2018. május 28., hétfő

Gyorskeresés

Pinokkió újratöltve (Egy fa ház születése)

Írta: | Kulcsszavak: Fa számítógép ház Wood PC case

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezzel a géppel jelentkezem a Veletech moddingversenyre

Hol is kezdjem, talán egy nyári este túl zajos rezgős gép mellet ülve és böngészve a VILÁGhálót jött az ötlet, egy asztalos fiaként (aki szoba festő-mázoló-tapétázóként végzett), hogy kéne egy kis pénzt keresni úgy hogy még örömét is leli a dologban! Ekkor elkezdtem veszettül Googlizni a netet a pc's fa építmények iránt. A képeket elnézegetve volt köztük egy pár figyelemre méltó és ötletes darab de egy se volt olyan amire azt mondtam volna hogy HŰHA de minden elismerésem a készítőknek. Szürkeállományomban elraktározva egy csomó ötlettel és elképzeléssel VÁGTAM bele a Projektbe! Tudván azt hogy nem egy lemez házat szeretnék fával fel öltöztetni, hanem alapjaitól teljes mértékben fából szerettem volna az egészet, mivel azt gondoltam hogy a fának meg van az a jó tulajdonsága hogy valamelyest elnyeli a rezgéseket így ki küszöbölve a lemez házak által generált különböző (az emberi idegrendszer számára erősen az esti órákban eltöltött csendes békességben megzavarva a koncentrációt és a figyelmet) rezgéseket ciklikus morgásokat meg a többi kellemesen irritáló hang képződményeket! Az alapot egy régebben kicsit MODositott kiszuperált "server" ház adta mivel azt használtamAMI HIBA VOLT de erről majd később!A segítséget tesómtól RobRoy33 Illetve faterom aki nem fórum társ :-))) szolgáltatta!
A következő lépés a váz illetve a méretek ki találása volt mert hangsúlyozom mindenféle tervezés nélkül vágtam bele a dologba!!! Ami utólag szintén hiba volt, de erről is majd később.Az alapanyag az adott volt mármint maradék dirib darab anyagokból nemesebb cél érdekében felhasználtam mint hogy télen melegem legyen tőle:-) a váz Hárs a díszítés amit találtam Dió, Kőris, és Hárs felhasználásával készült. De ennyi elég bevezetésnek nézzük a vázat mint írtam az elején ez egy másolat egy lemez házról ami a méretek módosítását igényelte a fa vastagsága miatt:.Ezt aránylag könnyű volt meg csinálni (ja úgy terveztem hogy eredetileg ki lehet húzni majd az alaplapi tálcát) így úgy is lett már ragasztva illetve lamellózva hogy szakmai legyek. 1 nap száradás aztán jöhetett a táp tartó megoldása illetve hosszas gondolkodás után az alaplap tartó megtervezése ami a legnagyobb kihívást jelentette az egész projekt alatt!!!!!
Aztán jött a neheze az alaplap tartó csavarok beszerzése illetve rögzítése és kivitelezése mert, ugye az adta meg a többi méretet a továbbiakban. Ezzel el is ment kb 2-3 nap mire minden össze állt az alaplap tartóhoz.Az anyagot rétegelt lemezből választottam, mert ez volt elég erős és vékony ahhoz hogy könnyen tudjak vele dolgozni. Később ez szolgáltatta a váz burkát is amire a díszítést is rögzítettem.
Itt egy pár kép az elkészült alaplap tartóról:

Miután úgy mond meg volt ez a része azaz a neheze amitől kicsit tartottam és nem számoltam egy dologgal, de erről kicsit később. Ez után jöhetett a váz beburkolása illetve a hátsó rész befejezése a táp tartó nyílás kivágása illetve annak rögzítése mivel az alaplapi tálca meg volt és az adta meg a fölötte lévő rész méretét:

Mivel kihúzhatóra csináltam így később egy fogantyút is eszközöltem és 4DB csavarral rögzítettem az alaplap tartót a kerethez de ez majd későbbi képeken látszik!Aztán szép lassan törtem a fejem a HDD tartón is hogy milyen legyen és aránylag egyszerű, hogy később egy esetleges sorozat gyártás során gyorsan lehessen gyártani (én kis naiv). Az Interneten láttam pár ötletet de egyik sem tetszett arra gondolva hogy valami olyasmi kellene ami hozzá tartozik a házhoz de még is ki vehető illetve talán az egyik legkritikusabb zajforrást kellet ezzel meg oldanom. Biztosan találkozott már mindenki azzal az effektussal amikor adott esetben egy vagy több HDD van a házban és ezek forgó alkatrészt tartalmazó és ez által rezgést generáló amely a házhoz rögzítve egy nagyon kellemetlen ilyen ciklikusan morgó, mint egy Afrikai törzs esőtáncot járva úgymond egy ilyen úuuum-úuuum hangot hallatva magából jön egy olyan érzés hogy "mindjárt szét rúgom ezt a k... gépet!!!!" effektus! Na ezen a vonalon el indulva akartam ezt a problémát megoldni így nem akartam fixen a házhoz rögzíteni a HDD tartót, úgy mond hogy a váz szerves része legyen hát ezt találtam ki( de már gondolkodtam egy egyszerűbb megoldáson de nem jutottam még előrébb)kb 75% készültségben:
itt már 99%-ban kész de még a rögzítést a házhoz meg kellet oldjam:


Idő közben természetesen a ház elejével foglalkoztam de itt is akadtak problémák a CD/DVD tartó kialakításával amit kicsi segítséggel de meg oldottam voltak ötletek de így a végén azért nem lett rossz de egy esetleges sorozat gyártás során ezt is változtatnom kellene!Belülről így oldottam meg hangsúlyozom mindent előzetes tervek nélkül készítettem az egész projekt alatt!!!

Majd ezután jöhetett az előlap beburkolása mivel meg volt a CD/DVD nyílások helye hát itt is kicsit reszelnem kellet a nyílásokat mire minden megfelelően össze állt és könnyen csúsztak be a helyükre az optikák ( ja hozzá teszem azért nem ilyen finom munkára volt berendezve a gép park azért egy dremmel jó jött volna megy egy kisebb szalag fűrész nem egy monstrum ami olyan hangot ad mint aki az életemre akar törni ;) )Ez után jöhetett az előlap díszítésének az eltervezése amit tesóm akkori háza adott egy kis inspirációt nem Raidmaxx volt valami utánzat de Így nézett ki az eleje: Az alsó rész adott egy kis ötletet amin elindultam tudtam hogy szeretnék egy 12cm ventit a HDD tartó elé a házba ami a hűtést fogja biztosítani a Winchestereknek amiből 2db volt akkor, most 5db amiből 1db ATA ami rackben van. Sajnos nem készült kép az apróbb díszítésekről de itt még nyers voltukban próbálgattam ami aztán be indította az agytekervényeimet (azt a keveset :D ). Majd következett a finomítás csiszolás majd megint egy kis csiszolás utána csiszolás, természetesen ami olyan volt, egy nagy szalag csiszolón főleg az íves motívumokat kialakítottam, majd kézzel ismét egy kis csiszolás, változatosság képen egy kicsit hogy ne unatkozzam csiszolás.De meg érte a végeredmény: Következett a ventilátor nyílás kivágása majd a bekapcsoló gomb illetve a vissza jelző ledek paneljének ki alakítása majd rögzítése.Amint látszik az egyik képen már tervben voltak a ventilátor rács úgymond pálcikái de ahogy nézegettem nem illet bele sehogy az alakuló díszítésbe.Arra gondoltam hogy valahogy meg kéne hajlítsam.Ekkor jöttek a különleges képességeim próbáltam Jedi erővel meg hajlítani de nem volt tartós és amint nem koncentráltam azonnal vissza egyenesedtek, hallottam hogy az ősi időkben be áztatták a fát és vízben hajlították ívesre egy speciális szerkezet segítségével nekem nem volt se speciális szerkezetem se türelmem hogy ki várjam főleg ilyen aprócska pálcikákat. Ekkor jött az ötlet hogy fel hívom egy régi ismerősömet Aang-ot akit többen Az utolsó léghajlító néven ismerhettek de azt mondta hogy ő nemér rá és épp a világot próbálja meg menteni pár haverjával kérdeztem nem e tud valakit de azt mondta aki tudta volna hajlítani a ventilátor takaró pálcikáimat ő sem ér rá valami Professor Charles Xavier csak ő meg valami egyetemet vezet Amerikában és ő is nagyon elfoglalt.Remek ennyit a barátokról, így sajna nekem kellett ki találnom valamit persze már meg voltak ez egyenes pálcikák így csinálhattam újra az egészet de se baj több ujjamat kockáztatva meg csináltam hajlítottra a ventilátor takarókat és így azért már jobban passzolt az összkép természetesen telefonálás közben a bekapcsoló panel is elkészült illetve a formája:
Ezután jöhetett a kedvenc elfoglaltságom nem fogjátok ki találni de bizony a csiszolás aztán kaja aztán csiszolás na még egy utolsó már csak pár húzás és meg lett:

