2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Nyár van, nyár....

Írta: | Kulcsszavak: nyár . bringázás . túra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...röpke lepke száll virágra, vagy hogy is énekeltük általános iskola alsó tagozatban? Valami ilyesmi, de igazából még csak az időszámítás nyári, az időjárás nem. Sőt, ha belekalkulálom azt is, hogy mióta elolvadt az egy hétig tartó telet jelentő hó februárban, azóta egyfolytában széllelküzdős bringázásaim voltak, azt kell mondjam, nem is volt olyan rossz 0-5-10 fokban, de alig szélben bringázni. Ha egész nyáron erre lehet számítani, akkor annyira már nem is várom :N
Na de ez végül is egy bicajozós blog, essen szó tehát a bringázásokról. Az előző blog a március 23.-ai (körbeszembeszeles :Y ) bringázással zárult, az új (nyári :U ) időszámításhoz új blog dukál.

befejeztem.

vége...

ennyi...

15-én került sor végül újabb bringázásra, nem terveztem nagyot menni, mégis csak a szokásos havi sörözős kirándulás másnapja volt :D Élénk északi szélben, Kiskutas-Andrásfa-Petőmihályfa felől tekertem el Vasvárig, onnan meg egyenesen jöttem is vissza Zegre, szerencsére a hátszél is érezhető volt annyira, mint amikor szembe kaptam :) Itthon még kikarikáztam az Alsóerdőre, ~60 km. Ma meglett a 40.000-ik km-em a bicajban :))

11-én egy őriszentpéteri utam volt, annyiban tért el a szokásos ilyen bringázásoktól, hogy hazafelé Teskándról Babosdöbréte-Rám-Nagylengyel érintésével, az Alsóerdő felől értem be a városba, ezzel ~87 km-re (a további hazaúttal ~100-ra) növelve az átlag őriszentpéteri utak távját.

9-én, Pünkösd-hétfőn egy kicsit nagyobb tekerést terveztem: Sümeget vettem célba, tavaly például nem is jártam ott...Nagykapornak-Zalacsány felé indultam, és már 300 m után állhattam is meg, pirosat kaptam a Berzsenyi utcai sorompónál. Amíg a vonatot vártam, nem túl nagy örömmel nyugtáztam, hogy bizony déli szél fúj, ami Sümegről hazafelé nem lesz egy nagy élmény :( De nem volt hirtelen semmi ötletem, merre kéne átvariálni az útvonalat, így aztán folytattam terv szerint, lelkiekben felkészülve(?) a szembe-szeles hazaútra. Zalalcsány után Kehidakustány. Meg is álltam vízért, mert már eddig elfogyott egy fél kulacsra való (volt vagy 35 fok :Y ), és nem emlékeztem, hol lesz (ha lesz) kék kút. Aztán tovább Vidornyaszőlős-Kisgörbő-Nagygörbő-Sümegcsehi. Feltűnt a vár is a távolban, és így, kerülővel értem végül is Sümegre. Nem keveregtem sokat a városban, indultam is hazafelé. Legnagyobb meglepetésemre a szél már nem déli volt, így szerencsére nem kellett vele küzdenem, hanem még segített is kicsit :C Mihályfán, a temetőnél megálltam vízért, elsőre a kék kutat próbáltam, és nem örültem neki, hogy hiába nyomom a kart, nincs víz. De aztán szerencsére megláttam a földből kiálló csövet a csappal a végén :D Ittam egy nagyot a jó hideg vízből, bekaptam egy müzliszeletet, és persze megtöltöttem megint a kulacsot. A félig-meddig hátszélben aztán már csak haza kellett karikáznom, Türje-Pókaszepetk-Kemendollár-Zalaszentiván útvonalon, ~105 km.

8-án Sárhida felé indultam, ahol fel is tekertem a Mol-magánútra, aztán tovább Gellénházára. Ahhoz képest, hogy eléggé éreztem a lábaimat előző este, mikor hazaértem, ez teljesen elmúlt, és egész jól ment a mászás. Gellénházáról legurulva Kökényesmindszent-Babosdöbréte felé tovább, majd fel a Kandikóhoz. A tetőn meg is fordultam, nem mentem tovább. Helyette inkább Teskándon keresztül vissza a városba, aztán a Becsali úton fel a TV-toronyhoz. Zelefa felé gurultam le, és az Alsóerdő felől értem vissza megint Egerszegre, ~60 km lett ez a kör.

7-én megint Bak-Tófej, de most nem Söjtör következett, hanem továbbmentem Rádiháza-Gutorfölde felé, Pákáról Csömödéren és Hernyéken keresztül értem ki a 75-ös főútra. Nova-Zágorhida-Petrikeresztúr-Nagylengyel, innen aztán mehettem volna 'egyenesen' Egerszegre, ehelyett még elkanyarodtam Gellénházára (egy kevés plusz emelkedő) miután legurultam, feltekertem Bazitára (nem is olyan kis plusz emelkedő) pedig már Petrikeresztúron (ami ebből az irányból lassan, de kitartóan emelkedik :D ) se valami virgoncan tekertem végig :B Ráadásul Pákáig szembeszelem volt, aztán miután Csömödérben megálltam vízért, a kevéske hátszél ellenére se nagyon akart menni a bicaj....~83 km lett így ez az út. Pákán még mrgfordult a fejemben (ha már déli szél :) ) hogy Bázakerettye-Borsfa-Söjtör felé megyek, de azokhoz az emelkedőkhöz most valahogy nem volt kedvem. Majd máskor, mert amúgy tervben van, belaazallat-al arra mentünk volna ápr. 13-án, ha az eső el nem mossa a bringázásnak azt a részét......

5-én délelőtt Bak-Tófej-Söjtör, a hazaúton Sárhidán felkarikáztam a Mol-útra (és innentől rontottam le a 28 fölötti átlagomat az emelkedőkön :D ) és Gellénháza-Alsóerdő felől, a Kertvároson keresztül értem haza, ~56 km.

3-án egy kis délelőtti bringázás, Nagykapornak-Pókaszepetk, éppen amerre ápr. 6-án jól eláztam, szerencsére most ilyesmi nem fenygetett, ~43 km.

Megint egy meló-alvás-meló-alvás....hét (na jó, annyira nem, egyszerűen csak nem volt kedvem bringázni) Csütörtökön aztán nekiduráltam magam, na most aztán bicajozás lesz, erre megeredt az eső....Pénteken- szombaton sörözés volt a program, így aztán vasárnapra maradt a bicajozás, ami már június. 1-én (természetesen szélben, ami ezúttal nagyjából északi volt) indultam Bagod felé, aztán tovább a 76-oson egészen a Szarvas-csárdáig (vagy mi :D ), ahol a 86-osra kanyarodva folytattam az utat Nádasdig. Nádasdról Halogy felé, aztán Ivánc-Őriszentpéter, ahonnan a megszokott Zalalövő-kerékpárút-Teskánd útvonal Egerszegig, ~97 km.

25-ére északira fordult a szél, így aztán Vasvár felé indultam, legyek túl a kellemetlenebb részen minél hamarabb :D Vasvárról Oszkó-Csehi felé kanyarodtam, Bérbaltaváron megálltam vízért, meg bekaptam egy müzliszeletet is. Zalabéren végül is nem Szentgrót, hanem Egreszeg felé kanyarodtam, de tervben van egy ilyen kicsit hosszabb, Szentgrót-Zalacsány hazaút is. Itt már a széllel se lehetett gondom, Pókaszepetken le is kanyarodtam Nagykapornak felé, így a 76-oson Csács felől értem haza, ~80 km...

23-án indulás Neszele-Andráshida felé, tovább Teskándon keresztül fel a Kandikóra. Csonkahegyhát-Becsvölgye, utána kanyar balra Nova felé az elég rossz minőségű, össze-vissza foltozott úton. Szerencsére az első pár száz méter után már kevesebb folt van, valamivel jobb az aszfalt....Nováról nem Petrikeresztúr, hanem Zágorhida-Zalatárnok-Bak felé mentem tovább. Sárhidán megint a mol-út, Gellénháza után megint emelkedő, fel Bazitára, Tv-toronytól aztán a Becsali úton gurultam le, kikarikáztam a kerékpárúton Alsóerdőre, ~70 km.

21-én továbbra is déli szél, megint a 76-os, most Zalacsányig, a körforgalomban jobbra, Zalaapáti felé. Fel az emelkedőn, tovább Pacsa-Zalaszentmihály-Bak, Sárhidán megint fel az emelkedőn, a Mol-úton át Gellénházára, onnan már csak az Alsóerdő következett, ~75 km

A következő hét meló-alvás felváltva, el is ment jó gyorsan....17-én a szokásos rádiházai sörözős kirándulással telt (igaz, volt amikor előtte délelőtt még elmentem zalacsányba vagy lövőre) másnap meg másnap volt :U De jobb is, hogy nem bringáztam, 6 óra felé jó kis zuhé lett megint, ami tuti az úton ér valahol, ha mégis elindulok. 19-én Zalacsányba indultam, aztán mégis lekanyarodtam Alsónemesapáti felé, és az Alibánfa-Pókaszepetk-Nagykapornak útvonalat választottam...Déli szélben mondjuk nem biztos hogy túl jó ötlet volt, de ezzel már csak Pókaszepetk után szembesültem :D igazán....A városban még kilarikáztam az Alsóerdőre, eddig ~54 km, onnan a hazaúttal ~60 km...

9-én megint Kapornak, de most tovább Zalacsányig, és itt kanyarodtam jobbra a körforgalomban. Zalaapáti, fel az emelkedőn, Pacsa, utána vissza Nagykapornak, a szokásos út Egerszegig, ki az Alsóerdőre. Itt lelőttem az Endo-t, eddig ~76 km, aztán egy hirtelen ötlet: irány Gellénháza-Nagylengyel, vissza Egerszeg, kis tekergés a városban, hogy a 100 km meglegyen.

6-ára elég szeles idő lett (megint) de azért elindultam, naná, hogy Nagykapornak felé :D A faluban fordultam is Zalaszentmihály felé, itt már tényleg szembe kaptam a szelet :((( Zalaszentmihály-Bak-Zágorhida, innen aztán már kicsit könnyebben tudtam haladni Nagylengyelig, lugurultam, feltekertem még Baiztára, kikarikáztam az Alsóerdőre, ~74 km eddig, meg pár km hazáig, de arról már nincs track...

5-én a Merida megkapta az outi régi kerekeit, mert már nagyon elkoptak a felnijei a régi kerekeinek. Ha már szerelés, akkor ki is kellett próbálni, saccra ~40km-t karikáztam a városban, környéken (Csács, Alsóerdő, Gálafej).

Aztán megint meló, de 1-én végre bringázás...Bagod felé kezdtem, menet közben az útvonalat a 76-os helyett a lövői kerékpárútra módosítva. Így egy kicsit hosszabban, Zalalövő-Örimagyarósd felől értem Nádasdra, onnan Hegyhátsál-Gersekarát-Vasvár következett. Vasvárról már nem mentem Bérbaltavár-Zalabér felé (ez volt a terv eredetileg, de hát a lövői kerülőről akkor még szó se volt) hanem jöttem haza, végre hátszéllel :)) Így is ~93 km lett ez a kör, meglepve magamat a 28.5-ös átlaggal :B

27-én 'bepótoltam' 6-án eső miatt elmaradt Nagykapornak-Pókaszepetk-Zalaszentgrót-Zalacsány-Nagykapornak bringázást, az akkori ~43 km helyett most letekerve az egész, ~83 km-es távot.

