2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

The-West gyors fejlődési útmutató.

Írta: | Kulcsszavak: The-West . prohardver . közösség . cowboy

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Leírásomban nem foglalkozom a kezelőfelület és a játék egyes elemeinek ismertetésével. Arra ott van a Wiki alapú súgó és a játék elején a tutorial. Nagyjából úgy építem fel a leírást, hogy egy közösségnek legyen a legcélravezetőbb – legalábbis tudásom szerint.

Szerintem az egész játék sarokköve a sok aktivitás, amit az új világok gyorsabb munkavégzése még jobban igényel. Szóval ajánlatos háromóránként ránézni a karakterre, belőni neki újabb 3 óra melót, aztán újabb 3 óra múlva megnézni, újra beállítani. Nagyon hasznos a Weststats információs oldal, amit célszerű legalább egyszer alaposan átnézni, hogy milyen szolgáltatásokat kínál. A rengeteg infó (kalandok, tárgyak stb.) mellett van rajta nagyon hasznos munka kalkulátor, aminek a működését majd később leírom.

Gazdálkodj az energiával!

Különösen a játék kezdetén, ahol még gyakoriak a szintlépések, érdemes okosan gazdálkodni az energiával. Mert minden meló és párbaj energiába kerül, ami ébren nagyon lassan (óránként 3 pont), alvás közben gyorsabban (8 óra alatt 60-100 pont, alvóhelytől függően) töltődik vissza. Energia nélkül meg vagy lőve, nem tudsz semmit csinálni. Kezdetben célszerű a szintlépéseket késleltetni kicsit, okosan időzíteni. Mondjuk van 80 energiád, és a következő munka befejezésekor szintet lépsz. Ekkor visszaugrik az energiád 100-ra. Ha viszont csak 20 energiád lett volna, akkor is visszamegy 100-ra. Szóval a szintlépés pillanatában megmaradt energia mondhatni elpocsékolódik. Érdemes tehát a szintlépés előtt még beállítani l-2 óra munkát, vagy inkább olyan munkát végezni, amik kevés tapasztalatot, de sok pénzt vagy jó kis található cuccot adnak.

Hátizsák

Ide gyűlnek a talált és vásárolt tárgyaid. Egy fontos megjegyzésem van csak vele kapcsolatban (pontosabban kettő). Nagyon gondold meg, hogy milyen terméket adsz el! NAGYON! Akár a nyomi $4-os kukorica is kellhet egy több száz dollárt adó kalandhoz, de ha korábban eladtad, akkor ezer százalék, hogy a következőt csak több órányi keserves, rosszul fizető melóval találod meg. Ruhákkal az az alapszabályom, hogy mindenből megtartok egyet. Mert fene tudja, mikor jön elő olyan munka, amihez az éppen eladott kalap +4 ütőereje kellett volna. Eddig az első tipp. A második figyelmeztetés. Állandóan tervezgetik, hogy a hátizsák tartalmát limitálják. Egyelőre – szerencsére – korlátlan.

Figyeld a kereskedőt!

Már a játék elejétől érdemes a kereskedő (alias Paul Tutul senior) kínálatát figyelni. Ez a felszerelés fülön, a hátiszák felirattól jobbra, kör alakú ikonnal hívható elő. Midig nyolc portékát kínál, azon az áron, amit városlakóként fizetnénk egy város boltjában. Ez a játékban található legjobb ár, szóval a kereskedőnél érdemes vásárolni. Feltéve, hogy jó cucca van. Egy építőnek a csokornyakkendő, párbajosnak a szalag marha jó szolgálatot tehet. Városban ilyen cuccok csak több hetes építés után jönnek elő. Fontos tudni még, hogy a kereskedő portékája 24 óránként frissül. Nézd meg minden nap! Lehetőleg a 24 óra indulásakor. Hogy ha valami jó, de drága cucc jelenik meg nála, akkor legyen egy napod összeszedni rá a pénzt. Különösen ajánlom figyelembe a vegyesboltos termékeket (lásd weststats), mert ezek alacsony szinttől használhatóak is!

Ima

Lehet a játékban imádkozni. Akárcsak a valós világban, hatásának pontos leírása nem létezik. Egyesek szerint ima után jobban megy a párbaj, mások szerint jobban megy az építés, megint mások szerint jobb dolgokat lehet találni a munkák során. Van aki fegyver nélkül imádkozik, van aki kőmedálban, van aki bizonyos termékkel a kezében ésatöbbi. Konkrét bizonyítéka nincs a hasznának, de én 2-3 párbajonként, nagy találási esélyes munkák és városépítés közben, üzlet következő szintre emelésekor szoktam. Végül is, csak 15 perc.