Igen amint látjátok a CD/DVD tartó közötti hézagok nagyok lettek konstrukciós hiba és azt valahogy el kellett tüntessem de nem lett olyan rossz mert így még jobban növelte a dizájnt szerintem. Főleg hogy az oldalsó elem motívumát használtam. Na akkor már csak a ventilátor hely ki vágása volt hátra illetve először csak három ventilátor takarót csináltam de később rá jöttem hogy kevés lesz de elég macera volt legyártani nekem ekkor kellet egy kis segítség a közönségtől(fater), hogyan tudnám ezt a hajlított pálcikát le gyártani gyorsabban és sokat, hát igen a rutin meg az évek kb 30 perc alatt annyit meg csinált hogy még a teteje is a háznak kapott belőle! És akkor jöjjön a teteje ami szintén trükkös mert itt nem a jól be vált rétegelt lemezt használtam hanem az egész több darabból áll amit a két szélén végig futó kőrisfa talán ha jól emlékszem közé ívesre vágott elemek kapcsolnak össze egymással és erre van rá rögzítve hátulról a most már rácsozat szerepét betöltő pálcikák! Szép munka volt egyesével rá ragasztva+rálőni a pálcikákat ezzel is el ment egy kis idő. De azért el készült. Jöhetett az oldala ez több kérdést is fel vetett bennem! Milyen legyen a formája a mintának? Hogyan nyíljon? Egyáltalán nyíljon? Plexis legyen vagy rácsos amiket láttam rácsokat azokat arany árban mérték m2-ét, így erősen elgondolkoztam a plexin, de valahogy nem tetszett a fejemben az összkép és láttam egy fa házat a neten ami plexis volt és az sem tetszett valahogy idegen volt a házhoz képest és el rontotta az amúgy ötletes házat:

