2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

Vágódeszkák és kezelésük

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel ma érkezett egy új vágódeszkám, és a kés topikban meglehetősen elhanyagolt téma a vágódeszkáké, gondoltam írok egy kicsit róluk.

Anyag szerint jellemzően 3 csoportba sorolhatók:
- műanyag,
- bambusz és
- fa

A műanyag vágódeszka jól használható, mosogatógépben könnyen tisztítható (kézzel már nem annyira), biztonságos, nem kedvelik a baktériumok, ártalmatlan és a kés élét is nagyon jól kíméli. Szóval ideális vágódeszka. Valljuk be, hogy a műanyag vágódeszka a legideálisabb. Csak épp az organikus és szép iránti vágyat nem tudja kielégíteni. Úgyhogy vígan használunk szuboptimális deszkákat. Most ezekről a természetes deszkákról lesz szó.

A fa deszkákat még tovább osztályozhatjuk anyaguk (elsősorban keménységük) és vágásirányuk alapján. Egy puhafa (pl. fenyő, nyár, nyír) deszka kíméli ugyan a kés élét, de közben komoly sérüléseket szenved, ami miatt a deszka kirojtosodik, nehezebben kezelhető, jobban kedvelik a bacik. Ráadásul a fenyődeszka gyantát engedhet, ami egy komoly méreg, nem élelmiszer közelébe való. Tehát marad a keményfa, mint ideális alapanyag.

A bambusz is egy használható anyag, mostanában igen divatos deszkának, van nekem is pár darab. Keménysége a puha- és a keményfák közötti, tehát jobban megsérül, mint egy jó minőségű kemény deszka, de azért használható. Egy komoly hátránya van, hogy a rostirányban nagyon könnyen széthullik, és hosszú kemény szálakat ereszthet magából, amit nem szeretnénk a vasárnapi ebédben megtalálni a nagyi hajszálával együtt sem. Ezért mindig csak a rostirányra merőlegesen szabad vágni rajta.

Szálirány szerint megkülönböztetünk bütüs deszkát, ami a rostirányra merőlegesen vágott elemekből, jellemzően kockákból lett összeragasztva, és léces deszkát, amik jellemzően lécekből készül, és a deszka hosszirányával párhuzamos a rostiránya. A bütüs deszka a legideálisabb vágódeszkának, mert a kés élét jobban kíméli, nem szálkásodik, és komolyabb erőhatásokat is kibír. Ha elkopik, egyszerűen le kell csiszolni a felületet síkba. Hátránya, hogy nagyon alapos kezelést igényel, mert csupa nyitott rostból áll, ami issza a vizet, és hamar vetemedik.

A fa és bambusz vágódeszkákra egyaránt igaz, hogy nem szabad mosogatógépbe tenni őket, csak langyos vízzel és kézi mosogatószerrel szabad tisztítani, és minél előbb szárazra kell törölni.

Egy deszka minél nagyobb, annál könnyebb rajta dolgozni, annál kevésbé mászkál, annál nagyobb kés használható rajta, és annál több előfeldolgozott (összevágott) kaja fér el rajta, ugyanakkor annál nehezebben is tisztítható, és annál több helyet is foglal. Ezért van létjogosultsága a kisebb deszkáknak is a nagyok mellett. Egy 8 kilós behemótot nem vesz elő az ember, ha bekap egy fél szendvicset, és kell pár karika kolbász. Mert tovább fog tartani a tisztogatás, mint az evés.

