2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Megint az a fránya továbbtanulás...

Írta: | Kulcsszavak: proginfo . továbbtanulás . duális képzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét sziasztok!!

A téma megint ugyanaz mint a múltkor, továbbtanulás. Az előző alkalommal nagyon sokan segítettetek, tanácsokkal láttatok el, amiért hatalmas pacsi és köszönet mindenkinek :DD Azonban most megint szükségem lenne a PH! közösség segítségére. Először is vázolom a helyzetet, ami a múltkor letisztult bennem. Mindenképp proginfora szeretnék menni, ez nem kétséges. Előzetes kalkulációim szerint a bejutással nem kéne hogy gond legyen (bár mostanában ki tud ebben az oktatási rendszerben bármit...). A legelső amit megjelöltem az az SZTE proginfo. Utána jön az ELTE proginfo, végül pedig C tervnek az SZTE mernokinfo. Ami a kérdésem lenne: Az első helyen én egy duális képzésre szeretnék menni (sok jót hallottam már a duális képzésről). Erről tudna-e nekem pár hasznos tapasztalatot-tanácsot mondani valaki? (nagyjából tisztában vagyok vele, hogyan is működik, de jó lenne ha valaki - ha van ideje - ezt is leírná nekem). A múltkori tanácsaitokat megfogadtam, a matekra nagyon ráállok, az emelt info érettségit inkább nem erőltettem, hiszen a középszintű is elég jól sikerült (92%), így tudok a többi tárgyra jóval több időt szánni (ettől függetlenül a programozást ugyanúgy csinálom, mert egyrészt szeretem, másrészt pedig jó lenne egy kis előképzettség az egyetemre). Emellett ahogy tanácsoltátok, lelkileg is készülök már, több-kevesebb sikerrel.

Válaszaitokat nagyon várom és előre is hálás vagyok a segítségekért, nagyon sokat segítetek vele! :R :R

Hozzászólások

(#1) morgyi


morgyi
(veterán)

Bár villamosmérnök vagyok és nem mérnökinfós, és nem duális rendszerben végeztem, de vannak a cégnél duális diákok. A jó állami támogatottság miatt a cégek elég jól ráharaptak. Ha olyan céghez tudsz kerülni, ahol érdemi munkát végezhetsz és nem az adminisztratív munkákat sózzák rád (bár a doksikészítést megtanulni sem rossz első körben), és kapsz magad mellé egy olyan mentort akinek nem nyűg vagy, meg van ideje rád és megtanít olyan dolgokra, amire az egyetemen sosem fognak, akkor olyan lépéselőnnyel indulsz a munkaerőpiacon amit mindenhol tárt karokkal várnak.

Ma már (bár még sok cég mindig nem fogta fel) a cégek versenyeznek az emberekért. Hiába pofázzák hogy ha kirúgnak már más ott áll az ajtóban. Mert koránt sincs így. Örülhetnek ha találnak olyan programozót aki még nem húzott el külföldre.

Aminek a tanulásával sose állj le, az egyetem alatt se az a nyelvek. Baromi sokat lehet felejteni ha hanyagolod, viszont nélküle életképtelen vagy. Gyenge szakmai tudással is jó pozícióba tudja magát eladni manapság egy nyelveket folyékonyan beszélő ember. Persze emellé az is kell hogy magadat is el tudd adni.

Amit meg kell az egyetemen tanulni az a tanulás. Hogy fogékony legyél és könnyen elsajátíts új dolgokat. Egy erős szakmai alapra lehet építkezni. De ne várd hogy az egyetemen megtanítanak mindenre. Viszont ha látják rajtad hogy fejlődőképes vagy nyert ügyed van.

Egy szakmánál elengedhetetlen hogy érdekeljen. És kedvtelésből képezd magad a szakterületeden, mert érdekel.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#2) Gergosz2 válasza morgyi (#1) üzenetére


Gergosz2
(veterán)

Azért a kérdés ennyire nem egyszerű. Én a villamosmérnöki részéről tudok nyilatkozni.

Első hallásra valóban vannak előnyei a duális képzésnek, hiszen első élévtől kezdve levileg a tűz közelébe van az ember és szakmai tapasztalatot szedhet magára.

Azonban itt jönnek a problémák is:
- félév közben a gyakorlati helyre is kell járnod. Nem az X. félévtől, hanem a legelsőtől, és mivel elvileg ugyanazt a tantervet kell teljesíteniük eléggé leterhelő.
- a másik problémás dolog szerintem az, hogy az ember egy adott vállalthoz stb. megy. Ők sem hülyék, aki oda megy és valamennyi időt, energiát invesztálnak bele azt ott is próbálják tartani. Gyakorlatilag annak a veszélye áll fenn, hogy az embert annak a cégnek megfeleően alakítják, kicsit sarkítva kb. csak oda lesz jó. Ami még problémás lehet, hogy az oda jelentkezőnek egyáltalán tetszeni fog-e az adott munkahely és arábízott munka

Több régebbi egyetemi tanáraommal is beszéltem erről, volt akik az oktatási ügyekben is benne voltak, és mindegyikőjük ezeket látták a legnagyobb problémának.

