2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Sony Ericsson Cedar J108i- A kis zöldség

Írta: | Kulcsszavak: sony ericsson . SE . Cedar . j108i . mobil . 3G

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sony Ericsson Cedar (J108i)

Első benyomások, külső és tartozékok
A Sony Ericsson nagyon komolyan veszi a GreenHeart filozófiát. Nemrég jött ki az első ilyen telefonjuk a C901 GreenHeart.
A GreenHeart arról szól, hogy a telefon mellé nem raknak papírból készült használati útmutatót, kisebb, újrahasznosított papírból készült dobozba csomagolják és a legkisebb fogyasztású töltőt mellékelik a készülék mellé. A telefont egy kis „szütyőbe” rakják ami könnyen bomlik így az nem károsítja a környezetet szemben a műanyag zacskóval. A telefon 50% újrahasznosított műanyagból készült, de ez nem megy a minőség rovására, ugyanis nagyon jó tapintású plasztikról van szó. A Cedar ára kártyásan a T-mobile-nál 21990 FT de kártya függetlenül már 19800 FT-ért is meg lehet vásárolni. A telefontól nem vár sokat az ember, hiszen egy alsókategóriás készülékről van szó, de meglepetés éri hisz alsókategóriás létére relatíve sokat tud. Rendelkezik 2,2 hüvelykes QVGA felbontású 262000 szín megjelenítésére alkalmas TFT kijelzővel, ami napfényben is jól látható. Hálózati téren is nagyon jól áll, hiszen van GPRS, EDGE, 3G és HSPA. Kamerája 2 megapixeles fixfókuszos, ami QVGA felbontású videót is képes rögzíteni. Szoftvere zártrendszerű, Flash Lite 3.0 támogatást és még Walkman Player 4.0-át is kapott.
Az Elm-hez képest kevesebbet tud, mert hiányzik belőle a Wifi, gravitációs szenzor, GPS, fényérzékelő szenzor és a képérzékelője csak 2 megapixeles fixfókuszos villanó nélküli. De a Cedar javára szóljon, hogy már száműzték belőle a Fast-Portot, és helyette jöttek a szabványos csatlakozók, amik a 3,5 mm-es Jack és microUSB. A szoftvere nagyon gyors és nem torpan meg a kis zöldség a menüben mászkálva és az alkalmazások között sem.

Külső szempontjából le sem tagadhatja Sony Ericsson mivoltát. Legfelül a telefonhangszóró, alatta a Sony Ericsson lógója, utána következik a kijelző, majd a gombsor amit átterveztek és nagyon jól sikerült. A mellényomás lehetősége szinte nulla. Nagyon kellemes rajta a gépelés. A telefon két színben létezik. Fekete-ezüst és fekete-vörösben. A 3,5mm-es Jack aljzat felülre került, míg a microUSB bal oldalt található. Jobb oldalt a hangerőt szabályozó gombpáros található. A hangminőség nagyon jó és a hívás sem szakad meg. A térerő nem ingadozott. 111x49x15,5 milliméteres és 84 grammos méretével zsebbarátnak mondható. Nem húzza le zsebünket, és nem dudorodik ki abból.
A doboz tartalma csekély, hiszen a telefonon kívül néhány dokumentáció és egy hálózati töltő van. A headset kimaradt a csomagból. Ez könnyen pótolható a 3,5 mm-es jack csatlakozónak hála.

Szoftverek, alkalmazások

A Sony Ericsson Cedar zárt rendszerű OS-t futtató készülék. Új kezdőképernyőt is kapott, amire kis widgetek formájában ki lehet rakni a Facebookot, Twittert, Jegyzeteket és a világidőt.
A főmenü 12 ikonból áll, ahogy azt megszokhattuk eddig is. Aki használt már Sony Ericsson telefont az nem fog eltévedni a menüben, hisz az nagyon egyszerű és logikus. A főmenü sorrendjét nem lehet módosítani, de az elrendezést lehet változtatni. Ez lehet rácsos, körhinta és egy ikonos.

A telefonkönyv a szokásos 1000 névjegyet tudja tárolni a memóriájában, és még ezek mellet egy csomó extrát is tud tárolni a nevekhez. Az üzenetkezelés nagyon is rendben van. Található SMS, MMS, E-mail is, ami kezeli a POP3 illetve az IMAP fiókokat.