Sebaj amíg gondolkodtam addig el kezdtem levágni az oldal lapokat rétegelt lemezből méretre! Aztán mikor meg voltam vele meg állt a tudomány, egy pillanatra. Elkezdtem nézni a már meg lévő házat úgy, hogy milyen pontjához igazítsam az oldal lapok belső mintáját ez lett belőle:
Rögtön ki térek hogy lett ilyen, ha meg nézitek a házat szemből és a bekapcsoló gomb környéki díszítést akkor ez a forma köszön vissza, hát ennyi lett a nagy szemezés eredménye! Jöhetett a díszítés itt is az a törvény lépette életbe hogy elindultam agy adott szálon és kisebb nagyobb gondolkodás után jöttek az ötletek az agyamba, végül ez lett az eredmény:
És meg is érkeztünk ismét a kedvenc részemhez amit nem fogtok ki találni hogy mi, na mi? A csiszolás csiszi-miszi, aztán csak csiszi-miszi majd egy kis kar lógatás egy kis váll körzés majd csiszoló papír kirázása majd 2-3 körben ugyan ez csak több váll körzés és kar lógatással ki egészítve!!! De mint minden egyes csiszolás után meg lett az eredmény és közben azon törtem a fejem, hogy hogyan rögzítsem a oldallapokat hosszas ötletelés után meglett a meg oldás, volt minden tolóajtó, tépőzáras megoldás is hogy könnyen lehessen levenni, volt felfelé húzható meg előre nyíló meg minden de végül a hátrafelé nyílóra gondoltam és az is maradt vettem zsanérokat illetve ez még nem fixálta le hogy úgy is maradjon, hanem még jó öreg kör alakú befúrható mágneszár segítségével sikerült elérnem azt hogyha be hajtóm az ajtókat most már meg érdemlik hogy így hívjam őket úgy is maradjanak!Miután meg lett ez a része is a dolognak minden a helyére került már csak azt kellet el döntsem hogy mivel zárjam be azt a tátongó nyílást az oldalán!Erre aludnom kellet egyet hazamentem és kifelé nézve a csukott erkély ajtón különböző érvekkel ellen érvekkel próbáltam magam valamiféle döntésre ösztönözni hogy mi legyen az oldalával a plexi a legutolsó megoldások között szerepelt, tesóm mondta hogy legyen plexi hogy mi a sz@rt agyalok ennyit rajta de én nem akartam!Valami olyat szerettem volna ami kicsit másabb és még jobban fel dobja az egész összképet és ahogyan nézegettem az ablakon kifelé ott volt a megoldás az orrom előtt szó szerint egy bambusz roló lógott az ablakon, és be villant!! Alig vártam a másnapot, hogy utána járjak hogy mennyibe is kerül, amikor meg láttam az árát nagyon megörültem egy kb 180x80-as került valami 1000,- környékébe hát be sz...ás meg is vettem és tudtam hogy már csak ez választ el attól hogy végleg kész legyek az összeállítással és már csak a pácolás és lakkozás választ el hogy "beröffentsem" és hogy végre meg szabaduljak azoktól a kellemetlen hangoktól amiket az elején írtam és hogy vajon mennyire lesz csendes. De előbb pár képet teszek fel az utolsó folyamatokról: Itt az utolsó pár képen már minden a helyén meg volt az utolsó nagy csiszolás gittelés csiszolás és ja nem említtetem hogy még az aljába is be vágtam egy 12cm ventilátor helyet illetve a HDD tartót is 2 ponton rögzítettem a ház elejében, úgy hogy kb 3cm-es 2x2-es kis cölöpön áll! Következhetett a pácolás itt nagyon egyszerű volt, a választásom hagyományos cseresznyére esett mert tapasztalatból mondom hogy ebből a színből volt a legtöbb megrendelése faternak, így ha hamar túl akartam adni a gépházon csak erre eshetett a választásom és akkor íme a pácolás:
És végül az elkészült mű:
Utána természetesen lakkoztam. És Akkor a végén térnék ki azokra a dolgokra amiket ki hagytam vagy azt írtam hogy később, hát később van.Tehát utólag szembesültem vele mikor komolyabb konfigot kezdtem építeni hogy a hátlap ahova a különböző kártyákat csavarozná az ember ott túlságosan vastag a fa ahhoz hogy be tudjam rakni a kártyámat mert úgy estek a csatlakozók hogy azt utólag vékonyabbra kellet szabnom sajna, ami hát így utólag már nem a legjobb megoldás de ez van. A másik gond az VGA hosszúságával adódott volna ha véletlenül nagyobbat veszek illetve hosszabbat. Jelenleg egy 5830/1GB Sahappire Extrem van benne de így is karcsúsítani kellet a HDD tartó oldalát hogy be férjen és ha már egyszer így szét kellet szedjem kb 2-3 év után mert akkor készült, akkor már meg ragadtam az alkalmat hogy 2 db 20cm ventit szereljek bele felülre aránylag egyszerű volt alul viszont meg szenvedtem vele mert a HDD tartónak kellet új lábakat csináljak illetve elforgattam 90°-ba mert bele logót egy kicsit a ventilátorba ja meg persze alul csak 12cm hely volt azt ki kellett vágjam 20cm ventinek! Illetve még a Mugen 2-es hűtőmre még egy ventilátort szereltem és így annak ki kellet vágjak kisebb lyukakat a hátulján a háznak! Hát ennyi lett volna eredetileg eladásra terveztem de mivel nem volt rá igény így meg maradt sajátnak illetve meg volt az az összeg amiért meg váltam volna tőle de senki nem akarta meg venni hát rajtam maradt! De mondjuk azt hogy egy prototípus és így tudom ha lesz következő akkor tudom mire kell figyeljek jobban! Versenyre soha nem neveztem vele mert rossz idő pontokban volt de most talán,de nem is versenyzésre szántam csak csendet szerettem volna!

