2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Újmagyar?

Írta: | Kulcsszavak: nyelv . magyar . helyesírás . újmagyar

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Biztos sokat volt már róla szó, nekem csak most tűnt fel. A napokban kicsit többet lapozgattam a logout-ot, és olyan bejegyzésekre is rányomtam, amik amúgy nem érdekelnének túlzottan, de időtöltésnek jónak tűntek.
Elkeserítő, hogy az emberek mennyire igénytelenül írnak. És most nem a stílusra gondolok, az lehet egyedi, sőt, jó is egyedinek. De itt már azt hiszem túllép egy határon az, ahogyan a fiatalok leírnak dolgokat. Tényleg szükséges az, hogy az "egyszerű"-ből "1szerű"-t csináljunk? "Vagyok"-ból "vok"-ot? Egy barátom mondta egyszer, hogy azt hagyják ki a közepéről, ami nekik sincs: az agyat. A magyar nyelv "i" betűit talán olyan szükséges "y"-ra cserélgetni? De lehetne sorolni még a példákat.

Nem hiszem el, hogy ez lenne az az irány, amibe a nyelv fejlődésének mennie kéne. De még menőnek sem mondanám. Persze, felkapott dolog, de ez igen sajnálatos. Hogy egyes fórumokon csak azzal lehet rávenni egyes embereket, hogy az amúgy sem túl hosszú "hogy" szócskát kiírják, és ne egy "H" betű legyen belőle, hogy a fórummotorban beállítják az egyedülálló "H"-k "hülye vagyok"-ra cserélését.
Az egy dolog, hogy valaki magának mit és hogyan jegyzetel le. De az, hogy egy nyilvános portálra hogyan írunk, főleg a címlapra, már csak ne legyen mindegy! Mindenki vét helyesírási hibát, ez nem baj, de akinek nincs is igénye a nyelv helyes és szép leírására, az a saját szegénységi bizonyítványát mutogatja.

Szerintem.

Hozzászólások

(#1) sheratan


sheratan
(Jómunkásember)

lehet vele vitatkozni nyugodtan, azért írtam. meg azért, mert kikívánkozott :B

(#2) Lenry válasza sheratan (#1) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

akkor gondolom errefelé is jártál már

lövésem nincs, hogy miért jó ez... valamelyik nagyon okos kitalálta, a többi fejletlen szellemi képességű meg átvette. és most örülnek, hogy lett saját stílusuk

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) Wolverine


Wolverine
(PH! félisten)

Az a baj, hogy akikról ez szól, azok vagy nem olvassák, vagy nem is értik, mi bajod... :U

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#4) Bog válasza Lenry (#2) üzenetére


Bog
(HÁZIGAZDA)

Azért ez nem ennyire fekete-fehér.

Egyrészt kalkuláljátok bele, hogy a mostani fiatalság alapvetően nem papírra írogat. SMS-t küld, blogol, chatel, fórumozik, MSN, Sykpe, twitter, fészbúk. Sok helyen van karakterkorlátozás (SMS), máshol pedig gyorsnak kell lenni (chat, MSN), érthető, hogy rövidít.

Ezerrel ismerkedtem egy 22 éves kislánnyal egy éve, és MSN-en, SMS-ben folyamatosan rövidített, engem is idegesített. Aztán elolvastam a szakdolgozatát (főiskola) és szabatos, stílusos, érhető, olvasmányos, makulátlan helyesírású műremek volt. Itt a lényeg a platformon van, egy logout még sokak szerint bőven az a szint, amit - főleg személyes bejegyzéseknél - nem tartanak úgymond publikációnak. Nézőpont és hozzáállás kérdése, hogy ezt a felületet kik veszik annyira komolyan, hogy itt is figyeljenek az írásmódra, s kiknek csak egy a sok olyan platform közül, ahová írogatja a személyes hülyeségeit, s mint ilyen, annyira nem fontos. (

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#5) Samus


Samus
(PH! addikt)

