2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

Windows Live Messenger - egy legenda

Írta: | Kulcsszavak: msn . windows live messenger . skype 6.0

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A sokak által csak MSN-nek hívott csevegőprogram megszüntetését tervezi a Microsoft, melyet a The Verge publikált.

2005. december 13.-án született meg a mai neve a szoftvernek, melyet azelőtt MSN Messengernek neveztek. Az első verzió 1999 júliusában jelent meg, a Microsoft keze alól. Sokan tévesen hiszik azt, hogy a Microsoft az MSN-t is megvette, mint a Skype-t.

Az első verzió nagyon alap, mai szójárással "lájtos" volt, kezdetleges funkciókkal, melyek listája egyre hosszabb. A Windows XP operációs rendszerrel jött 4.6-os verzió, Windows Messenger néven. A Microsoft azt tervezte, hogy Windows alá egy új termékcsaládot hoz be. A terv az MSN 5.0 fejlődéslécével meghiúsult, hiszen a két program egyidejűleg is telepíthető volt.

2003-ban érkezett a hatos verzió, mely feldobta az üzenetküldést. Egyedire szabhattad a képedet, háttered, mindent ami ma alap, de akkor nagyon is nagy dolog volt. A 6.1-es verzió a beszélgetési ablakot bővíttette ki, nemsokára kijött a 6.2.

2005 áprilisában jelent meg a 7, az utolsó hivatalosan is MSN Messenger.
A Microsoft Windows Live néven új programcsomagot kívánt létrehozni, amelybe több, addig MSN név alatt futó programot is belerakott. A közember még mindig MSN-nek hívja, de az új név Windows Live Messenger .

Az első a Windows Live Messenger 8, melyhez minimum Windows XP operációs rendszer kellett. A 8.1-es változat néhány újítást hozott, ettől kezdve a megjelenítendő kép akkor is megmaradt, ha az illető más számítógépről jelentkezett be. A névjegyek áttervezésre kerültek, és kibővültek a meglévő funkciók. 2007-ben a 8.5-ös verzió Windows Vista külsejével vívta fel magára a nagyérdemű figyelmét.

2009-ig kellett várni A Windows Live Messenger 2009-re, mely külsőre változott. Főként testreszabhatóság terén történtek változások. A következő támadás a Windows Live Messenger 2011, melynek újdonságai a következők: beszélgetések ezentúl fülekben jelentek meg, egyetlen chatablak használatával, néhány emotikont újra cseréltek, a Bing keresőt is beépítették, emellett lehetett videoüzenetet küldeni, a videokamerás beszélgetés pedig ezentúl lehetett HD-minőségű. Ugyanezzel egyidőben megjelentek a különféle mobilos alkalmazások is.

Eljutottunk a jelenik, pontosítva november 06.-ig, mikor a Microsoft bejelenti a Windows Live Messenger végét. Ez a "röpke" szoftvertörténet után nézzük a jövőt!

A Microsoft bejelentette üzenetküldő szolgáltatása megszüntetését. A Microsoft az MSN megszüntetését azzal indokolta, hogy fölösleges egyszerre két platformot fejleszteni, valamint így egy helyen van az összes ember, aki a Microsoft megoldását választja. Tehát a két szolgáltatását (Skype, Windows Live Messenger) egybegyúrja. A Skype 6.0 verzió e két szolgáltatás végeredménye lesz.

Ahhoz, hogy az Windows Live Messenger felhasználói könnyen átszokhassanak a Skype felületére, változtatásokat hajtanak végre, az elmúlt hónapokban az MSN sajátosságait vitték át a Skype 6.0-ás változatába. Meg kell említeni a Facebook és Microsoft fiók integrációját is. A tervezők attól sem félnek, hogy a Skype rendszere túlterhelt lesz, hiszen most is a Skype 80% az MSN rendszerét használja ki.

Tehát 2013 első negyedévében az MSN eltűnik, egybeolvadt a Skype-pal. A Microsoft a mobil platformokra is gondol, bevonja a mindennapi alkalmazásba, amely így (elvileg) könnyebb lesz, és reméli, hogy az MSN felhasználók maradnak a nála, és nem állnak át a konkurensekhez, valamint kihasználják a Skype előnyeit, megbarátkoznak a hátrányokkal is.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

Rozzo

Forrás: Wikipédia, Google.

Hozzászólások

(#1) Bjørgersson


Bjørgersson
félisten

Szerintem a 8.1 volt a legjobb. Lehet csak azért, mert az volt a legfrissebb verzió, amikor itthonra beköttettük a netet és itthonról tudtam MSN-ezni. :)

[ Szerkesztve ]

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Eladó Alpenföhn Brocken és Matterhorn Pure hűtők, be quiet ventik, stb.: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bjorgersson/index.html

(#2) Иван


Иван
őstag

Régen sokat lógtam rajta. MSN-en mindenki fent volt, skype-on meg csak akik fontosak voltak.

Aztán a facebook leölte szép lassan, amit meg is értek. Mondjuk a facebook chattel a skype chat is meglehetősen redundánssá vállt számomra, lényegében csak a voip és a videochat miatt van fent (mondjuk ez is az értelme).

Azért kíváncsi lennék egy görbére, hogy a fésszel egyidejűleg hogyan esett az aktív MSN felhazsnálók száma. Az én korosztályomban már a nullához konvergál a felhasználók száma.

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#3) Rozzo válasza Bjørgersson (#1) üzenetére


Rozzo
tag

Megmondom őszintén, én csak a 2009-et használtam, kb. 1 hónapig. Van a családban egy nagyon hard felhasználó, de igazán nem izgatja a dolog, hogy megszűnik.

(#4) Csuty94 válasza Иван (#2) üzenetére


Csuty94
csendes tag

Nem tudom melyik korcsoportba tartozol, de az enyémben (18) szerintem nem sokkal haladja meg a 0-t. Szomorú hogy nem lesz MSN, persze nem azért mert használom, de kellemes emlékek és sok különféle érzelmet kiváltó beszélgetés történt rajta keresztül. A Facebook nyilvánvalóan kiszorította úgyhogy megértem.

Ha valamit nem tudsz megoldani vodkával, oldd meg több vodkával :D

(#5) westcoastog


westcoastog
veterán

Szép volt, jó volt, régi szép idők. :D

(#6) ftc


ftc
nagyúr

Kár érte, de kb 1,5 éve leszedtem...senki nem volt már rajta...mindenki lelépett..anno szerettem

de anno ugye volt msn
icq is

jelenleg facebook+skype s ennyi

(#7) Rozzo válasza Csuty94 (#4) üzenetére


Rozzo
tag

Nem vagyok valami ismerkedős típus, az ismerőseimmel a "való életben" találkozok.... :)

(#8) Gergosz2


Gergosz2
veterán

Mai napig használom , persze megfogyatkoztak rajta az ismerősök.
Furcsa lesz az egszer biztost , hiszen már fene tudja hány éve mindig, induláskor bejentkezik és felugrik az ablak, megnéztem ki van fent. Ha jól tudom március 15. környékén esedékes a leállás.

Én nem nagyon tervezem , hogy Skype-ra váltanék .

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#9) #19617792


#19617792
törölt tag

a kliens idővel egyre nagyobb szutyok lett, míg végül megelégeltem, és alternatív kliensek után néztem. :DDD

(#10) ftc válasza Gergosz2 (#8) üzenetére


ftc
nagyúr

Én már leszedtem s felnyomtam a skypot... hát azt se sűrűn használom, mert sokszor megszakadt...

icq-t a sok spam tette tönkre
ezt az egyre kevesebb ember meg egyre lasubb is lett

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.