2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Limanova 1914 - animációs film

Írta: | Kulcsszavak: történelem . világháború . animáció . 3d . térkép . limanova

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lassan három éve vagyok tagja egy kis animációs csapatnak, ahová térképészként kerültem be, mivel a csapat célja a történelmi animációk készítése. Nagyon messziről indultunk, először a Rome Total War játékhoz készítettem saját passzióból térképeket, és most jutottunk el egy valódi, 3D jeleneteket is tartalmazó filmhez, ami már régi álmom volt.

Induláskor a Mohácsi csatának akartuk elkészíteni egy könnyen érthető, rövid animációját, hadtörténészek kérésére. Aztán jöttek az újabbnál újabb ötletek.

Az elején a figurális 3D leginkább kimerült abban, hogy - leginkább saját szórakozásunkra - készítettünk mindenféle fegyveres katona modelljét, és mutogattuk mindenkinek, hogy milyen jó dolgokat lehetne csinálni, ha valaki szeretné.

Aztán csatlakoztak hozzánk mindenféle képzettségű és érdeklődésű alkotni vágyó személyek, akik láttak fantáziát a dologban, és szerettek volna ők is a részesei lenni a történetnek. Tavaly odáig jutottunk, hogy egy vegyes, 2D-3D animációs filmet készítettünk a Pákozdi kiállításra.

Égett bennünk a vágy, hogy a karaktereket megmozgassuk, hát kerestünk magunknak egy újabb célt. A Hadtörténeti Intézet látott annyi fantáziát bennünk, hogy a nevét és szakembereit adta ahhoz, hogy készíthessünk egy animációs dokumentumfilmet az első világháború egyik fontos, magyar vonatkozású csatájáról, ami Galiciában volt.

Ez a csata, a XX. század többi háborújához hasonlóan már nem az a romantikus csatajelenet, mint amire az ember egy középkori, vagy kora újkori csatánál számítana, itt a romantikus hősök (a nyalka magyar huszárok) egy olyan helyzetbe kerültek, ahol lovaikról leszállva, kardjaik nélkül kellett helytállniuk a számolatlanul érkező orosz katonák ellenében.
Erről a csatáról sajnos itthon nagyon keveset tudnak az emberek, a történelemoktatásunk méltatlanul elfelejtette a hősi halált halt Muhr Ottmár és társai dicsőségét. Ellenben Lengyelországban nagyon hálások a magyaroknak, és ez a csata fontos pont a történelmükben, noha lengyel katonák számbelileg kevesen vettek részt a küzdelemben.

A film tavaly decemberben elkészült lengyel nyelven, és nagy sikere volt a csata alkalmából rendezett 100 éves megemlékezésen. A héten a magyar nyelvű változatnak is megvolt a premierje. Akit érdekel a teljes, 18 perces film, itt megtekintheti:

Hozzászólások

(#1) C0R0


C0R0
csendes tag

Nagyon jó és érdekes videó(k)! Remélem egyszer majd a közoktatás keretein belül is találkozhatunk a munkáitokkal. :)

(#2) rum-cajsz válasza C0R0 (#1) üzenetére


rum-cajsz
őstag

Köszönjük szépen.
Hát rajtunk nem múlik, hogy ebből oktatófilm legyen, csak kérdés, ki tudja ezt megfinanszírozni :)
Addig megy saját szórakozásra.

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.