2019. július 20., szombat

Gyorskeresés

FÜLhallgatós összefoglaló vázlat

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

EZ A BEJEGYZÉS CSAK EGY VÁZLAT, KÉRLEK A TÉNYLEGES TOPIKHOZ KATTINTS IDE!!

Kedves érdeklődők! Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez, és megtaláljátok az aktuálisan ajánlott modelleket is.

(frissítve: 2014.11.09)

- Legfontosabb, hogy megszabjuk a stílust, hogy milyen irányzat, amit a leginkább hallgatunk, ha vegyes, akkor legalább pár műfaj felsorolásával segítsétek a tanácsadóitokat.
- Mit várunk el a fülhallgatótól leginkább (izoláció, kiegyenlítettség, mélyorientáltság, V-kiemelés, részletesség, strapabíróság stb.)?
- Milyen árban gondolkozunk?
- Milyen kialakítást keresünk?
a, In-ear/IEM (hallójáratba helyezhető), esetleg Earbud (fülkagylóba ültethető) fülhallgatót.
b, Milyen kábelvezetésű fülest keresünk, fül felett átvezethető, vagy hagyományos megoldásút.
c, Normális kialakítás, vagy nyak mögött elvezethető kábel.
d, Van-e szükségünk mikrofonra, vagy távirányítóra? A mikrofon nélküli fülhallgatók minden eszközzel jól szoktak működni, de mikrofonos/távirányítós esetén figyelni kell a választásnál a bekötés polaritására, illetve a készülékek kompatibilitására. Egyes lejátszók, telefonok nem szeretik a fordított/normál polaritásúakat.
- Ha pontos elképzeléseink vannak, akkor jöhetnek az egyéb kívánságok, mint például kinézet, azon belül is a szín, anyaghasználat, vagy speciális célokra való kialakítás, mint például a sportolás közbeni használat.

Mikrofonos headsetek
Több fülesből létezik mikrofonos változat. Amennyiben a hangminőség elsődleges, úgy érdemes ezeket mellőzni, mert a plusz alkatrész egy újabb meghibásodási lehetőséget rejt magában és ronthat a hangminőségen.
Amennyiben szükséges a mikrofon és/vagy távirányító rész, nem árt ügyelni a bekötésére, mivel sajnos nem egységes az ipar ilyen tekintetben. A régebbi szabványt manapság már szinte csak a Nokia (Lumia) telefonok használják, az Apple által bevezetett másik bekötési forma pedig de-facto szabvány lett. Bővebben: [link]. Kompatibilitási lista a Meelec oldaláról: [link]

Nem ajánlott márkák
Néhány márka sajnos nem követi megfelelően a piac alakulását, ezért jelenleg vagy rendkívül rossz ár/érték arányú termékeik vannak, vagy esetleg minőségi problémákkal küzdenek. Az alábbi fülesek megvétele nem ajánlott, mert általában kevesebb pénzből jobb/tartósabb/élvezhetőbb ajánlatok közül választhatunk:
- AKG (rossz ár/érték arány)
- Beats by Dre (divatmárka, rossz hangminőség, drága)
- Sennheiser (rossz ár/érték arány, főleg alsó kategóriában)
- Skullcandy (divatmárka, rossz hangminőség)
- Xears (gyenge összeszerelés, rövid és problémás garancia)
Ide sorolhatók az egyéb hírességekről elnevezett fülhallgatók is, mint például Bob Marley, stb.

