2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Felsőkategóriás Blu-ray lejátszók kép- és hangminőségének javítása

Írta: | Kulcsszavak: OPPO . Primare . CA Azur . Blu-ray lejátszó . tuning

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés: a mai korszerű felsőkategóriás lejátszók, így az OPPO BDP-10X, CA Azur 752BD és CXU, Primare BD32MKII lejátszók is, már alapban nagyon magas kép- és hangminőséggel rendelkeznek. Ez a felhasználók 99% részére teljes mértékben elegendő, de mint mindenben, ezen lejátszók esetében is van lehetőség jelentős minőségjavulásra.
Az alábbiakban felsorolásra kerülnek azok a korszerűsítések, amelyek segítségével az OPPO BDP-10X, CA Azur 752BD és CXU, Primare BD32MKII lejátszók magas kép- és hangminősége tovább javítható. Hasonló korszerűsítéseket végez az angol Audiocom is az általuk forgalmazott Audiocom Signature és Reference átalakításoknál.

I. StreamLock - processzor reclock áramkör, új digitális hangkimenetekkel jitter és óraj pontatlanság mentesen (optikai, coax és AES/EBU kimenetekkel):
Jelenleg a felsőkategóriás BD lejátszók, így az OPPO BDP-10X, CA Azur 752BD és CXU, Primare BD32MKII is, megérdemelten lettek közkedvelt jelforrások mind a videó-, mind a hangforrások lejátszása során. De minden előnyük mellett, ezen készülékek által kibocsátott hang minősége, még felsőkategóriás külső DAC alkalmazása esetén is, hagy kívánni valót maga után.
A fő probléma forrása a rendszerben jelentkező jitter és az órajelek pontatlansága. Bármely digitális jelforrásban az adatok továbbítása-, feldolgozása- és átalakítása időalapú intervallumok alapján történik, amiket az órajel generátor határoz meg. Az órajel generátor fázis zaj mértéke (más néven jittere) - az egyik leg alapvető paraméter, ami meghatározza a hangminőséget. Általános szabály a high-end CD lejátszókban, hogy a lejátszókban meglehetősen magas minőségű órajel generátorokat (akár többet is) alkalmaznak, amelyek minősége tovább javítható egy korszerűsítés során.
Viszont a BD (ugyan úgy mint a DVD és média lejátszókkal) már sokkal nehezebb a helyzet, és ebből az OPPO BDP-10X, CA Azur 752BD és CXU, Primare BD32MKII lejátszók sem kivétel (de ide sorolható még nagyon sok más felsőkategóriás BD lejátszó is). Ezen készülékekben az órajel előállítása különböző frekvenciákhoz egy 27 MHz kvarc oszcillátor tartalmazó generátorral történik, ami, mint könnyű megállapítani, egyáltalán nem osztható osztalékmentesen egyetlen-egy szabványos videó vagy audió mintavételezési frekvenciára (pld. a 44.1 vagy a 96 kHz frekvenciára, stb.).
A szükséges frekvenciákat frekvenciaszintetizálással kapják, a processzor által. Ennek következtében elkerülhetetlen magas jitter érték. Ha a processzor eredeti kvarc oszcillátora helyett egy jobb minőségű és precízebb oszcillátort alkalmaznánk, az nem adna eredményt – a processzor frekvenciaszintetizálásából adódó zavarok még a legjobb kvarc oszcillátor előnyeit is gyakorlatilag lenulláznák.

A StreamLock modult kifejezetten a korszerű BD és médialejátszókban való alkalmazásra fejlesztették ki.

A StreamLock több funkcionális egységből áll:
• két darab alapfrekvencia generátor egységből rendkívül alacsony jitter értékkel a szabványoz „zenei” frekvenciáknak magfelelő frekvencia többszörössel (high-end minőségű, Crystek gyártmányú 45.1584 és 49.152 MHz frekvenciájú oszcillátorokkal),
• fázisszinkronizáló rendszerből,
• feszültségszinttel vezérelt alap kvarc frekvenciagenerátorral 27.0 MHz-re (VCXO),
• az S/PDIF kimenet újraszinkronizálását végző modulból,
• és a StreamLock-ot vezérlő programozott mikrokontrollerből.