A természetes deszkák meghálálják a törődést. Az élettartamukat alapos kezeléssel meg lehet hosszabbítani. Minden deszkát kezelni kell olajjal. Az olajok kiváló víztaszító, hidrofób folyadékok, és használatukkal megakadályozható, hogy vizet kapjon a vágódeszka, és emiatt vetemedjen. Egy billegő vágódeszka pedig teljesen haszontalan. Ideális kezelőanyag a paraffinolaj, ami egy ásványolaj, kőolajszármazék, hosszú szénláncú, finomított, és tisztított, az összes károsanyagtól megszabadított szénhidrogén. Teljesen ételbarát, és emészthetetlen. Ami a szervezetbe bekerül, az úgy távozik is a tápcsatornából. Ezért számottevő mennyiségben kiváló hashajtó, mivel végigszalad a tápcsatornán, útközben felkenőolajozza azt. És közben minden csúszik vele kifelé. Kis mennyiségben, amennyi esetleg a kajára felkerül belőle, nincs jelentősége, biológiai szempontból indifferens. A paraffinolajat legkönnyebben a sarki gyógyszertárban lehet beszerezni, de egy jobb minőségű, hígabb, rövidebb szénláncú, könnyebben kezelhető, direkt vágódeszkaolajnak szánt változatot lehet kapni az IKEÁ-ban SKYDD márkanév alatt, fél literes kiszerelésben. Én ezt használom, egy üveg, kb 10-20 kezelésre elég deszkamérettől és állapottól függően.

Ha nincs paraffinolajunk, és nem tudunk/akarunk szerezni, akkor akár étolajjal is érdemes kezelni, jobb, mint a semmi, de azt vegyük figyelembe, hogy az étolaj avasodik, és idővel megbüdösödhet a deszkánk. A lenmagolaj is még egy lehetőség, az nehezebben avasodik, de azért fennáll a kockázat. Ráadásul nehéz szerezni étkezési minőségű lenmagolajat, a finomítatlan, melegensajtolt lenmagolaj pedig komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet a tartósításra használt vegyszerek miatt.

A vágódeszkákat olajos kezelés után méhviasszal szoktam vakszolni. A méhviaszos vakszot úgy készítem el, hogy 200 gramm paraffinolajban felolvasztok 100 gramm méhviaszt. A 2:1 arányú keverék már elég puha ahhoz, hogy könnyen felhordható, és szétkenhető, szép selymes fényt ad a vágódeszkának. Előnye, hogy lezárja a pórusokat, benntartja az olajat, és az olajjal ellentétben a méhviaszt a mosogatószer csak nagyon nehezen oldja. Ezért elég az olajozást-viaszolást 3-6 havonta megismételni. Másik előnye a méhviasznak, hogy baktériumölő hatású, ezért segít csíramentesen tartani a deszkánkat, és így a kaját is. A méhviasz lehet természetes barna színű, vagy lehet finomított, fehér színű. A természetes kicsit sárgábbra színezi a deszkát. A méhviaszt bioboltokban, kozmetikai alapanyagboltokban és kedvenc méhészünktől szerezhetjük be.

300g méhviasz keverék kb. 50 viaszolásra elég, tehát kevés deszka esetén lehet arányosan csökkenteni a mennyiségeket. Ez 2x150g természetes viaszból készült keverék (mínusz ami elfogyott):

Ez pedig 150g finomított méhviszos keverék (100g + 50g)

Egy kis bemutató a deszkáimról a képeken elhelyeztem egy 22cm-es aogami gjútó (gyuto) kést is a méretek érzékeltetésére. Úgy is az a lényeg egy deszkánál, hogy hogyan áll rajta, hogyan éri át egy kés.

IKEA APTITLIG bambusz deszka. Van belőle kisebb, és nagyobb 45x33-as is. Jól láthatóan elég mélyen össze-vissza vágja az éles kés a bambusz deszkákat, ha kap egy kis nyomást.

Léces deszka, teljesen egyedi készítés, kézműves termék, dió, hárs, és mahagóni lécekből, közepes méret, 33x20x3,5 cm. meska.hu oldalon rendelve. Szépen kezelve, olajozva, és viaszolva érkezett, jól bírja, de ritkán használom, nem szeretnék komoly kárt tenni benne.