Hogyan lehet jó építőt csinálni?

Marha egyszerűen. Minden tulajdonságpontot erőre, minden képességpontot építésre kell rakni. A karakter megkezdésekor a Bevezető, Erik szökése, Pony expressz, kalandokat könnyen végig tudod csinálni. Az ezekből kapott TP-k jók a szintlépés igazításához. Mondjuk ha már alacsony az energiád és kellene még 20 TP, akkor befejezel egy kalandrészt, szintet lépész, és újra ott a 100 energia. További kalandok, amik egy részét hasznos megcsinálni az elején, mert nem vezetnek el az építős vonaltó és TP jár értük: Tüzes szív a pulykacombig , Hajtóvadászat (ehhez kell egyet tenni karizma tulajdonságra, de nem gond). További nagyon hasznos kaland a Waupee nagyapja (http://hu.weststats.com/Questgroup/?s=1&group=21), mert ezzel nyílik majd meg a képességpontok átrendezésének (dollárokért persze) lehetősége. A többi kalandból én csak azokat ajánlom, amikben képesség vagy tulajdonság pontot lehet kapni. Mert amiben terményt kell előkeríteni vagy 6-8 órákat kell dolgozni, azok helyett sokkal kifizetődőbb valami jól fizető munkát végezni. Jól fizető kaland az építő sajátja, a Farm című, illetve a 20. szinten elérhető, négy független kaland.

Az építő legjobb, ha a munkákra alapoz. A legelején érdemes megnézni, hogy a kiszemelt kalandokban milyen termékekre lesz szükség (cukor, hollótoll, bogyók, bab, gabona, gyapot, sonka, kukorica) és az azokhoz tartozó munkákat csinálni. Később hamar bejön a sínfektetés, a telegráfoszlop állítása és a vasútállomás építés. Utóbbihoz jó hamar egy csokornyakkendőt szerezni vagy a kereskedőtől, vagy városból, vagy munkában találni. Találás kapcsán célszerű legelején a horgászat, később a sírásás, még később a kútásás munkákat csinálni. Fokozatosan érdemes venni Barna, kopott cipőt, Barna keménykalapot, valamilyen pamutkabátot.

Addig kell építésre rakni, amíg ruhás bónuszokkal elérhetővé nem válik a Rancsépítés munka. Ez akár 20. szinten is megtörténhet, ha szerencséd van a kereskedővel. Aki várost épít, az még továbbra is rakhat építésre, de innen leggyorsabban úgy lehet haladni, ha a tulajdonságot karizmára, a képességet irányításra rakod. Ezzel némileg tovább nő a városépítési képességed, de gyorsan fogsz haladni az udvarház építése, tűzoltás és végül a gőzhajó vezetése munkák felé. Ezekhez irányítás bónuszos ruhákat is célszerű venni. Magasabb irányítással már erődharcban is egészen jó lehetsz.

Ha maradsz a Rancsépítés után is építésen és erőn, akkor sem emeld az olajfúrásnál magasabbra az építésedet, mert az a legmagasabb építésre alapozó munka. De még annál sem jársz sokkal rosszabbul a karizma/irányításra gyúrással. Építőből ütőfegyveres párbajosra is átpontozhatod magad, de ahhoz jobb eleve katona karektertípust választani.

Hogyan zajlik a párbaj?

Szerintem az alábbi módon, bár fehér foltok vannak az elképzelésemben:

1. Sorsolnak egy számot a támadónak 0 és a célzása között és sorsolnak egy számot a védőnek 0 és a kitérése között. Ezután megnézik, hova célzott a támadó, és hogyan hajolt el a védő. Ha kihajol a védő a támadó célzásából (például lehajol, miközben a támadó fejre céloz), akkor a védőnek sorsolt számot megszorozzák kettővel. A találat megállapításához összevetik a támadó és a védő számát. Ha előbbi a nagyobb, akkor találat van, ha az utóbbi, akkor nincs találat.

2. Találatkor a támadó ütőereje (ha kézi fegyveres) vagy lövése (ha lőfegyveres) illetve a fegyverének minimum és maximum sebzése alapján kisorsolnak egy alap találati nagyságot. Ezt a védő lőfegyver esetén reflexével, ütőfegyver esetén szívósságával csökkentik, és így jön ki, hogy mennyi életerőt vesz le a támadó a védőnek.