A StreamLock működése a következő: a lejátszandó adatfolyam mintavételezési frekvencia alapján bekapcsol a megfelelő, Crystek oscillátort tartalmazó frekvenciagenerátor; ezt követően a fázisszinkronizáló egység hozzáigazítja a VCXO frekvenciáját, amely kapott frekvencia kerül beadásra és beszinkronizálásra a lejátszó processzorába oly módon, hogy a processzor digitális kimenetin kapott adatfolyam frekvenciája szinkronban legyen a minőségi alap Crystek oszcillátor frekvenciamintájával és lehetőség legyen a kimenő digitális adatok újraszinkronizálása ezektől a minőségi, nagyon kis jittert tartalmazó alap Crystek oszcillátoroktól. Ezt követően az újraszinkronizált és a jittertől megtisztított adatfolyam kerül vissza a lejátszó feldolgozó egységeibe.
A fentiekben leírt újraszinkronizáló (reclock) funkción kívül a StreamLock modul három típusú digitális hangkimenetet is tartalmaz, amik 24 bit 192kHz adatfolyamra is képesek:
• coaxilás S/PDIF hangkimenet,
• digitális balansz AES/EBU kimenet,
• optikai Toslink hangkimenet.

A StreamLock modul megtáplálása független a lejátszó tápegységétől és modul saját, lineáris tápegységet tartalmaz külön toroid transzformátoros megtáplálással. Ez biztosítja azt, hogy a StreamLock galvanikusan le legyen választva a lejátszó digitális áramköreitől, megakadályozva a lejátszó áramkörökben lévő nagyfrekvenciás felharmonikus zavarok átjutását a StreamLock modulba.
StreamLock modul beépítési minta OPPO BDP-103 tip. lejátszóba:

II. A lejátszók kapcsolóüzemű tápegységének cseréje új lineáris, toroid transzformátort tartalmazó tápegységre:
Az OPPO BDP-10X (mind a 103/103D, mind a 105/105D modellekben is) és CA Azur 752BD és CXU lejátszókban a processzor nyák megtáplálását a fenti képen is jól látható kapcsolóüzemű tápegység végzi (a 105/105D modellekben lévő gyári, toroid transzformátoros lineáris tápegység csak és kizárólag a DAC kártyákat táplálja).
Bár az OPPO és a CA lejátszókban alkalmazott kapcsolóüzemű tápegység magas minőségű, de a kapcsolóüzem sajátosságai miatt nem lehet teljesen kiküszöbölni a magas felharmonikusok meglétét sem a kimenő +5V feszültségben, sem a zavarok továbbadását a 230 V AC táphálózatba. Ezt jól mutatja a 105D lejátszónál a +5V kimenő feszültségen oszcilloszkóppal mért parazita felharmonikus zavarjelek:

A kapcsolóüzemű tápegység negatív tulajdonságai kiküszöbölhetőek, amennyiben azt lecseréljük egy minőségi, lineáris működésű tápegységbe.
Azonban a tápegység cseréje során figyelembe kell venni, hogy a lineáris működésű tápegység sokkal (nagyságrendekkel) több hőt termel, mint az eredeti kapcsolóüzemű tápegység, ezért a nem megfelelő lineáris tápegység alkalmazása esetén jelentősen megnövekszik a lejátszók belső hőterhelése és hőmérséklete (a lejátszók belseje zömébe zárt (OPPO BDP-103/103D és CA Azur 752BD és CXU modellek), ami a lejátszó processzorának és egyéb elemeinek a túlmelegedéséhez és annak meghibásodásához vezethet. A megnövekedő belső hőmérséklet mindenképpen rövidíti a lejátszó alkatrészeinek élettartamát (ilyenek az interneten fellelhető kínai lineáris tápegységek, amelyek alkalmazása a fenti okok miatt veszélyeket rejt).
Ezért olyan új, lineáris tápegységet kell alkalmazni, amelynél a keletkezett hőtermelés minimális, és a keletkezett hőt a tápegység hűtési rendszere át tudja adni a lejátszó acél házára.
A fenti követelményeknek megfelel az alábbi lineáris tápegység, ami két kivitelben készül:
• OPPO BDP-103/103D és CA Azur 752BD és CXU lejátszókhoz:

• OPPO BDP 105/105D modellekhez:

Lineáris tápegység beépítési minta OPPO BDP-105D tip. lejátszóba:

Az új lineáris tápegység beépítésének hasznát nem csak a kapott kép- és hangminőség javulás igazolja, hanem jól látható az oszcilloszkóppal mért parazita felharmonikus zavarjelek csökkenése a +5V kimenő feszültségen (az oszcilloszkóp mérési beállításai megegyeznek a kapcsolóüzemű tápegységnél végzett mérésekkel):

Frissítés (2016.01.30.): az új lineáris tápegységre "rámozdultak" az amerikaiak is. A ModWright Instrument az alábbi visszajelzést küldte a tápegységről (és rendeltek is többet belőle):

Hi, I have finally installed the LPS, after measuring the stock supply first. Very nice! Measures well and is very clean! I am very impressed with the LPS.
I am looking at the possibility of a low-cost mod for the Oppo 103 as a standalone player. The LPS is a big part of it. The next thing is a better analog stage. I am thinking of something along the lines of a transformer-coupled buffered output, but we shall see.