26-án megint csak a 76-oson kezdtem (hiába, erre a leggyorsabb kijutni a városból) de nem mentem el Kapornakig, hanem Búcsúszentlászló-Pölöske felé mentem, aztán Zalaszentmihály, utána pedig vissza Nagykapornak felé. Egerszegre visszaérve még kikarikáztam a Kőolaj felé, aztán Besenyő, Gálafej felé vissza az Alsóerdőre, a Kertváros felé haza, ~63 km lett az egész.

22-éig megint csak lustálkodtam (ahogy visszagondolok, az időjárás és a meló is amellett volt, hogy ne bringázzak :( ) 22-én megint Zalacsány-Kehidakustány, annyi eltéréssel a szokásos kehidai utaktól, hogy most a körforgalomban egyből kanyarodtam balra, és Kehidakustányban mentem egy kicsit többet/másfelé a szokásosnál. ~67 km lett erreflé ez a bicajozás, egész jó idő volt, bár persze a szél azért fújt ma is. Feltettem megint az Endomondot, ezt a 'kört' már azzal rögzítettem (meg a melóból hazabicajozást is, és a másnapi teskándi kerülőt is) de igazából a gyaloglások, sörözős kirándulások rögzítéséhez akarom használni, hátha nem csinál olyan kriksz-krakszokat a megállásoknál, mint a SportyPal.

Szerdán megjött a hidegfront (megint) így aztán el is ment a kedvem a bringázástól :B Péntekre kicsit melegedett az idő, akkor sétáltam egy nagyot, végül vasárnap, 13-án ültem megint bicajra. A Meridára, mert persze megint hidegfrontot, esőt jósoltak, és a Meridán legalább van sárvédő. Amúgy Söjtörre mentem, belaazallat 'fórumtárssal' találkozni, vele (is) mentünk Zánkára 2x, a 24 órás verseny Logout csapatát meglátogatni. Odafelé némi szembeszéllel ugyan, de egész jó idő volt. Korábban értem, mint ők (a kaposvári bringásklub szervezésében, Bázakerettyéről indulva tettek szombat-vasárnap két bringatúrát a környéken) Végigtekertem Söjtörön, de sehol se voltak, a falu végén megálltam, akkor látom, hogy sms-ezett közben, megálltak defekt miatt. Visszakanyarodtam, és Tófej felé imdultam, írta korábban, hogy onnan jönnek. Végül az első emelkedő tetején bukkant fel az első bringás, és hamarosan már bélával is üdvözölhettük egymást. Visszagurultam velük a vendéglőig, ahol ebédeltek. Amíg vártam, hogy végezzenek, szépen be is borult, és mintha a szél is negfordult volna....Ezért aztán nem is mentem el velük tovább Bázakerettye felé, ahogy terveztem, hanem hazafelé indultam. A faluból kiérve nem mentem talán 1 km-t se, meg is eredt az eső, és esett is Sárhidáig. Szerencsére a szél mégse fordult meg, legalább nem verte a szemembe az esőt, sőt mire hazaértem majdnem meg is száradtam. Itthon már az utak is majdnem felszáradtak, vagy annyival előbb esett, vagy csak kevesebb. Utólag, nyugodtan elmehettem volna velük, ők alig kaptak valamit az esőből. Track, oda-vissza..

8-án Vas-megyébe 'bringáztam át', Bagod-Zalalövő-Viszák-Őriszentpéter-Zalalövő-Boncodfölde-Alsóerdő, eddig van track. Ezután még tekeregtem kicsit, összesen ~113 km lett, az idén eddig ez a leghosszabb bringázásom :))

7-én a dolgozóbajárós bringán cseréltem láncot-fogaskoszorút, így egy amolyan 'összeszoktató' körre mentem vele, ~43 km-t tekeregtem a városban, még track sincs róla, nem hittem volna, hogy ennyi lesz a vége.

6-án egy Nagykapornak-Pókaszepetk-Zalaszentgrót-Zalacsány kört terveztem, de az időjárás közbeszólt....Mire Pókaszepetkre értem, már csöpörgött az eső, így aztán onnan inkább hazafelé kanyarodtam, és pár km után rendesen rá is kezdett, és még a szél is megerősödött, szerencsére nagyjából oldal-hátszél volt, legalább nem verte a képembe az esőt. Így is sz***ááztam, mire hazaértem, és a tervezett 75-80 km helyett tekertem csak ~43 km-t...

4-én (Április 4, drága ünnep :D ) elindulás után 2 perc alatt 2x módosítottam a tervezett útvonalat, aztán sikerült egy nem túl szerencsés útvonalat választani....De ez csak akkor tudatosult bennem, amikor kiértem a városból a Flex felé, és gyanúsan könnyen haladtam...Bakon jobbra mentem tovább, Zalatárnok felé, aztán Zágorhida után (ahogy sejtettem is) már nem ment annyira a bringa :N Petrikeresztúrig még csak elvoltam az oldal-szembszélben is, Petrikeresztúron aztán elfogyott a lendület, az emelkedő meg a szél megtette a magáét....Nagylengyelből Gellénházán keresztül mentem tovább Egerszeg felé, az Alsóerdő felől. Eddig van track, ~52 km-ről, a városban még hozzátekertem ~24 km, így lett a mai bringázás 76 km.

1-én egy amolyan 'szokásos' őriszentpéteri bringázást csináltam, odafelé Bagod-Zalalövő, Őriben a körforgalomban vissza, a Zalalövő-Bagod kerékpárút után Boncodfölde, a végén pár kerülővel ~82 km-re növeltem a távot.

30-án egy kicsit hosszabb utat terveztem, egyrészt mert végre tovább világos van, másrészt egyébként sem kellett időre hazaérnem....Persze a szelet tekintve a tegnapi nap alkalmasabb lett volna ehhez a túrához, de hát nem volt mit tenni. Bagod felé indultam, a kerékpárúton Zalalövő következett, aztán tovább Nagyrákosig. Itt feltekertem a rövid 9%-os emelkedőn, és következett a szembeszeles része a bringázásnak Csesztregig. :((( utána szerencsére már nem kellett a (szembe)széllel küzdenem...A 86-oson Zalalövőig, onnan a szokásos útvonalon (kerékpárút-Boncodfölde) felé haza, ~94 km.

29-én egy Zalacsány-Kehidakustány kör volt megint a program, annyi különbséggel az eddigiekhez képest, hogy Kehidán nem mentem el a fürdő felé, hanem egy kicsit hosszabban, a falun keresztül mentem vissza a Szentgrót-Zalacsány közti útra, a hazaút a zalacsányi körforgalomtól a már megszokott volt, a táv így ~65 km lett.

21-én ültem megint bicajra, 20-22 fokban, jó kis déli szélben indultam Zalacsány felé. Zalacsány után továbbmentem Felsőpáhok-Alsópáhok felé, aztán Zalaapátiból vissza Zalacsány, és haza, ~79 km. A hévízi elkerülő építése folyamatban, szerencsére (most) nem volt ilyen egy sávra szűkítős, lezárós rész. Lehet, ha valamikor is elkészül, mégis lekerül a tiltó tábla, ami Kehida felől tiltja a bringázást Zalacsány irányba? Mondjuk nem értem, mi értelme 500 m hosszan kitiltani a bicajosokat, főleg hogy ott jó az út, elég széles, hogy elférjen egy bringás a forgalomban...Na mindegy, ha elkészül az elkerülő, majd meglátjuk, de Hévízre-Keszthelyre addig is lehet menni Zalacsányon keresztül is.

13-án (csütörtök, nem péntek :N ) vadása-tavi bringázás következett, ott se voltam már fene tudja mióta. Odaút a szokásos Bagod-kerékpárút-Hegyhátszentjakab-Vadása, aztán Őrimagyarósd, vissza Hegyhátszentjakab, aztán Felsőjánosfa-Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd útvonal hazáig. Szerdára terveztem ezt a bringázást, de szelesebb idő volt, mint ma, abból meg elég volt kedden :) Igaz, nem ilyen 40-50 km/órás szél, de akkor is :B

11-én megint Zalacsány, némi széllel....Nem nagyon éreztem magam formában, ehhez jött még a szél, ami még inkább éreztette velem, mennyire 'leeresztettem' a télen. Persze így jár, aki csak lustálkodik bringázás helyett :DDD

9-éig megint nem ültem országútin, még csak nem is görgőztem (de azért melóba Teskánd felé mentem 3x is, ami így ~25 km-es melóbabringzásokat jelent :) ) 9-én Egervár-Vasvár felé indultam az északi szél miatt, azaz hogy inkább az út első felében/harmadában legyen szembeszelem. Volt is, néha 20-al is alig mentem, mert erőlködni végképp nem volt kedvem :N Vasvár után azt Gersakarát-Hegyhátsál irányába mentem tovább, itt már a széllel se volt annyira gondom, aztán amikor Nádasd után a 86-oson Lövő felé kanyarodtam, már végképp nem lehetett panaszom :) Zalalövőről szokás szerint a kerékpárúton jöttem hazafelé, Boncodfölde-Teskándon keresztül, most (is) kihagytam a bringázások végi alsóerdei 'levezetést', így lett ~86 km a mai kör.

2-ára aztán el is múlt a hirtelen jött tavasz(?), ismét borongós, szeles, hűvös időben indultam útnak. Tavaly láttam a 76-oson Zalacsány után 2 tiltó táblát, gondoltam megnézem, csak a 76-os felújítása miatt voltak-e kinn, vagy maradnak-e végleg. Úgy tűnik, maradnak, így ezután a Zalacsány-Kehidakustány bringázásokat a ma is megtett útvonalon kell csinálnom, mert az egyik tábla éppen Kehida felől tiltja meg a 76-osra a ráhajtást, amerre Zalacsányon keresztül jönnék haza. Ez azt is jelenti, hogy pl. a Balatonról Hévíz érintésével megint csak nem lehet Zalacsányon keresztül jönni, mert egy pár száz méteren tilos bringázni :((( Ez azért is rosszabb, mert eddig Zalacsányban a körforgalomból tudtam Kehidakustány felé menni, mostantól Zalacsányból egyenesen továbbmenve a 76-osról kell majd balra kanyarodnom...Na de a bringázás: Nagykapornak-Zalacsány-Kehida-Zalacsány aztán haza. Hűvös volt, így aztán megint a téli cuccokban tekertem, de nem tűnt úgy, hogy túlöltöztem volna :( Odafelé a tilajújhegyi leágazásnál, a dombetetőn vagy 35-40 őz (szarvas?) futott át az úton, ennyit így egyben még nem is láttam bringázás közben, nem csak az úton átszaladni, de az út mellett vagy a mezőn, sehol sem...