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#3) yerico válasza morgyi (#1) üzenetére


yerico
(senior tag)

Ma már (bár még sok cég mindig nem fogta fel) a cégek versenyeznek az emberekért. Hiába pofázzák hogy ha kirúgnak már más ott áll az ajtóban. Mert koránt sincs így. Örülhetnek ha találnak olyan programozót aki még nem húzott el külföldre.

Örülnek, ha kompetens embert találnak. Egyre gyengébb a kikerülő emberek tudása. Ráadásul sokan ezt még nagy mellénnyel is veszik, azaz a cég érezze megtiszteltetésnek, ha egy nulla tudású, de nagypofájú frissen végzett ember jelentkezik hozzájuk. Ilyenkor finoman, vagy durvábban, de a delikvens tudtára adják, hogy menjen el, ahova akar, de többet ide vissza ne jöjjön.
Igen, kevés az ember. A régi, már bizonyított emberek kincset érnek, meg is fizetik őket. Az újak kezdőkeresete is nő. De azt se felejtsük el, amit pl. az Epam csinál. Felvesz mindenkit jó sok pénzért, aztán a próbaidő alatt szelektál. Egyszóval továbbra sem lehet arra játszani, hogy minimális erőbefektetéssel végzel, és majd lesz valami. Ezek már nem azok az idők. Ma már nem szeretnek a cégek arra áldozni, hogy a frissen egyetemet végzett embereknek még 3-6 hónapos időszakot adjanak, hogy elégséges tudást szedjenek fel.
A duális képzés egyébként nem rossz ötlet. Egyetemen nem fogsz megtanulni programozni. Csak úgy fog menni, ha gyakorolsz. Azt viszont nehéz csak úgy megtenni, egy céges környezet sokkal motiválóbb. Rá fogsz látni, hogy mi a való világ, mit várnak el, mit nem tudsz ebből. (sok mindent).
Ahogy már írták itt, a nyelv mindenek felett. Ez igaz. Ez alaptudás, mindenkinek kell, még ha magyar cégnél is helyezkedsz el, a nyelvtudás minden pénzt megér. Pár céget ezt nem értékel, hát nem oda kell elmenni dolgozni.
Szükséges, hogy meglegyen a minimális gyakorlatod, mire dolgozni kezdesz. Láttál már adatbázist, verziókezelőt (GIT mondjuk), ismered is őket, egy select / update megírása csuklóból megy, a tranzakció fogalma pedig nem bolti leárazást jelent számodra a traviboltban. Egy programozási nyelvet korrekten ismersz (a tesztek baromságok, tudj benne kódot írni úgy, hogy ha kell, megtalálod a problémádra a választ a neten. De ez ne a string textfájlba írása legyen. Persze, még 18 év programozás után is sokszor keresek rá én is :) )
A programozás olyan szakma, ahol félévente jönnek-mennek divatos technológiák, a tudás jó része gyorsan elavul, új nyelveket kell megtanulni, stb. Tehát készülj rá, hogy időnként tanulni kell azután is, ha végeztél. A céges jó része ezt felismerte, és céges szinten támogatják a képzést, tanfolyamokat szerveznek, oktatásokra küldenek.
Az első időszakban merj kérdezni. Ne hülyeségeket, de ha megakadsz, és nem találod a megoldást, akkor kérdezz! Persze sokszor csak stackoverflow linket fogsz kapni, de a lényeg, hogy látják rajtad, hogy törekedsz a megoldásra.

Kívánságműsor a rádióban: -Kérnék egy számot a BKV-soknak. Rhiannától kérném a Shut up and drive-ot!

(#4) yerico válasza Gergosz2 (#2) üzenetére


yerico
(senior tag)

Az a baj, hogy az egyetemek képtelenek normális tudást adni. Volt is kis vitám az egyik egyetem felelősével arról, hogy szerinte az egyetemnek nem az a feladata, hogy a piacnak megfelelő embert adjon, hanem olyat, ami megfelel a tantervüknek. A proginfo ugyanis szerinte kutatói szak, akinek ez nem tetszik, menjen mérnökszakra.
Ezek után igenis a cégeknél való gyakorlat az egyik módja annak a tudásnak a megszerzésére, amit az egyetemnek kellene adnia, de nem fog. Amint az ember végez, elvárnak tőle egy alap szakmai ismeretet, ami megköveteli az egyetemi órákon szerzett tudás mellett a rendszeres gyakorlást is. Erre pedig kiváló a valós életben szerzett gyakorlat, nem beszélve az így szerzett kapcsolatokról.

