2022. július 6., szerda

Gyorskeresés

Konvertálj AVI fileokat kicsire, de jó minőségűre - Pocket DivX Encoder

Írta: | Kulcsszavak: htc . kaiser . tytn II . p4550

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alábbi blog kifejezetten HTC Kaiser felhasználók számára készült.

Sokan szeretnek/nének filmet nézni a PDA-jukon. Végülis, ha úgy vesszük a PDA lehet egy multimédiás MP4 lejátszó is, a megfelelő programmal (pl.: TCPMP).

A legegyszerűbb módszer: felmásoljuk a filmet a "Storage Card"-ra és a megfelelő lejátszó segítségével megnézzük. Ezt meg is tehetnénk a hiper-szuper 400 MHz-es processzornak köszönhetően, de sajnos a közismert driver hiány és esetleges tárhely szűkölködés miatt ezt egyenlőre elfelejthetjük.

Ilyenkor kényszerül az ember letömöríteni a filmjeit.

Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani nektek.

A videó kódolásról röviden:

Miért is van szükség a kódolásra? Azért mert a digitalizálás folyamata rendkívül hely igényes dolog, egyszerűen tömörítetlen állapotban nem férne el a filmünk, olyan nagy lenne.

Arról van itt szó, hogy a filmet képkockánként "befényképezik" - digitalizálják, ha filmszalagról van szó - a lehető legveszteségmentesebb minőségben egy tárhelyre, majd pedig egy bonyolult algoritmussal (ezek a tömörítési eljárások) úgynevezett I, P, B képkockákká alakítják a tömörítetlen képkockáink tömkelegét. (részletesen a kapcsolódó oldalon)

Ha el akarjuk képzelni, tegyünk egy próbát: vegyünk elő egy (720x576) méretű .JPG képet, és mondjuk a Paint segítségével mentsük el .BMP kiterjesztéssel. Ez a tömörítetlen képünk egészen nagy méretű lesz, főleg a .JPG-hez képest.

Egy kis számolással megkapjuk, hogy ha pl. 1 sorozat epizódot akarnánk digitalizálni, ami nagyjából 45 perces, az 66000 frame (képkocka). Beszorozzuk a méretel, és máris kijött egy marha nagy file...

...és a hangról ilyenkor még nem is beszéltünk...

Lényeg a lényeg, amíg nincs végtelen tárhelyünk, addig kódolást, tömörítést fogunk alkalmazni.

Tömörítési algoritmusok:

MPEG, DIVX, XVID, H264... stb

Felhívnám a figyelmet, hogy az ".AVI" nem tömörítési eljárás, hanem egy úgynevezett konténer (szatyor, ha úgy tetszik :) ) melyben van a videó adatfolyam, és az audió adatfolyam eltárolva, és ezt tudja a lejátszó értelmezni, lejátszani.

----

A kódolás, vágjunk bele!

Szükségünk lesz a programra, mely végrehajtja a kódolást: Pocket Divx Encoder

Valamint jó, ha van egy alap "codec-pack" telepítve a gépünkre (a legtöbb felhasználónak elegendő pl a K-lite codec pack - only playback módban).

Végül, de nem utolsó sorban, kell egy forrás videó, amely mondjuk egy családi videó, vagy egy ingyenesen letölthető trailer, de véletlenül sem egy jogsértő tartalom.

A menet a következő:

1. Megnyitjuk a Pocket Divx Encoder programot.
2. A felsorolásból értelemszerűen választunk, nekünk most a PDA méret kell.
3. Kiválasztjuk a fileunkat a "1-File to encode"-nél. A program képes feliratot is beégetni a filmbe, szóval ha feliratosat szeretnénk, az ABC gombocskával kiválaszthatjuk azt.
4. A "2-Output file" autómatikusan generálódik, a forrás file mellé. Természetesen a helyét megadhatjuk.
5. Nézzük most a "3-Output options" részt: én személy szerint a Video quality: 8-at és az Audio quality: 5-öt ajánlom, persze ez mindenkinek a maga döntése. Érdemes teszteket csinálni.
6. Brightness, Saturation, Contrast, ezekkel jobbára nem kell foglalkozni, kivéve, ha valami nagyon nem stimmel képileg. Ha tudjuk a filmről, hogy nagyon halk, akkor a Sound-on húzhatunk kicsit, de vigyázzunk vele mert ha túlhúzzuk akkor recseghet a hang (túlvezérlés).

Output dimensions: Amennyiben az elején kiválasztottuk, hogy PDA méretűre formázza a videót, akkor hagyhatjuk alap beállításon (320x***), ha nem, akkor ezzel lehet játszani, de érdemes figyelembe venni, hogy a PDA-nk kijelzője 320x240 felbontású, tehát ennél nagyobb felbontást hasztalan alkalmazni.

Most jön a lényeg: Klikk az Advanced options-ra! Mint láthatjuk, további beállítások jöttek elő.

Amiket alkalmazni kell:

* XVID (jobb mint a DivX)
* Use 2-pass encoding - ez adja a lehető legjobb minőséget, először analizál, azután kódol, igaz majdnem kétszer annyi ideig mint a sima 1 menetes. Viszont a kockásodástól sem kell tartanunk.

Ellenőrizzünk mindent mégegyszer: és mehet az "Encode all" gomb.

www.pocketdivxencoder.net
kep
Itt láthatjuk a kimeneti videó paramétereit.

A kódolás végeztével a program értesít minket.

Kellemes kódolást kívánok! :)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.