2023. május 28., vasárnap

Gyorskeresés

Windows 10

Írta: | Kulcsszavak: Windows . 10

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ki kell írnom magamból, mert már kezd telelenni a hócipőm.

Nagyon nehezen hagytam ott anno az XP-t. Stabil volt, mint a beton. Mikor lejárt a támogatás, még egy évig használtam, majd az akkori barátnőmnél találkoztam élőben a hetessel. Rávettem magam, váltottam.

Megszerettem a hetest, az új felület már a Vistában is tetszett (még a béta verziót próbáltam rövid ideg, virtuális gépen, teszt jelleggel), itt úgy éreztem, kicsit XP, kicsit Vista, és a biztonsági beállítások, Group Policy mind a Windows Server-t idézte (akkoriban fejeztem be a technikumot, Server 2008R2-n (is) tanultunk).

Aztán eljött az idő, muszáj volt váltani, mert a Doom Eternal nem indult el Win7 alatt. A 7 körülbelül olyan stabil volt, mint az XP, hét év alatt összesen 3 kékhalálom volt, és három alkalommal telepítettem újra (ebből egy az Ultimate-ről Home-ra váltás miatt, egy pedig SSD-re váltás miatt). Beszereztem a 10et, mert muszáj volt. Próbáltam telepíteni, de nem sikerült bootolni a pendrive-ról, fogalmam sincs miért. Jó, akkor frissítsünk, úgyis nagyon ajánlgatta, milyen jó az nekem.

Alapvetően hamar végigfutott a folyamat, de már az első héten megörvendeztetett valamivel. Comodo Internet Security-t használok a Win7 óta (még a technikusi évek alatt ismertem meg, mikor még a korai időszakban gépet raktunk össze, és telepítettünk, keresni kellett egy ingyenes vírusvédelmet a képzeletbeli delikvensnek, épp akkoriban váltottam Nod32-ről MSE-re, mert már nem vettem GameStar-t, de mégis valami újat kerestem). Szóval a Comodo valamiért néha beakadt, és egy folyamata folyamatosan elkezdte pörgetni a CPU-t, ezt úgy vettem észre, hogy a CPU ventije a némáról picit hallható fordulatszámra váltott. Kézzel kilőttem, boldogság. Ekkor azt hittem, ennyi lesz a legnagyobb bajom. Nagyot tévedtem.

Jött a következő: a Chrome lefagyott. brutál módon, és rántotta magával a rendszer-t. A harmadik reboot után jó lett. Induláskor a Quick Launch-ról (Indítósáv talán? Még XP-s történet, hétnél is kicsit kellett mókolni, hogy visszakapjuk) indított app nem létezett, az ikonja is fehér lap lett, asztalról sem indult semmi ami parancsikonos volt, csak direktben az exe-vel. Ezeket egy hónap alatt kinőtte (kopp-kopp, csak úgy, magától).

Azóta folyamatosan szívat. Minden héten megörvendeztet az alábbiak közül egy dologgal:

-boot közben a Win logo után rögtön kékhalál
-a bejelentkezés elhúzódik fekete háttér mellett, és egy villogó tálca lesz a jutalmam, rendszer helyett
-nem jelentkezik be, csak pörög a "homokóra", de legalább megvan a blur háttér
-látszólag minden rendben, de logon után fél perccel közli, hogy nagy a gáz, egy percen belül újraindulok
-néha a billentyűzet angolra vált, holott a rendszerben nem változott, magyarnak jelzi a kiosztást

Utóbbinál kézzel nem lehet újraindítani (a Start/Főkapcsoló azt írja, nincsenek energiagazdálkodási lehetőségem). És egy perc után minden figyelmeztetés nélkül újraindul. Utóbbi kettő ritkább.

Ha ezekkel találkozom, reset után rendben működik tovább a rendszer. Ha magától rendesen feláll (a rendszer :D ), akkor sincs gond vele.

1909-el kezdtem, reméltem, hogy a 20H2 megoldja a gondokat, de nem. A frissítések jönnek, csak a megoldás nem.

Nektek mik a tapasztalataitok?

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Telepítsd újra tiszta telepítéssel.

(#2) szipipeti


szipipeti
csendes tag

A WIN 10-re állva (azóta a 3-ik gépet nyúzom..). Nem tudom hány éve..(kezdetektől). 1 kékhalál volt összesen. Igaz mindig jogtisztán...
Illetve egy vírus okozta galiba (AVAST volt fenn). Azóta csak a Defender...

[ Szerkesztve ]

(#3) CaNNa3IS


CaNNa3IS
senior tag

Teszt verzió óta használom, hibátlan.

Stay up Stay humble Ride hard Get stoked

(#4) qqcqqc


qqcqqc
őstag

Az a comodo nevű rendszert tönkretevő bughalmaz a problémád, semmi más.

(#5) icemad válasza qqcqqc (#4) üzenetére


icemad
nagyúr

Attól még a total 360 is jobb. :)
De szerintem a beépített defender is elég.

(#6) Samus


Samus
addikt

Szóval azt mondjátok, a Comodo a gond? Akkor mi legyen helyette? A Defender aktív védelmi rendszer lett? Mert emlékeim szerint a hetesben még csak speciális esetekben volt elég, aktívan nem nagyon vett részt a történésekben.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#7) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Saját amatőr tapasztalatom alapján mindegy milyen Windows-t használ az ember, a Linux sokkal jobb.
Igen, az Ubuntu is. ;]

Troll OFF
Mostanság nekem is vacakolt a Win10, de ez csak user error lehetett. 17GB szabad hely + 91% SSD
Némelyik app megnyitás után feketére váltott és kilépet.
Win10 alaphelyzetbe raktam és csináltam egy telepítő pd-t. Mert pd-t sem tudtam már csinálni.

6 hónap tapasztalat után elmondhatom hogy az iOS 13PM semmivel sem jobb mint egy Android 11-es flagship. Ha nem lenne egy kész vagyon ezt is földhöz baxnám mint anno a W10-es Lumia 950et.///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#8) KISDUCK válasza Samus (#6) üzenetére


KISDUCK
addikt

Hát nem olyan rossz a defender, de hajlamos túlpörgetni a gépet. Az antimalware felügyelete rendszeresen hajtotta a cput még egy hearthstone futtatás miatt is. A végén már minden programhoz több kivételt kellett adnom, mert nem bírt magával. Amikor már nem bírtam idegekkel inkább váltottam más ingyenes védelemre.

(#9) D1Rect

Nem láttam w10 alatt kékhalált.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#10) CounterBoci válasza D1Rect (#9) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Én csak tuning, vagy hw hiba miatt. Minden más esetben hibátlan.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.