Külföldről rendelés
Sok ajánlott márka és típus sajnos nem kapható hazánkban. Ennek ellenére nem érdemes félni a külföldi rendeléstől, az összefoglaló alján az ajánlott internetes boltok elég megbízhatóak, többen is rendeltünk már tőlük sikeresen. Külföldi beszerzéssel sokkal szélesebb választékból válogathatunk, és könnyebben meg lehet találni a megfelelő fülhallgatót.
Néhány jótanács azoknak, akik külföldről rendelnek: [link]

Szakmai kifejezések

- Izoláció: A külső zajoktól való szigetelés.
- Szimmetrikus és aszimmetrikus: A fülhallgatóknál, a kábelek hosszúságára vonatkozó kifejezések. Előbbi a hagyományos, utóbbi a nyak mögött elvezethető kialakítást foglalja magába, ahol a kábel kettéosztása után az egyik ág hosszabb a másiknál.
- Kábelvezetés: Kétféle módszer létezik, az egyik a hagyományos fülből egyenesen lelógó, a másik pedig a fül felett átvetett kábel. Alapvetően minden füles kábele vezethető fül felett, de vannak olyan modellek, amik kifejezetten így vannak kialakítva, így azok egyenesen lelógatva nem nagyon használhatók.


Forrás: Ed Rhee/CNET

- IEM (In Ear Monitor): A fülhallgatók manapság legelterjedtebb kialakítása, hallójáratba hatoló szilikon vagy szivacs illesztékkel, ami jobb hangszigetelést biztosít, és jobban átadja a fülhallgató hangját (különösen a mély hangokat).

- CIEM (Custom IEM): Az IEM kialakítás speciális fajtája, amikor az ember hallójáratához egyedileg igazított illesztéket készít a gyártó. Az ilyen fülesek az egyedi kialakítás miatt drágábbak és csak az által viselhetők kényelmesen, akiről mintázva lettek.
- Earbud: Régebbi kialakítású, hallójáratba hatoló illeszték nélküli fülhallgató.

- Behelyezés: Az IEM kialakítású füleseknél fontos a helyes behelyezés, mert így érhetjük el a megfelelő hangzást. Ehhez egy rövid képes útmutató található itt: How to use your IEM Itt egy kis segítség a behelyezés ellenőrzéséhez: [link].

- Illesztékek: Sokféle illeszték létezik IEM típusú fülesekhez, a leggyakoribbak a szilikon harangok, de egyre több modellhez adnak már szivacs-illesztéket is. Ez utóbbiból általában két forma létezik, a legömbölyített végű és a hengeres, szilikonból viszont elég nagy a választék: egy-, két- és háromrétegű harangok, ovális és kör alapú illesztékek, stb. Itt egy összefoglaló lista az illesztékek kompatibilitásáról: [link]

Forrás: Audiokaiser

- V karater: A hangtartomány két vége (mély és magas) van megemelve, a kettő közé eső tartomány kevesebb hangsúlyt kap.
- Mélykiemelés: A hangtartomány alsó része van erősen megemelve, gyakran akár a többi tartomány rovására. Nagyon erős emelés esetén szokták "basshead"-nek is nevezni a hangzást.
- Középkiemelés: A hangtartomány középső, illetve alsó része van kiemelve, általában ezt a hangzást hívják "meleg" hangképnek is.
- Magaskiemelés:: A hangtartomány magas része van kiemelve, a többi kevesebb hangsúlyt kap. Az ilyen karaktert hívják "világosabb" hangzásnak is.
- Kiegyenlített/lapos: Semleges karakterisztika, nincs jelentős kiemelés egyik tartományban sem.

- Armatúra (BA, balanced armature): Egyes fülhallgatók meghajtója, ahol nem maga a mágneses tekercs mozog, hanem a tekercsbe bújtatott fém tű. Általában precízebb és kiegyensúlyozottabb hangzás biztosít, bár egy armatúrával nehezebb a megfelelő hangzás elérése, ezért a drágább fülesekben egyszerre több BA drivert alkalmaznak oldalanként.
- Dinamikus meghajtó: Régebb óta használt, egyszerűbb és olcsóbb technológia. Olyan kialakítású meghajtó, ahol maga a fülesben levő tekercs mozog. Általában az alacsonyabb árkategóriákban csak ilyet találunk. Jellemzően több mélyet tartalmaznak, mint az armatúrás fülhallgatók, illetve kicsit lassabb a meghajtó reakcióideje, és rossz tervezés esetén hajlamosak driver flex jelenségre.
- Hybrid: Az armatúrás és dinamikus meghajtók együttes használata egy fülesen belül.