12-13 fokos (bár kissé szeles) idővel köszönt be a március, amit 1-én egy Alsónemesapáti-Alibánfa-Pókaszepetk-Nagykapornak körrel kezdtem. Pókaszepetk-Nagykapornak között, a szembeszélben éreztem, hogy alig bicajoztam a télen (sokszor még görgőzni is lusta voltam) de aztán a kapornaki emelkedőn megelőztem egy bicajost...szóval van, akinek még jobban szezon eleje van :D (vagy csak már túl volt 200 km-n, azért ment felfelé még nálam is lassabban) Egyébként februárban is 'összekarikáztam' 530 km-t melóba meg vissza, megint csak volt pár TV-torony útbaejtős utam, sőt még olyan is, amikor Kökényesmindszent-Teskánd felé jöttem haza :)) De asszem ezeket a kerülős utakat meghagyom délutános meg éjszakás műszak előttre, amikor délelőttös vagyok, akkor meg jobb lenne inkább minél hamarabb hazaérni, aztán outira pattanni, elvégre már fél 6-ig is világos van.

16-án szinte tavasziasan enyhe, napsütéses időben indultam Zalacsány felé, most is valamivel 10 óra előtt. Jobban is tettem, mert délutánra ha az eső még nem is ért ide, de beborult, és jócskán hidegebb lett, mint délelőtt volt. Egy átlagos zalacsányi oda-vissza lett végül is a bringázás, a track csak amolyan 'rajzolt' útvonal, mert a telefon töltöttsége kb. 15%-on állt, mikor indultam, így brinágzás helyett töltés volt a délelőtti programja. :D Egész furcsa volt az outin ennyi kihagyás után (dec. 31-én outiztam utoljára): a fékváltókart fogva, váltáskor nyúltam oda, ahol a Meridán a váltókar van :))

Február 9-én a délutánra jósolt eső miatt már 10 órakor bringára ültem, és egy ~47 km-es bringázás keretében jól körbebringáztam a várost...Csács-Kőolaj-Pózva-Ságod-Neszele-Alsóerdő volt az útvonal nagyjából, track nem készült. Nem nagyon bíztam benne, hogy lesz is valami a bringázásból, mikor elindultam, nem is indítottam el a SportyPal-t. 3x vagy 4x el is eredt kicsit az eső, meg persze az utak-járdák latyakosak voltak (nem beszélve arról a fűrészporszerű mocsokról, amivel az idén teleszórták a várost egy kis ónos eső miatt, és ugye a szokásos apró kavics is előkerült megint) így ezt a bringázást is a Meridával tekertem le.

Vele járok melóba, meg egyelőre bicajozni is....

Jól elhanyagoltam a blogot, de igazából nem is lett volna miről írni, azt a pár görgőzést felesleges beirogatni. Talán csak annyi, hogy januárban egész jól 'teljesítettem' a dolgozóbajárós bringázásban, 520 km-t tekertem közben, ami nem rossz, ha figyelembe veszem, hogy a melóhely ~3.7 km-re van.

2014. lett, és eddig (jan. 12-e) nem ültem bringára. Görgőzést azért csinálom, de igazából ez megint csak arra jó, hogy a görgőre hivatkozva ne menjek el bringázni (á, nem megyek, majd görgőzök 1 órát, az is valami :D ) A mai bringázás amolyan 'tesztkör' a tegnapi szerelgetés után, a dolgozóbajárós bicajon kattogott valami...Kivettem a monoblokkot, kipucoltam a meneteket, kicsit megzsíroztam, visszatettem, de ugyanúgy kattog, de igazából nem is számítottam rá, hogy ennyiből megúszom. Most majd elkezdem az alkatrészeket cserélgetni, először pedál, aztán monoblokk.....Mod: a jobboldali pedál kattogott.

31.-én egy ~35 km-es városi tekergéssel zártam az évet (Páterdomb-Kőolaj-Csács-Alsóerdő-Kertváros), enyhe időben, de az éjszakai/reggeli esőnek köszönhetően ronda vizes aszfalton. 11.284 km-t mentem az idén összesen, ebből melóbajárás 3610 km, 7674 km az országútizás(?) (na jó, ebben van pár bicajozás, amit a Konával követtem el, de azt már nem számolgatom ki :N ) Közben lett görgő is, a mindenféle maradék alkatrészekből összeraktam rá egy bicajt (még fék sincs rajta, nem mintha fék nem lenne elfekvőben, csak minek, ha úgyse megyek vele sehova :) ) első alkalommal próbaképpen 30, aztán (eddig) 2x50 percet görgőztem is. Hiába próbáltam ugyanúgy beálltani, mint a bringák vannak, a vádlimon nagyon érzem a görgőzést, lehet a sima pedál miatt?

December 24-én aztán a 'hagyományoknak' megfelelően sort kerítettem a karácsonyi bringázásra, így 1 hónap és 1 hét után ültem ismét az outin. Meg is éreztem a különbséget a melóbajárós bicajhoz képest, nem sokkal lehet máshogy beállítva a nyereg, de mégis éreztem pár száz méter után, hogy nem ezt szoktam meg az elmúlt hónapban. Pedig a melóbajárós bicaj közben új vázat kapott (ami elvileg vagy 2 számmal nagyobb, mint kellene a mindenféle mérettáblázatok szerint) de még így is kényelmesebb volt, mint az outi. Nem a tervezett zalacsányi oda-visszát tekertem, csak a várost jártam körbe: Csács-Nekeresd-Pózva-Ságod-Alsóerdő, így is lett ~40 km a karácsonyi tekerés, 8-10 fok körüli, nagyon enyhe (de nagyon szeles) időben.

Továbbra sem ültem bringán a melóbajárást leszámítva :( Decemberben 3 hét alatt összehoztam 414 km-t, ezzel a melóbajárás véget is ért, mert az idén már nem dolgozunk. Azt furcsállom magamban, hogy amikor melóba megyek/jövök, simán elhúzom 40-50 percesre a brinágást, de bringázni menni valahogy mégse akaródzik....Persze a melóbajárást nem lehet egy "nincs kedvem"-el elintézni, menni kell. Előfordulhat, hogy az idei évre ennyi volt a tekerés? :B

December lett közben, és 17-e óta nem bringáztam.....Igaz, volt közben esős, nagyon szeles idő is, de ez inkább csak kifogás :B Így aztán a kisebb-nagyobb kerülőkkel tarkított melóba/hazabringázás több lett novemberben, mint a 'sport' bicajozás (305/254 km) Egyre inkább birizgálja a fantáziámat egy görgő beszerzése, hogy ha esik/fúj/havazik/stb. és nem is bringázok (melóba persze bicaj, amikor csak lehet) legalább görgőzzek, mert így tavasszal nem tudok majd 50 km se letekerni :(

17-én egy őriszentpéteri oda-visssza következett, olyan 7 fok lehetett, egy kevés szél is fújt, de abszolút nem vészes, jó idő volt bringázni, ha már egyszer beruháztam téli cuccokra, ki is használtam :D Már a lövői kerékpárúton láttam egy bringást előttem, nem ment gyorsan, így aztán Őriszentpéterig mentem mögötte kisebb-nagyobb távolságot tartva. A körforgalomnál aztán utolértem, "Vissza Egerszegre?" kérdezte. "Igen, menjek előre?" "Majd váltjuk egymást" és elindult elől. Mire utánaszólhattam volna, hogy én megelégszem az eddigi 28-30-as tempóval, már el is húzott....biztos azt hitte a bicajom miatt, hogy outis vagyok, aztán majd zúzunk 40-el :DDD Hátra se nézett, percek alatt eltűnt, így aztán nem is váltottuk egymást :N ~76 km...

7-éig megint csak nem bringáztam, akkor is csak egy Bak-Tófej-Söjtör kört tudtam nenni, meló után, 3 órás indulásal kb. ennyi fér bele, mivel az outin nincs olyan lámpa, amivel sötétben is tudnék menni. Vagy veszek rá lámpát, vagy megyek a Konával, amin van.....Majd meglátjuk, a Konán mondjuk sárvédő is van, a lucskosabb időben amúgy is tervben van, hogy az outit hanyagolom (vagy réteszem a rávaló sárvédőt :U ) Na mindegy is, 48 km volt bringázás, még mindig meglepően enyhe időben. Mától (szombat) viszont tényleg beköszönt az ősz, legalábbis az előrejelzések szerint..... :O

3-án végre az őriszentpéteri utat is megjártam. Az előrejelzések délutánra már hidegfrontot, esőt jósoltak, így aztán még 9 óra sem volt, mikor elindultam. Még mindig enyhe idő volt, 17 fok körül, a szél (dél-délnyugati) persze fújt most is. Odaúton Bagod, vissza Boncodfölde felé, ahogy általában szoktam, így a táv is az ennek megfelelő ~78 km lett. Délután aztán meg is eredt az eső, ha ebéd után megyek, szépen eláztam volna :(((

November lett közben, 1-én egy zalacsányi oda-vissza került sorra. Valahogy nagyon nem akart menni a bicaj, vagy inkább csak én éreztem magam nagyon gyengének, de elég keserves bringázás lett, pedig szél se volt túl nagy, egyszerűen nem éreztem magam formában :( ~53 km, amennyi egy ilyen út lenni szokott.

27-én Teskánd-Kandikó-Becsvölgye felé kezdtem, akár csak egy hete, a terv a 86-ostől Csesztreg-Bajánsenye-Őriszentpéter volt. A 86-os felé eszembe jutott, hogy Lenti felé talán nem is mentem az idén még, agy aztán ahelyett, hogy lekanyarodtam volna Csesztreg felé, továbbmentem Lentiig. Onnan a hazaút ugyanaz, mint 23-án, csak most nem volt akkora szél, ami segített volna.....Ez így ~90 km lett, a végefelé már elég nehézkesen vettem az emelkedőket (Petrikeresztúron, pl.) alighanem kevés volt az 1 kulacs víz a viszonylag meleg időben.

26-án egy őriszentpéteri oda-visszát terveztem, de útközben Zalacsébről inkább Zalaháshágy-Rimány-Szőce felé folytattam az utam, mivel a másnapra tervezett útvonalban is szerepelt (volna) Őriszentpéter. Végül másnap se értem oda :N Szőce után Őrimagyarósd, onnan Viszák következett, majd Pankasz, ahonnan a szokásos Felsőjánosfa-Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd hazaút következett, ~74 km.

23-án továbbra is déli-délnyugati szél, de egy kicsit rákapcsolt az előző napihoz képest, (Időkép szerint) 30-40 km/h-ás széllökésekkel örvendeztetett(?) meg. A kényelmesebb hazaút reményében megint csak dél felé indultam, Tófejig úgy mentem, ahogy kedden, onnan továbbmentem Gutorfölde-Páka-Csömödér-Lenti felé. Szembeszél volt nagyjából egész Lentiig (itt elmentem a körforgalomig, ha már Lenti :D ) utána aztán vártam a jó kis hátszelet.....Jött is, de közben helyenként legalább olyan erős oldalszélre váltott. Persze ezzel együtt is könnyebben jöttem hazafelé, végig a 75-ösön Nováig, utána Zágorhidánál kanyarodtam Petrikeresztúr-Nagylengyel felé. Az Alsóerdő felől értem a városba, Kertvároson keresztül haza, így ez ~93km.

