2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Teniszütő húrozás

Írta: | Kulcsszavak: tenisz . húrozás . diy

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha úgy döntünk, hogy teniszütőnket saját magunk akarjuk húrozni, annak több oka lehet. Például az, hogy nincs a környéken megbízható húrozási szolgáltatás, vagy az hogy gyakrabban kell húrozni az ütőnket, és így hosszútávon költséghatékonyabb befektetni egy saját húrozógépre.

A következőkre lesz szükségünk:
- teniszütő
- teniszhúr
- húrozógép
- csipőfogó
- hajlított végű fogó vagy csipesz

Jó ha van kéznél:
- kezdőfogó
- szike vagy éles kés
- metszőolló

Első körben ki kell vágnunk a teniszütőből a régi húrt. Ehhez hasznos eszköz a metszőolló, mellyel középen hosszában majd keresztben elvágjuk valamennyi húrt. Ezek után a keret szélén a bal kezünk öt ujját beledugjuk a húrok közé és az ütő közepe felé húzzuk, hogy a húrok keresztezéseit szétbontsuk. Majd az elvágott U alakú húrdarabokat kitolva-húzva eltávolítjuk.

Ezek után a húrozógépre fel kell tennünk az ütőnket. Először az alsó és a felső húzót kell beállítani az ütőhöz, ilyenkor én az oldaltámasztókat addig tekerem, hogy a keretet alátámasszák, de ne fogják még meg. Érzéssel meg kell húznunk a keretet a két csavarral, persze ügyelve hogy alul és felül is középen legyen a húzó. Ezek után szintén érzéssel az oldaltámaszokkal is megfogatjuk a keretet, már persze, ha vannak, mivel előfordulhat két pontos felfüggesztésű húrozógép is.

Most a húr levágása következik. Ehhez tudnunk kell, hogy az ütőnknek hány hosszanti és kereszthúrja van, leggyakrabban 16/19 vagy 18/20, de léteznek ezektől eltérőek is, viszont a hosszanti húrok száma mindig páros. Ha 16 hosszanti húr megy az ütőbe, akkor 17 ütőfejhossznyi húrt mérünk le a tekercsből, de elsőre mérhetünk hosszabbat is, nehogy pórul járjunk. Érdemes a húrt szikével éles szögben vágni hogy csomózáskor egyszerűbb legyen átfűzni, a csípőfogók ronda vágási felületet képeznek jellemzően.

Ezek után a levágott hosszanti húrnak megkeressük a közepét, itt én jellemzően meg szoktam hajtani a húrt, ez poliészter húroknál meg is marad, így a befűzésnél tudjuk hol van a fele. Most azt kell tudnunk, hogy az ütőnk híd része alatt háromszor vagy négyszer megy-e át a húr. Ha háromszor, akkor alul kell kezdenünk a befűzést, ha négyszer akkor felül. Ezek után a húrt befűzzük a megfelelő oldalról, szimmetrikusan mindkettőt. Ezek után a befűzött húrból az egyik szálat az egyik húrfogóval megfogatjuk közvetlenül a keret mellett, ha van kezdőfogónk, azt rakjuk a rögzítőfogó mellé a húrra. Ezek után beállítjuk a kívánt feszességet. Ha nincs elképzelésünk arról, hogy mi felel meg nekünk, 23-24 kg környéke jó kiindulási alap.

Következő lépésben megfeszítjük az első, szabadon lévő hosszanti húrt, majd ebből az oldalból csináljunk meg először még kettőt, szóval összesen hármat. Ha ejtősúlyos húrozónk van, a kar és a húrhúzó viszonyát úgy kell beállítani, hogy a kar vízszintben álljon, amikor a húr meg van feszítve. Ezek után jöhet a másik, megfogott húr oldal. Ügyeljünk arra, hogy csak azután engedjük el ezt a húrfogót, hogy a húr már a húrhúzóval meg van feszítve. Miután itt is megcsináltunk hármat, én szimmetrikusan szoktam haladni, tehát mindkét oldalt befűzöm, és utána feszítem meg. A széleknél ügyeljünk arra hogy a hosszanti és a kereszthúrok lyukát ne keverjük össze. A csomók előtti utolsó húroknál 3-4 kg-val növelhetjük a húrfeszességet, ez a csomózás miatti feszességveszteség miatt szerencsés