3. A párbajnak 8 köre van. Minden körben először a kihívó támad és a kihívott véd, majd megfordulnak a szerepek.

Vagy az nyer, aki a nagyobb sérülést okozta – ez a jellemzőbb. Vagy az, aki talpon marad a párbaj végén. Például lehet olyan, hogy a kihívó 800-at sebez, de közben 1300 sérülést szenved, de a kihívottnak csak 750 életerő pontja volt. Ilyenkor a kihívott elveszíti az eszméletét és a kihívó nyer.

Valahol az egész rendszerben szerepet játszik a kihívónál a fellépés, kihívottnál a taktika. Szerintem a célzás/kitérés előtt megállapítanak a kettő viszonyából egy módosítót, amit a célzás/kitérés folyamatnál beleszámolnak az eredménybe. A pontos találati és sebzési képlet titkos. Masszív szerepe van benne a szerencsének (dupla sorsolás a célzás/kitérés és fegyver sebző ereje részen), szóval nem sok értelme van rengeteg-rengeteg párbaj alapján lemodellezni. Még egy fontos részlet, hogy amikor nem térsz ki, akkor támadó körben kapsz valamekkora bónuszt a célzásra. Ennek mértékét nem ismerem.

Hogyan lehet jó párbajost csinálni?

Sokkal fogósabb kérdés ez, mint az építős. Ugyanis látható a párbajos lapon, hogy milyen sok képesség határozza meg a végkimenetelt: célzás, kitérés, lövés/ütőerő, szívósság, reflex, fellépés, taktika, elhajlás és célzás beállítsa. Korábban leírtam, hogy mennyire szerencse alapú. Itt található pár javasolt elosztás. Egyik sem garantálja a sikert, de egészen hasznosak.

Továbbiakban csak a saját tapasztalataimat tudom leírni. Alapvető különbség van az ütő és lőfegyveres modell között. Mindkettőnek van előnye és hátránya és mindkettő csinálható kétféleképpen, lásd a fenti angol leírások. Nekem az ütőfegyveres szívósság/reflex/célzás hármasra alapozó modell jött be. Ehhez a tulajdonságot végig erőre kell rakni (máris emeli a szívósságot). A képességet úgy szoktam rakni, hogy a ruhák bónuszát beszámítva a szívósság és reflex nagyjából egyforma legyen, emellett a célzást legalább a karakter szintjén szoktam tartani (ez is ruhával értendő). A pontos arányokat a helyzet szabja meg. Ha sok ütőfegyveres ellenfél van a környéken, akkor több szívósság kell, ha sok a lövős, akkor reflexre kell gyúrni.

Az így készített karakter arra épít, hogy alacsony kitérése és taktikája miatt minden körben eltalálják, de magas szívóssága vagy reflexe miatt kicsiket sebeznek rajta. Emellett a ruhákból felhúzott ütőereje és jó fegyvere miatt 1-3-szor jó nagyot betalál. Előnye, hogy a párbajokban lövős és ütős fegyverrel sem lehet nagyot sebezni rajta, az erővel emelkedő életerőpontja, és a katona életerő duplázós bónusza miatt pedig sok életerőpontja van, így rettenetesen nehéz kiütni. További előnye, hogy nagyon jó munkák tartoznak hozzá. Hátránya, hogy a sok reflex és szívósság pont miatt nem jut ütőerőre és célzásra, így aránylag kis sebzésekre képes. Nem jó megtorló, KO-t osztó párbajosnak. Vagyis bizonyos értelemben jó, erről majd írok.

Másik párbajos alternatíva, amit viszont csak félig-meddig tapasztaltam ki lőfegyveres és lövés/célzás/kitérés képességekre épít. Ez lényegében a teljes ellentétje az előbbinek. Mivel nem gyúr erőre és életerőre, kevés az életerő pontja. Mivel nagy a kitérése, kicsi az esélye, hogy eltalálják, de mivel nincs se szívóssága, se reflexe, ha betalálnak neki, akkor nagyot kap. Ha betalálnak... Magas célzása miatt viszont állandóan betalál, szóval igazi termiátor. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy a Belle Star deringere nevű, 45. szinttől használható, és ahhoz képest baromi erős, „titkos” fegyver megszerzésének módja eléggé ismert, és könnyű is. További hátránya ennek a párbajosnak, hogy célzásra és kitérésre nem nagyon van munka, szóval pénzt alig fog látni. Erődben viszont baromi jó lehet irányítás bónuszos ruhában.