Knowles armatúrák (forrás: Knowles)


Sony dinamikus driver vs. armatúra méret (forrás: Amazon)

- Frekvenciamenet: Annak a jellemzése, hogy a fülhallgató mennyire képes reprodukálni a frekvenciatartomány egyes részeit. Átlag felhasználó számára kevésbé érdekes részletekbe menően, de ebből a grafikonon ábrázolt mérésből látható jó a fülhallgató hangképe.
- Driver flex: A fülhallgató hallójáratba helyezésekor fellépő jelenség, ami a fülhallgató házának zártsága miatt jöhet létre. A fülbe helyezéskor a meghajtó külső és belső fele közt nyomáskülönbség jön létre, ami (részben) a füles legkönnyebben mozdítható elemén csapódik le: a meghajtón. Gyakorlatban ez a hallójáratba helyezéskor hallható kattanás vagy pattanás jellegű hang, és hosszú távon nem tesz jót a meghajtónak.
- Bejáratás (burn-in): A bejáratás az a művelet, mely során az újonnan legyártott fülesekben az alkatrészek "helyre rázódnak", így a hangjuk "simul", "beérik". Általában a dinamikus meghajtós fülesek profitálnak belőle inkább, az armatúrásoknak állítólag nincs rá szükségük annyira. Ez a bejáratási folyamat pár órától akár 250 óráig terjed. Lehet zenét hallgatva bejáratni, illetve maximalisták külön erre kitalált "zajokat" használnak, és addig nem is hallgatják fülesüket. Utóbbi bejárató hangokra példa: [link]

Ez a kialakítás kezd eltűnni a piacról, azért sajnos nem is akkora a választék a minőségi termékek közt. Amennyiben nem feltétlen szükséges valamilyen okból (pl egészségügyi), úgy érdemesebb az IEM-ek közt nézelődni. Ha mindenképpen earbud kialakítást keresünk, akkor a külföldről rendelhető Yuin elég jó minőséget képvisel, illetve a Magyarországon kaphatók közül az AKG, Sennheiser, Sony termékei között lehet választani. Egyéb, earbud-okkal kapcsolatos kérdéseket érdemes a topikban feltenni.

Általában véve az olcsóbb fülesek közt a Meelec, Sony, Soundmagic, és Vsonic márkák termékei ajánlottak (nem csak azok, amik az alábbiakban ki vannak emelve). A felsőbb kategóriában (30-40 ezer Ft és felette) már nehéz jó ár/érték arányról beszélni, mivel kicsivel jobb hangért sokkal több pénzt kérnek, így ezek a modellek inkább csak iránymutató jellegűek, hogy miket érdemes megnézni.
Az árkategóriákba sorolás az ajánlott beszerzési ár alapján történik.

Jelölések:
- Meghajtó: DD = dinamikus driver, BA = armatúrás (ezek előtt szám azt jelenti, hogy hány driver van egy oldalon), H = hibrid
- Karakter: V karakter, Középkiemelt, Mélykiemelt, Magaskiemelt, Kiegyenlített
- Kábelvezetés: Egyenes, Fül feletti (* a cserélhető kábelt jelöli)
- Kialakítás: Sima, Mikrofonos

- JVC HA-FX101 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Maxell Metallics - Teszt (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- MEElectronics M6/S6 (sportoláshoz ajánlott) (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Sony MDR-EX50 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Sony MH1 (DD, mélykiemelt, aszimmetrikus kábel, mikrofonos (mikrofon bekötése újabb telefonokhoz nem jó))
- Soundmagic PL11 - Teszt (DD, V karakter, egyenes kábel, sima/mikrofonos)
- Soundmagic ES18 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)

- Audio-Technica ATH-CKP200 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Sony MH1C (DD, mélykiemelt, aszimmetrikus kábel, mikrofonos)
- Soundmagic E10 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima/mikrofonos)
- Soundmagic E30 (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic VSD1 / VSD1S (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima)
- Xiaomi Piston 2 (DD, V karakter, egyenes kábel, mikrofonos, (vigyázni kell a vásárlással, sok a hamisított példány!!))