Kívánságműsor a rádióban: -Kérnék egy számot a BKV-soknak. Rhiannától kérném a Shut up and drive-ot!

(#5) Gergosz2 válasza yerico (#4) üzenetére


Gergosz2
(veterán)

Saját szakomról, szakirányomról tudok nyilatkozni. Én nekem nem volt bajom, éreztem, hogy jót tanítanak nekem.

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#6) pető bá'


pető bá'
(őstag)

Duális képzésen vagyok, nem proginfó!

A képzésről:
az ötlet remek, viszont jó képzési helyet kell találni. Ha van egy jó céged, egy jó mentorral, és olyan környezettel, ahol lehet tanulni, akkor az egyetem mellett tényleg fel lehet szedni értelmes gyakorlati tudást is.
Ha be tudsz kerülni egy jó programozó céghez, ahol a cégnél töltött időszakokban be tudsz kapcsolódni a munkába, vagy valakit követve megismerheted a cég folyamatait, technológiáit, akkor nyert ügyed van. Ehhez valóban kell egy (vagy több!) jó mentor. Ha van arra külön idő, hogy kifejezetten Téged tanítsanak, egyéni feladatokat adjanak, az külön remek fejlődési lehetőség, és szerintem erre is lehet lehetőséget teremteni, ha a vállalat is szeretne, és van a mentornak szabad kapacitása.
Ez volt a feltételes mód.. de ami tény:

- fix havi bér - nem kell plusz munkát vállalni az egyetem mellett. Ez főleg nyáron érződik, hogy bár minden nap bemegy az ember dolgozni a 40 fokban, de "mások" (átlag egyetemista) beül a T*szkóba kasszásnak (amivel semmi bajom egyébként, korrekt hely), míg én szakmai tapasztalatot szerzek. Röviden: nyárra nem kell "valamilyen" diákmunkát keresni, hogy legyen pénzed.

- egyetem - a szakodat nem ismerem, de: év közben át kell menni a zh-kon. Ezzel nagyon sokat segítesz magadon, ha vizsgaidőszakra tényleg csak a vizsgák maradnak. Innentől pedig: 20 nap szabadság a 2 vizsgaidőszakra + nyárra, be kell osztani. Érdemes a vizsgákat okosan felvenni: keddre/szerdára, vagy ha lazább, hétfőre. Így a hétvégét végigtanulva 0,1 vagy 2 nap szabadsággal 2-3 vagy 4 teljes napot készülhettél, előtte pedig nyilván munka után délután-este is van némi idő. Jól kell beosztani az időt.

- extra segítség - a cégeknél (a saját, és a többi duális képzésben résztvevő hallgató tapasztalatai alapján) szintén lehetőség van kérdezni. Ha egy vizsgára készülsz, és valamit nem értesz, 90%, hogy találsz egy kollégát, akinek lesz 10-20-40 perce, hogy elmagyarázza. Volt cég, ahol analízis vizsga előtt egy napig matekoztak a hallgatókkal, mert igény, és mérnök is volt rá. Ahova több hallgatót felvettek, vizsgák előtt gyakran együtt készültek - a cégnek is érdeke, hogy meglegyenek a vizsgák, minél hamarabb, elsőre.

Nézzük a másik oldalt:
mérnökinfora járok; van több gyár, ahova felvettek embereket. Van, ahol üzemeltetés az egyetlen IT feladat, pc telepítés, hibaelhárítás, felhasználói problémák, hálózat kiépítés, esetleg tervezés. Itt jellemzően a mentor feladatkörének egy része hárul a hallgatóra, segítik egymás munkáját; megismeri a gyár működését, területeit, dolgozóit, szoftvereit stb. Itt esetleg arra van lehetőség még, hogy egyéni projekteket kapj meg - adott területnek szüksége lenne egy programra, aminek ezt kell tudnia, fejleszd le! - ilyen pont előfordult, egy nagyon egyszerű probléma, nagyon egyszerű megoldással.

Vannak a nagyobb cégek (ahogy a fentebb említett is egy ilyen), ahol van lehetőség a felvett hallgató(ka)t külön oktatásokra beültetni.. adatbázis, saját eszközök, hardverek, szoftverek, hálózat, programozás stb.
Viszont vannak olyan napok, amikor nincs mit csinálni. Kapsz egy pdf-et, egy könyvet, egy ablakot (igen, rendes fizikai, üveggel, nyitható! ;] ), hogy foglald le magad. Jó esetben ez csak 1-1 nap, de nem mindig. Ezt az időt sajnálom, mert előre nem tudni, nem viszek magammal semmi projektet, könyvet, és mégis bent kell lenni.

