2020. január 27., hétfő

Gyorskeresés

Adatroaming az EU-ban?

Írta: | Kulcsszavak: Roaming . Adatroaming . EU . internet . külföldön

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igazából tanácsot szeretnék kérni, és le is írom, miért.

Jó magyar userként fizetek mindenért, mint a katonatiszt, van is szép adatcsomagom a Telenyomornál.

A helyzet úgy hozta, hogy születésnapom alkalmából Feleségem meglepett egy prágai hétvégével. Örültem, mint majom a farkának, mert sohasem voltam még külföldön :)

Megszervezett mindent előre, még szabadságot is kért a főnökömtől az én Drágám, szóval tényleg gondolt mindenre. Egy élmény volt, és vissza is akarok menni még egyszer, mert nem volt mindenre idő, amit szerettünk volna.

A lényeg, hogy mivel Csehország Uniós tagállam, elvileg probléma nélkül értem volna el a világhálót bárhol és bármikor. utána is néztem, az adatkeretem teljes egésze felhasználható az Unió területén. Ami részben igaz is. Csakhogy olyan sebességgel ment a szörfözés, hogy ahhoz képest az 56k világbajnok sprinter. Komolyan. 4-8kb/s volt a sebesség. A Google Maps még aránylag jól vette az akadályt (kb. 5 másodperc volt a tervezés, ami egyébként egy pillanat szokott lenni), de ha bármire rá akartam keresni, az esélytelen volt.

A kérdésem, hogy 2019ben tényleg itt tartunk, vagy valami nálam nem volt kerek? Tényleg kell vennem prepaid kártyát minden országban, ha ha netezni akarok?

Honor 8 telefonom van, rendes, szolgáltatós, Feleségemnek Redmi Note 4, és a helyzet ugyanez volt. A hálózatváltással nem volt baj alapvetően, csak az adatkapcsolattal...A helyzet Szlovákiában is ugyanez volt.

Amint beértünk a magyar határra, egyből megtáltosodott minden. Legfőképp az zavart rettentően, hogy a városban nem tudtam keresni, és a visszafelé úton a vonaton nem volt Wifi, könyvet/magazint nem vettem (legközelebb viszek magammal valami érdekeset).

Lehet írok az utazásról is, mert elég csavarosra sikeredett, főleg a hazaút, de igazából ez is hozzátett az élményhez egy jó nagy lapáttal :)

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
(senior tag)

Szia!

Valami nem kerek. Sosem volt semmi gondom eu roaminggal, úgy működött a net mint itthon. Környékbeli országok, plusz Németország a tapasztalat. Annyit mondott a szolgáltató, hogy ne használjak több adatot, mintha itthon lennék

(#2) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Idéntől vagy tavalytól van egy EU-s törvény, hogy a mobilnetedet az EU-n belül ugyanúgy használhasd ahogy az anyaországban.
Bár nem lennék meglepve ha a te eseted valamilyen telenor által elkövetett disznóság lenne, de biztos hogy jól volt beállítva az okostelefonod roaming esetén?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#3) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

A Telenyomorral én is így jártan, a Vodafone és a Telekom lényegesen jobb volt.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#4) Samus válasza Apollyon (#2) üzenetére


Samus
(addikt)
LOGOUT blog

Túl sok opció nincs a roamingra. Van adatroaming ki és be opció, és ennyi. Azért is piszkálja a csőröm, mert elvileg 4G hálózaton (O2 CZ) voltam végig a kis piktogram szerint.

Egyébként is érik, hogy újra elvándorolok, vissza a Telekomhoz (onnan hoztam át a számom öt éve), ha jó lesz a Magentás ajánlatuk.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Hieronymus válasza Samus (#4) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

A cseh partnernek is lehetnek gondjai. Túl sokan lógnak a hálózaton és vagy nagyon zavart a kommunikáció.

Van demo kártyán havi 100MB gyors adatforgalommal. Az első roaming évben teljes sebességgel működött külföldön. Azóta faragtak valamit, mert 100MB után miden országban csökken az adatsebesség. Közel nullára.

Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

(#6) Gigi01 válasza Samus (#4) üzenetére


Gigi01
(őstag)

Nekem is gond volt a mobilnettel(telekom),ahogy kiléptem hazánkból.

(#7) razorbenke92


razorbenke92
(senior tag)

Május óta nem jártam Csehországban, de előtte havi rendszerességgel egy-egy heteket voltam kint. Telekom és Vodafone nagyon jól ment.

Asszony viszont a következőképpen járt a Telenorral:
Szülői házzal a határ mentén előfordult, hogy tinikorában szlovák háló volt csak. Annyira már nem volt vész a roaming, de a net kisebb katasztrófát tudott okozni, ezért akkoriban az lett a megoldás, hogy korlátozták az adatbarangolást. Sok-sok évvel, és tarifacsomag váltással később pedig volt képe azt mondani a telenornak, hogy ezt ki kell kapcsolni, ha netezni akarsz külföldön.

Emellett van olyan az apróbetűsökben, hogy "A méltányos használat erejéig" ami mást-mást takar, néha idő alapú, néha mennyiség alapú. Lehet, hogy ezt a countert kéne megnézetni velük.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#8) Syl


Syl
(nagyúr)

Nyáron ettől volt hangos a telenor topik. Valami olyan van, hogy a telenornak külön vonala van a roamingra, ezért a teljes forgalmad Mo.-on keresztül zajlik (ezért kapsz roaming alatt is hazai IP-címet). És ez a "csatorna" nem túl széles, könnyen eldugul...

Words cannot express how much i don't care

(#9) menledge


menledge
(senior tag)

Nekem telenorral sehol nem volt gondom, mondjuk tmobilal és vodafone-al sem. Annyi, hogy míg előbbi magától ment rögtön, utóbbit így úgy engedélyeztetni kellett.

(#10) t72killer válasza Samus (#4) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog (1)

Megpróbáltál esetleg másik cseh szolgáltatóra kapcsolódni? Roamingolva válogathat az ember, bár nem teljesen szabadon.

Valami nem kerek, technikai problémának tűnik nekem - esetleg az LTE-sávokban lehet a döglöttmacska elásva :F

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.