2-én nem terveztem nagyot menni (majd 23-án), egy szokásos Tófej-Söjtör útra gondoltam (ha már déli szél volt még mindig) de aztán, ahogy mondani szokták "evés közben jön meg az étvágy :D " a 75-ösre visszaérve mégis Pölöske-Zalaszentmihély felé kanyarodtam. Zalaszentmihály után kanyar Nagykapornakra, onnan pedig hazafelé, így a tervezett ~48 km-ből ~69 lett.

Má' megint jól elmaradtam az irogatással.... :B Na szóval, továbbra is egész kellemes őszi idő volt, így aztán 19-én megint csak Nagykapornak felé indultam, de az emelkedő helyett már előbb letértem jobbra, Búcsúszentlászló-Pölöske felé. A 75-ösön balra kanyarodtam Pacsa felé, majd tovább Zalaapátiig, onnan Zalacsány következett. Zalacsányon a körforgalomban jobbra kanyarodtam a 76-oson, majd pár km után balrakanyar Kehidakustány felé. A falu után tértem rá a kerékpárútra, ami (mily meglepő :DDD ) visszavitt Kehidakustányba, ahonnan aztán Zalacsányig megint szembeszélben küszködhettem. Zalacsánytól aztán a 76-oson hazáig, hogy azért az emelkedők se maradjanak ki teljesen....~85 km lett ez a kör.

17-ére egy őriszentpéteri utat terveztem, de 1,5 km után sorompót kaptam, és a delta-vágányon álldogáló tehervonat (meg a ménkű hosszú autósor) alapján jó sokáig ott állhattam volna, így visszafordultam, és a Balatoni úton kezdtem inkább a mai kört. A sokadik Zalacsány oda-vissza helyett most Nagykapornakon balra kanyarodtam, Pókaszepetk felé, hogy aztán onnan Kemendollár-Pókaszepetk-Alibánfa-Alsónemesapátin keresztül érjek vissza a 76-osra, ~50 km lett az őriszentpéteri útból....

15-én Ságod-Kispáli-Nagykutas-Petőmihályfa felé kezdtem az aktuális bringázást. Egy kicsit túlbecsültem a jó időt, egy póló még rámfért volna, azt hiszem ezen az úton bicikliztem össze a máig tartó takonykórt.... :U Petőmihályfa után balrakanyar, Gersekarát-Halastó-Hegyhátsál (közben felújított, szép sima aszfalt is volt pár km-en) aztán pár száz méter után kanyar Nádasd felé, onnan pedig a Vadása következett, pontosabban Őrimagyarósd-Hegyhátszentjakab-Felsőjánosfa, majd a szokásos Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde hazaút, így ez ~83 km lett.

13-án is tartott a(z októberhez képest) jó idő, így célbavettem a börzöncei emelkedőt. A déli-délkeleti szélben a legrövidebb utat választottam odafelé: Bak-Söjtör-Bucsuta. A 13%-os oldalt másztam meg először, aztán a túloldalon leérve megfordultam, és a 15%-os oldal következett. Ez az oldal mindig 'nehezebb', de azért nem kellett tolnom a bicajt :N Felérve fújtam egyet, és az eredeti tervvel ellentétben a Gelse-Pacsa irányt választottam hazafelé, arra számítva, hogy az oldal-hátszélben észre se veszem, hogy 10-15 km-el hosszabb :D Be is jött a dolog, amíg Pacsa után le nem kanyarodtam a 75-ösről Nagykapornak felé, mert addigra a szél is fordult, és innentől szembekaptam, ráadásul hűvösebb is lett. Nagykapornakon a 76-osra kanyarodtam, feltekertem az emelkedőn (a tetőn megint motorosbaleset volt, a rendőrök még kint voltak, meg a motor letámasztva az út mellé) ~93 km lett így ez a kör.

12-ére olyan vénasszonyok nyara lett, hogy vétek lett volna kihagyni, még úgy is, hogy nem terveztem mára bringázást....És amennyi bringással találkoztam, úgy látszik, nem csak én gondoltam így :D A ráérős 2-3 órába egy Kandikó-Gasparich-út-Tv-torony-Alsóerdő útvonalú emelkedős bringázás fért bele, ~51 km-el.

11-én megint egy Zalacsány oda-vissza, jó kis szélben. Most nem mentem el Kehidakustány felé, a körforgalomban egyből vissza is fordultam, így az ilyenkor szokásos ~52 km lett ez az út, a kerékpárutat, ami a Zalaszentlászló-Kehida között egyszer csak elindul az útról befelé, megint nem néztem, pedig már nyár óta tervezem.....

Ez meg egy régebbi kép, az egyik őriszentpéteri úton csináltam, Nagyrákoson, csak edddig mindig elmaradt a feltöltés:

Az idén nem látok annyi bálabábut, mint eddig, ők se 'Báláék' :N

Megint jó pár nap kihagyás, aztán 8-án délelőtt mentem egy Bak-Tófej-Söjtör kört, a szokásos ~48 km-ével. A múlt hetinél sokkal jobb idő lett, kár hogy délelőtt érek csak rá a héten, a délelőtti (meló előtti) bringázásokat meg annyira nem szeretem :(

4-én egy 'hagyományos' Zalacsány-Kehidakustány bringázás következett. A városba visszaérve elkanyarodtam még az Alsóerdő felé, de nem értem oda :N A Platán-soron, a lámpánál elindulva éreztem a brigán, hogy valami gond van, és tényleg: lapos a hátsó kerekem. Biztos, hogy nem abban a fél percben eresztett le, amíg a zöldet vártam, de addig nem vettem észre semmi furát. Mindegy is, nem kezdtem el szerelgetni, hazasétáltam vele, így is ~66 km lett ez a bringázás.

2-án egy amolyan szokásos őriszentpéteri út következett (megint :D ) Odafelé még voltak kétségeim, ami a ruházatot illeti, de aztán hazafelé, amikor félig-meddig szembe kaptam a hűvös szelet, egyáltalán nem éreztem soknak az öltözéket, vagy vastagnak a kesztyűt :( 12-13 fok lehetett, és míg odafelé a nap is sütött, az estéhez közeledve szépen beborult ma is. Az útvonal a megszokott, odafelé Bagod, hazafelé Boncodfölde, a végén még az Alsóerdő is belefért, így ~85 km lett.

Október lett, ennek megfelelően hűvös (az eső szerencsére hétfőn, még szeptemberben megállt :D ) Kedden, 1-én még 17 fok körüli időben mentem egy kicsit a Konával, mivel másik stucnit tettem rá (110 mm hosszú az eddigi 90 helyett, de min. 30 dekával nehezebb) Megint Kandikó, vissza a városba, aztán az Alsóerdő felé ki a városból, Gellénháza felé. nem mentem el gellénházáig, előtte felkanyarodtam Zelefa felé a Tv-toronyhoz. A Becsalin legurultam, kimentem még egyszer az Alsóerdőre (közben fura zajokat hallottam a bicaj hátulja felől, kiderült hogy a sárvédő tartója tört el. :((( szerencsére gyorskötözővel sikerült orvosolni a zajok okát) Hazafelé a Kertvároson keresztül, így ~56 km lett a mai bringázás.

A fene megeszi, már megint el vagyok maradva a bejegyzésekkel.....szóval rövid összefoglaló: a 21-ei szeles bringázból hazaérve tényleg azt hittem, nem is akarok biciklit látni egy darabig (nem hogy ráülni :N ) de aztán vasárnap mégis mentem egy kis dimbes-dombost (Kandikó-Gasparich-út-Tv-torony), hétfőn, 23-án pedig egy őriszentpéteri út következett, a 'leghagyományosabb' módon (odafelé Bagod, hazafelé Boncodfölde felé). Kedden, 24-én megint csak a környéken bringáztam egy kicsit (Ságod-Nagykutas-Hottó-Kandikó-Tv-torony) szerdán sörözős séta az Alsóerdőre (ahova a bringázások után is kimentem mindhárom nap) csütrötöktől aztán megjött a hideg, esős idő, és a friss (szombat délelőtti) előrejelzések szerint nem is múlik el olyan hamar, mint azt még korábban jósolták :O

21-én, szombaton ültem megint bringára, de amilyen szél volt, bizony többször eszembe jutott útközben, hogy jobb lett volna mondjuk 5 km után inkább visszafordulni (na persze nem a hátszeles részeken, mert azért ilyen is volt) Kisütött végre a Nap is, bár talán így se lett 20 fok :( Tehát Nagykapornak-Zalacsány-Zalaapáti-Pacsa-Nagykapornak volt az útvonal, ami ~70 km-es táv, elég is volt így, az utolsó 1/3-án a szembeszéllel :(((

Hétfőn, 16-án délelőtt még mentem egy rövidebbet (46 km) Alsónemesapáti-Pókaszepetk-Nagykapornak útvonalon, aztán hétfőről keddre meg is jött a hidegfront, esővel, 10-12 fokkal. Szerdára terveztem egy hasonló kisebb bringázást, de az eső ma sem maradt el (és már itt az újabb hidegfornt a nyakunkon) szóval ez a hét se a km-ek gyűjtögetéséről fog szólni, marad a kerülőkkel tarkított dolgozóbajárás bicajozásnak.

Szombaton ismét rádiházai (besörözős) kirándulás volt a program, a vasárnap meg 'másnap' volt..... :B

Ahogy sejtettem, ez a hét megint nem volt "bringabarát" így aztán csak 13-án következett egy őriszentpéteri út. Mivel már régen mentem 'fordítva' , Andráshidáról Teskánd felé kanyarodtam, és Boncodfölde-Kávás felé mentem a kerékpárútra, a Zalalövő-Őriszentpéter rész a szokásos, Őriszentpéteren viszont nem fordultam vissza a körforgalomban, hanem továbbmentem a Hársfa fogadóig, és jobbra kanyarodva Siskaszer-Kovácsszer érintésével értem vissza a körforgalomhoz. Innen a hazaút a szokásos Bagodig, ott nem Boncodfölde, hanem a 76-os felé jöttem tovább. Az esőt megúsztam ugyan, de nem sokon múlhatott, ha több helyen is (idáig pl. Zalacséb-Zalaszentgyörgy között) vizes volt az aszfalt....Egerszegen még kimentem az Alsóerdő felé, track megint csak eddig van. Innen még egy kis városi tekergés következett (pl. a Gasparich-út, úgyis régen jártam már arra) hogy meglegyen a 36.000-ik km az órában, így aztán a teljes mai napi bringázás 108 km lett.

8-án déli-délkeleti szél fújt, annyira, hogy elég hamar el is fújta a lelkesedésemet, de azért csak végigmentem, ha már elindultam, meg aztán előreláthatólag a következő hét se sok bringázást tartogat....A mai kört is Nagykapornak felé kezdtem, most azonban mentem tovább Zalacsányig, onnan fordultam Zalaapáti felé, majd tovább a Kis-Balatonhoz. Zalavárről Sármellék felé kanyarodva végre a széllel se kellett küzdenem, Sármellékről aztán Zalaapáti érintésével Pacsa következett, aztán a szokásos Nagykapornak felé kanyarodás, az emelkedő, Egerszegen még kimentem az Alsőerdő felé, a ~109 km-ből megint csak addig van track.