Természetesen van beépített gyári böngésző is, ami HTML tartalmakat és valamennyi Flash dologgal is megbirkózik, hiszen megkapta a FlashLite 3.0 támogatást. A böngészésben maximum a kijelző lehet a probléma, hisz az 2,2 hüvelykes. De a Cedar olcsósága ellenére elboldogul a HSDPA hálózatokkal is, így a sebesség nem akadálya a böngészésnek. De ennek ellenére teljesen rendben van a kis zöldség. Wifi nincs benne, de ennyiért senki nem is várja el. A HSDPA-n kívül van még GPRS, EDGE, UMTS is.

Van nekünk még FM-rádió ami RDS képes. A TrackID is része a repertoárnak.

A helymeghatározáshoz a Google Maps-et használja a telefon. Meghatározza a helyzetünket cellainformációk alapján, mert a telefonban nem található GPS vevő.

Játékokból akad egy pár. Van Block Breaker, Brick Breaker, Bubble Town, Demo Millionair, Need For Speed Demo, Quadrapop, Tetris Demo, The Sims 3 Demo. Természetesen lehet még rá tölteni Java játékokat.
Van még hangrögzítő, alapfunkciós számológép, stopper és időzítő is. Ezek mind ismerősek lehetnek a régebbi modellekből.
Kapunk a gyártótól Facebook alkalmazást is a widgeten kívül. Ehez még hozzá jön a YouTube kliens is. Ezek nagyon könnyen kezelhetők.

Multimédiás szempontból igen erősek a Sony Ericsson telefonjai. Ez a Cedar-nál sincs más képen.
A média menü itt is a jól megszokott módon működik. A zenelejátszó ID3 tagek alapján képes szűrni a zeneszámok között. A hangszínszabályzónál megkapjuk a MegaBass mélykiemelést, de egyéni beállításokra nincs lehetőségünk. A 3,5 mm-es Jack megemlítést érdemel itt is, mert így a kedvenc fülesünket tudjuk vele használni. Kezeli az albumborítókat, fut a háttérben.

A Walkman sorozatban először bevezetett skineket ide is áttették. Van CD lejátszó, hifitorony, bakelitlemez, orsós magnószalag és kék háttéren pattogó fehér labdák.

Alkalmazások között még van AccuWeather az időjárást mutatja, Checkbook ami számlák kezelésére alkalmazható, ContactMigrati valami fájlokat képes küldeni, EcoMate ami egy játék, és ha jól válaszolunk a kérdésre, akkor virtuális élőlényünknek jó kedve lesz. Van még Green Calculato ez kiszámolja, hogy adott kilométeren levegőben vagy földön mennyi CO2-őt juttatunk a levegőbe, Grocery List bevásárló lista, NeoReader mobilkód olvasó, 12Pixels nevű kép szerkesztő.

A Cedar szoftveres oldalról teljesen rendben van. A régi középkategóriás Sony Ericsson telefonokra emlékeztet. Ezek a telefonok ennyit tudtak, de meg merem kockáztatni, hogy kevesebbet. A telefon gyorsan és jól végzi a dolgát.

Kamera és összegzés
A Cedar kamerája egy 2 megapixeles, LED villanót nélkülöző objektív. A telefon árát megfigyelve nem is várunk többet. A telefon nem hoz, se többet a kategóriájába se kevesebbet.

Kamera:
A készüléken nincs exponáló gomb, úgy ahogy villanó és autofocus sincs. Csak a kamera van a hátulján egy süllyesztett lyukban. A fényképezés álló módban történik, ahogyan a Spiro esetében is.
A kamera beállításai elegendőek, hisz nem egy Cyber-Shot mobilról van szó.

A kamera zárhangját ki lehet kapcsolni, ami szerintem nagyon jó dolog. Felvételi mód van normál, panoráma, keret, sorozat (VGA felbontásban történik). Képméret lehet 2 megapixel, 1 megapixel, VGA felbontású. Van éjszakai mód, önkioldó. A fehéregyensúly lehet autómatikus, felhős, napos, fluoreszkáló, izzólámpás. Hatásokat is lehet állítani, amik a következők lehetnek: fekete-fehér, szépia, negatív. A fényerőséggel lehet még játszani, és a közelítés 2,5x lehet de csak VGA módban érhető el.