Konklúzió: nem tudom hány cég közül választhatsz, de járd körül - pontosan mivel foglalkoznak, milyen feladatod lenne, mit tudnak "adni"? Mivel szeretnél foglalkozni, van-e olyan cég, ami beleillik ebbe a profilba, és akár ott is maradnál egyetem után? Az anyagi oldala miatt (szerintem) megpróbálni mindenképpen érdemes - a mi szerződésünkben az áll, hogy a hallgató bármikor(!) visszaléphet sima BSC képzésre, és otthagyhatja a céget. Ha nem megy, akkor a második félévtől kiszállhatsz.

Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan :)

"I'm not hiring him. He uses spaces not tabs." - Richard Hendricks

(#7) Silεncε válasza pető bá' (#6) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Nagyon szépen köszi mindenkinek!!!

morgyi: nyelvekkel úgy vagyok, hogy van egy német középfokú nyelvvizsgám, emellé még szeretnék majd egy angolt is mindenképp. A szakma érdekel nagyon is, alapvetően kicsi (6+) korom óta nagyon érdekel a számítástechnika-informatika. Alapvetően mindig is érdekelt, hogy miért-hogyan műkődik az egész, most is ha játszok egy játékkal például, mindig elgondolkozok, hogy ez meg az hogyan is lehet lekódolva, hogy működhet.

Gergosz2: igen, ettől félek én is.

yerico: pont ez volt az oka, hogy elgondolkoztam a duálison, hiszen tapasztalatot csak úgy tudok szerezni, ha benne vagyok a folyamatban

pető bá': az anyagi oldal a másik ami miatt ezt szeretném választani, hiszen ez biztos fizetés, míg mondjuk egynyári munka nem biztos. A cégeknek megpróbálok utánajárni, összesen kettő választható hely van, ami nem túl sok. Ha már itt tartunk, ha lenne egy kevés időd, le tudnád nekem írni, hogyan is működik pontosan ez a képzés (értem ezalatt, mikor kell dolgozni, mikor van tanulás, stb...). Nagyon megköszönném!!

Jöhetnek a további tapasztalatok is, nagyon sokat segítetek vele!!!

(#8) morgyi válasza Gergosz2 (#2) üzenetére


morgyi
(veterán)

Tökmindegy mikor váltasz munkahelyet, több év munkatapasztalattal is át kell alakítani az új munkaerőt a cégnek megfelelően.
A duális képzés előtt nem alakították a cégek az egyetemistákat. Ott a nulláról kellett betanítani. Itt meg legalább nem szédül a gyerek a betonon. Nem először lát munkahelyet, gyorsan fel tudja venni a tempót. A helyi sajátosságokat meg mindenhol újra kell tanulni. A régieket meg el kell hagyni.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#9) pető bá' válasza Silεncε (#7) üzenetére


pető bá'
(őstag)

Ha megnézed a kiválasztott egyetem(ek) honlapját, bizonyára találsz pontos információt.
Itt nálunk a szorgalmi időszakban 0 napot kell tölteni a cégnél. Vizsgaidőszakban viszont minden munkanap a cégnél töltendő, kivétel ez alól az a nap, amikor vizsgád van. (Őszi félév: 8 hét munka; nyár: 16 hét munka.) Cég/főnök függő, hogy a vizsga után elvárják-e, hogy bemenj dolgozni is - nyilván ésszerű keretek között: ha reggel 8-kor van egy 45 perces vizsgád, ahol még duális képzésesként előre is kérheted magad (nálunk), akkor 9-re végzel, ha nincs messze a cég, 10-11-re kiérhetsz. Ekkor van lehetőség kimenni. Ha 11-re mész egy 4 órás szenvedésre, akkor nyilvánvaló, hogy nem kell dolgozni.
Ezen felül 20 nap szabadság, amivel szabadon rendelkezhetsz - elvileg. Gyakorlatilag karácsony-Szilveszter között nem nagyon dolgozik senki, erre az időszakra kötelezően ki szokás adni 5-7 napot. A gyári környezetben a leállások idejére sem nagyon lehet bemenni, nyilván.

Megemlítendő még, hogy itt (Székesfehérvár) az egyetem is próbál odafigyelni a képzésben résztvevőkre - elővizsga lehetőség, vizsgákon előre lehet kérni magunkat, ilyesmi.

"I'm not hiring him. He uses spaces not tabs." - Richard Hendricks

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.