2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Erőszak

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Clickbait cím, de kicsit más tartalom... :)

Egy mostanában, a neten egyre inkább elharapódzó jelenség miatt gondoltam, hogy írok pár sort, inkább csak emlékeztetőül magamnak. Pár napja az imdb oldalán kattintgatva felbukkant egy üzenet, hogy regisztráljak. Szerencsére van opció, hogy nem akarok. Mikor legközelebb visszamentem, arra számítottam, hogy már békénhagy, de nem, újra erősködik, nem jegyzi meg az elutasítást. Ez így már tolakodásnak tűnik. Erről eszembe jutott pár hasonló. Például a blog.hu, ahol sok blogon teljesen váratlanul felbukkan egy popup, eltakarva a tartalmat, hogy kövessem a Facebookon őket. Máshol hasonló a helyzet: kövessem, lájkoljam stb., minden látogatásnál ismételve.
Valahogy kontraproduktívnak érzem.
Amíg csak firefoxot használtam és tudtam hozzá saját szkripteket írni, addig ahol lehetett kikerültem az ilyet, scriptből szedtem ki, amit az adblock nem tudott.
Most többféle böngészőt használok, el is lustultam, inkább tűrök.
De mindig ott van bennem a kérdés: tényleg jót tesz ez az erőszakos noszogatás, nem lenne jobb elfogadni, hogy ha valakit nem érdekel, azt nem érdekli?

Mielőtt valaki félreértené, ez a poszt tényleg csak arra kell, hogy ha pár hónap múlva megint eszembe jut, tudjam, kb. mikor és mitől telt be a pohár. A többi csak magyarázat a betévedő olvasók számára.

Update 2019.12.14: az imdb nemrég a regisztrációval kapcsolatos zaklatásról android app hirdetésre váltott, majd úgy két-három napja ez is eltűnt. Ez lehet, hogy részben adblock eredménye, de adblock nélküli böngészőben is csak egyszer jött fel az előbb.

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Az imdb érdekes, nekem még soha nem dobta fel, hogy regisztráljak. Chrome és ublock origin van fent..

Az erőszakoskodást különben én sem értem. De hozzáteszem én azt sem szeretem, amikor csak egyszer is feldobja valami oldal. Majd ha akarok, regisztrálok, engem ne nyaggasson. Azt sem szeretem, ha bankok vagy egyéb szolgáltatók hívogatnak a szarságaikkal. Majd ha valami érdekel, megkérdezem, utánajárok.

[ Szerkesztve ]

(#2) wody21


wody21
(tag)

Majd megtanulják, amikor nulla látogató / olvasó / user / egyéb lesz az oldalon, veszi igénybe a szolgáltatást. Ahol erőszakosan tukmálnak rám valamit (vagy pl limitálnak - akár legyen az 444-en; kommentelhetetlen cikkek), oda többet nem klattyolok, azt a vidéket' elkerülöm.

(#3) samujózsi válasza Lauda (#1) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

Egyszer feldobja, az nálam elmegy. De ez... a másik hasonló kedvencem a fr24.com, az meg állandóan erőszakoskodik, hogy tegyem fel a mobil appjukat. De én nem akarom.

Az imdb akkor csinálja, ha mobilos böngészőből kattintasz egy film összes szereplőjét felsoroló linkre, egy színész összes filmjét mutató linkre stb.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#4) Gdi válasza wody21 (#2) üzenetére


Gdi
(senior tag)

Sajna a legtöbb tartalomfogyasztó csak rányom, hogy "Login with FB" vagy "...Google" és kész. Aztán elolvassa amit akar, és már meg is volt a látogató. (Meg az oldalbetöltés a popup alatt is megtörténik, szóval a soha nem visszatérő is generált kis statisztikát.)

Nyitó bejegyzéshez:
A több böngészős problémát meg kell úgy oldani, hogy VPN haza (vagy kis bérelt VPSre), ahol belősz valami normál proxys tartalomszűrést és azon át böngetel. (mondjuk ez melós belőni minden új oldalhoz)

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#5) Vladi


Vladi
(nagyúr)

Igen, egy szeméthalom lett a net az utóbbi időben.
Amire elég volt a 2003-as gép, arra most egy sokmagvas kell. Miért? Mert a cpu 90%-ban a bannereket, meg reklámokat, meg kémprogramokat, meg ilyen szarokat számolja. Evan.

a youtube a kedvencem. Pár óra alatt több száz reklámblokkolást szed össze. :DDD

(#2) wody21

Nem tanulják, mert 90%-ban ez sikeres. Hanem, akkor nyumják kicsit erőteljesebben.

[ Szerkesztve ]

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#6) mephi666 válasza Vladi (#5) üzenetére


mephi666
(veterán)

kb 2003 körül 1 félévre vettem fel szabadon választhatónak e-kereskedelmet... ott a tanár ezt mondta mindig, hogy a reklámot le kell nyomni a felhasználók torkán erőszakkal... :K inkább dobtam a tárgyat, de kb ez érett be mostanra... erőszakoskodni kell: lehet pár embert elriasztanak, de sokkal többen le fogják nyelni inkább és belőlük pénzt gyűjthetnek...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#7) Vladi válasza mephi666 (#6) üzenetére


Vladi
(nagyúr)

hardcore marketingeseket így tanítják.
1. lecke: a fogyasztó hülye, nagyonnagyon, nem még mindig nem tartod elég hülyének. :DDD :W

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#8) samujózsi válasza Lauda (#1) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

Bocs, ez csak most jutott eszembe: ha te chrome-hoz tudsz pkugint használni, akkor desktop rendszered van, akkor az imdb nálad nem játszik/játszott. Ezzel csak a mobilosokat szórakoztatták. Remélhetőleg az is múltidő.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#9) Lauda válasza samujózsi (#8) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Igen, desktopról írtam. :) Mobilon nálam nem piszkált chrome alatt a regisztrációval, most néha feldobja az appot.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.