen
nagyúr

A régi szép idők. :DDD

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#10) SilveRado válasza Polllen (#9) üzenetére


SilveRado
tag

Jól esik néha nosztalgiázni :DDD :U

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.