5-én Nagykapornak felé indultam, aztán a tervezettel ellentétben már Kapornak után elkanyarodtam (eredetileg Zalacsányig mentem volna) Pacsa-Zalaapáti következett, így a zalaapáti emlekedő most a másik oldalról került bele az útvonalba. Onnan Zalacsány-Kehidakustány-Zalacsányba, és a 76-oson a szokásos hazaút. Alsóerdei levezetés most is megvolt, track megint csak addig van, össz. 97 km lett a mai kör.

Vasárnapra aztán elromlott az idő (nekem legalábbis egy csöpörgős, hűvös, szeles időn nem túj jó :( ) de legalább rendberaktam a bringákat, aztán keddre, 3-ára végre jobb idő lett. Igaz, a szél elég jól fújt, de az majdnem mindig fúj :((( Indulás Bagod felé, Zalaövő a kerékpárúton, onnan Felsőjánosfa-Hegyhátszentjakab-Őrimagyarósd-Hegyhátszentjakab (megint)-Viszák-Pankasz, ahonnan aztán a megszokott Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd útvonalon jötem haza, végére egy alsóerdei kerülő is belefért, eddig van track az összesen 89 km-ből.

Aztán majd' 2 hét bringaszünet után, augusztus 31-én pattantam megint nyeregbe, a 76-oson indultam Bagod-Hagyárosbörönd-Hegyhátsál felé. Nádasd felé kanyarodtam le a 76-osról, Halogy felé mentem tovább. Eredetileg Ivánc következett volna, de aztán (tekintettel a vasárnapra 'jósolt' esőre) inkább Csákánydoroszló felé fordultam. Gasztony-Rátót-Csörötnek, ahogy szoktam, ha errefelé megyek, Csörötnek után a 10%-os emelkedő előtt megálltam, mert egy őz állt az út mellett, de persze mire előkaptam a telefont, beszaladt az erdőbe, persze túl sok úgyse látszott volna belőle a képen :N Felszuszogtam az emelkedőn, aztán Kondorfán keresztül hamarosan be is értem Őriszentpéterre. Mivel Rábagyarmaton a temetőben megtöltöttem a kulacsom, nem álltam meg Őriszentpéteren vízért, (sajnos) nem volt már akkora kánikula, hogy ne tartson ki hazáig. Őriszentpéterről a szokásos Zalalövő-Kerékpárút-Boncodfölde útvonal (útközben Nagyrákos után elhúzott mellettem egy 6-7 fős outis csapat, kb. 40-el semmi perc alatt el is tűntek) Itthon még kikarikáztam az Alsóerdőre, eddig van track, a hazaúttal 111 km lett. Vasárnap aztán meg is jött a hidegfront.... :(((

18-án a 2011. november 20-ai bringázás 'kibővített' verzióját tekertem le, az akkori távot több mint 40km-el megnövelve, belevéve a zalaapáti emelkedőt is az útvonalba. Nagykapornak-Zalacsány felé kezdtem, Zalacsányon a körforgalomban jobbra kanyarodva Bókaháza-Zalaapáti következett (szembeszélben, mert ma is volt jó kis déli szél) aztán az emelkedő, és tovább a 75-ösön Pacsáig. Itt megálltam, a temetőben megtöltöttem a kulacsot, bekaptam egy müzliszeletet, aztán indultam tovább. Amíg el nem kanyarodtam Nagykapornak felé, még mehettem volna egy rövidebb verziót is (Pölöske-Alsónemeapáti-Pókaszepetk-Nagykapornak-haza, az is lett volna 100 km) De inkább a nagyobb kört választottam, így Nagykapornak-Pókaszepetk-Zalabér következett. Zalabér után megint szembekaptam a szelet, komolyan, most már jó lenne egyszer úgy bringázni, hogy nem kell a széllel küszködni :((( (talán majd novembertől) Zalaszentlászlón tehénke sétált velem szemben az úton :)) Kehidakustányban lekanyarodtam a Szentgrót-Zalacsány közötti útra, Zalacsányban megint megálltam vízért, bekaptam még egy müzlit, aztán már csak haza kellett karikázni a 76-oson, hogy a ~128 km végére érjek; őszintén szólva, egy kicsit el is fáradtam :B Igaz, a km-óra szerinti 28-as átlag meglepett, amikor hazaértem, nem terveztem ilyen tempót menni ekkora távon (tudom, egy outisnak ez kutyafüle, de én nem is tartom magam outisnak :N )

Kedden hidegfront jött, esővel, lehüléssel, szerdára meg szinte ősz lett, még több esővel....A csütörtök-péntek megint nem a bringázásról szólt, így szombaton, 17-én kerítettem sort az amúgy csütörtökre tervezett őriszentpéteri útra. De ha már kimaradt 4 nap, egy kicsit hosszabbra vettem egy sima oda-visszánál, Felsőjánosfánál Örimagyarósd felé kanyarodtam, onnan Viszák következett, aztán Ivánc felé mentem tovább. Ivánc előtt kanyarodtam vissza Őriszentpéter felé, ahol megálltam vízért (hál' Isten, megint kitört a jó idő :)) ) a hazaút a szokásos Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde útvonal, itthon még kitekertem Alsóerdőre, eddig van track, az egész út 98 km lett.

10-én Rádiházán voltunk, a vasárnapot meg pihenésre fordítottam :DDD így csak 12-én bringáztam megint. Addigra a szél délire fordult, de nem is bántam, így pont passzolt az aznapi körhöz: Bak-Páka-Bázakerettye-Borsfa. Pákáig, de még utána is szembeszéllel mentem, aztán az erdőben Bázakerettye előtt már nem zavart, Borsfa után végre hátszél lett belőle. Ennek örömére Szentliszlón el is kanyarodtam Börzönce felé (most csak a 13%-os oldalt másztam meg) aztán a 74-esen jöttem tovább hazafelé, továbbra is hátszéllel. Hahóton, ahol Gelse felé kell lekanyarodni, meglepődve láttam a "Kerékpárral behajtani tilos" táblát, de érdekes módon pár km után már nem volt újabb tábla, ahol Felsőrajk felé lehet menni.. Megint egy ugyanolyan értelmetlen tiltás, mint Kanizsa előtt, pár km-en tilos bringázni, aztán meg nem. Vagy le kellett volna kanyarodnom, és Gelse-Felsőrajkon keresztül visszajönnöm a 74-esre? Szerencsére nem futottam rendőrökbe ezen a pár km-en, viszont így (asszem) értem, miért dudált az egyik autós. A 74-esről a baki tetőn a körforgalomban kanyarodtam le, Bak-Sárhida-Bocfölde, ~110 km.

9-én került sor a heti Zalacsány-Kehidakustány bringázásra, élénk északi szélben, de még mindig bőven 30 fok feletti időben. A táv az ilyenkor szokásos ~63 km, az átlag egész jó a széltérkép szerint ~30 km/órás szélben, mert hiába volt pár km-en hátszelem, nagyrészt azért oldalról taszigált, vagy éppen szembe fújt....

7-én valahogy olyan nyomi voltam egész nap :B így aztán 8-ára maradt a Zalacséb határában felállított szalmabábok fényképezése. Már szombaton láttam őket, de akkor nem akarodzott megállni miattuk. hogy azért ne csak annyi legyen a mai kör, hogy megyek-fényképezek-hazajövök, Kispáli-Nagykutas-Kiskutas felé kezdtem, főleg hogy arrafelé is szokott lenni ilyen bálabábu. Andráshidáról mentem tovább Bagod felé, aztán a kerékpárúton, Zalacséb előtt elkészült a kép, utána bekanyarodtam Salomvár felé, hátha már ott is van szalmabábu, de még nincs. Salomvárról Keménfa felé tovább, és onnan vissza a kerékpárútra, elmentem még Lövőig, a kerékpárút végén vissza is fordultam. Hazafelé most nem mentem el Bagodig, hanem Kávás felé tértem le a kerékpárútról, de Boncodfölde után már a szokásos úton jöttem hazáig, 62 km lett így a mai kör, track, kép:

Kezdődik a bálabábu-szezon, valószínűleg ez csak az első idei kép....

6-án délelőtti bringázás, Bak-Tófej-Söjtör; mert erre már régen voltam, meg mert déli szelet jósoltak :D ) Éreztem is odafelé, hogy van valami kis szembeszél, így aztán alig vártam, hogy Söjtörtől már segítsen is. Kicsit fel is támadt közben (persze azért nem arra a fákat tövestől kicsavaró szélre kell gondolni) és tényleg nagyjából hátszél lett, ettől aztán kedvet kaptam egy kis kerülőhöz hazaútra, így a 75-ösre kiérve nem Bak, hanem Pölöske felé kanyarodtam. Pölöske-Búcsúszentlászló, aztán a 76-oson be a városba, ~60 km.
Majd' elfeljetttem, ma meglett a bicaj 35.000. km-e :))

4-én megint csak Nagykapornak-Zalacsány (hiába, erre a legönnyebb kijutni a városból, az emelkedők meg amúgy se ártanak :D ) a körforgalomból Kehidkustány felé mentem tovább, majd a csütörtöki út egy kis szakasza következett, csak éppen ellenkező irányból....Ahol akkor Zalaszentlászló felé kanyarodtam, ma ott jobbra fordultam és egy emelkedős szakaszon (közben ~300 m 10%-os emelkedő is Zalaköveskúton) értem Nemesbükig, onnan értem be Hévízre. Hévízről a 75-ösön tovább, egy hirtelen ötlettel Sármelléket is útbaejtettem, és onnan kanyarodtam aztán vissza, a 75-76-os kereszteződésében lévő körforgalomból Zalaapáti felé toább. Az emelkedőt most kihagytam, és Zalaapátiból Zalacsány felé mentem tovább, Zalacsányban a már szokásos kulacstöltögetés, és a 76-oson hazáig, ez így ~95 km lett. A kerek 100-ashoz hiányzó 5 km-t már nem volt kedvem hozzátekerni a végén, ma valahogy nem nagyon akart gurulni a bringa :B

3-án délelőtt jártam meg Őriszentpétert, odafelé Bagod, vissza Boncodfölde érintésével, a végén még kikarikáztam az alsóerdei kerékpárút végéig, aztán a Kertvároson keresztül haza, ez 85 km lett. Rá kellett jönnöm, hogy ilyen kánikulában a reggeli indulásnak is megvan a hátránya, egyre melegebb lett, és a szél is kezdett feltámadni, mire már hazafelé jöttem.