- Audio-Technica ATH-CKP500 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Audio-Technica ATH-iM50 (2DD, mélykiemelt, fül feletti kábel*, sima)
- Soundmagic PL50 - Teszt (BA, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic GR06 (DD, középkiemelős, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic VSD3 (teszt) / VSD3S (teszt) (DD, V karakter, fül feletti kábel*, sima /de kapható hozzá mikrofonos kábel/)

- Creative Aurvana 3 in-ear (2BA, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima)
- Hifiman RE-400 (DD, kiegyenlített, egyenes kábel, sima) (esetleges anyagminőségi problémák lehetnek vele)
- RHA MA750(i) (DD, mélykiemelt, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Rockit Sounds R-50 (2BA, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Shure SE215 (DD, mélykiemelt, fül feletti kábel*, sima)
- Vsonic VC1000 (2BA, kiegyenlített, egyenes kábel, sima)
- Vsonic GR07 Classic - Teszt (DD, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic GR07 Bass Edition - (DD, enyhe V karakter, fül feletti kábel, sima)

- Audio-Technica ATH-CK10 (2BA, kiegyenlitett, fül feletti kábel, sima)
- Brainwavz B2 (2BA, kiegyenlített, egyenes kábel, sima)
- Shure SE315 (BA, kiegyenlitett, fül feletti kábel*, sima)

50 ezer forint felett egyre kisebb lesz a hangzásbeli különbség, és egyre nagyobb az árbeli. Kaphatóak fülhallgatók több százezer forintért is, ahol már erősen kérdőjeles az ár/érték arány, illetve itt kezdődnek a CIEM fülhallgatók is nagyjából, amiről kevés tapasztalat van, mivel egy-egy ember füléhez tervezik a házukat.
Aki ebben a kategóriában szeretne nézelődni, annak fokozottan érdemes sokat olvasni, és lehetőség szerint kipróbálni a kiszemelt termékeket. Ajánlott típusok helyett csak említés szinten néhány márka, amik képviseltetik magukat ebben az ársávban: AKG, Audio-Technica, Hifiman, Sennheiser, Shure, Sony, Westone.

Multi-IEM Review
Frequency Response
ClieOS Review
Golden Ears
In Ear Matters
Inner Fidelity
Fülhallgató tisztítás
Fülhallgató bejáratás
Rin Choi mérései

Hol lehet beszerezni az itthon esetleg nem kapható, vagy nehezen hozzáférhető fülhallgatókat:
Mp4Nation
Frogbeats
Lendmeurears
Amazon UK
Amazon US
eBay
Hardverapró bazárok

Hozzászólások

(#1) sheratan


sheratan
(Jómunkásember)

Egy.

(#2) Ati1979 válasza sheratan (#1) üzenetére


Ati1979
(PH! kedvence)

Xears – szerintem ne írjuk így bele. Én nem hallottam, de állítólag jól szól, és az újabb szériák annyira nem rossz anyagminőségűek.

Szerintem mehet bele, hogy általában a low end sony fülesek ajánlottak.

JVC HA-FX101 – mehet az 5k alatti ajánlottak közé.
+ 5-10k Audio-Technica ATH-CKP200 (10k)
+ 10-20k Audio-Technica ATH-CKP500 (20k)

A táblázatból kimaradt a 10-20k közötti kategória. Vagy el van írva.
Szerintem a beyer fülesekhez is oda lehet írni, hogy általánosságban jók.
Meg a soundmagic fülesekhez is mehet. Kivétel talán a pl50 ami nem annyira jó ár/érték arányú.

