2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Hyper-V Backup a Windows Server Backup segítségével

Írta: | Kulcsszavak: windows . server . hyper-v . 2012 . backup . vm

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Probléma:
Windows Server 2012 R2 alá telepítve van a Hyper-V Role, és futtatunk rajta pár virtuális gépet (VM). Miután feltelepítettük a VM-eket, és beállítottuk ahogy szeretnénk, jön a kérdés, hogy miként készítsünk mentést róluk. Erre léteznek nagyon jó fizetős alternatívák - határ a csillagos ég - de mit tegyünk, ha kis cégnél dolgozunk, esetleg a közféra alkalmazottja vagyunk - ahol semmire sincs pénzt - és jó volna ingyenesen megoldani a dolgot? Használjuk az OS részét képező Windows Server Backup-ot! A következő pár sorban egy kis kedvcsináló.

Lépések:
1. Server Manager-ben a szokásos módon az Add Roles and Features Wizard segítségével telepítsük a Windows Server Backup-ot, melyet a Features listában találunk. Semmi extra, Next, Next, Ok.

2. Döntsük el, hogy pontosan mit akarunk menteni, milyen időközönként kell elvégezni a mentést, ehhez nagyjából mekkora tárterület szükséges, valamint azt, hogy hova akarjuk elhelyezni a mentéseket. Ezen kérdések megválaszolásához néhány segítő gondolat:
- A Windows Server Backup képes arra, hogy a VM-ekről futás közben készítsen mentést, tehát nem fog állni a VM egy másodpercre sem.
- A program növekményes menést hoz létre. Ezt azt jelenti, hogy az első alkalommal nagyjából annyi helyet fog foglalni a mentés a cél tárhelyen, mint amennyi helyet foglalt a forrás helyen. A második mentésnél pedig csak a két állapot "különbsége" lesz elmentve, így nagymértékben spórolva a hellyel. Például egy kb 30GB-ot foglaló tartományvezérlő heti növekményes mentése az én eseteben kb +1GB.
- Ütemezett mentésnél csak lokális meghajtóra képes folyamatos mentést készíteni, ilyenkor bármelyik korábbi állapotot vissza tudjuk állítani. Ha hálózati megosztás van beállítva célnak, akkor csak a legutolsó mentést tudjuk visszaállítani! Mivel mentésről van szó, így érdemes más helyen tárolni, nem feltétlenül bölcs gondolat egy másik lokális merevlemezre másolni, de, hogy mégis helyi lemeznek értelmezze a rendszer és használhassuk a több visszaállítási pontot, használjunk iSCSI Target-et.
- A mentésnek kijelölt helyről, a szabad kapacitás függvényében, a Server Backup törli a legutolsó mentést, amennyiben nincs elegendő hely az új mentésnek, így nem kell foglalkoznunk azzal, hogy nem fut le a mentést helyhiányra hivatkozva.

3. Miután tisztáztuk a fenti kérdéseket és telepítettük a programot nyissuk meg. Itt a lépések elég egyértelműek, röviden leírva kövessük az alábbi lépéseket:
Backup Schedule - Next - Custom - Next - Add Items - Hyper-V - pipáljuk amire szükségünk van, érdemes a Host Component-et is pipálni, akit érdekel miért olvasson utána - OK - Next - állítsuk be, hogy egy napon belül mikor készüljön a mentést, erről később egy kis plusz infó - Next - válasszuk ki, hogy hova akarjuk készíteni a mentést - Next - Finish

4. Ezzel nagyjából kész is vagyunk. Azonban mi van akkor, ha nincs szükségünk napi mentésre, elég a heti is? Ezt a Windows Server Backup grafikus felületén nem tudjuk beállítani, parancssoron keresztül kell elvégezni ilyenkor a séma létrehozását. Vagy - ha nem vagyunk cmd fanatikusok - hozzunk létre a fenti módon egy napi mentést majd, Start - jobb gomb - Search - Task Scheduler - Task Scheduler Library - Microsoft - Windows - Backup - itt láthatjuk a beállított mentést, kattinsunk rajta jobb gombbal - Properties - Triggers - kiválasztjuk a napi időzítést - Edit - a Daily értéket átkattintjuk a Weekly-re, beállítunk egy napot - OK. Ezután hetente fog lefutni a mentés.

5. Így vissza tudjuk állítani bármelyik VM-et a hoston. Ha esetleg a host teljesen porrá lesz, akkor csak kell egy másik vas, feltenni rá a Hyper-V Role-t valamint a Windows Server Backup-ot, betallózni a mentések helyét, és pár perc után megy minden, mintha mi sem történt volna.

Záró gondolatként pedig annyit, hogy mindig teszteljük a mentésünket! Ne bízzunk abban, hogy hibaüzenet nélkül végigmegy a folyamat, időnként teszteljük le a rendszert - és önmagunkat -, hogy amikor gubanc van, probléma mentes legyen a visszaállítás.

Hozzászólások

(#1) sanzi89


sanzi89
addikt

Bármilyen hibát találtok, jelezzétek. Köszi!

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#2) Scooby


Scooby
aktív tag

Szia!

A leírás jó. Nekem egy technikai kérdésem lenne. Én nem látom a létrehozott hv-kat a kiválasztó ablakban. Ez miért van? Hogy lehet oda bevarázsolni?

Előre is köszi!

Minek az?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.