2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Galaxy S7 vs Galaxy S5 vs iPhone 6S rövid Kamera teszt

Írta: | Kulcsszavak: Galaxy S7 . Galaxy S5 . iPhone 6S . Samsung . Apple . Fotózás . Fénykép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég hozzájutottam a régi Galaxy S5-ömet váltó Galaxy S7 Edge készülékemhez így gondoltam összemérem hogy az egyértelműségeket leszámítva (két generációnyi különbség) mit nyújt a méltán vagy méltatlan híres új kameramodul. Referenciának pedig kölcsön vettem egy ismerősöm iPhone 6S-ét mert őt is érdekelte mit tudnak a közel azonos korú készülékek.

Szóval kibaktattam a kertbe és lőttem pár képet a három telefonnal, igyekezve több környezetet szimulálva. Mivel szerencsére verőfényes napsütés volt ma így ideális körülmények is rendelkezésre álltak.

Pár technikai adat a kamerákról képáradat előtt. Akiket a készülékek tudása érdekel egyéb területen annak csak annyit mondanék hogy az S7 az S6-hoz mérve fénysebességgel üzemel. Az iPhone 6S-hez mérve viszont már nem mindig egyértelmű az előnye. Ennek ellenére a képkészítési sebesség messze az S7-em a leggyorsabb és a fókuszálás is azonnali.

Galaxy S7
Primary: 12 MP, f/1.7, 26mm, phase detection autofocus, OIS, LED flash
Features: 1/2.5" sensor size, 1.4 µm pixel size, geo-tagging, simultaneous 4K video and 9MP image recording, touch focus, face/smile detection, Auto HDR, panorama
Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR, dual-video rec.

Galaxy S5
Primary: 16 MP, f/2.2, 31mm, phase detection autofocus, LED flash
Features: 1/2.6" sensor size, 1.12 µm pixel size, geo-tagging, touch focus, face/smile detection, panorama, HDR
Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR, dual-video rec.,

iPhone 6S
Primary: 12 MP, f/2.2, 29mm, phase detection autofocus, dual-LED (dual tone) flash
Features: 1/3" sensor size, 1.22 µm pixel size, geo-tagging, simultaneous 4K video and 8MP image recording, touch focus, face/smile detection, HDR (photo/panorama)
Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps,1080p@120fps, 720p@240fps

A fotók minden esetben Automata Módban készültek az elérhető legmagasabb felbontásban, kivéve az S5-ön volt manuálisan aktíválva a HDR. Vakut egyszer sem használtam. A képek megítélése szubjektív dolog így csupán azt mondom el hogy nekem melyik tetszik jobban az összehasonlításból. A kivágások minden esetben 100%-os nagyításnál történtek.

Annyit elöljáróban már elmondhatok hogy az S7-nek van a legszélesebb látószöge a vizsgált kamerák között és az S5-nek a legszűkebb. Ráadásul a Galaxy S5 esetében ha 16Mpx-en akarok fotózni azt csak 16:9-es képaránnyal tehetem meg.

A Galaxy S7 Optikai Képstabilizátora miatt a képek mindig elsőre sikerültek, nem keletkezett kézremegés miatti elmosódás. A fókuszálás azonnal megtörtént és csak tükröződő felületnél (ablak, polírozott fém felület, márvány...stb.) bizonytalanodott el egy kicsit, de egy bökéssel lehetett kompenzálni. Az exponáló gomb megnyomása után a képek késedelem nélkül lementődtek, nem kell várni semennyit.

A Galaxy S5 esetében a kézremegés nagy ellenséggé változott rosszabb fénykörülmények között mert a legkisebb bemozdulás is homályosodáshoz, elmosódáshoz vezetett. A fókuszálás jó fénynél nagyon gyors, de a fénymennyiség csökkenésével egyre pontatlanabbá válik. Ott ahol az S7 még gyorsan talált fókuszpontot, az S5 sok esetben csak negyedik ötödik próbálkozásra, vagy más fókuszpont manuális kiválasztásával. A képek lementése gyors, de nem annyira mint az S7-nél.