Augusztus lett, a nyár tombol tovább, én meg megint Nagykapornak felé kezdtem a napi körömet :D Nagykapornakon most viszont balra fordultam, Pókaszepetk felé, ott jobbra, Zalaszentgrót irányába. Nem mentem be Szentgrót felé, hanem tovább Batykon és Türjén keresztül. Türje után egy kereszteződésben jobbra fordultam, erre még nem jártam. Aztán kiderült hamar, hogy csak itt volt pár km, ahol még tényleg nem jártam, Kisgörbő után már ismerős lett az út, jártam már erre. Vidornyaszőlős után mégis meg kellett állnom térképet böngészni, a jobbkanyar után meg éppen beértem egy pótkocsis traktort, 10-el döcögött felfelé az emelkedőn, és éppen mindig volt annyi forgalom szembe, hogy nagyon nem is tudtam megelőzni. A lejtőn aztán otthagytam, hamarosan be is értem Zalaszentlászló végéhez, innen már ismerős volt az út, Kehidakustány következett, aztán a 76-os. Zalacsányban megint csak kulacstöltés, aztán irány hazafelé. A kapornaki emelkedőn utolértem egy outist, aztán túloldalt a lejtőn jól elhúzott (minek egy ilyen lejtőn lefelé még tekerni?) az alsónemesapáti elágazás után az emelkedőn megint utolértem, innentől tartva a tempóját (ugyanolyan kényelmes volt, mint én :D ) értünk be a városba, ahol aztán a Berzsenyi úton ő továbbment egyenesen, én meg lekanyarodtam a felüljáró alatti útra, az új elkerülő érintésével kikerekeztem még az Alsóerdőre, eddig van track, ~105 km-ről.

31-én sort kerítettem a keszthelyi fagyizásra, Nagykapornak-Zalacsány felé indultam, Zalacsány után nem sokkal viszont útbarkácsolás miatt le van zárva a Felsőpáhok-Hévíz felé tartó rész, így itt jobbra kanyarodva, a 76-oson mentem tovább, a tiltó tábla ellenére :B Korábban is jártam erre, nem emlékszem, hogy ki lettek volna tiltva a bicajosok/traktorosok/lovaskocsik, lehet persze, hogy csak amíg a lezárás él, addig tart a kitiltás is, mindenesetre a körforgalomban a 75-76-os kereszteződésénél nincs tiltó tábla. Innen egyenesen, Sármellék felé mentem tovább, hogy aztán a 71-es mellett kanyarodjak vissza, a Balaton.kerülő 'kerékpárúton' Ezen mentem Keszthelyig, a mólón meg(v)ettem az idei első keszthelyi fagyimat, aztán indultam is haza. Keszthelyről a 75-ös tavaly felújított szakaszán jöttem Alsópáhokig, onnan Zalaapáti-Pacsa felé. Pacsa után megint csak letértem jobbra, Naagykapornak irányába, aztán a 76-oson értem vissza a városba, ~107 km.

30-án a Kona végre megkapta a régóta tervezett 'bullhorn' kormányt (biztos van rá megfelelő magyar szó, csak most nem jut eszembe) a szerelés után elmentem kicsit tesztelni a beállításokat (fék, váltó). A zalaszentiváni kerékpárút felé kezdtem, ha már az újságban arról írtak, hogy kezdenek valamit a Pózva-Zalaszentiván közötti majd 1 km hosszú, eddig kimaradt szakasszal. Kezdtek is, de persze nem aszfaltozták le, csak valami sóder-zuzalék-fenetudja mit tömörítettek rá, ami az eddigi nagyon rossz minőségű földútnál 1 fokkal talán jobb, bár nem látom értelmét, minek valamit 2x megcsinálni, mert állítólag valamikor majd meg lesz normálisan csinálva, aszfaltozva, ahogy kell egy kerékpárutat. Persze a tábla ki van rakva, hogy 'Zalaszentgrót 25 km'.Vicc.....Mindegy, végigmentem a kerékpárúton Szentivánon, de vissza már a közúton jöttem. Aztán az elkerülő a régi vasút helyén (már ami megvan belőle) Gasparich-út innen már adja magát. Másfelé akartam lejönni, mint eddig, el is keveredtem kicsit, de aztán kikötöttem a Gasparich-út alján, innen tovább a kerékpárúton, fel a TV-toronyhoz (útközben beugrottam melóhelyre egy DVD-vel) a toronytól a régi Panoráma úton jöttem le, ami elég rossz döntés volt. borzasztóan tönkretették, amikor hordták el az erdőt, a javítgatással meg nem sokat javítottak rajta, szinte lépésben jöttem le :((( Aztán már csak a hazaút, ~43 km lett a 'tesztkör'

29-ére egy keszthelyi fagyizást terveztem (az idén még ott se voltam :( ) de aztán a 40 fok elvette a kedvem :B Na nem mintha a fagyi nem esne jól ilyenkor, csak a 40 fok nem való bringázni. szombaton is volt vagy 35-36, az se volt túl jó...Így aztán csak késő délután mentem itt a város környékén, Csács-Bozsok-Botfa, itt már érezni lehetett a közeledő hidegfront szelét, Botfától jó kis hátszéllel jöttem vissza a városba :)) A Páterdombon keresztül értem vissza a Balatoni-úthoz, itt éppen piros volt a vasúti átjárónál, mentem is egyből tovább a parkerdei kerékpárúton, a Praktikertől aztán jöttem vissza. A felüljáró alatt mentem tovább, a Piac mögött, az új elkerülő, innen fel a Gasparich-úton, megint Ebergény felé gurultam le, ki a Göcseji-úti kerékpárúton, aztán a Becsalin fel Bazitára. Mire felértem Bazitára már jól mgerősödött a szél, főleg hogy a gerincen nem is volt semmi, ami fogná egy kicsit, rendesen taszigált oldalról, de azért Zelefa után még felkapaszkodtam Gellénházára, aztán onnan már csak az Alsóerdő, és a városon keresztül haza, ez így ~53km....

27-én a 74-esen indultam, Győrvár után aztán jobbra kanyarodtam, Pácsony-Oszkó következett, itt meg is álltam vízért, a 35 fokban már eddig majdnem elfogyott egy kulacs víz. Oszkóról balra, Vasvár felé folytattam, onnan Gersekarát-Hegyhátsál, pár száz méter a 76-oson, és kanyar Nádasd felé. Nádasdtól Őrimagyarósd, addig éppen el is fogyott a víz megint, szerencsére itt a temetőban van kék-kút, úgyhogy a víz szerencsére nem volt probléma. Őrimagyarósdról a megszokott útvonalon (Hegyhátszentjakab-
Felsőjánosfa-Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd) hazáig, ez így ~100 km a kánikulában.....

25-én csak egy kis városi, közeli falvas tekerészés volt, Csács-Pózva-Ságod-Gasparich-út, innen most Ebergény felé jöttem le. Tovább fel a Becsali úton, Bazita-Gellénháza-Nagylengyel, végül az Alsóerdő felől értem vissza a városba, hazaúttal ~67 km.

23-án Őriszentpéter, kicsit megvariálva a szokott útvonalat......Felsőjánosfáig a szokásos, onnan a Vadása-tó és Őrimagyarósd felé (itt meg is álltam vízért, végre jó idő van, viszont így rengeteget iszok egy ilyen úton) Viszák-Pankasz-Nagyrákos, itt fel a pár száz méteres 9%-os emelkedőn, és tovább Szatta irányába. Amikor a múltkor Csesztreg-Bajánsenye között jártam, láttam, hogy ez az út (illetve a túlsó vége) fel van újítva, de egészen a Zala megye tábláig kellett mennem, hogy jó aszfaltot találjak. Kerkafalva után tovább Bajánsenyéig (mint pénteken) de most kihagytam a hodosi kerülőt, egyből Őriszentpéter felé kanyarodtam. Itt is kulacs-újratöltés, aztán a szokásos hazaút, Lövő-kerékpárút-Boncodfölde, itthon még kitekertem az Alsóerdő felé, ~108 km-ig van track.

Vasárnap, 21-én Nagykanizsa felé mentem, Bak-Söjtör kezdéssel, Pusztamagyaródon a temetőnél megálltam vízért, mert nem emlékeztem, hol van ezután kék kút (nem is volt, még jó sokáig) Börzönce előtt jött az emelkedő, ami talán a legdurvább olyan 50 km-es körben, az egyik fele 13%-os (amikor először 2 éve megmásztam, még volt tábla) a másik 15%, ez viszont több helyen is ki van táblázva. Ha már ott voltam, megmásztam mindkét oldalról, hát bizony néha ki kellett állnom, hogy fel bírjak menni :B Ilyen táblát nem láttam még eddig, igaz nem is sok ilyen emelkedő van errefelé:

Persze azért legurultam, meg vissza is másztam....

Börzönce után Zalaszentbalázsról a 74-esen folytattam Kanizsa felé, Magyarszentmiklósnál viszont már ki vannak tiltva a bringások a 74-esről (meg a traktor, meg a lovaskocsi is, egyszerűen megfogalmazva :D ) így itt keveregtem kicsit, mire végre Gelse irányába továbbmentem, ahogy vártam is, szembeszélben (igazából ezt a túrát déli szélhez terveztem :D ). Felsőrajk-Pacsa, a 75-ösről hamarosan le is tértem Nagykapornak irányába, aztán már csak a kapornaki emelkedő, meg a 76-os, és ~109 km után haza is értem....

19-én megint egy zalacsányi túra, annyi kis változtatással, hogy odaúton tettem egy kis kerülőt Tilaj-Tilajújhegy felé, emiatt 3 ~200 méter hosszú 10%-os emelkedőt is megmászhattam, a táv így ~63 km lett.

17-én egy vadása-tavi tekerés, csak nem Zalalövő, hanem Zalacséb-Zalaháshágy-Szőce-Rimány felé mentem, a hazaút viszont a szokásos Felsőjánosfa-Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde útvonal volt. Így is ~65 km lett, mintha Lövő felé mentem volna, csak az emelkedő több errefelé. Ja, és meg is lett a 34.000 km, fényképet nem csináltam, pont lemaradtam róla...

16-án egy kis délelőtti bringázás megint, indulás a 76-oson, aztán le is lekanyarodtam Búcsúszentlászló-Pölöske felé, onnan Bak-Tófej-Söjtör. Tófejig egész jó el is voltam a jó kis északi széllel, Söjtörtől viszont szembe kaptam, ennek ellenére Bakig még egész jól haladtam, utána mintha még erősödött volna, Botfa és a Flex környékén volt talán a legrosszabb....Így aztán már nem is volt kedvem az újabb ezreshez hiányzó ~10 km-t letekerni még a végén, ez a következő bringázásra marad. A táv így ~60 km lett, bár induláskor megint nem vártam meg, míg a telefon talál műholdat, lemaradt az elejéből valamennyi. A MyTracks nem is mért egy métert se, gondolom pont azért, mert nem volt jel amikor indítottam,.....

13-án a szokásos havi rádiházai kirándulás miatt csak délelőtt tudtam bringázni kicsit, egy Zalacsány oda-vissza volt mindössze, a maga ~52 km-ével....

12-én irány a Kandikó, onnan Becsvölgye-Pórszombat felé tovább, pár száz méter a 86-oson, aztán kanyar Csesztreg felé. Kerkafalva-Ramocsa-Bajánsenye, innen tettem egy ~10 km-es kitérőt Hodosra, aztán a megszokott úton haza, Őriszentpéter-Zalalövő-Bagod-Boncodfölde, ~110 km.

