2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Kié a világűr?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tegnap láttam valahol egy írást arról, hogy Elon Musk valami 40 ezer műholdat akar Föld körüli pályára állítani, amiből még csak 100-120 van fenn, de már ez a mennyiség is zavarja a csillagászok munkáját. Mi lesz, ha a maradék negyvenezer is felkerül az égre?
Plusz állítólag van még két-három cég, akik hasonló merényletre készülnek.

És akkor ez csak a csillagászokat zavaró része a dolognak, de felvetődik az űrszemét mennyiségének növekedése és más hasonló problémák.

Szóval elgondolkodtató: kié a világűr, legalábbis a Földhöz közelebbi darabkája? Meddig lehet ezt csinálni?
Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből.

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
(Korrektor)

Elvileg van egy átfogó nemzetközi egyezség a világűrről: Világűrszerződés vagy Outer Space Treaty, de sajnos igazad van, látszólag ez most nem segít ebben a kérdésben. De majd jön Cifu, és megszakérti a témát ;)

(#2) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

A lakossági menekülőSUV bemutatója után komolyan el lehet gondolkodni azon, hogy ki is ez a fasz(i). :D Átfogó műholdrendszer Neked, azért, hogy jobb/könnyebb/egyszerűbb legyen az életed!? Aha.

(#3) csoki46


csoki46
(aktív tag)

Remekül összeszedett, informatív és átgondolt írás.

(#4) Somatom


Somatom
(senior tag)
LOGOUT blog

Milyen kérdés ez? Természetesen az enyém a világűr (is) és köszi, hogy szóltál! Majd utána nézek, hogy ki a f..om az az Elon Musk, aki bundában szedi itt a málnát! :DDD

[ Szerkesztve ]

Eladó 1 éves Teclast T10 tablet+tok. 30e, alku nincs. Átvétel Budapesten, személyesen.

(#5) llax


llax
(senior tag)

A Starlink rendszert nem csak Elon Musk akarja. Egy dolog, hogy az ő cége építi a rendszert és neki vannak igen vad ötletei (40e), de egyedül kb. semmit nem érne el. Még az engedélyeket sem nagyon...

A 40e egy olyan terv, ahol már a meglévő földi infrastruktúrákkal is versenyeznének. Ha kicsit is gyorsabb ütemben terjed az optika és a minőségi kábel, mint a műholdjaik száma, akkor a 40e esélye nulla. Jelenleg 7-8e a terv a full kiépítettségre még csak nem is a korábbi 12e.
Az eredetileg felmerülő problémát kezdetben 1-2e is megoldja, 3-4e-től kellően nagy áteresztőképességű és redundáns a rendszer - onnantól már dőlhet a bevétel, nem is biztos, hogy tovább kell lépni. Közben a műholdak is fejlődhetnek, nem arról van szó, hogy le van gyártva mind és változatlan specifikációkkal megy fel tervezett darabszám. Ilyen jellegű, menet közbeni fejlődésre van esély, Musk körül általában így működnek a dolgok.

A 120 műhold vs csillagászok egy műhiszti (hányszorosa van fent??? - nem csak a működők...). Több ezer műholdnál már valóban lehetnek problémák, de nem olyanok, mint amikor indítás utáni napokban, még az egyben lévő "rajt" fotózgatják és azzal példálóznak (mert ezt teszik...). A zavaró nagyságú objektumok száma kb. duplázódna.

Űrszemét... A "nyugati" világ már rég a minimumon szaporítja. A Starlink műholdak zömében az alacsony pályának is az aljára mennek, rendszeres pályakorrekció nélkül néhány év alatt "maguktól lejönnek". Ahová a későbbi példányok többségét küldenék (350km), ott 1-2 év között maradna fenn egy döglött műhold. Ha hibás, de irányítható, vagy csak újabbat-jobbat küldenek helyette: fékeznek egy kicsit rajta és néhány nap múlva elég a légkörben - irányítottan, nem lakott terület felett. (Ma legtöbb "elhasznált" műholdnak ez a sorsa.)

A "Kié a világűr?" kérdésre: Az egyezményektől függetlenül csak azok számára releváns, akik aktívan használják vagy kutatják. Egy-egy pálya használatára gyakorlatilag nincs korlát, amíg az mások eszközeit nem veszélyezteti.

(#6) Eastman válasza llax (#5) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

...de egyedül kb. semmit nem érne el. Még az engedélyeket sem nagyon...

Úgy tűnik, hogy a kolléga az engedélyek lepöcsételőjére kíváncsi............

Ha hibás, de irányítható, vagy csak újabbat-jobbat küldenek helyette: fékeznek egy kicsit rajta és néhány nap múlva elég a légkörben

x40000, ugye. Biztosan nem is olyan nagy gáz. Mármint az égéstermék, mer' azt Tatabánya felett biztos' nem szagoljuk majd. :D

[ Szerkesztve ]

(#7) llax válasza Eastman (#6) üzenetére


llax
(senior tag)

"x40000, ugye. Biztos nem is olyan nagy gáz."

A 40e mellé egyelőre tehetsz egy hatalmas kérdőjelet.
A reálisabb, kisebb darabszámoknál nem akkora gáz, ezek kicsi műholdak.

(#8) Eastman válasza llax (#7) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Namármost egy műanyagflakon elégetése ittlentminálunk gáz, vagy kb. 3000-től okozhat ez bármilyen problémát? Vagy már 600 darab is grízes? Ki is méri az emberi szennyezést a légkörön túl? Tényleg nemt'om.

Én a Marsra vinném az összes földi-égi szemetet, mielőtt halálos mértékben magunk alá szrunk. (Húúú, hűű, meg ha!) Komolyan. Vagy elég lenne a szemeteket? :U Ezen még gondolkodom. :D

[ Szerkesztve ]

(#9) llax válasza Eastman (#8) üzenetére


llax
(senior tag)

A tervezett rendszer össztömege az élettartamára elosztva, az egyéb, földi eredetű szennyezésekhez mérten elenyésző. Ugyanennyi idő alatt bármely nagyobb ipari üzem több hulladékot termel. (Hajtóanyaga nem szennyező - szemben sok egyéb műholdéval, a veszélyes anyag tartalomnál kifejezetten tekintettel vannak a "cserélgetésre".)

[ Szerkesztve ]

(#10) Hieronymus válasza llax (#9) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Mondjuk a nagyobb baj, akkor keletkezik, amikor kikerül a 40 ezer műhold a szolgálatból. Ha ott maradnak úrszemétként, az katasztrófa lesz.

Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.