Thanks,

Dan
President, ModWright Instruments Inc (MWI)

http://www.modwright.com

Frissítés 2017.04.24:

Kész van az OPPO UDP-203/205 modellekhez szükséges lineáris tápegység is: a 203/205 modellekhez más tápegységre van szükség (nem jó a 103/105-as tápegysége) - ezzel a táppal max 40 C fokra melegszik fel a lejátszó belseje (míg pl. az eBay-en árult kínai tápok akár 80-90 C fokra is képesek felfűteni a lejátszó belsejét, gyors öregedést váltva ki a lejátszó többi eleménél, nagyon jelentősen csökkentve a lejátszó élettartalmát - optikai egység, processzor nyák, stb.):

Hozzászólások

(#1) FID


FID
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jó volt végig olvasni! A placebo véleményem megtartom magamnak.

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#2) tomic válasza FID (#1) üzenetére


tomic
(PH! addikt)

Alkatrészek beszerzéséről, és az árakról is eshetne szó.

(#3) robi-k válasza tomic (#2) üzenetére


robi-k
(őstag)

Az alkatrészek ára és az esetleges munkadíj beírása már reklám lenne, ami ellentétes a szabályzattal. Ha valakit érdekel, keressen meg privibe.

Nemsokára még ki fogom egészíteni a cikket a 105/105D modellek DAC nyákok "tuning" leírásával, de még nem készült el a tömeggyártásra tervezett új 100 MHz frekvencia generátor a Sabre ESS9018 DAC chipek működési frekvenciájának megemelésére (a jelenlegi 25 MHz helyett).
Mivel Sigma-Delta DAC chipról van szó, minél magasabb a működési frekvencia, annál jobban fog hasonlítani az előállított analóg jel a szabványos szinuszhullához, azaz annál tisztább és élvezhetőbb lesz a hang (az Audiocom Signature moddingnál is 100 MHz-re emelik meg a Sabre chipek működési frekvenciáját).

Elérhető az új 65-0131 CFW az OPPO UDP-20X lejátszókhoz. Részletek privátban. OPPO BDP-10X, OPPO UDP-20X, Arcam UDP-411, CA Azur 752BD/CXU, Primare BD32MK2 CFW telepítését vállalom.

(#4) ginola válasza robi-k (#3) üzenetére


ginola
(őstag)

http://logout.hu/bejegyzes/robi-k/felsokategorias_blu-ray_lejatszok_kep_es_hangminos.html
Szia!

Olvastam a cikkedet, tetszett.
Pio BDP-450 és Dune TV-102 esetén is lehet ezzel a képen, hangon javítani, kb. mennyibe kerül egy ilyen kis eszköz beépítése....

Üdv.

(#5) robi-k válasza ginola (#4) üzenetére


robi-k
(őstag)

Lehet, de nem éri meg, és nem javaslom. Ez a kis nyák többe kerül, mint a Dune vagy a 450-es pio.
Ugyebár egy több mint 1 millió Ft-ba kerülő Primare már más eset :)

Elérhető az új 65-0131 CFW az OPPO UDP-20X lejátszókhoz. Részletek privátban. OPPO BDP-10X, OPPO UDP-20X, Arcam UDP-411, CA Azur 752BD/CXU, Primare BD32MK2 CFW telepítését vállalom.

(#6) robi-k


robi-k
(őstag)

Elkészült az új lineáris tápegység az OPPO UDP-203/205 modellekhez.

Elérhető az új 65-0131 CFW az OPPO UDP-20X lejátszókhoz. Részletek privátban. OPPO BDP-10X, OPPO UDP-20X, Arcam UDP-411, CA Azur 752BD/CXU, Primare BD32MK2 CFW telepítését vállalom.

(#7) raus


raus
(fanatikus tag)

Jó volt olvasni az írást, érdekes és informatív.
Tudnál bővebb infókat adni a képen szereplő Oppo UDP-203 -as lineáris tápról? Hol és mennyiért lehet beszerezni? Tapasztalatok vele?
Előre is köszönöm!
Gábor

(#8) robi-k válasza raus (#7) üzenetére


robi-k
(őstag)

Egy ukrajnai kis cég készíti, itt olvasható az eredeti topik.

Elérhető az új 65-0131 CFW az OPPO UDP-20X lejátszókhoz. Részletek privátban. OPPO BDP-10X, OPPO UDP-20X, Arcam UDP-411, CA Azur 752BD/CXU, Primare BD32MK2 CFW telepítését vállalom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.