2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

Akvárium hűtés ventilátorral

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy apró, de hasznos tipp lehet:

Ha valaki számítógép ventit használ hűtésre és természetesen adapterrel hajtja meg, talán egy kis segítségére lehetnek az alábbiak. Láttam netes képeken itt-ott, hogy nagyon rosszul oldják meg páran ezt a kérdést, ezért gondoltam, leírom.


Egy jellemző példa a "helytelen" használatra.
Az Output értékeket tessék nézni!

Egyáltalán nem lényegtelenek a felhasznált adapter paraméterei, mert súlyos pénzeket lehet kifizetni teljesen feleslegesen, ha valaki erre nem figyel oda.

Tehát a paraméterek:
A feszültség (Volt) értéke határozza meg a venti forgási sebességét, ergo a légszállítás mennyiségét.

Az áramerősség (Amper) jóformán tökmindegy a venti szempontjából, ha nem elég, akkor meg sem mozdul a venti, ha elég, akkor pörög. Ugyanakkor erre a paraméterre oda kell figyelni! Attól, hogy ez a paraméter magas, a venti nem pörög gyorsabban, viszont a villanyóránk mindenképpen!

A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata. Ergo a fogyasztást is ez határozza meg, csak még egy kicsit hozzá kell adni a teljesítményhez, mivel a táp nem 100%-os hatékonysággal dolgozik.

Tehát ha mondjuk 12V-os és 1A-es tápot használunk, többször annyit fog fogyasztani, mint mondjuk egy 9V-os és 200mA-es. A 200mA-t egyébként nem véletlenül írtam példának, nálam ez üzemel tökéletesen, úgyhogy elegendő egy szabvány 12cm-es számítógép venti meghajtásához.

Ha 12W/h fogyasztással számolunk, az az ELMŰ kalkulátora szerint (9kWh-ra kerekítve, 31 napos hónappal számolva, 24/7 üzem esetén) 636 Ft/hó, ami könnyen kiszámolható, hogy 7.632 Ft pénzkidobást jelent évente. Érdemes kiszámolni 12V és 2A (2000mA) esetén is a fizetendő összeget, mert volt, akinél ilyen tápot is láttam (nyilván ez volt elfekvőben).

A második példánk esetén kb. 2W/h-val számolhatunk, ami ~1.3 kWh lenne egy hónapban, de sajnos az ELMŰ kalkulátora nem enged tizedessel számolni, így 2kWh-ra kerekítve megkapjuk, hogy 300 Ft körül alakul a havi számla, ami ugye 3.600 Ft lenne egy évben, de a durva kerekítéseket figyelembe véve nyugodtan mondhatjuk, hogy 3.000 Ft/év körül alakul.

Persze az is megfigyelhető egyben, hogy hiába egy hatoda a valós fogyasztás a második esetben, az áramdíj mégis csak a fele kb., úgyhogy "köszönjük" kedves ELMŰ és kedves Magyar Állam! :((

A 12V-al hajtott venti a nagy fogyasztás mellett még atomhangos is (feleslegesen), a 7V körüli érték pedig nálam kevésnek bizonyult légszállítás szempontjából. A 9V hangilag is és hatékonyságilag is megfelelő nálam egy 270lityis aki hűtéséhez 4db 18W-os fénycsővel.

Még egy kis tudnivaló: az ilyen jellegű tápok, amiket akihűtő ventikhez szoktunk használni akkor is fogyasztanak, hogyha nem megy a venti. Ergo, ha kapcsolhatóra csináljátok meg a ventit, akkor mondjuk kapcsolós hosszabbító (ill. időkapcsoló) használatával magát a tápot kapcsoljátok ki/be, mert a venti és a táp közé eső kapcsolóval a ventit ugyan ki fogjátok tudni kapcsolni, de a táp fogyasztását nem.