10-én egy kis dombozós gurigázás a városban, Gasparich-úton kezdtem az emelekdőket, aztán legurultam ebergény végéig, ahol aztán elfogyott az aszfalt, visszafelé még két utcán gurultam le, de egyik se vezetett sehova, mármint aszfaltozva.....Így aztán a hétvégi házak között átmentm a Becsali útra, onnan legurultam az alsóerdeire, kimentem Csácsba, pontosabban Bozsokra, ahol következett a bozsok-Botfa közötti út, az elején bizony csak kiállva tudtam feljutni a legmeredekebb részen :B Botfára legurulva visszafordultam, erről az oldalról megmászva az utat, itt megint csak ki kellett állnom két helyen. Vissza a városba, a Jánkahegyi út került sorra, majd végig a gerincen Gálafej, itt megint csak elfogyott az aszfalt, így aztán az Alsóerdei úton irány a város, Landorhegyi-út, egy kis kevergés, és 50 km felett a mai bringázás is....

9-én Vas megye felé vettem az irányt (nehogy megunjam a kapornaki emelkedőt :D ) Ságod-Kispáli-Nagykutas-Petőmihályfa az első ~25 km, innen Gersekaráton kersztül Hegyhátsálra mentem, onnan pedig Nádasd-Őrimagyarósd (a temetőben kulacstöltögetés) Viszák-Pankasz következett. Viszákról Őriszentpéter felé kanyarodtam, onnan pedig a megszokott útvonalon (Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd) haza, ~105 km-t bringázva a mai napon.

7-én továbbra is északi szél, megint Nagykapornak az első falu, megint balra, Pókaszepetk felé folytattam. Pókaszepetkről aztán Nagytilaj-Bérbaltavár felé mentem, Csehi-Csehimindszent-Mikosszéplak után pedig a Szajki tavak következtek. Hosszúperesztegen álltam meg vízért, mert a következő faluban, bögötén még sose volt víz a kék kúton :( Mosz szépen, frissen volt festve a kút, de hogy vizet adott-e volna, azt nem is néztem. Bögöte után is maradt az élénk észeki szél szerencsére, amit így hátba kaptam, és már könnyebben mehettem Türjéig, onnan Batyk-Pakod-Pókaszepetk (megint :D ) Kemendollár-Zalaszentiván felé értem be a városba, kitekertem még az Alsóerdőre levezetésképpen, az onnan hazaúttal 111 km lett ez a kör, track csak eddig....

4-én megint csak Kapornak felé indultam (ma éppen északi szélben) de a lejtőn legurulva nem mentem tovább, hanem balra, Orbányosfa-Pókaszepetk felé fordultam. Pókaszepetkről Pakod-Zalabér felé, aztán Zalalszentgrót-Zalaszentlászló-Kehidakustányon keresztül értem ki a 76-osra, amin Zalacsány-Nagykapornak felé jöttem hazáig. Itthon megint ki az Alsóerdőre, haza, így lett a mai kör ~103 km......

2-án ismét Zalacsány-Kehidakustány, csak most odafelé tettem egy kerülőt Búcsúszentlászló-Pölöske-Zalaszentmihály irányába, így odafelé kimaradt a kapornaki emelkedő....Nem biztos persze, hogy jó vásárt csináltam, ugyanis így 10-12 km szembeszelem lett (meg pár km hátszél is) az egy emelkedő helyett....Nagykapornakon aztán jobbra fordultam, Zalacsány-Kehidakustány, útközben megálltam egy fénykép erejéig: (egyre inkább kezdem érteni, miért írták, hogy elég gyengécske ennek a telefonnak a kamerája :U )

33.333,3 km

Hazafelé jöttem végig a 76-oson (amin az Arborétum után (vagyis hazaúton előtte) már elterelik az egyik sávot, mert a 2 éve elkészült felújítás már javítgatásra szorul :((( ) persze pont itt ért utol egy busz, megelőzni nem tudott (még szerencse, hogy nem akart mindenáron elférni mellettem) próbáltam nem nagyon feltartani, de már nagyon nem esett jól, hogy itt sietnem kell. Persze nem kellett, de ki szeret busszal a valagában biciklizni :D A városban még kitekertem az Alsóerdőre, ott még egy 10-es hiányzott a 100 km-hez, azt még összekeveregtem, meg is lett....Két kulacs víz elfogyott (Zalacsányban álltam meg hazafelé) de hiába vittem müzlit, azt valahogy elfelejtettem enni, igaz most nem is éreztem, hogy kéne :F

Július 1-én lánc-, majd fogaskoszorúcsere, ami után el kellett menni egy kicsit bringázni amolyan kipróbálásképpen, esetleg váltó finomhangolás, ilyesmik. Ságod felé kezdtem, majd a Platán-sor-Gasparich út következett, az emelkedőn fura volt, hogy a múltkor mintha könyebben feltekertem volna, és tényleg, akkor 42/27-el mentem fel, most valamiért csak 42/24-ig váltottam fel, de ezt már csak akkor vettem észre, mikor majdnem felértem :D Most nem gurultam vissza a Gasparich úton, hanem a hegyek, hétvégi telkek között átvágtam a Becsali-Bazitai útra, ezzel némi emelkedést megspórolva tekertem továbbb fel a TV-toronyhoz. Túloldalt legurultam, fel Gellénházára, körben vissza Nagylengyelbe, ott még felkapaszkodtam a legmagasabb pontjára, aztán már gurultam is le, majd nemsokára az Alsóerdő felől be is értem a városba. Itt keveregtem még egy kicsit, és a 'kicsi' bringázás végül ~48 km lett.....

Június utolsó napján az egy héttel korábbi utamat ismételtem meg kissé átvariálva. Indulás most is Bagod felé, aztán tovább a 76-oson, de most már Hegyhátsál után elkanyarodtam Nádasd felé. Onnan tovább Halogyon keresztül, ezután nem Ivánc, hanem Csákánydoroszló felé fordultam. Csákánydoroszló-Gasztony-Rábagyarmat-Rátót-Csörötnek (Gasztonyban megálltam vízért) a 'Rába-menti kerékpárút'-on (kicsit nagyképű elnevezés, egyszerűen csak kitáblázták a közutakat végig) Csörötnek után következett egy erdősebb szakasz, közben a 10%os emelkedővel (és ez nem 150 m hosszú :D ) aztán Kondorfa előtt és a faluban még 2 hasonló meredek, de rövidebb emelkedő, és már be is értem Őriszentpéterre. Ahol valami kirakodó-vásár volt, győztem elevickélni a népek között (utálom a tömeget :((( ) de szeremcsére a körforgalomig tartottak csak a sátrak, onnan végre már fel is ülhettem a bringára :) Hazafelé már csak a millió autó volt szokatlan, errefelé (szerencsére) ritkán van ekkora forgalom, mint ma volt. A szokásos Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde útvonal Zegig, ott még kimentem az alsóerdei kerékpárúton, eddig van track a ahazúttal 112 km lett ez a bringázás, persze ma is szélben, és még mindig nem igazán nyári időben......

Haverom szerint Mikekarácsonyfánál van valami durva emelkedő, így 29-én elindultam, hogy megnézzem....Június végéhez képest kellemetlen hűvös idő volt (persze széllel), a hazaúton már bántam, hogy rövidujjú pólóban mentem, főleg hogy a Nap is alig bukkant ki a felhők közül :((( Bemelegítésképpen Bazita felé kezdtem, aztán feltekertem még Nagylengyelbe, majd következett a Petrikeresztúr előtti emelkedő, ami nem meredek ugyan, de legalább nem is rövid :) Zágorhidán jobbra, aztán Nováról kanyarodtam Mikekarácsonyfa felé, ahol már majdnem kiérve a faluból pillantottam meg a 11%-os emelkedőt jelző táblát. De hiába 11%, talán 150 m hosszú....Tovább Gutorföldére, onnan Rádiháza-Tófej-Baktüttős. A 75-ösön nem Bak, hanem Zalatárnok felé kanyarodtam, onnan jöttem Lickóvadamos-Gellénháza érintésével, az Alsóerdő felől haza. A teljes táv km-óra szerint 77 km, de a track (ami most SportyPal, mert az Endo oldala megint sz***kodik) elejéből hiányzik, mert elindultam, mielőtt a telefon talált volna műholdat.....

27.-én egy kis délelőtti bringázásra indultam, amit hosszabbra terveztem valamivel, de aztán a szél megint csak elvette a kedvem :B Bak-Tófej-Söjtör volt az útvonal, hátszélben, de már itt sejtettem, hogy ha szembefordulok a széllel, nem lesz benne sok örömöm. Söjtörtől visszafelé meg is kaptam a szembeszelet, és annak ellenére, hogy itt még nem is éreztem olyan erősnek, már tudtam, hogy a tervezett Zalaszentmihály-Nagykapornak kerülő helyett bizony Bak felé haza is fogok jönni. Így is lett, Bak után aztán jól meg is szenvedtem a széllel, pedig nem is akartam (meg nem is tudtam volna) az eddigi átlaghoz hasonlót sem menni......Egerszegre vissszaérve még kimentem Csácsba, hogy 50 km legalább legyen a mai bringázás.

23-án, vasárnap egy Vas-megyei kör következett, indulás Bagod felé, aztán a 76-oson a Szarvas-csárdáig, ott kanyarodtam rá a 86-osra. De csak Nádasdig mentem rajta, ott Halogy felé kanyarodtam le. Halogyon megálltam vízért, és már itt kezdtem számolgatni, hazaérhetek-e 7 órára, és arra jutottam, megpróbálom, igaz nagyjából 2 órám volt a hátralévő ~55-60 km-re. Iváncon keresztül mentem tovább Őriszentpéterig, innen a szokásos Zalalövő-kerékpárút-Boncodfölde útvonal, és pár perccel 7 előtt itthon is voltam, a tervezettnél jobb átlaggal :D Útközben meglett a 33.000-ik km az órában (meg a két vázzal összesen a bicajban) képet viszont nem csináltam, megint lemaradtam róla....Az időszűke miatt már nem kerekítettem fel a távot 100 km-ig, így ~95 km lett.

22-én szerelgetés következett, a múlt vasárnap megszüntetett(nek hitt) kattogás tért vissza már csütörtökön, ezt javítgattam, próbakörökkel. Egyenként gyakorlatilag mindent kicseréltem (középcsapágy, hajtómű, pedálok) mire úgy tűnik (megint) hogy sikerült megszüntetni. Közben azért jártam az Alsóerdőn, Csácsban, megint felmentem a Gasparich úton, de most lementem Ebergény felé, összesen olyan 28 km-t megtéve, track pontos útvonallal most nincs is.

21-én pénteken már enyhült kicsit az idő, ma egy Őriszentpéter oda-visszát mentem, odafelé Bagodon, hazafelé Boncodföldén keresztül. Őriszentpéteren megálltam vízért, egy kulacs víz ilyen jó időben nem lett volna elég. A végén kitekertem még az Alsóerdőre, az össztáv 87 km-éből csak eddig, ~79 km-ig van track.