Olcsó bütüs deszka, nagy sorozatos tömegáru. Valamelyik háztartási boltban vettem kb 3000 forintért, de amazonon és ebayen is kapható. Meglepően jó minőség, közepes-nagy méret, 35x25x3 cm-es. Gyárilag mindkét oldalán kezelve érkezett. A egyik oldalon az olaj mellett valamilyen viaszos kezelést is kapott, de nem méhviasszal, az biztos, a másik oldalán talán egy-két olajos kezelést, az még szívott rendesen. Minden estre ha lát valaki ilyet, ajánlom megvételre, mert amilyen olcsó, olyan jó is. A vékony IKEÁ-s bambuszdeszka árában rendes méretű, vastag bütüsdeszkát kapni. És eddig jó tartós, nem sok kárt sikerült tenni benne.

Ma érkezett új deszkám. Nagy méretű, 40x30x4cm-es, vastag, dög nehéz deszka. Vateráról rendeltem, kis szériás, kézműves, magyar termék. Teljesen kezeletlenül érkezett, ma hozta a futár. Ez adta is a lehetőséget, hogy készítsek egy videót az olajozásról. Összesen az első körben kb. 2 deci olajat szívott fel. Bocs a zajért, elfelejtettem kikapcsolni az IBIS képstabilizátort (állványon :U), annak a hangja súg-zúg folyamatosan.

Hozzászólások

(#1) lugosi


lugosi
félisten

Jó cikk lett! Köszi, hogy összeszedted egy cikkben az anyagot, mert a topikban már külön hsz-ekben írtál erről, csak így egyben sokkal jobb.
Meglepett, hogy mennyire megkérik az árát a fa deszkáknak. Bár nyilván van velük munka mikor készítik.

(#2) somogyib


somogyib
őstag

Kösz a bejegyzést, ez érdekes volt. Nekünk egy Jamie Oliver vágódeszkánk van, azt hiszem akác de ebben nem vagyok biztos. Nem is tudtam, hogy fenyőből is csinálnak, szerintem az nem jó választás ilyen célra.

Egy megjegyzésem lenne:

Láttam valamikor egy műsort ahol vágódeszkákat teszteltek (műanyag, fa, márvány, stb.), hogy használat után melyiken mennyi baktérium marad meg. Érdekes módon a fa nyert, mert ott pusztultak el leghamarabb a bacik.

(#3) nemlehet


nemlehet
őstag

Szép hobbi ez, de a vágódeszka olajozgatása meg viaszozása az amit a büdös életben nem fogok megcsinálni mert hihetetlen idő és pénzpazarlásnak tartom.
Mindenféle kezelgetés nélkül kitart egy keményfa deszka ha nem áztatod el vagy 20-30 évig... (több is van itthon ami lassan Jézusi korba lép, nagynénémnél meg olyan is amit még az ő szülei is úgy örököltek).

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) schawo válasza nemlehet (#3) üzenetére


schawo
titán

Nekem is van legalább 40 éves deszkám, amit még nagyanyám használt. Az már nagyon szanaszét van, nem jó használni semmire, csupa kád, meg rost. A fiatalabb sima, nem bütüs, kemény, egy darabból kivágott, olajozást emiatt nem feltétlenül igénylő deszkákkal meg az a baj, hogy nagyon gyorsan tönkreteszi az igazán kemény acél kések pengéjét. Azt javítani pedig sokkal több idő, mint egy bütüst beolajozni. Persze, ha nem használ az ember kemény késeket, akkor ez nem számít, csak gyakrabban kell fenni a kést. Egy deszkát beolajozni 5-15 perc, bevakszolni, még 5. Szerintem ennél több plusz idő olyan, egy darabból készült deszkát használni, amit nem feltétlenül muszáj olajozni, és emiatt gyakrabban fenni a késeket. Fél év alatt biztos, hogy több, mint 10-20 perc a többlet. Szerintem, de persze a tévedés jogát fenntartom.