Hozzászólások

(#1) cyanide


cyanide
tag

A következtetésed téves, mármint az hogy ezzel ver át az elmü. Az első esetben nem 12V * 1A = 12W a venti fogyasztása, hanem max 3W vagyis, 12V-on a ventid kb 0,3 ampert vesz fel. A 9 voltos esetben a venti munkapontja eltolódik, kisebb fordulaton megy és kevesebb áramot vesz fel, ezt méréssel lehetne megmondani vagy jelleggörbéből kikeresni. A tápok nem folyamatosan a névleges max ármot adják le. A fogyasztás különbséget az eltérő feszültséghez tartozó áramfelvétel adja és az eltérő hatásfok. Valószínű a 12V-os tápodnak rosszabb a hatásfoka.

Nincs W/h.

És ne vedd személyesnek, nekem ez a heppem. Van akit a kg súly-tömeg dolog izgat, engem meg pont ez. :)

[ Szerkesztve ]

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#2) sellerbuyer válasza cyanide (#1) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Persze, nem vagyok szakember (ahogy látható is az irományból), csak próbálok a problémára rávilágítani, ezért is engedtem a hsz-eket, hogy hozzáértők kijavítsátok a tévedéseket. :R

Mondjuk abban, amit írtál, nem értem, mitől 0,3A a venti fogyasztása (valamint miből derül ez ki) és a tápé miért is nem 12V * 1A ? Valamint miért a venti fogyasztása számít és nem a tápé? Hiszen a táp épp a hatékonyság vesztesége miatt jóval többet fogyaszt, mint amit a venti felvesz, így a venti által felvett teljesítmény lényegtelen, szvsz. a tápé számít.
Én egyébként úgy tudtam, hogy ezeknél a típusú egyszerűbb adaptereknél max. felvétel van a fogyasztótól teljesen függetlenül (lásd még: mobiltöltők), sőt az output-on fogyasztó nem léte esetén maga a táp is fogyasztó. Rosszul tudtam? Azt vetted, hogy nem számítógép típusú tápokról van szó (amik a fogyasztótól függően vesznek fel), hanem az ilyen kis egyszerű adapterecskékről? :U

Az ELMŰ átverés más téma, ott nem a fogyasztással történő átverésre gondolok. Alapvetően ők azzal védekeznek, hogy egy csomó minden benne van a számlában, ami nem is nekik bevétel, csak ők hajtják be az állam részére. Ilyenek pl. az adók, bezárt szénbányák utáni akármi, amiből persze a kárvallott bányászok (keresztapám is ilyen) egy vasat sem látnak. Ezért írtam oda az állam bácsit is, mert ez neki bevétel. :K A valós áramfogyasztás utáni havidíj röhejes összeg lenne valójában, ezek a "járulékos költségek" tornásszák fel 10e Ft felettire a havi számláinkat, miközben itthon sem vagyunk jóformán, mert éjt nappallá téve dolgozunk a munkahelyünkön. :W

[ Szerkesztve ]

(#3) Samus válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Attól, hogy a táp lead 1A-t maximum, még nem biztos, hogy a rá kötött fogyasztó azt fel is veszi. Képzeld el egy kis sima LED-et, durva lenne, ha felvenne 1A-t (a venti matricáján rajta van a felvett áram erőssége is, ezt maximum teljesítmény esetén veszi fel). Az adapterek tényleg fogyasztanak akkor is, ha nem használjuk őket, viszont ez elenyésző. Az adapter fogyasztása is függ a rá kapcsolt fogyasztótól. Egy kapcsolóüzemű PC táp már más, akár 12-20W is lehet a fogyasztás, ha csak áramot kap, de konkrétan semmi sem történik.

Képzelj el egy autót, 12V van ott is, csak az akku képes folyamatosan leadni akár 50A felett is, álló helyzetben (attól függ, milyen akku van benne), sőt, egy nagyon rövid ideig több száz amperral is terhelhető. De egy sima fogyasztó, egy rádió például mindig csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van. A riasztók például 120-300 mA-t.

Érdemes lenne beszerezned egy fogyasztásmérő kis kütyüt, azzal szemléletesebb lenne a dolog...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#4) _seth_ válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


_seth_
veterán

Megtakarításhoz ideális egy 12V-os digitális termosztát, én is ilyet használok és hőfoktól függően kapcsol valamint az egyik pár fénycsőhöz van bedugva ami digitális időzítőkapcsolóval működik így csak olyankor hűt amikor van világítás és a víz hőmérséklete ezt megköveteli. Egyébként a 2 db 8 centis nagyon halk ventit egy 12V 500 mA-es Alcatel telefontöltő adapterről működtetem és még így is lead annyi feszt, hogy a ventiknek éppen már van hangja de pc tápra dugva hangtalanok. Fénycsövek elektronikus előtéttel működtetve kettessével, a belső eheim szűrő a külső aqua nova együttesen nem fogyaszt 20W-ot, ennél kevesebb áramfogyasztással már a jelenlegi felállást nem lehetne működtetni.

