2019. április 23., kedd

Gyorskeresés

Motorola Milestone firmware frissítés kezdőknek

Írta: | Kulcsszavak: motorola . milestone . firmware . upgrade . frissítés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Többen kérdezték már a topikjában, vagy privátban, hogyan kell frissíteni ezt a telefont. Nem egy nagy ördöngősség, már nagyon régóta szinte teljesen azonos a módszer, még emlékszem a jó kis ROKR E2 frissítgetéseket is pont ezekkel az eszközökkel kellett végezni.

Itt az elején szerentém megjegyezni, hogy semmilyen esetleges kárért nem tudok felelősséget vállalni, valamint az itt leírtak nem az én szellemi termékeim, csak tapasztalatok összegyűjtéséről van szó!

Ennek ellenére nem kell félni a műtéttől, igazából elég nehéz annyira kinyírni a telót, hogy ne lehessen házilag javítani (én véletlen egy rootolás után kitöröltem a teljes rendszerkönyvtárat egy rosszul begépelt terminál-paranccsal, utána be sem kapcsolt a telefont, mégis sikerült életet lehelni bele, szóval nem gáz). Most ide már a legújabb elérhető verziót teszem, kicsit házilag alakított szoftverről van szó. Persze nem kell olyan csodákra gondolni, mint a HTC-re főzött rom-ok, hiszen ezt még nem teszi mindig lehetővé a Milestone törhetetlen bootloadere.

Alapvetően három dolog kell hozzá (természetesen a telefonon, usb kábelen és számítógépen kívül):

1. A G.O.T. oldaláról le kell tölteni a neked tetsző firmware-t, például a középeurópait. Akinek esetleg szimpatikusabb a gyári firmware, az beszerezheti az eddig feltérképezett verziókat erről az oldalról, aholy a "service version" az csak magát a szoftvert írja felül, míg a sima változatok a telefon teljes belső memóriáját (a felhasználói adatokat is törölve).
2. Erről a weblapról be kell szerezni az RSDLite-ot. Nekem a 4.5.7-es link működött, de ez is teljesen jó.
3. Erről a weblapról le kell szedni a megfelelő (attól függően, hogy 32 vagy 64 bites oprendszert használ az ember) USB drivert

A flash-elés menete a következő:

1. Érdemes meggyőződni róla, hogy a telefon akkumlátora rendesen fel van töltve, és minden fontos adat le van mentve, bár ez a G.O.T.-os cucc "service verzió", tehát nem törli az adatokat, és programokat, de nagyon valószínű, hogy kézzel kell majd törölni a frissíŧés után, mert anélkül minden program összeomlik indításkor...
2. Az USB driver feltelepítése a gépre.
3. Az RSDLite feltelepíŧése a gépre, majd elindítása.
4. Kicsomagolni a letöltött firmware-t valahova. Egy .SBF fájlt kell kapni a művelet végén.
4. Telefont kikapcsolni, majd a qwerty billentyűzeten található navigációs pad felfelé gombját és a bekapcsoló gombot egyszerre nyomva tartva egy 5-10 másodpercig (látni lehet, hogy a kijelző bekapcsol ugyan, de fekete marad) kell bekapcsolni. A gombok felengedése után, akkor ki fogja írni a bootloader verziószámát (90.7x általában).
5. Ezután rá kell dugni a telefont a gépre, és hagyni, hogy a rendszer felismerje a kettes pontban telepített drivereknek megfelelően. Ha felismerte, akkor az eszköz meg kell jelenjen az RSDLite-ban.
6. Az RSDLite-ban felül van egy tallózás gomb, ott ki kell választani a kicsomagolt .SBF fájlt. Amikor ez megtörtént, akkor a program a jobb felső panelben kiírja a firmware adatait.
7. Rákattintani az indítás gombra, és várni türelmesen. A frissítés közben kiírogatja, hogy éppen mit csinál a telefonnal. Az egész olyan 5-10 percig tart, aztán újraindíŧja a telefont.
8. Mielőtt még bezárná az RSDLite-ot az ember, végig kell lépkedni a telefon üdvözlőképernyőin, mert csak ekkor ismeri fel újra a szoftver, és ekkor fejeződik be a frissítés folyamata. Az is elképzelhető, hogy nem ismeri fel, csak kiírja, hogy "please manuall power up this device". ilyenkor sem kell kétségbe esni, ha bebootolt a telefon (bejött az home képernyő és működőképes), akkor nem kell vele törődni, ki lehet nyomni az RSDlite-ot, még ha reklamál, akkor is.

Ha indulás után minden alkalmazás "force close"-t dob, akkor sincs semmi baj, ilyenkor újra kell indítani "recovery módban" a telefont (kikapcsolt állapotban a kamera gomb és a bekapcsoló gomb együttes nyomásával, amíg meg nem jelenik egy háromszögben egy felkiáltójel, majd ekkor a hangerő fel és a kamera gombot kell nyomkodni egyszerre, amíg be nem jön a recovery menü), és itt kiválasztani a "data wipe" funkciót (a billentyűzet navigációs padjával lehet lépkedni a menüben). Ez töröl minden felhasználói adatot, és programot (kivéve a kártyáról), ezért kell az egész frissíŧés előtt egy mentés, biztos ami biztos.

Ezek után le kell tölteni a G.O.T. oldaláról az Openrecovery megfelelő változatát (most 1.03 van éppen). Ki kell tömöríteni memóriakártya gyökerébe úgy, hogy pont a gyökérben legyen az update.zip, és szintén a gyökérbe kerüljön az openrecovery nevű könyvtár is. Majd ismét elindítva recovery módban a telefont, és ki kell választni, hogy alkalmazza az update.zip tartalmát. Ki fog írni pár hibát, ez teljesen normális (hiszen az update.zip nem tartalmazza azokat a csomagokat, amiket a biztonsági visszaállító elvárna, csak néhány módosítást, amiket a G.O.T 10 tehetséges programozója eszközölt a telefonon), majd bejön a fenti linken található képernyőmentésekből ismert openrecovery menü. Ott lehet mindenfélét okosítani, amire szükség van (rootolni a telefont, túlhúzni a processzort több lépésben, feltenni a GOT témát, stb).