Az iPhone 6S digitálisan jól stabilizálja a képeket, még rossz fény mellett is képes kiszűrni a gyengén remegő kezet. Fókuszálása gyors, de nem mindig tartja meg egy ponton, gyakran ugrál pár centit előre és hátra makrófotózásnál. A fényképek lementése gyors, csak a HDR-el készült képeken dolgozik egy pillantásnyival tovább.

1.)
Kezdjük egy tájképpel a hátsókertről

Galaxy S7

Galaxy S5

iPhone 6S

Nézzük meg közelebbről a kép bizonyos részeit. Kezdjük a tűzrakó hellyel:

Galaxy S7 / Galaxy S5 / iPhone 6S (minden esetben ez lesz a sorrend)

Ha alaposabban is megnézzük a képet akkor láthatjuk hogy a Galaxy S5 hiába 4MPx-el többet készít de a kép élessége siralmas. A részletek elvesznek, főleg a háttér füves részén látszik ez. Ráadásul az egész képre jellemző egy ködös utánérzés

Az iPhone 6S már sokkal jobb helyzetben mert a maga 12MPx-es képével sokkal több részletet tudott befogadni. Viszont túl nagy a kontraszt és így a sötét részekben elvesznek a részletek. A színhelyességben és az égbolt kékjében jól szerepelt.

A Galaxy S7 vitte a mezőnyt ami a részletgazdagságot illeti. Az iPhone sötétebb részei itt nincsenek meg így a kondérban lévő gallyak jobban kivehetőek. Sajnos annyi szépséghibája van a dolognak hogy a jobb felső sarokban beégett az égbolt. Ennek ellenére első kőrben a Galaxy S7-nek adom a Zöld Pipát.

1.1)
Most nézzük meg a fókuszon kívüli területét ugyanennek a képnek:

Látható hogy az S5 itt sem rúg a labdába, homályos, festményszerű és a részletek veszendőbe mennek ha a kémény melletti bal területre nézünk.

Az iPhone ugyanakkor több részletet mutat meg ismételten a szélek viszont lágyak. Nehéz eldöntenem hogy az élesebb S7-es vagy a lágyabb 6S-es kiemelt részlet tetszik e. Egyértelmű hogy az S7 a bal felső sarokban jobban megmutatja a cserepeket, míg az iPhone-on nem túl hangsúlyosak. A színek viszont az iPhone malmára hajtják a vizet... Így mind a kettőnek adok egy pipát, mert mind a két kép tetszik a maga módján.

2.)

Nézzük meg az egyik tujabokrot hogy milyen képet lehet készíteni róla közvetlen napsütésben

Galaxy S7

Galaxy S5

iPhone 6S

Közelebbről a fókuszpont:

Az S5-el kezdem mert megint ő lett a sereghajtó. A kép életlen, a részletek megint nem kaptak elég hangsúlyt és a színhelyesség is csak erős jóindulattal nevezhető korrektnek.

Az iPhone 6S viszont remekelt ami a zöld és a barna megjelenítését illeti. Közel ugyanezt láttam a valóságban is. A levelek viszont nincsenek kellően elkülönülve tehát megint előjött a részletek lágyítása a készüléknél.

A Galaxy S7 ismét a részletgazdagság mintaszobra de a fehéregyensúly nagyon elmászott és inkább barnás-sárgás a levélzet mint sem színhelyes. Éppen ezért ezt a kört az iPhone 6S nyerte.

3.)
Nézzük egy félárnyékos képet, itt mi lesz a helyzet.

A fókuszpont 100%-os nagyításban:

Furcsa mód bár a Galaxy S7 volt a legvilágosabb kép a legjobb dinamikatartománnyal, de mégis az S5-ön látható kövezet minta tűnik nekem a legtermészetesebbnek. Az iPhone ebben az esetben nem találta el a színeket, túl hideg lett a kép. Éppen ezért az S5-nek adok egy pipát.