Még átnézem, Ijoker írását, hátha találok benne valamilyen ajánlott darabot! :DD

(#3) kemcso válasza sheratan (#1) üzenetére


kemcso
(Ármester)

Két 5000-10000 kategória van, gondolom a második a 10-20000 akarna lenni

- Vsonic VC1000-et is betenném (2BA, kiegyenlitett, egyenes kábel, sima) (125$) kb mint a B2 és társai

- Vsonic GR01 (DD, kiegyenlitett, egyenes kábel, sima) -> ez 2BA és inkább a 45+ kategóriába tartozik a 208$ árával

Hol "fül feletti" hol "fül feletti kábel"-t használsz az utolsó szekcióban

(#4) Mtt


Mtt
(tag)

Nagyon jó kis írás, ilyesmire volt pont szükségem. :)

"őszi esték melege leszek, / hogy ne lúdbőrözzenek az öregek"

(#5) hobbyone


hobbyone
(fanatikus tag)

Az ajánlott earbudok részt ki kell hagyni.

Philips SHE 3590 már nem kapható. Helyette van: SHE3570, SHE3583, SHE3500. Azt hiszem a legfrissebb verzió az SHE3500.

Ultimate Ears 200 enyhe V.

Nem gyártják + minek van benne: Panasonic RP-HJE 700, Fischer Audio Eterna, Klipsch Image S4, Etymotic Research HF-5, Hifiman RE-ZERO, Sony MDR-EX600, HiFiMan RE262, Shure SE315, Shure SE425, Audio-Technica ATH-CK10, Audio-Technika ATH-CK100

45+ ból hiányzik az itthon is kapható Sony XBA3, XBA4

Hiányzik a headset-es rész. Valahonnan ki kell ollózni, vagy csinálni.

Hiányzik az armatúra vs. dinamikus kép. Persze kicsinyíteni kéne.

Ajánlott irodalom+: http://rinchoi.blogspot.sg/

[ Szerkesztve ]

(#6) Ati1979 válasza hobbyone (#5) üzenetére


Ati1979
(PH! kedvence)

A sony-k közé majd bemhet még (persze meghallgatás után) a két új hybrid füles.

(#7) hobbyone


hobbyone
(fanatikus tag)

Két szabvány van: OMTP, AHJ. Utóbbit használja az Apple, tehát a legtöbb headset azzal kompatibilis. Akinek OMTP-s telefonja van, és AHJ-s headsetet akar használni, annak TRRS átalakító kell. Mindez fordítva is igaz lehet: AHJ-s telefon + OMTP-s headset.
Amennyiben a headset nem kompatibilis, akkor a mikrofon+gombok nem működnek, és a hangminőség csak akkor lesz jó, ha lenyomva tartod a hívásfelvevés gombot a headseten. További infó.

[ Szerkesztve ]

(#8) sheratan válasza hobbyone (#5) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

Több ezek közül azért maradt bent, mert nem akartam eleve kitörölni csak úgy füleseket, nyilván eredetileg okkal kerültek be. Az meg hogy személyes hadjáratot folytatsz a Shure ellen szerintem nem igazán megfelelő érv ahhoz, hogy egy pálfordulással gyalázni kezdjük a márkát.

Az earbud részt kivehetem, de azért ott vannak elvileg hallgatható ajánlások (Yuin), akkor azokat is teljesen mellőzzük?
A headset-es részt beleírom majd reggel.

A két drágább ATH mondjuk azért kerülhet be, mert 9.2-t kaptak hangra az általad favorizált Ljoker tesztben? Jóval többet, mint az említett XBA4 mondjuk.

Többiek: Köszi az észrevételeket, reggel javítom majd őket. Ha addig van még valami, akkor ne habozzatok beírni.

(#9) Ati1979 válasza sheratan (#8) üzenetére


Ati1979
(PH! kedvence)

Szerintem a yuin maradjon...

Annak aki ilyet keres, jó lehet.

(#10) brumi1024


brumi1024
(PH! kedvence)

Az R-50-el vannak még problémák: egyrészt fül feletti a kábel, másrészt nem V karakterisztika, hanem kiegyenlített, pont ugyanaz a TWFK dual BA-ról van szó, ami a Brainwavz B2-ben és a Fisher Audio DBA-2-ben van. A DBA-2-t ljokerl például melegebb hangúnak tartja.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.