Most jönnek az első csomók. 16 hosszanti húrnál 3 hídátmenetnél és 18 hosszantinál 4 hídátmenetnél lent, 16/4-nél fent lesznek a hosszanti húrok csomói. Ha a kereten nincsenek megosztott lyukak, akkor a hosszanti húrokat jellemzően az utolsó húr melletti hosszanti húrhoz szokás csomózni. Ez azt jelenti, hogy a húrvéget visszadugjuk emellé a húr mellé. Kezdőknek a "double half hitch" nevű csomót javaslom. Ezt a következő módon kötjük. Ha a húrhoz képest a szabad húrvég jobbra esik, akkor balra, felülről lefelé körbevisszük a húrvéget a megfeszített húrhoz képest, majd a megfeszített húr jobb oldalán előbukkanó húrvéget a megfeszített húr, és az ezt körbevevő húr közé bedugjuk, a nagyját áthúzzuk. Ekkor megfogjuk pár centire a csomó helyétől egy fogóval a szabad húrvéget, majd az ütő közepe felé húzzuk, majd hirtelen egy határozott mozdulattal a másik irányba, magunk felé rántjuk. Következő lépésként ezt megismételjük, ezek után a szabad húrvéget csípő fogóval levághatjuk, de a húrvég ne legyen túl rövid és túl hosszú sem, olyan 3-4 mm-t hagyhatunk rajta.

Ezek után jön a kereszthúr, 19 keresztes ütőhöz 20 ütőszélességnyit levágunk. Két szituáció lehetséges: van kezdőfogónk, vagy nincs. Ha van kezdőfogónk, akkor miután befűztük az első kereszthúrt az ütő tetején és szabadon hagytunk annyi húrt hogy azt a végén meg lehessen húzni, akkor fűzzük be a második keresztet úgy hogy a szabad húrvég éppen hogy csak kilógjon a keret végéből, és ekkor az elsőt megfeszítjük, megfogjuk, áthúzzuk a második keresztet, befűzzük a harmadikat, majd a második keresztet megfeszítjük. Lényeg, hogy kereszthúrt úgy szokás fűzni, hogy egy adott kereszt megfeszítésénél már a következő sor be van fűzve. Kivételt képez ez alól az utolsó 2-3 sor, amikor már nincs annyi szabad húrunk hogy meg is tudjuk feszíteni az aktuális sort de a következő sor már be is legyen fűzve.

A másik verzió, amikor nincs kezdőfogónk. Itt azt ajánlom hogy fűzzük be az első két sort, kössük meg a húrvéget, majd ezután feszítsük egyszerre a felső két húrt. A felső húrvéget jellemzően az utolsó kereszthúr lyukához képesti második hosszanti húrhoz szokás kötni. Én a következő trükköt szoktam alkalmazni, mikor még nem volt kezdőfogóm. Amikor a két sor húr feszítve van éppen, megfogom a kart, és a második sort ujjakkal meg szoktam húzni 2-3x, ilyenkor a karnak lejjebb kell esnie, majd újra beállítjuk vízszintesre. Azt, hogy csomó ellenében magában az első kereszthúrt feszítsük, azt nem ajánlom. Vannak speciális kezdőcsomók, amik ezt elvileg kibírják, de annál jobb megoldás a kezdőfogó.

A kereszthúrok behúzásához tartozik, hogy miután a húr be lett fűzve, nem egyszerűen erőnek erejével keresztülhúzzuk a hosszanti húrokon, hanem szépen az ujjainkkal feltoljuk a kereszthúrt, majd egyenesre húzzuk, míg nem a teljes mennyiséget sikerült áthúzni. Ha az utolsó kereszthúrt is behúztuk, akkor jellemzően a szélétől harmadik hosszanti húrhoz szokás kötni, megosztott lyukak esetén vagy más esetben kereszthúrhoz, az erre szánt lyuk megismerhető, mivel nagyobb, elősegítve a második húr áthúzását.

A kereszthúrok húrozásának van jó néhány buktatója, típushibája. Az egyik ilyen, mikor két sor azonosan fut, tehát minden egyes hosszantihoz képest azonosan fent, vagy lent. A másik ilyen, mikor egymás után két-három hosszanti húrnak is alul/felül van a kereszthúr. Ezekre oda kell figyelni. Ha egy sort alul kezdtünk felül fog befejezni, vagy fordítva. Ha az előző sor alul végződött, a következő felül fog kezdődni, kivéve az alsó/felső jellemzően három húrnál, ahol a kereszthúrok rövidebbek, itt extra figyelem szükségeltetik, oldalról laposan megnézve az ütőt könnyen kiszűrhető a hiba.

Mindenkinek jó húrozást, és jó játékot kívánok!

Hozzászólások

(#1) nullpoint


nullpoint
(senior tag)

Ez így, képek nélkül, hogy is mondjam :D Fantáziadús eredmények lesznek :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.