2019. június 25., kedd

Gyorskeresés

openwrt vacakolás

Írta: | Kulcsszavak: router . openwrt . gomb . vacakolás . client bridge . wifi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma - miután felkeltem az ágyból - az első gondolatom az volt, hogy na, akkor pakoljunk egy jó féle openwrt-t az mr3420-as tp-link router-re, már untam, hogy csak bridge-ként üzemel dd-wrt-vel. Esetleg lehetne rá usb meghajtót rakni, talán apache-ot, mysql-t, svn-t, ftp-t, meg mindenféle jóságot (persze vannak korlátai, hogy mennyi mindent lehet egy ilyen kis vassal futtatni).

Úgy van megoldva a dolog, hogy 2. emeleten van az iroda, oda megy vezetéknélkül a jel az első emeletről - a fő router-től, és ezt osztja szét etherneten a hidas router.

Felmegyek, bekapcsolok mindent. Webrevert az eredetire, aztán pedig openwrt attitude adjustment factory webflash-t felrakom. Nagyon szuperül működik minden OEM easy módon - nem úgy, mint annak idején a DIR-300-zal a redboot meg telnet vacakolással. Azóta is téglásítva pihen a dobozban, próbáltam jtag kábel összeberhelni, de valamilyen nem akart összejönni. Annyit csinál, hogy bekapcsol, mindegyik led felvillan egyszer, aztán a power led világít, sys led viszont nem, és az az ethernet led, ami be van dugva szintén világít, látszik rajta, ha próbálom pingetni (sikertelenül). Semmiféle reset nem segített rajta.

Google pajtással megkerestem a relayd-vel használt kliens (pseudobridge) beállításának menetét, majd végigmentem mindenen, de semmi. Azaz, hogy csatlakozni csatlakozott nagyszerűen a fő hálózathoz, tudtam ping-etni a főroutert, meg kifelé mindenkit a neten. De nem osztotta tovább. Addig hülyéskedtem a beállításokkal, amíg sikerült kizárnom magam a hozzáférésből (nagyszerű). Gyorsan megkerestem a failsafe módot, szerencsére ez is könnyű: boot-olásnál nyomogatni kell az elülső gombot, amíg a sys led nem kezd el gyorsabban villogni. Ilyenkor failsafe üzemmódban ragad az eszköz és a 192.168.1.1 címen hozzáférhető telneten keresztül.

Végül 1-2 óra vacakolás után úgy döntöttem inkább egy egyszerűbbet rakok fel (pedig ez az aa verzió sok helyet hagyott, usb támogatást is tudtam rá dobni). Jött a gargoyle. Ezt frissítésként raktam fel (sysupgrade bin). Nagyon szép webes kezelőfelülettel rendelkezik. Ennél pár kattintással be tudtam állítani az áthidalást, és egy újraindítás után már ment is minden. Szuper! :) :C

Következő feladat, ami fontos, hogy le lehessen kapcsolni a fő hálózatról az irodai hálózatot (és vissza is). A megoldás egyszerűnek tűnt, hiszen csak a wifi kapcsolatot kell kilőni és visszahozni. Ezzel töltöttem el szerintem a legtöbb időt. Tényleg :DDD . Egyetlen egy gombot akartam úgy megcsinálni, hogy ha egyszer megnyomom röviden, lekapcsoljon a wifi (ezt meg tudtam csinálni könnyen) és utána mégegy nyomásra visszacsatlakozzon (na ez az, ami nem akart így működni).

Aztán az lett a vége, hogy egyszerűen egy (press) lenyomáshoz a kikapcsolást (wifi down) a 2-5 másodpercig lenyomva tartás utáni elengedéshez (release, min 2, max 5) pedig bekapcsolást raktam (wifi up). Persze ehhez meg kellett csinálni, hogy a /dev/random helyett a /dev/urandom menjen symlink-kel, mert valami baj volt ezzel.

És ennyi. A macsek pedig dinnyét evett. Most az ölemben alszik, nem is tudom, hogyan kelljek föl innen és menjek le vacsorázni :D .

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.