2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

APC UPS Daemon beállítása Windows-os környezetben

Írta: | Kulcsszavak: ups . apc . daemon . usb

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alap probléma, hogy ha olyan UPS-ünk van, amin csak USB port van, akkor az csak egy géppel tud kommunikálni, csak egy gépet tud szabályosan leállítani. Lehet, hogy az UPS-ünk teljesítménye azonban 2-3 gépre is elég volna, így felmerül a kérdés, hogy miként tudnánk vezérelni több gépet. Jelen esetben egy APC BX800CI-GR UPS-t fogunk rákötni két darab Windows Server 2012 R2 operációs rendszerrel rendelkező gépre, amiket az APC UPS Daemon-nal fogunk vezérelni.

1. A Master gépet kössük össze az UPS USB portjával.

2. Hagyjuk, hogy a gép feltelepítsen vagy próbáljon feltelepíteni valamit.

3. Telepítsük az APC UPS Daemon-t (winapcupsd-3.14.12.exe). A telepítés folyamán valószínűleg fel fog bukkanni egy ablak, hogy nem sikerült az USB driver automatikus telepítése, de ezzel semmi gond. Vegyük ki a pipát a konfigurációs fájl szerkesztése lehetőségnél, majd később fogjuk elvégezni a beállításokat. A többi lehetőségnél maradjon a pipa.

4. Menjünk be az Eszközkezelőnkbe, és keressünk a Human Interface Devices (HID) alatt egy American Power Conversion USB UPS elemet. Kattintsunk rajta jobb gombbal, keressük ki a driver frissítése lehetőséget, válasszuk ki, hogy a saját gépünkön mi magunk szeretnénk megkeresni a drivert, tallózzuk be az előző pontban beállított mappát, ahova az apc ups daemon-t telepítettük, és válasszuk ki a driver mappát. Itt x86 és x64-es drivert is találunk, ami Windows Server 2012-vel - és így valószínűleg Win Server 2008-al - is tökéletesen működik.

5. Ezután az óra mellett felbukkan egy kis ikon, ami, ha minden jó, jelzi is, hogy Online vagyunk, láthatjuk az UPS töltöttségi állapotát és pár egyéb információt. De ebben az állapotban ez a gép még nem Master gép, így el kell végeznünk pár beállítást. Tallózzuk be a program telepítési könyvtárát, keressük meg azon belül az etc/apcupsd/apcupsd.conf fájlt. Ezt nyissuk meg Jegyzettömbbel és végezzünk el pár beállítást.

6. Nézzünk egy egyszeű példát, a konkrét értékeket pedig mindenki maga fogja végiggondolni. A két gépet az UPS 10 percig tudja működtetni. A Master gépet mindig későbbi kikapcsolásra kell beállítani, mint a Slave gépeket, nehogy hamarabb kikapcsoljon, mintsem el tudja végezni a parancs kiküldését a többi gépnek. A Master gép 3 perccel az áramkimaradás után álljon le, míg a Slave gépek 1 perc múlva. Ehhez nézzük az alábbi beállításokat:

BATTERYLEVEL: Megadja, hogy ha eléri a magadott % az akkumulátor töltése állítsa le a gépet.
MINUTES: Megadja, hogy ha eléri a megadott fennmaradó működési időt az akkumulátor töltése, állítsa le a gépet.
TIMEOUT: Az áram megszűnése után ennyi másodperccel utána fog kikapcsolni. Ez a Master gép esetén legyen 180
ANNOY: Ennyi idő van adva, hogy a felhasználó az ANNOYDELAY után kiléphessen. Legyen 30.
ANNOYDELAY: Ennyi ideje van a felhasználónak, hogy áramszünet esetén kiléphessen. Legyen 30.

Mentsük el a konfigurációs fájlt. Indítsuk újra a számítógépet, majd ellenőrizzük le az óra melletti apctray-t elindítva a beállítások helyességét.

7. Miután a Master gépen befejeztük a Master gépre vonatkozó beállításokat, még ki kell nyitnunk a kommunikációhoz szükséges portot. Ez alapértelmezetten a 3551-es port. Ezt Windows Server 2012 R2 esetén a Server Manager-Tools-Windows Firewall with Advanced Security Inbound Rules-New Rule helyen tudjuk megtenni, de ez minden operációs rendszer esetén máshol keresendő.