A lenti fényképek azt mutatják, hogy nem rossz fotók születnek. A fényképezés után van lehetőségünk a fénykép javítására. A telefon itt a fényerővel játszik elég jól.

[link]
[link]
[link]
[link]

A videózás QVGA felbontásban történik, és nem VGA felbontásban mint amit az előzetes hírek közöltek.
A beállítások majdnem teljesen egyeznek a fényképezőjével. A videó hossza lehet normál vagy SMS. A fehéregyensúly ugyan az, mint ahogy a hatások is ugyan azok. Egy fontos pillanatot le lehet vele kapni erre jó.

Összegzés:
Ha valaki zenehallgatásra, telefonálásra és alkalom szerű internetezésre, fotózásra vágyik, akkor ezt a telefont neki készítették. Ha a Spiro (w100i) és a Cedar (j108i) között kéne választanom, akkor biztosan a Cedar-t választanám. Aki használt már Spiro-t, vagy olvasta a tesztjét, az tudhatja, hogy miért. Szóval én bátran ajánlom a Cedar-t . A kamerát leszámítva, kapunk egy középkategóriás Sony Ericsson készüléket frissített menüvel, új kezdőképernyővel, modern csatlakozókkal és adatkommunikációval, hosszú üzemidővel, szép kijelzővel, nagyon jó gombsorral és nem utolsó sorban egy nagyon jó külsővel, mind ezt a GreenHeart jegyében.
(A tesztelt telefon T-mobile függő volt.)

AJÁNLOTT

Köszönöm azoknak akik végigolvasták :R .

Hozzászólások

(#1) sdd2


sdd2
veterán

Ez az első cikkem.Remélem nem lett rosz.Köszönöm azoknak kik elolvasták. :R

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

(#2) danih


danih
addikt

Első kérdésem az, használhatod-e a mobilarena plecsnijét, nevükkel visszaélsz-e, vagy van engedélyed?

(#3) Akos96


Akos96
senior tag

"Nemrég jött ki az első ilyen telefonjuk a C901 GreenHeart."
Azért az nem éppen most volt: 2009 május/július. [link]
Úgy tudom, a MA/PH plecsniket nem lehet személyes bejegyzésekben felhasználni. Megelőztek.

[ Szerkesztve ]

"A tévében nézed a szaxofonost, És azt gondolod, hogy de jó neki."

(#4) sdd2 válasza danih (#2) üzenetére


sdd2
veterán

A nevükkel nem akartam visszaélni.Leszedtem mert most nem akartam csinálni ilyen plecsnit.

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

(#5) sdd2 válasza Akos96 (#3) üzenetére


sdd2
veterán

Az még nem volt olyan rég.Egyrendes modell átfutási idelye 2 év.Ez nem sok és nagyon sok GreenHeart készülék jön/jött ki eddig.Arról nem tudtam hogy nem lehet használni.Kivettem rögtön.Köszi a visszajelzést mindkettőtöknek. :R

[ Szerkesztve ]

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

(#6) sdd2


sdd2
veterán

Akinek bármi kérdése van ezeken fellül a telefonnal kapcsolatban írjon ide vagy privátot.

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

(#7) framling


framling
tag

Hi,

a naptárba ha felveszek eseményt, meg tudja valahogy jeleníteni a főképenyőn (csak a feladatokat találtam meg)? A havi nézetnél be lehet valahogy állítani, hogy jelezze melyik napon van esemény?

Köszi, ha valaki tud segíteni!

(#8) sdd2 válasza framling (#7) üzenetére


sdd2
veterán

Nem lehet kirakni főképernyőre de be tudod állítani gyorsbillre tehát egy gombnyomással elérheted.A Naptárba beírsz valamit és ott van hogy emlékeztető.Be tudod állítani mennyivel elötte vagy pont akkor jelezzen.

Elnézést a késői válaszért.

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

(#9) framling válasza sdd2 (#8) üzenetére


framling
tag

köszi

(#10) sdd2 válasza framling (#9) üzenetére


sdd2
veterán

Nagyon szívesen. :R

Jó térerőt mindenkinek. iPhone 14 Pro

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.