Teljes mértékben egyet értek az írással...sajnos nincs mit tenni. Azért igyekszem olyanok társaságát keresni, akik még tudnak magyarul.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) sheratan válasza Bog (#4) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

ezek közü én az sms-t még megértem, drága, drága, rövidít az ember. de amúgy csetelés közben mi lehet a baj? ha a legtöbben nem papírra írnak, akkor nyilván közel kéne manapság állniuk a gépírási sebsséghez. én is magamtól tanultam meg gépelni, mégis tudok viszonylag gyorsan, 6-7-8 ujjal írni egyszerre. ez a sebesség bőven elég csetelni, emailre, msn-re.

ha valaki igényes, akkor tud igényes lenni 10 karakterben is akár. vagy nem?

(#7) Pacák


Pacák
(senior tag)

Szentírás újmagyarul egy sci-fi -ből. Harrison Fawcett: A korona hatalma
Nem hajszálpontos idézet. :)

„Emlékezzetek! Dzsízisz amikor volking a Jeruzsálem felé vezető ród, akkor az egyik tanítvány kveszcsön:
- Dzsízisz, bemész-e dzsúsz sziti?
Dzsízisz szpík:
- Simáááán!
És bement, mert volt neki féit! Mert Dzsízisz: kiiirály!”

Agyhalál, de sajnos errefelé tartunk. :U

Nuclear launch detected Megszületett Máté, 3100g, 55cm. 2005. IX. 16. 15:42 -kor Megszületett Balázs 3170g, 55cm. 2008. VII. 5. 02.25 -kor:)

(#8) copin válasza Bog (#4) üzenetére


copin
(őstag)

Nem mindenkinek sikerül a netes szlenget megkülönböztetni a normatívtól. Annyira nem tartom károsnak és nem is érdekel.

Egyrészt kalkuláljátok bele, hogy a mostani fiatalság alapvetően nem papírra írogat.

A mostani fiatalság nem jegyzetel órán és numerikus gombokon posztol mindenhol. Inkább csak jópofa, divatos, közvetlen, vagy valami hasonló akar lenni, aki a netes szlenget használja, aki nem feltétlen fiatal.

(#9) Wolverine válasza Bog (#4) üzenetére


Wolverine
(PH! félisten)

Sosem értettem, hogy MSN-en hová siet mindenki :U (mondjuk annyira nem is szerettem azt a platformot, hogy minden hasonlót eltávolítottam a gépről ~3 éve)
Az sms és a Twitter ilyen szempontból a karakterkorlátozás miatt más, ott sokszor tényleg rövidíteni kell - bár ilyen szempontból az sms-nél sem feltétlenül érdemes ma már.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#10) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Egyet értek amennyiben egy cikkről, vagy valamilyen írásról van szó. Mint pl. itt a logout-on.

Ha az ember egy közösségi oldal címoldalán jelenteti meg egy cikkét / írását, akkor vegye a fáradságot, és megfelelő minőségben tegye azt. Ami magába foglalja a helyesírást is mint formai követelményt.

Nekem speciel a firefoxba beépült helyesírás ellenőrző segít alapból.
Ha cikket írok, akkor viszont elolvastatom b.nőmmel, így a hibák 95%-a javításra kerül még mielőtt megjelenne a cikk.

Viszont más kérdés ha egy fórum hsz-ről van szó.
Ahogy a nevében is írva vagyon, hozzászólásról van szó. Egyfajta beszéd. Írásban. Nem pedig irodalmi mű. Egy könnyed társalgás írott megfelelője.
És mint olyan szerintem megérdemel némi könnyítést.
A másik pedig az idő. Sajnos manapság mindenki siet. És ezt sokféle képpen értem.
Az, hogy egy hsznél a hogy helyett h-t írok akkor az is egyfajta sietség. Vagy / és inkább lustaság. Szerintem főként ennyi az egész.
A szerintem nálam rendszeresen "sz.tem" szokott lenni. Könnyebb legépelni, gyorsabb és az emberek 90%-a ugyan úgy megérti.
És mint fentebb írtam, amennyiben csak egy hozzászólásról van szó ez nem okozhat nagy problémát.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.