8. Végezzük el a Slave gép beállítását. Ehhez telepítsük erre a gépre is az APC UPS Daemon programot, és itt se foglalkozzunk az USB-s driverrel, mindenre nyomjunk Nex-tet. Miután feltelepült a program itt is nyissuk meg a apcupsd.conf fájlt, és végezzük el a beállításokat. A példánkban a Slave gép az áramkimaradás után 1 perccel áll le, továbbá megadjuk a Master géphez való kapcsolódás adatait:

UPSCABLE: ether
UPSTYPE: net
DEVICE: MasterGépIPCíme:3551
TIMEOUT: 60
ANNOY: 30
ANNOYDELAY: 30

Mentsük a konfigurációs fájlt, majd indítsuk újra a számítógépet. A konfigurációs fájl aktualizálását elérhetjük akkor is, ha a Start menüben vagy a Start képernyőn megkeressük a Stop illetve Start apcupsd parancsikont. Ellenőrizzük a Slave gép paramétereit, hogy minden rendben van-e.

9. Minden esetben ellenőrizzük éles körülmények között a konfigurációt! Természetesen a Master és a Slave gép között a hálózati kapcsolatot áramszünet esetén is biztosítani kell, vagy a switch-et is kössük az UPS-re, vagy használjunk dedikált LAN kártyákat a közvetlen összeköttetésre. Idővel, az akkumulátor gyengülésével már lehet nem hozza az évekkel régebben beállított perc értékeket a rendszerünk, így megint nem biztosított a szabályos leállás, ehhez rendszeresen kísérjük figyelemmel UPS-ünket, szükség esetén módosítsunk a kikapcsolási időkön, és teszteljük le újra élesben a rendszert.

Remélem sokaknak hasznos lesz a leírás, főleg azért, mivel nem hiszem, hogy benne lenne a köztudatban egy hasonló megoldás alkalmazása.

UPDATE
A 4. pontnál előjöhet az a probléma, hogy nem frissül a driver, mondván a legújabb/legjobb van fent. Ez nekünk nem jó, tegyük a következőt, hogy mégis a nekünk szükséges driver legyen használva.

Nyissuk meg a Control Panel - Devices and Printers lehetőségét. Itt látni fogjuk a UPS-ünket. Ezen kattintsunk jobb gombbal, Properties lehetőség - Hardware fül. Itt látni fogjuk a két drivert, ami fent van. Az egyik amelyik nekünk kell (American Power Conversion USB UPS) és egy, amelyik nem kell (HID UPS Battery).

Ez utóbbit kijelölve kattintsunk alul a Properties gombra, Driver fül, majd alul Uninstall gomb. Ez után kattintsunk a középen lévő Update Driver gombra, ahol tallózzuk be az apcupsd mappánk drivers almappáját, így már ezt fogja telepíteni.

Ez után jön egy kérdés, hogy biztosan telepíteni akarjuk, kattintsunk az Install gombra és kész is vagyunk.

Hozzászólások

(#1) sanzi89


sanzi89
addikt

Bármilyen hibát találtok, jelezzétek. Köszi!

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#2) jfmf válasza sanzi89 (#1) üzenetére


jfmf
újonc

Hello!

Windows server 2012 R2-őm van! És amikor Frissíteném a drivert az apcupsd-ére, akkor azt írja ki hogy a windows-é a legfrissebb driver, és nem frissíti! :W
Ötlet?

Előre is köszönöm

(#3) Bear válasza sanzi89 (#1) üzenetére


Bear
tag

Kösz a leírást, ez most jól jött.... :R

(#4) sanzi89 válasza jfmf (#2) üzenetére


sanzi89
addikt

Igaz, hogy két év kellett hozzá, hogy én is beleütközzek a hibába, de kiegészítettem a cikket.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#5) ult1mate válasza sanzi89 (#4) üzenetére


ult1mate
tag

Az hogy megoldjak egy csak asztali APC UPS-t 1 hostos win srv 2012r2-re kötött gépet, hogy USB-n keresztül leállítja lehet erre megoldás?
Sajnos úgy tűnik, hogy valójában rossz típust vettem és ez csak "personal" kiadás ami nem támogatja a szerver szoftvereket. De kellene nekem valami kerülő megoldás mert vissza már nem vihetem mire kiderült... :/

(#6) ult1mate válasza ult1mate (#5) üzenetére


ult1mate
tag

Ja, működik. Köszi!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.