4.)
Makró fotózás, fényes nappal

És most közelebbről:

A makrózás közben értek meglepetések így a verőfényben ugyanis visszanézve a képeket a Galaxy S5 lesöpörte a mezőnyt ami a részletgazdagság témakörét tekinti. Ha megnézitek közelebbről akkor a faguriga belsejében minden kis apró "szösz" jól kivehető és elkülöníthető. Az iPhone ebben a kérdéskőrben leszerepelt, mert ahonnan a többivel is lőttem a képet ott ő már nem találta meg a fókuszt. Az S7 képe is bár egészen jó lett, de mégsem olyan részletes mint az S5 által készített. Így itt egyértelműen az S5 kapja a pipát.

5.)

A következő képsorozatokat egy viszonylag sötét szobában lőttem plexin keresztül egy LED-el megvilágított gépházban. Így sötét, csillogó felület és ellenfény is rendelkezésre állt mint zavaró tényező.Ránagyítva az eredményekre:

A Galaxy S5 itt már csúfosan leszerepelt. Nagyjából a harmadik alkalomra találta csak meg a fókuszt de még így sem vagyok benne biztos hogy nem a tükröződést kapta e el, de a gyenge megvilágítás miatt a kép túlságosan is elmosódott hogy jónak nevezhessük.A VGA végén a fény túl erős, az árnyékosabb részek sötétek, a részletek pedig elvesznek. Ráadásul a szín sem stimmel.

Az iPhone 6S már klasszisokkal jobban szerepelt, elég részlet látszik hogy a kép élvezetes legyen, jól bánt a csúcsfényekkel is és a sötét részek kaptak egy kicsit szürkésebb árnyalatot így nem veszik minden a homályba. Sajnos a kép saturációja viszont nem adja vissza a valódi narancssárgás színt amivel világítanak a ledek a házban.

A mezőnyt viszont kétség kívül a Galaxy S7 nyerte hiszen nem csak észrevehetően több részlet köszön vissza ránk de a szín is teljesen rendben van. A csúcsfények visszafogottak, az árnyékos részek információi sem vesztek kárba. Megérdemelten kapja meg a pipát.

6.)
Most pedig jöhet egy képcsokor amit sötétben készítettem. A képek sokkal világosabbnak adják vissza a környezetet mint amilyen valójában volt a szem számára.

És a kiemelés

Kezdeném az S5-el ami ilyen alacsony fény mellett már nem tudott stabil fókuszt találni ebből a távolságból. Folyamatosan félre ment és a 6.0.1-es Android nem engedte a kézzel való fixálást. A kép ezért lett ilyen homályos. De ha legalább a színhelyesség meg volna akkor még lehetne menteni a menthetőt, de nem.

Az iPhone 6S kis próbálkozás után megtalálta a rendkívül dekoratív fotómodellt és sikerült is elfogadhatónak nevezhető képet lőnie jó kontraszt aránnyal és színhelyességgel.

Az S7 pillanatok alatt fókuszált és bár kisebb kontraszttal de jó színhelyességgel készített egy jó képet ami a legvilágosabbra sikerült a mezőnyből. Így mivel az iPhone és a Galaxy S7 is jól szerepelt mind a ketten kapnak egy pipát.

7.)

Ebben az utolsó tesztben egy teljesen sötét szobában teszteltem a készülékeket. Mivel a Galaxy S5-ön semmi de semmi nem volt látható a nagy feketeség miatt ezért kihullott a mezőnyből.

<<< A Galaxy S5 hűlt helye >>>

Nagyítva

Elöljáróban elmondható hogy az S7 sokkal több mindent látott mint az iPhone, de még az sem volt elég hogy fókuszálásra bírjam a készüléket. Szerintem a fenti két kép önmagért beszél. A nyertes az S7 lenne a világossága miatt, de egy homályos kép nem érdemel pipát így az utolsó körben nincs nyertes. Csak egy szerencsétlen aki a sötétben próbált fényképet készíteni :DDD

Remélem ezzel a kis szösszenettel tudtam valakinek segíteni, vagy reményt, boldogságot csöpögtetni az életébe még ha csupán egy székletürítés időtartamára is.

Legyetek jók!

