2019. december 5., csütörtök

Gyorskeresés

Bankkártyás (nem)fizetés - vajon mi történt?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tegnap, szokásomtól eltérően kártyával fizettem egy boltban.
Fura volt a terminalnak tűnő eszköz, amit az eladó kislány az orrom alá dugott, de elég rosszul látok, pláne utcai szemüvegben, siettem is, nem foglalkoztam a dologgal. A kütyü csippant, én elcsomagoltam a kajámat, irány haza. Úgy tíz perccel később jutott eszembe, hogy nem jött SMS.
Sajnos a banki telefonnal meg kellett várnom, hogy hazaérjek. Hívom őket, semmi nyoma a tranzakciónak.
Hívom a boltot, hogy mi van, de az az üzlet nem rendelkezik céges telefonnal.
És itt megállt a tudomány.
Érintős kártya volt, PIN kódot nem kért, de picit zavar a dolog, mert régóta vásárolok nàluk, viszont kártyával abban a boltban még sosem fizettem.
Egy dolog zavar kicsit (azon túl, hogy a vacsorámat esetleg az ottaniakkal fizettetik ki) : érintős kártyáról le tudnak szedni olyan infot, amivel később kárt tudnak okozni nekem?
Folyt. köv., ha sikerült utánajárnom...

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Hát a kasszás biztos nem saját szakállra dolgozik, mert levonják tőle így nem nagy üzlet.

Nekem se jön a paypassnál egy csomószor SMS, mert nem mindig vonják le azonnal, sokszor csak zárolásra kerül az összeg. Ez leginkább a benzinkutakon fordul elő valamiért, de már Tesco-ban is történt ilyen. Nem értek hozzá miért van ez így, lehet szerződéstől vagy terminal tipustól függ.

Szerintem ezen ne idegeskedj, mindenkinek a saját felelőssége, hogy jól végezze a munkáját, ha nem ment át a fizetés és nem szóltak, akkor így jártak. De ezt nem hiszem, annyira azért nem újdonság a kártyás fizetés, főleg mióta kb mindenhol van paypass, tudják a kasszások mit kell figyelni.

Ha nagyon aggódsz és van netbankod akkor nézd meg a zárolásokat, szerintem ott lesz.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) Viszlát


Viszlát
(addikt)

Ha VISA kártyád van és a POS terminál OTP-s a boltban, akkor az jónéhány hete nem túl jó kombináció. Jártam olyan boltban, ahol már megkérdezik előre, hogy VISA vagy MC, és ha VISA, akkor elkérik a kártyát a hagyományos bedugós módszerhez, mert az érintős összevissza működik. Nem tudom, hogy pontosan mi a gond, de a contactless tranzakciók más jóváhagyási útvonalat járnak be mint a chip+pin tranzakciók, valószínűleg ott a gubanc.

Ha egyáltalán nem jelenik meg még ma sem a tranzakció a számládon, akkor ha becsületes vagy visszamész és kifizeted nekik, ha nem, akkor volt egy ingyen vacsorád.

Ja igen, a kérdésedre a válasz: nem.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#3) samujózsi válasza Viszlát (#2) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

EC/MC, de a fura az egészben, hogy amennyire emlékszem, a dobozon egyáltalán nem voltak gombok, csak annyira rohantam, hogy ezen sem gondolkodtam el... :)

Egyébként abban a határozott nemedben kicsit kételkedem: NFC-s kártyáról érintéskor átmegy kártyaszám és lejárati dátum is, ha jól emlékszem (majd keresek valami app-t amivel meg tudom nézni)
A hátlapjával toltam oda: ha az eszközön van kamera, azzal rögzíti a kártya képét, rajta azzal a háromjegyű biztonsági kóddal, megvan kártyaszám, lejárati dátum -> neten tud vele vásárolni, mert ehhez még nem kell 2FA.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#4) samujózsi válasza nemlehet (#1) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

Én felhívtam a helpdesket, majd egy hete nem volt kártyás tranzakcióm.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#5) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
(őstag)

kártya terminál nyomtatott "blokkot"?

[ Szerkesztve ]

(#6) samujózsi válasza Sanyi.mTs (#5) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

Fogalmam sincs... fáradt is voltam, siettem is, nem tudom, mi történt. Visszamegyek tisztázni a dolgot, ezt csak mint érdekességet hoztam ide.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#7) Norb79 válasza samujózsi (#6) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Engedd el. Évente egyszer nekem is van ilyen gixer, amikor úgy érzékeli, hogy fizettem a terminál, aztán mégse terhelik be, mert vmi történik a terminál és a bank közötti adatkapcsolatban. Ezeknek mindig az a vége, hogy az esemény után 1-2-3 hónappal hirtelen megugrik a hónap végi banki terhelés, mert gondolom addigra sikerül tisztázni a terminálos szekciónak, hogy mivan, és akkor ér utol a fizetendő. Úgyhogy nyugi, ki fogod fizetni, nem is kell tenned semmit, észreveszik, hogy nem egyeznek a fő számok és kitisztázzák maguktól, hogy mi történt. Mivel piti összeg így gondolom nem is fog a sárba vágni, ha mondjuk okt31ei hó végi zárásban nyomják rád...

(#8) Apollyon válasza Norb79 (#7) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Plusz ehhez még hozzáteszem, hogy manapság bankkártyával szélhámoskodni totál nem éri meg.

Egyrészt minden körülményt (eseményt) másodpercre pontosan vissza lehet követni, másrészt nem lehet vele akkora összeget nyúlni, amivel megérné a biztos lebukás.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#9) samujózsi válasza Apollyon (#8) üzenetére


samujózsi
(tag)
LOGOUT blog (1)

Kicsiben nem. De mit tudsz tenni, ha a Budapesten lenyúlt bankkártya adatokkal Hong Kongban vásárol egy kínai? (Megtörtént eset)
Hogy bizonyítod, a sok terminál közül melyiknél nyúlták le az adataidat?
Persze, a bank megtéríti, neked nincs belőle károd, de a tolvajoknak szerintem megéri.

"Vettem tegnap kettő kutyát. Jobb lett vóna egy jó nyugágy..." :D

(#10) elessar


elessar
(csendes tag)

Nekem egy hasonló esetnél az eladó azt mondta, hogy bizonyos összeg alatt nem küld SMS-t. Náluk - nagyobb összegnél szokott küldeni., más helyeken meg a kis összegekről is kapok. Néhány nap múlva netbankban láttam, levonta az összeget. Addig őrizgettem a terminálblokkot. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.