Anyagköltség ennél a nagy darabnál 1000 forint körül volt, ami a deszka árának 13%-a. Szerintem ez sem veszélyes. A másik bütüssel összesen volt 10 perc dolgom, és az anyagköltsége volt vagy 300 forint.

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#5) Ringman


Ringman
veterán

jó kis összefoglaló!

a műanyag vágódeszkákkal kapcsolatban erről a cikkről mi a véleményed?
[link]

egyébként én a mellett vagyok, hogy legyen egy húsos és egy nem húsos vágódeszka.

a fa vágódeszkák sózása, mint tisztítás nem tudom hogy mennyire szokás még

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#6) schawo válasza Ringman (#5) üzenetére


schawo
titán

Biztos igazuk van, nem szoktam mikroszkóp alatt nézni. Én csak ellenkező eredményű tanulmányokról olvastam eddig. De nyilván a körülmények mindig befolyásolják az eredményt. Függhet a faanyagtól, a deszkák kezelésétől, a nedvességtől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, meg még ki tudja mitől, hogy melyik deszka hogyan viselkedik (mármint rajta a bacik rosszalkodnak-e).

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#7) Ringman válasza schawo (#6) üzenetére


Ringman
veterán

az biztos, hogy fa esetében soktényezős a dolog.

szerintem nagyon leegyszerűsítve úgy van, hogy ha nem jól tisztítod a műanyagot, akkor az rosszabb, mintha a fát tisztítanád rosszul, ha meg jól tisztítod meg (ami könnyebb is műanyag esetében) akkor meg a műanyag a higiénikusabb.

ettől függetlenül én maradok a fánál, bár műanyagból csak egypálcásakat használtam :)

“One of the hallmarks of the dangerously stupid is the consistent belief they’ve found great solutions that experts somehow missed”

(#8) somogyib válasza schawo (#6) üzenetére


somogyib
őstag

"mármint rajta a bacik rosszalkodnak-e"

A bacik mindig rosszalkodnak, ezért nem szeretjük őket. ;)

(#9) schawo válasza somogyib (#8) üzenetére


schawo
titán

Ha kinyírjuk őket, akkor nem rosszalkodnak tovább :D

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#10) Hieronymus válasza somogyib (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Láttam valamikor egy műsort ahol vágódeszkákat teszteltek (műanyag, fa, márvány, stb.), hogy használat után melyiken mennyi baktérium marad meg. Érdekes módon a fa nyert, mert ott pusztultak el leghamarabb a bacik."

A fa természetes életmódja okán, tartalmaz gomba és baktérium ölő anyagot sejtszinten. Ezt ellensűlyozza az, hogy nem lehet géppel mosni. Pontosabban lehet, csak nem sokáig.

(#5) Ringman:
Mi már csak jó minőségű műanyag deszkákat használunk. Fontos, hogy ne torzuljon az alakja a mosogatógépben. Leszárítás után gyakorlatilag steril eszközként kerül ki a gépből.
Főzés közben én akkor is cserélem a vágódeszkát, ha már használat nélkül ott állt hosszabb ideig.

Mindemellett alapszabály, hogy hús felhasználásához használt azonnal a mosogatásra váró edények közé kell tenni. Ez különösen érvényes a szárnyas húsokra. Utánuk még más hús vágására sem szabad használni a vágódeszkát.

(#8) somogyib: "A bacik mindig rosszalkodnak, ezért nem szeretjük őket. "

Túl van lihegve a dolog. Az asztma és allergia az iparosodás korában, Angliában kezdett terjedni. Mára már elterjedt az egész világon. Ennek egyik oka az immunrendszer túlreakciója / fejletlensége.
Arról sem érdemes elfeledkezi, hogy az emberi bélrendszerben egy teljes életközösséget alkotnak a baktériumok. Nélkülük szabályosan éhen halnánk.
A konyhában valóban fontos a tisztaság és steril közeli környezet, de a teljes életünkben inkább káros, mint hasznos a sterilitásra való törekvés.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.