2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Továbbtanulás: proginfo vagy mérnökinfo

Írta: | Kulcsszavak: továbbtanulás . proginfo . mérnökinfo

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!!

Idén (ha minden igaz :) ) befejezem a középiskolát, célom a továbbtanulás. Az informatikai érdeklődésemnek hála biztos vagyok benne, hogy valami informatika irányba szeretnék továbbmenni, azonban itt jön a kérdés: Milyen irányban? Ugye alapvetően három szak van: Gazdinfo, proginfo és mérnökinfo. A gazdinfo kapásból kilőve, marad a másik kettő. Ezek közül azonban nem tudok dönteni. A célom programozóként elhelyezkedni majd, igy adná magát a proginfo, de ahogy elnéztem ez a szak leginkább nagyon elméleti. A mérnökinfon azonban ott az elektronika része, ami engem egyatalan nem érdekel, viszont jo lenne kicsit jobban belemaszni a gép lelkébe. Véleményeket, tapasztalatokat szeretnék kérni tőletek, nagy segítség lenne ebben a dilemmámban. Előre is köszi!

Silence

Hozzászólások

(#1) pető bá'


pető bá'
(őstag)

"A célom programozóként elhelyezkedni majd...."

Remélem jön egy programtervező, és azt mondja, hogy akkor ott a helyed.. mert szerintem nem a mérnökinfón. Attól is függ mondjuk, hogy mit szeretnél programozni, bár úgy érzem nem mikrokontrollereket.

"I'm not hiring him. He uses spaces not tabs." - Richard Hendricks

(#2) necrons


necrons
(csendes tag)

Ha esetleg valaki tudna beszélni a mérnökinfóról is igazán hálás lennék, engem az érdekelne :R
Mire lehet számítani elhelyezkedésnél, könnyen találni munkát? És milyen munkakörben?
Köszi

(#3) dragon1993 válasza necrons (#2) üzenetére


dragon1993
(őstag)

Elkezdtem írni aztán inkább privát lett belőle.

Röviden azt javasolnám, hogy NE GYERE MÉRNÖKINFÓRA.
A villany része szívás, a gépek mély világában meg nem mélyedünk el.
Ha szeretnél "jó" programozó lenni, akkor azt úgyis otthon kell majd megtanulnod.

[ Szerkesztve ]

(#4) dragon1993 válasza necrons (#2) üzenetére


dragon1993
(őstag)

Munkaerő hiány van sok cég kiképzi az embereket, a munkakör attól függ merre orientálódsz.
A két legnagyobb a web és a mobilapp fejlesztés. (persze van 100 millió más is).

(#5) interstart


interstart
(tag)

Nem vagyok teljesen szakértője a témának, de leírom az én véleményemet az írásod alapján:

"adná magát a proginfo, de ahogy elnéztem ez a szak leginkább nagyon elméleti"
a JÓ programozáshoz sok elméleti ismeret kell, mert különben jó programot hatékonyan nem fogsz tudni írni. Ebben az esetben szerintem a programozási ismereteid fejlettek lennének, de magához a hardverhez nem sok dolog fűzne.

"mérnökinfon azonban ott az elektronika része, ami engem egyatalan nem érdekel"
hát igen, valószínűleg itt vegyesen tanulnád mindkét részt, azaz nem lenne kiemelkedő a programozói tudásod, de sokkal jobban átlátnád a hardver-szoftver összekapcsolódását, ami után pedig szerintem a leendő munkahelyeden vagy önszorgalomból bármikor hozzá lehet fejleszteni a programozói tudásodat.

A kulcsszó amúgy akármelyiket is választanád: Önszorgalomból tanulni egyetem után, alatt, mellett

Nehéz a választás, mindkettőre van kereslet, innentől már csak neked kell eldöntened, hogy pl webes/asztali/mobilszoftverekkel akarsz foglalkozni, vagy pl egy gyárban a gyártósori PLC vezérlőket/robotokat/mérő cellákat akarod programozni. Ez a két véglet van (és van átjárás a kettő között, mert a programozás a logikára épül, ami mindkét helyre kell). Én utóbbi szakterülettel foglalkozok és hiányszakma, de szerintem egy jó alkalmazásfejlesztőre vagy vállalati adatbázis fejlesztőre is szükség van nagyon.

És akkor most jöhetnek utánam a szakértő hozzászólások :DD

[ Szerkesztve ]

(#6) ablack


ablack
(senior tag)

Nézz meg mintatanterveket, hogy konkrétan milyen óráid lennének és azoknak nézz utána. Sokat segít abban hogy elképzeld, milyen lesz.