Ha már szóba került a bónusz. Éppen ez az – mármint a karakterbónusz – ami miatt párbajokra a katona karakter sokkal jobb, mint a párbajhős. Különösen magas szinten óriási előny a katonánál, hogy három szinttel alacsonyabb a fegyverkövetelménye. Vagyis adott fegyvert három szinttel alacsonyabban kézbe tud venni, mint a többi karakter. Harcban szintén nagyon jó, hogy minden életerő pont képességért dupla életerőt kap. Az 50%-os taktika búnusz párbajnál szintén jó védelemben. Bár nekem az a tapasztalatom fél tucatnyi párbajos karakter után, hogy lényegesen többször támadok, mint amennyiszer védelemre kényszerülök. Ezzel szemben a párbajhős gyorsabb lova, gyorsabb motiváció visszanyerése és 10%-kal több pénze párbajgyőzelem esetén nem valami nagy dobás. Nem is csoda, hogy az 1.28-as frissítésnél minden karakter kapott valami extra képességet erődharchoz, csak az amúgy is túl kemény katona nem.

Még nem érintettem a kitérés és célzás témakörét, pedig az is lényeges. Ha szívósság/reflexre gyúrsz, alacsony a kitérésed, nincs taktikád meg fellépésed, akkor jó eséllyel állandóan eltalálnak majd (különösen a lőfegyveresek), legyél bárhogy beállva. Nem kell kitérni! Így az amúgy sem túl nagy célzási képességedhez adódik némi bónusz.

Találttal, pontosabban sebzéssel kapcsolatos bónuszok úgy alakulnak, hogy a karra lövés az alap, vállra +15% sérülést, fejre +50% sérülést lehet okozni. Szóval szerintem ismeretlen ellenfél ellen célszerű végig „guggolva” párbajozni, és ajánlatos legalább fejnél kitérni. Persze, felmerül a kérdés, hogy mi van, ha a többiek tudják, hogy úgyis kitérsz fejre, és úgysem céloznak fejre...

Hogyan lehet a leggyorsabban haladni egy párbajos karakterrel?

Ennek több módja is van, pár olyat írok le, amit ismerek. Mindegyiknél fontos momentum, hogy megfelelő ruhákat vásárolj, erre viszont nem térek ki. Ott a weststats, nézz szét rajta, hogy mit érdemes megvenni. Elsőre fura lehet, hogy párbajos karakterrel teljesen más irányba kell indulni. Azért van ez, mert kezdetben elég kevés lehetőség van párbajozásra. Egyrészt kevés az ellenfél, aki megverhető és sok tapasztalati pontot ad. Másrészt a lassú közlekedőeszközök miatt sok időt igényel a párbaj. Tesztem azt elutazol 1 órát, megnyered a párbajt, kapsz 30 TP-t. Ehelyett munkából szerezhettél volna ugyanennyi idő alatt mondjuk 100 TP-t is. Ráadásul, ha gyorsan fejlődsz, akkor sanszos, hogy csak a gyakorlott játékosokkal – akik jók párbajban – tudsz vívni, és őket nem egyszerű megverni. Célszerű tehát az elején más módszerrel emelni az alap szintet, és a párbajost a közelében tartani. Aztán az átpontozás után lehet nagy TP-ért csapdosni azokat, akik hozzánk hasonló alap szintűek, de a sok párbaj miatt a párbajos szintjük már 20-30-cal nagyobb. Egy-egy ilyen győzelemért 200 TP körül lehet kapni, míg az elejétől párbajozva 40-es normál szint körül, 60-70-es párbajszinttel már 100 TP-t sem egyszerű kinyerni. Ráadásul idővel arra is van esély, hogy nálunk lényegesen gyengébb párbajos képességű (másképp leosztott pontok), de magasabb párbajszintű ellenfeleket találjunk. Ha pusztán a párbajos ranglista első 10-15 helyére kerülés a cél, akkor bőven elég a szerver indulása után 1-2 hónappal kezdeni.

Ha ütőfegyveres párbajost csinálsz, akkor az építős recept a legjobb. Először építésre minden, aztán a rancsépítéstől irányításra. Ha szívósság/reflexes lesz a karakter, akkor a tulajdonság végig erő, ha klasszikus párbajos, akkor az irányítás mellé már mehet a fellépés a kiválasztott bárbajos recept szerint. Még nem próbáltam ki (most fogom az Arizona világon), de talán a 40. szint után érdemes párbajosra átpontozni. Így végig lehet vinni a jól fizető Szellemváros kalandot. Persze 40. szinten lesz olcsó. Durván 120 pont sámános átpakolásához nem kevés, közel 90 000 dollár kell. Emiatt érdemes lehet megfontolni új világokon a sámán költségeit lenullázó prémium vásárlását. Vagy lehet fokozatosan átrakni a pontokat, ahogy éppen pénzed van.