Hozzászólások

(#1) feco72


feco72
(Modder)

Nagyon szép! A pácolás után lakkoztad?

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#2) core2


core2
(PH! kedvence)

Szia!

Csodálatos munka!
Ment pm.

Üdv. core2

Ascende superius

(#3) rico21 válasza feco72 (#1) üzenetére


rico21
(kvázi-tag)

Igen lakkoztam ez ki maradt pótolom !

Amilyen mértékkel vásárolsz olyan mértékkel adj is el! Vásárolni legolcsóbban, eladni legdrágábban!! Érdekes nem!?

(#4) DeFranco


DeFranco
(PH! nagyúr)

Azannyakiskésit!

Nem vagyok egy nagy modding fan, de ez piszok jól néz ki. Az oldallapok pedig külön nagyon ötletesek.

Gratulálok hozzá.

Óvatosan megkérdezem: rendelésre vállalsz munkát?

(#5) rico21 válasza DeFranco (#4) üzenetére


rico21
(kvázi-tag)

Köszönöm , jelenleg idő hiányában nem!

Amilyen mértékkel vásárolsz olyan mértékkel adj is el! Vásárolni legolcsóbban, eladni legdrágábban!! Érdekes nem!?

(#6) Andrew_31 válasza rico21 (#5) üzenetére


Andrew_31
(Modder)

Nagyon szép. :R

http://banditools.hu/

(#7) Livio


Livio
(tag)

Ez tök jól néz ki, gratulálok.

(#8) tomy88trance


tomy88trance
(tag)

OMFG:O :D Csak úgy röviden :) Nagyon ütős munka! Azt szeretném kérdezni,hogy lenne-e kedved vagy időd besegíteni egy magyar modding oldalhoz ,amit facebookon indítottam, vagy hogy esetleg felhasználhatom -e az itteni képeket leírásokat hozzá? Össze kellene röffenteni a magyar modding közösséget ,mert nem igazán van már ilyen oldal :)

Egyébként egy kérdés, mekkora az az alaplaptartó amibe a létező legnagyobb alaplap is vígan belefér ? :)

Ez lenne az:

http://www.facebook.com/moddingnaplo

[ Szerkesztve ]

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1206318260

(#9) tomy88trance


tomy88trance
(tag)

Egyébként én most fogok elkezdeni egy saját házat,de gondba vagyok az alaplaptartó méretével kapcsolatban :|,hogy hol fúrjak lyukat stb :) Valaki segítene benne? :) Eddig gyűjtögettem hozzá az anyagokat lol :D

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1206318260

(#10) rico21 válasza tomy88trance (#9) üzenetére


rico21
(kvázi-tag)

Sajna nincs fészbukom az alaplap tartót meg fogsz egy rossz ATX lapot be igazítod ahova kell és meg jelölöd a lyukakat ennyi sajna idő hiányában nekem is lenne egy pár projektem amit be-el kéne fejezni :C -kezdeni
fel használhatod a képeket csak kérném oda irni hogy rico21 engedélyével :R :R

[ Szerkesztve ]

Amilyen mértékkel vásárolsz olyan mértékkel adj is el! Vásárolni legolcsóbban, eladni legdrágábban!! Érdekes nem!?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.