2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Sorozatajánló: Chernobyl

Írta: | Kulcsszavak: sorozat . HBO . Chernobyl . Csernobil

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár napja láttam Indexen az HBO új minisorozatának beharangozóját, ami egy általam "kedvelt" témát dolgoz fel, állítólag új szemszögből.

Nem is telt el sok idő, és el is jött az első rész. Én pedig csak néztem, mint a moziban szokás.

Csernobilról mindenki hallott, így, vagy úgy, de ismerik a történetet. Rengeteg dokumentumfilm készült ezzel kapcsolatban (magát a robbanást szerintem legjobban a Discovery World, A Nulladik Óra című dokumentumfilmje mutatta be), így érdekes húzásnak tűnt egy újabbal előállni.

Maga a sorozat öt részből fog állni. Részenként egy óráról beszélünk. Nem lövök le nagy titkot, hogy a robbanás csak egy motívum, már az első rész legelején bekövetkezik. Jelenleg a második rész közepénél tartok, és elmondhatom, hogy valami zseniálisra sikerült eddig. Nagyon jól bemutatja az akkori állapotokat, és sajnos hamar világossá válik, hogy itt nem feltétlen egy ember hibájáról van szó, hanem egy eszme miatt történt, ami történt. De ami a legszörnyűbb, ugyanezen eszme felelős milliók haláláért, a direkt téves tájékoztatás, az ügy eltussolására tett kísérlet mind erőteljesen hátráltatták a probléma megoldását, és a sorozat ezt kívánja bemutatni.

A hangulatot nagyon eltalálták, a színészi alakítás zseniális, a díszlet, a ruhák, a beállítások mind hitelesek.

Részemről ajánlom mindenkinek, akit foglalkoztat a téma, akkor is, ha sokat látott, olvasott már, esetleg el is jutott a Zónába.

Jelenleg csak angolul érhető el, de hamarosan jön az orosz (eredeti nyelvű) és a magyar szinkronos változat is.

Hozzászólások

(#1) #78687232


#78687232
(törölt tag)

Már vártam hogy valaki megemlítse a sorozatot, napok óta ezen kattogok. Egyszerűen elképesztő az a feszültség, amit kapunk, ritkán találkozok ilyennel.

(#2) csepelball


csepelball
(tag)

Nagyon tetszett az első rész. Ma nézzük a másodikat.

Ryzen + madárpókok. Mi kell még ?

(#3) cinemazealot


cinemazealot
(addikt)
LOGOUT blog

Csak a trailert láttam, és az nagyon tetszett. Köszi az ajánlót. :R

(#4) lezso6


lezso6
(HÁZIGAZDA)

Szvsz a legjobb sorozat ami éppen fut. :K

"és sajnos hamar világossá válik, hogy itt nem feltétlen egy ember hibájáról van szó, hanem egy eszme miatt történt, ami történt."

Azért nem egészen. Magának a reaktor felrobbanásának közvetlen fő kiváltó oka nem a párt volt, hanem sajnos csak szimplán az inkompetencia. Hibás tervezés és nem megfelelő üzemeltetés. :( Viszont a többi tényleg a rendszer hibája volt, a hírzárlat, félreinformálás, stb.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#5) cinemazealot válasza lezso6 (#4) üzenetére


cinemazealot
(addikt)
LOGOUT blog

Hát Neked meg hova lett a fülesed és a kütyüd? :D

(#6) zoo8800


zoo8800
(veterán)

Tényleg jó sorozat, szó szerint lebilincselő és letaglózó a sztori. Van benne pár filmes hiba, de így is simán 9/10 pont.

"nagyon best buy vétel"

(#7) -AD4M-


-AD4M-
(tag)

azzal vitatkoznék, hogy nem az "eszme", hanem a rendszer miatt történt.
és ott nem számít, hogy éppen heinekem, rotációskapa vagy mandarin a jelkép

[ Szerkesztve ]

Allons-y!

(#8) h3lios


h3lios
(addikt)

Zsenális volt eddig az egész. Kb. minden létező dokumentum filmet és írást elolvastam a témában amit lehetett.
Ami a legzseniálisabb, hogy eddig minden filmes BS-től mentes a dolog és a valóságot mutatja be. Aki még nem ismerte a 2. robbanás történetét az most azt hiheti a második rész után, hogy felfújták a problémát, de valóban pár napnyira voltunk attól, hogy Európa jelentős része lakhatatlan legyen.

Remekül bemutatják, hogy mennyire felelőtlenül járt el a komprett felső vezetés, illetve az erőmű magas rangú beosztottjai. Próbálták mindig az 1-el alattuk lévőre áttolni a felelősséget, mert féltek a szankcióktól. Közben 1000-ek haltak meg a titoktartás miatt.

Sokat elmond az a jelenet, amikor az a tűzoltó felveszi a grafit darabot a földről. Fingjuk nem volt arról, hogy 1-2 héten belül belehalnak a hatalmas sugárzás hatásaiba. Gyakorlatilag őket a halálba küldték.

Illetve az első részben látott mérnökök akik utasításra belenéztek a lángoló reaktorba... Nekik csak napjaik lehettek hátra mert több 10 ezres röntgen sugárzás érte őket hosszú perceken keresztül.

[ Szerkesztve ]

B-tag: H3lios#2825

(#9) Samus válasza h3lios (#8) üzenetére


Samus
(addikt)

A parancsnok sem volt semmi, aki maga ment a nagy sugárzást is mérni képes kütyüvel egyenesen a romok mellé...de valami hihetetlen, hogy 24 óráig tagadták, hogy nyitva lenne a mag, és mindenhol a 3.6 röntgen sugárzás szerepelt...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#10) stawros válasza Samus (#9) üzenetére


stawros
(tag)

A filmet néztük ismerősi körben elég jó.De sajnálatos hogy ennek a történetnek valós alapjai vannak.Tisztelet azoknak a hősöknek akik akkor segítettek abban hogy nem lett nagyobb a tragédia,(parancs vagy nem parancstól függetlenül) és akik már a családjaikhoz, szeretteikhez soha nem tértek haza.A kütyüre visszatérve(dozimeter)a nulláról hirtelen a maxot jelezve gondolni való volt hogyha kiakadt az nem a véletlen műve, sokan azt hitték hogy elromlott.Rossz döntéssorozat is kellett a vezetők részéről ehhez a katasztrófához.Reméljük sosem fog megismétlődni a mai világban.

Ha nem érsz el telón hagyj privit, mindenképp válaszolok, ahogy időm engedi.Ha privátra nem válaszolok az azért van mert nem vagyok gép előtt, jelenleg.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.