Hozzászólások

(#1) Romvr


Romvr
őstag

Ide jöhet a hideg és a meleg egyaránt :U

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#2) Kasya


Kasya
nagyúr

Jo otlet volt es orommel olvastam.
Amit azert en hianyolok, hogy nincs megadva a szotververziok szama. Az S7E is sokat modosult Nougat utan auto modban.

Valamint kiemelnem, hogy ez a teszt az auto modok osszehasonlitasat celozta, tehat a kamera tenyleges tulajdonsaga elterhet (raw modban). Ugye a Samu hires a "tulelesitesrol".

A kepeket feltennem egy kulon mappaba, felhobe, mert a Ph ugy tudom, eloszeretettel csokkenti a minoseget. Valamint erdekes lehet a technikai info is (exif). Foleg az utolso kepnel, amit az automata lathatoan nem tud kezelni :D

(#3) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Szegény S5, lemaradt a másik kettőtől. Nyertest alig tudnék mondani az S7 és a 6s között.

(#4) Romvr válasza janeszgol (#3) üzenetére


Romvr
őstag

Ha a gyorsaság is számít akkor az S7 veri az 6S-t. Mind fókuszálás mind a kép lementési sebesség azonnali.Az iPhone kicsit sutának érződött az S7 után.
Persze a kép minőségében már nincs egyértelmű győztes de igen, az S5 kicsit elmaradt, pedig anno jónak számított amit produkált. :(

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#5) matyiGo


matyiGo
aktív tag

Barátnőmnek iphone 6 van nekem s7 és az a tapasztalatom hogy a iphone szebb temészetesebb képeket készít. A bőrszínek lényegesen jobbak átlagos szobafénynél, és úgy általában a sárga nem megy a samsungnak.
Amit végtelenül sajnálram mert én mást láttam a tesztekben, aztán rájöttem hogy ez azért van mert a magyarországi s7esek szenzora más mint az amerikaiaké...
Képélességnél engem zavar a samsung iszonytató zajszűrése és élesítése. Szívesebben néznék több zajt kevesebb zajszűréssel.
A selfy kamera nem lenne rosz de ebben is jobb sajna az iphone főleg rossz fényviszonyok között.

Én professzinális szinten nyomom a hobbi fotózást és a munkában filmel és annak utómunkájával foglalkozom. Az s7után azt gondolom hogy az elmúlt 3-4 évben alig fejlődött a mobil fotó éppen csak a processzorok teljesítménye nőtt. Mivel egyre jobban, gyorsabban tudják kompenzálni a kicsi szenzorok problémáit ezért tűnhet úgy hogy van fejlődés.

(#6) matyiGo válasza matyiGo (#5) üzenetére


matyiGo
aktív tag

Azt sajnálom hogy itthon még nem láttam olyan tesztet ahol külső kamera appal fix iso záridő WB értékekkel fotóznak. Ssetleg raw képeket

[ Szerkesztve ]

(#7) matyiGo


matyiGo
aktív tag

Csak összehasonlításul szelfikamera, motorola moto x 2 (2014) vs samsung s7 (2016)
Tudom hogy két év nem sok idő de....
https://drive.google.com/folderview?id=0B1r84xOtMR09TWtPQmp0VDVCUVE

Ez számomra visszalépés. Oké hogy nagy a látószög de a motorola színei sokkal élőbbek, még így is részletesebb a kép és nem torzítja az arcot.

(#8) Romvr válasza matyiGo (#5) üzenetére


Romvr
őstag

Az iphone színei sokkal melegebbek mint az S7-nek ami sok esetben kellemesebb mint a hidegebb de valós tónus. Gyenge fényben viszont az s7 produkál sokkal szebb színeket a fotók terén. De tény hogy hajlamos a túlélesítésre ami sok esteben zavaró ránagyítás után. De a rövid találkozásból az iphone 6 és 6s-el nekem 80%-ban az S7 képei tetszettel jobban. Bár lehet kicsit részrehajló votam elismerem.
De persze a tetszés szubjektív dolog hiába dolgozol te filmekkel vagy képekkel lehet nekem az általad preferált kép helyett a szerinted rosszabb tetszik.
De ezen né vesszünk össze.

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.