Na de mindjárt lemérem neked a pontos adatokat, hála a fogyasztásmérőnek :)

0,02A, 1,9W a fogyasztása az adapternek amikor csak a termosztát fogyaszt de a ventik nem forognak. Működés közben: 0,03A és 5,37W a fogyasztása. Coolink Swif 801 a venti

[ Szerkesztve ]

(#5) sellerbuyer válasza _seth_ (#4) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Az időkapcsoló, valamint az összes automatikusan kapcsoló eszköz fogyaszt akkor is, amikor épp nem működtet semmit (pl. a fűtődnél a hőérzékelő szenzor), ráadásul 24/7-ben! :K

Az emberek ilyesmivel nem szoktak számolni, mégis több ezer forint kiadást okozhatnak az ilyen "készenléti módok" (amikkel nem szokás sajnos törődni) egy évben, erre igyekszem felhívni a figyelmet.

(#6) sellerbuyer válasza Samus (#3) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Magyarán azt állítod, hogy teljesen tökéletesen mindegy, hogy 12V 2A, vagy 12V 200mA-es adaptert használunk ugyanahhoz a ventihez, a fogyasztás végeredményben teljesen meg fog egyezni?

Én teljesen ellenkezőjét hallottam idáig, általam hozzáértőnek vélt emberektől, ez adott "bátorságot" jelen íráshoz, mivel jómagam messze nem vagyok hozzáértő ezen a területen.

Ha ebben a lényeges kérdésben tévedtem, akkor végül is teljesen felesleges ez az írás.

(#7) _seth_ válasza sellerbuyer (#6) üzenetére


_seth_
veterán

"0,02A, 1,9W a fogyasztása az adapternek amikor csak a termosztát fogyaszt de a ventik nem forognak. Működés közben: 0,03A és 5,37W a fogyasztása."

Most szerkesztettem az előző hszem. 12V 500 mA.

Sera 300W fűtő épp üzemen kívül de bedugva a hálózatba: 0,0A, 0,0W. Szerintem ez valami bimetál jelleggel működhet tehát mechanikusan érzékeli a hőt.
Digitális időzítő kapcsoló 1W, 0,022A, ez már fogyaszt valóban, két kapcsoló az 2W ami nem kevés valóban viszont kényelmes a használatuk.

Az adapterekre írt mA/A kimeneti jelölés a maximum értéket mutatja csak megközelítőleg.

[ Szerkesztve ]

(#8) Raucher válasza sellerbuyer (#6) üzenetére


Raucher
tag

Magyarán azt állítod, hogy teljesen tökéletesen mindegy, hogy 12V 2A, vagy 12V 200mA-es adaptert használunk ugyanahhoz a ventihez, a fogyasztás végeredményben teljesen meg fog egyezni?

Nem azonos lesz a fogyasztás, csak hasonló. Az adott terheléshez tartozó hatásfoktól fog függeni a fogyasztás. Terheléstől függően lehet alacsonyabb vagy magasabb, a másikhoz hasonlított fogyasztás. Más terhelésnél akár a másik adapter is előnyösebb lehet a fogyasztás szempontjából.

A fogyasztás megértéséhez egy példa.

A venti 12V - 200mA áramerősséget igényel. A táp hatásfoka legyen 80%. akkor 2,4/3W lesz a fogyasztás.

Ha a 12V 2A-os adapter a teljes teljesítményét állítaná elő, akkor 12V*1,8A= 21,6W (200mA a ventilátor) teljesítményt kellene elfűteni a tápnak. Hamar jönnének a füstjelek, hűtés hiányában.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#9) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Ventillátor

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#10) sellerbuyer válasza Winner_hun (#9) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Köszi.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.