Ha ez elektronika rész nem érdekel, azért gondold meg nem lesz-e nehezedre azokat a tárgyakat tanulni. Biztos abban se csak érdekes dolgok lesznek, hanem elmélet, stb. is.

[ Szerkesztve ]

(#7) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Köszönöm mindenkinek az eddigi véleményeket! Igen, néhány dolgot elfelejtettem leírni: Webes dolgok nem érdekelnek, leginkább asztali alkalmazásokat akarok fejleszteni titokban van egy olyan álmom, hogy majd játékfejlesztőként helyezkedek el, de ez csak álom.., tavaly egy pár hónapon keresztül Arduino-t is programoztam (robotot építettünk a Robocup-ra) de ez az ide-oda dugdosom, forrasztgatok, ilyen ellenállás, olyan pinek ez nem az én világom. A logikámmal annyira nincs probléma, a matek megy, viszont mivel bio-kem tagozaton ülök (ne kérdezzétek miért, rossz döntés volt) ezért az alapok hiányoznak. Programozni tudok python-ban és C++-ban alapszinten, ezeket autodidakta módon tanultam. A korábbi válaszok alapján viszont akkor tényleg proginfo lesz (de várom a további tapasztalatokat).

(#8) elithun


elithun
(őstag)

Anno én is ezen a kérdésen gondolkodtam, majd végül a pontszámaim alapján dőlt el a mérnökinfo Szegeden.
A programozás jó volt, viszont nagyon untam a fizika/elektronika tárgyakat, mert éreztem, hogy ugyan érdekesek a témák, de vizsgázni már nagyon kín volt belőlük. Fél év után szakot is váltottam.
Ha munkahelyileg a programozás érdekel, akkor proginfora menj.

Azt sose feledd viszont, hogy végeredményben programozóként nem a végzettség fog számítani, hanem, hogy milyen tudást képviselsz, és mennyi gyakorlatod van. Én végül a BSc-t nem is végeztem el, csupán egy felsőoktatási szakképzést, de mivel a programozás mindentől függetlenül a kedvenc hobbim, így ugyanúgy álomállásban pengethetem napjaim, mert tudásban és gyakorlatban ugyanott vagyok, mint a diplomások.

Ha teheted vállalj munkákat is egyetem alatt, vagy egyetemen hirdetett programozó versenyeken/projekteken vegyél részt. A szakmai jellegű tapasztalat a legértékesebb.

[ Szerkesztve ]

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#9) r_radi


r_radi
(csendes tag)

Személy szerint proginfót végeztem, így a mérnökről sok tapasztalatot nem tudok átadni, de azért néhány dolgot leírnék.

Az egyik nem jobb a másiknál: Ha a mérnökön a villanytárgyakat nem szeretnéd, akkor a proginfón pedig a programozás elméletet fogod utálni, ahol matematikai alapon kell papíron bebizonyítani hogy a program úgy működik ahogy azt elvárjuk.
Általánosan elfogadott szemlélet hogy "programozni nem az egyetemen fogsz megtanulni". Keresd meg az alapműveket, olvass sokat, gyakorolj, ha időd engedi. (jó programozó holtig tanul :) )

Annak ellenére, hogy szinte biztos hogy találnál munkát diploma nélkül is, mindenképpen javaslom az egyetem elvégzését. Nagyobb cégeknél mérvadó, valamint ha egyszer külföldön vállalnál munkát, az nagy segítség.
Persze a papír önmagában nem jelent semmit, volt egy egyetemi csoporttársam aki elvégezte a mestert, mégsem volt fele olyan jó prgramozó sem mint a képzettséggel abszolút nem rendelkező kollegám.

A valódi gyakorlatias hasznát a tudásodnak az első munkahelyeden fogod realizálni, szóval ahogy előttem is elmondták, vállalj munkát kb harmadévesen ha teheted.

Amúgy meg sok sikert az egyetemhez ;)

(#10) Warpig válasza interstart (#5) üzenetére


Warpig
(aktív tag)

Jómagam is gondolkodom továbbképzésen. Mind a PLC, mind a CAD programozó képbe került. Véleményed szerint melyiket érné meg jobban megcsinálni? Melyikre van jobban kereslet? Fizetésben van különbség?

Idő vagyok, világok hatalmas pusztítója. Azért jöttem, hogy megsemmisítsek minden embert.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.