Amennyiben véletlen elrontaná az ember valahol, és nem kapcsol be a telefon, folyton lefagy, valami baja van, akkor is helyre lehet hozni, hiszen a bootloader-hez nem tud nyúlni a frissítő, így azt mindig elő fogjuk tudni hozni a megfelelő billentyűzetkombinációval (lásd fentebb!). Onnan pedig előről kezdhető a teljes firmware telepítés.

Remélem haszos lesz ez az írás a kezdőknek, vagy akik olyan ritkán frissítik a telefonjukat, hogy elfelejtik a lépéseket. Képeket direkt nem tettem bele, mert bár jól néznének ki, de annyira egyértelmű az egész folyamat, hogy igazából nem sokat számítana (és lusta is vagyok most képernyőmentéseket csinálni).

Hozzászólások

(#1) domedee


domedee
(senior tag)

Egy kis kiegészítés:

Sometimes RSD Lite is unable to restart the phone as it needs (RSD Lite will read: Please manually power up this phone). If this happens you must manually assist the phone in flashing. Thanks to tazd for reporting this issue and finding the workaround.
- Disconnect the USB cable and shut the phone down.
- Start the phone up in bootloader mode.
- Reconnect the USB cable. RSD Lite should continue now.

''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán

(#2) sheratan válasza domedee (#1) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

köszi! én ezt nem csináltam meg eddig egyszer sem. próbáltam kézzel újraindítani, meg lehúzni és visszadugni, de nem reagált rá az RSDLite, úgyhogy hagytam a fenébe. nem volt még belőle gondom, de talán így tisztább.

(#3) Cyberpunk


Cyberpunk
(PH! félisten)

Köszi a leírást így már érthető az egész frissítési procedúra :R
Egy kérdésem van lehet hogy butaságot kérdezek ezért előre is bocsánat :DDD Nekem a G.O.T fw-előtt a gyári 2.0-ás fw-t frissítenem kell 2.1-re vagy az már eleve része a G.O.T.-nak?

"Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. És leöntik vitriollal a szépet. Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget. Szíven döfik azt, akinek jelleme van."

(#4) sheratan válasza Cyberpunk (#3) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

a GOT firmware a 2.1-update1 verziószámú firmware egyik legújabb build-jére (egészen pontosan a SHOLS_U2_02.36, ha jól tudom) épül, illetve annak módosított változata. szóval nem kell külön előtte 2.1-re frissíteni, ez a kiadás tartalmazza a teljes 2.1-es firmware-t.

(#5) MrTwister válasza sheratan (#4) üzenetére


MrTwister
(senior tag)

Köszi mester! :R Holnap nekilátok ez alapján a telefonom "frissen tartásához" :) Szegényen még egy régebbi firm -igaz már 2.1-es- figyel. :C

32 bites Magyar Windows 7-tel nem lesz gondja az USB-s drivereknek vagy az RSDLitenak?

[ Szerkesztve ]

Gigabyte AX370-Gaming 5 & Ryzen 7 1700X & Noctua NH-U12F+NM-AM4 & G.Skill TridentZ F4-3200C16D-16GTZB & EVGA 1080 FTW Hybrid & Phanteks Enthoo Luxe black***SGS5&128GB & SGS9+*** D3 RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#6) sheratan válasza MrTwister (#5) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

én 32 bites angol vista alól frissíŧettem, és semmi baja nem volt, szóval szerintem win7 alatt is rendben lesz. bár vannak, akik az xp-re eskösznek, de nekem ment simán vista alatt is, a 7 meg ahhoz haosnlít inkább.

(#7) MrTwister válasza sheratan (#6) üzenetére


MrTwister
(senior tag)

Köszi akkor belevágok este. Most meló. :R

Gigabyte AX370-Gaming 5 & Ryzen 7 1700X & Noctua NH-U12F+NM-AM4 & G.Skill TridentZ F4-3200C16D-16GTZB & EVGA 1080 FTW Hybrid & Phanteks Enthoo Luxe black***SGS5&128GB & SGS9+*** D3 RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#8) Rickazoid


Rickazoid
(PH! addikt)

Ez egy hasznos leírás!
Egy kérdésem lenne csak: GNU/Linux rendszerek alól nincs mód a frissítésre? Esetleg sztg-es op.rendszer nélkül? Kényelmetlennek érzem, hogy csak ilyesmik miatt kell egy Windows-t a notebookomon tartani, eleve kevés a hely rajta, plusz HDD-t meg ilyen miatt nem veszek... Persze ez az én problémám, gondolom nem nagyon érint mást, de azért megkérdeztem, hátha van más mód is.

[ Szerkesztve ]

Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

(#9) sheratan válasza Rickazoid (#8) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

én is hasonló cipőben járok, bár nekem van második vinyó a gépben, így arra tudtam win7-et tenni (ha már adták a laptop mellé).
viszont premete fórumtársnak köszönhetően van egy link, ahonnan elvileg letölthető egy linuxos flashelő eszköz is. ez látszólag még sokkal egyszerűbb is, mint a win-es, elég egyértelmű a használata. még nem próbáltam, de talán érdemes megnézni: [link]

(#10) Rickazoid válasza sheratan (#9) üzenetére


Rickazoid
(PH! addikt)

Köszönöm, megnézem!

Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.