Lövős katona készítésekor eleinte mindent a csapdaállításra lehet pakolni. Amikor ez a munka megvan, lehet átállni lövésre pakolásra. Nem próbáltam még ezt a módszert végig, de szerintem úgy érdemes átpakolni a pontokat lövés/célzás/kitérés paraméterekre, hogy a sok tapasztalatot adó grizzley vadászat addig menjen, amíg nem kezdesz el sok tapasztalatot gyűjteni párbajokból vagy erődharcokból. Ennek az iránynak az a hátránya az előbbivel szemben, hogy az átpontozás befejezéséig eléggé sebezhető leszel.

Többeknél láttam már kereskedelem felőli megközelítést. Ezzel is gyorsan lehet haladni. Már a 20. szint környékén van magas tárgytalálatos Kereskedelem indiánokkal, 30 szint alatt fegyvereladás indiánoknak. Ebből fellépés/taktika párosra alapozó párbajosra lehet átfejlődni, és erődözésre is jó lehet.

Hogyan kell jó várost csinálni?

Egy jó város felépítésének alapja 4-5 minőségi építő. Majdnem ilyen fontos a további 10-15 fős minőségi állomány, akik úgy a 30. szint környékéig tudják alájuk a pénzt tolni. Onnan már az építők maguk is megkeresik a város fejlesztésére való pénzt. Ezután arra kell a 10-15 minőségi segítő, hogy az erődhöz szükséges nyersanyagokat előteremtsék.

Városépítésben szerintem az a leghatékonyabb, ha az építők mindig 100%-os motivációval építenek egy (régi szervereken két) órát. Majd várnak úgy 12 órát, ezalatt visszaáll a motiváció 100%-ra, és újra építhetnek. Négy építő esetén, akik minden nap építenek, ezzel baromi jól lehet haladni. De fontos a többi lakos is, hiszen minden egy (régi szervereken kettő) óra építéshez $240 kell. Lehet naponta több órát is építeni, de akkor alacsonyabb a motiváció, adott pénzösszegből kevesebb építési pont realizálódik.

Óriási dilemma, hogy milyen sorrendben célszerű építeni az épületeket. Szerintem, a naponta frissülő kereskedői kínálat és a korábbinál sokkal jobb található tárgyak, no meg a boltokban megjelenő dolgok szerencse alapú sorsolása miatt a boltok építésének egyre kisebb a jelentősége. Ami fontos, hogy legyen elegendő hely a toborzott és a várost pénzzel, építéssel, védelemmel támogató tagok számára. Szóval a lakóházak építése lényeges. Csökkenti az építési követelményeket a városháza, szóval azt is érdemes húzni fölfelé. Emellett alap a temetkezési vállalkozó és az 1. szintű hotel, hogy legyen hol energiát feltölteni. Ha már több 20. szint körüli aktív játékos van, akkor szükség lesz a 2. hotelszintre, hogy gyorsabban tudják feltölteni az energiájukat. Általánosan elfogadott elv, hogy a városháza szintjét érdemes a boltok előtt emelni. Tehát 5-ös fegyverkovács csak akkor épüljön, ha van már 5-ös városháza.

Összefoglalva tehát szerintem egy-két lakóházzal érdemes kezdeni, utána hotel és temetkezési vállalkozó, aztán városháza, még egy-két lakóház, aztán jöhet pár szint bolt. Ha elég fegyelmezettek a városlakók, és jó dolgokat kapnak a kereskedőtől, akkor a boltok rovására érdemes lehet inkább a városházát (hiszen ez csökkenti minden épület építési igényét) és a lakórészeket építeni. Arra is célszerű figyelni, hogy a fegyverkovácsnál ne legyenek fölöslegesen magas szintű tárgyak. Mert minek kínlódni vele, hogy a 30. szint körüli tárgyak is megjelenjenek benne, ha a városnak csak 20. szint körüli lakói vannak?

Hozzászólások

(#1) EczkE


EczkE
addikt

Jó kis olvasmányak tűnik. Nekem hasznos lesz, bár nem most kezdtem a játékot. :)

Asszem mindenféleképpen!

(#2) rudi


rudi
nagyúr

Zárom ezt a topicot, hogy ne beszélgessünk párhozamosan. Aki hozzá akar szólni a témához, ebben a témában teheti meg.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.