Már kedden is jó idő volt (nem panaszképpen mondom, végre nyár van!) de 20-án, csütörtökön kitört az igazi kánikula. Nem is terveztem sokat menni, inkább csak amolyan városi/városkörnyéki karikázást, néhány emelkedővel. Neszele felé indultam, aztán a Malom úton már vissza is kanyarodtam a város felé, hogy végre megismerkedjek a Gasparich úti emelkedővel, itt még sose mentem fel. Gyalog jártunk erre tavaly nyáron, azóta terveztem, hogy fel is kéne tekerni rajta. Kb. 1,5 km hosszú emelkedő, a végén még talán át lehetett volna menni a TV-torony felé valahol, vagy az Ebergényi útra, de inkább visszagurultam arra, ahol felmentem. Ezután a Becsali-út következett, erre is jó régen jártam már, a túloldalon adta magát egy Gellénházára feltekerés, aztán a legurulás után a szokásos párhuzamos utcában visszakapaszkodás, aztán már Egerszeg felé vettem az irányt. Az Alsóerdő felől értem be, a kék-kútnál pancsoltam egy kicsit :D (eddig van track) a hazaúttal ~53 km lett ez a kör.

18-án Bak-Söjtör-Tófej volt a bringázás első része, Tófejen megálltam teletölteni a kulacsom, akkor még azt hittem, elmegyek megint Zágorhidáig, de aztán Zalatárnokon mégis inkább Egerszeg felé kanyarodtam, errefelé viszont sokkal rosszabb úton jöhettem, mint amerre eredetileg terveztem. Gellénházán elkanyarodtam még Nagylengyel felé is, de utána már csak Egerszeg következett, az Alsóerdő felől. Tracken kívül még visszakanyarodtam Gálafej felé, ezzel még ~10 km-t tekerve hazáig a track ~59 km-éhez.

16-án ismét csak Nagykapornak felé indultaam. Zalacsány után viszont továbbmentem Felsőpáhok-Alsópáhok felé. Alsópáhokról most nem mentem el Sármellék felé, hanem felkanyarodtam a körforgalom felé, amiről Szentgyörgyváron keresztül értem vissza Zalacsányba. Innen már a szokásos útvonal hazáig a 76-oson, ez a bringázás így ~78 km lett.

15-én délután a szokásos havi rádiházai kirándulás a program, így a bringázás délelőttre került. Zalacsány-Kehidakustány volt a mai útvonal, az ezzel járó ~63 km-es távval, a kapornaki emelkedővel oda és visszaúton is.

13-án került sor a következő bringázásra, a hétfői hidegfront után már megint egész jó melegben, meg persze szélben, most már északiban. Észak felé indultam, Ságod-Kiskutas-Nagypáli, tovább Petőmihályfáig, majd Vaasvár felé fordultam. Onnan Oszkó-Csehi-Bérbaltavár következett, Oszkón megálltam vízért. A bérbaltavári emelkedő után gurultam egy jót, majd Zalabér és Pókaszepetk között még egy kis támogatást is kaptam a széltől :D Pókaszepetken lekanyarodtam Nagykapornak felé, a kicsivel hosszabb, emelkedősebb hazautat választva, Még itt is hátszelem volt, bár valahogy nem éreztem sokat belőle....Kapornakon aztán Egerszeg felé kanyarodva először is az emelkedőt kellett leküzdenem, legurulás és a vasúti kereszteződés után pedig a szembeszelet, aztán a két kis emelkedő az Arborétum előtt, és már izzhon is voltam, ~85 km lett a mai kör.

9-én, vasárnap nyár lett, úgy igazából, pesze a szél (most éppen déli) továbbra is fújt, de ezt bele is terveztem a mai útba....Azt nem, hogy nem figyeltem a gumijaimra, így aztán a tervezett út helyett a felét sikerült letekernem. Na tehát, Bak felé indultam, és a terv szerint a 74-esen mentem volna addig, ahol Gelse felé le lehet kanyarodni, majd Pacsa felé haza. Hahótig ment is a dolog, de éreztem, hogy valami nem oké a bicajjal, pontosabban a hátsó kerékkel....tegnap mondjuk nem volt semmi fura. Aztán a 26-27 fokra való tekintettel a hahóti temetőnél megálltam vízért, és ha már megálltam, meg is néztem a hátsó kereket, és nem akartam ilyen gumival letekerni még kb. 70 km-t:

Inkább visszafordultam, és szerencsésen haza is értem vele, nem kellett az út szélén szerelgetni. Lehet persze, hogy kibírta volna. Hazaúton legalább hátszelem volt :D De ezt persze (megint) csak magamnak köszönhetem 1 perc lett volna ránézni a gumikra, és még időben cserélni. Így meg csak elcsesztem egy bringázást, pedig a napokban gondoltam is rá, meg kéne nézni a gumikat, 10.000 km fölött (ha nem is sokkal :) ) mentem velük. Emiatt csak ~54 km, egy Hahót oda-vissza lett a mai kör bringázás....

A péntek délelőttöt kihagytam, de legalább kapott a dolgozóbajárós bicaj egy új km-órát. A héten is többször megáztam vele, meg már korábban is kapott esőt jó párszor, eddig bírta. Lehet persze, ha kiszárad, megint jó lesz :F Mivel az utóbbi hónapokban elkezdtem a melóba oda-vissza kerülőkkel menni, hogy legalább addig is gyűjtögessem a km-eket, nem árt ha mérem is. 8-án aztán megint bringázás, végre már szinte nyári időben :C Egy Őriszentpéteri oda-visszát terveztem, Lövő-Felsőjánosfáig mentem is, ahogy szoktam aztán itt változtattam a terven, Felsőjánosfán inkább Nádasd felé fordutam. Nádasdtól a 86-oson jöttem visszafelé, viszont a vártnál több kamionnal találkoztam, lehet csak vasárnap van kamionstop? :F Lövőtől a kerékpárúton hazafelé, Bagodon viszont meg kellett állnom, be kellett mennem a temetőbe vízért, ha már egyszer egész eddig nem töltöttem meg a kulacsot, pedig Lövőn is van még kék kút. Boncocdfölde-Teskánd-Hock János út, így ~83 km lett ez a bringázás.

Igen, megint el vagyok maradva kicsit a bejegyzéssel, de tényleg csak egy kicsit, mert 26-a óta alig bringáztam, vagy kedvem nem volt, vagy ősz volt, de tényleg....Így aztán júinus első hete is majdnem eltelt, mire bringázós idő lett; addig esős, 12-13 fokos időjárással kényeztetett bennünket a június :((( 6-án aztán végre a radarkép sem ígért esőt délelőttre (mint kiderült később, nem volt egészen pontos az előrejelzés, mert egy kicsit csöpörgött itthon, szerencsére én kimaradtam belőle.) A 76-oson indultam Csács felé élénk északi szélben, az alsónemesapáti elágazás után hátszéllel egész jó tempót tudtam menni. Most nem mentem el a kapornaki emelkedőig, letértem Búcsúszentlászló-Pölöske irányába, hogy aztán 75-ösön folytassam, még mindig félig-meddig hátszéllel. Zalaszentmihály után, amikor Nagykapornak felé fordultam a 75-ösről, kaptam csak szembe a szelet, de ahhoz (meg magamhoz :D ) képest egész jól mentem még itt is. Nagykapornakon már hazafelé fordultam, az emelkedő majd a gurulás következett, és a kisbucsai elágazás, vasúti kereszteződés után megint a szembeszél. Leküzdöttem azért, a két emelkedő az Arborétumnál, megint egy kis gurulás, és már itthon is voltam, egy ~47 km-es kör után.

Továbbra is tart a szinte őszies, esős idő, 26-án, vasárnap is ilyenben indultam útnak, természetesen a szél is fújt, most éppen észak-északnyugati. Teskándon keresztül mentem a Kandikó felé, aztán Csonkahegyhát következett, és mielőtt legurultam volna Kislengyelbe, megálltam, hogy inkább visszaforduljak, kicsit szellősen voltam öltözve a 17-18 fokhoz. Mire eldöntöttem volna, merre tovább, kisütött a Nap, így egy kicsit azért szebb színben látva a világot ( :U ) mégis továbbmentem, mint hamarosan kiderült, rosszul döntöttem. Becsvölgye-Szilvágy, itt persze már megint beborult, és Pórszombaton meg is eredt az eső. Nem volt kedvem egy buszmegállóban (vagy akármilyen más fedett helyen) megfázni, így mentem tovább, a 86-oson Zalalövő felé kanyarodva. Majdnem Lövőig esett is (jég szerencsére most csak egy nagyon kicsi volt) ott kicsit alábbhagyott, de a tervezettel ellentétben inkább a kerékpárút felé kanyarodtam. A hazaúton egész végig elkísért az eső, bár inkább csak csepergés formájában, de így is fáztam már, mire hazaértem, annyi azért volt mindig, hogy ne száradjak meg igazán.....Itthon is volt eső, ezt a pocsolyákból láttam, de arról szerencsére már lemaradtam. ~76 km lett az újabb esős kör, és sajnos továbbra sem várható javulás az időjárásban :(

Sose lesz jó idő..... :(

A vasárnapi zuhé után (meg a szél láttán) nem volt túl sok kedvem hétfőn bringázni, így aztán keddre maradt a következő bringázás. Továbbra se volt túl jó idő, olyan 20 fok lehetett, élénk széllel. Megint Nagykapornak felé kezdtem, de a kereszteződésben jobbra fordultam, innentől aztán kaptam a szelet rendesen, nem is erőlködtem, hogy valami normális(?) tempót menjek :( Zalaszentmihály-Bak, tovább a 75-ösön Zalatárnokon keresztül, aztán Zágorhidánál kanyarodtam Egerszeg felé. Végre kicsit könnyebben jöttem a szélben, Petrikeresztúr-Nagylengyel, végül az Alsóerdő felől értem be a városba, így ~76 km lett a mai kör, ami megint csak nem fog a kedvenc bringázásaim közé tartozni :(

Péneteken csöpörgős, hűvös idő volt, szombaton meg a szokásos rádiházai sörözős kirándulást tartottuk meg, így aztán vasárnap a szél és az emelkedők mellett némi másnapossággal is meg kellett küzdenem :D Nagykapornak-Zalacsány felé indultam ma is, továbbmentem Felső- és Alsópáhok felé, Egy kis kitérőt tettem Sármellékre, aztán megint a Zalaapáti emelkedő jött. Ahogy innen nyugat felé fordultam, már látszott, hogy valami nagy zuhé készülődik, bíztam benne, hogy sikerül hazaérnem előtte, de Sohollár után az erdőben elkapott. 2 perc alatt lettem csurom víz, ráadásul igencsak hűvös is lett, nem láttam értelmét Bakon beállni valahova, sztem jól meg is fáztam volna, ha megállok. Így aztán tekertem tovább, szerencsére itt már hátszelem volt, így legalább nem verte a szél a képembe az esőt, meg a jeget, ami kétszer is esett közben. Mire hazaértem, az eső is elállt (állítólag itt csak kb. 10 percig esett) szóval ha délután egy fél órával korábban elindulok, valószínűleg pont elkerülöm a zuhét. 86 km lett a mai kör, terveztem még a Mol-magánúton Gellénháza felé kerülni hazafelé hogy az az emelkedő is benne legyen az útvonalban, de esőben inkább kihagytam, igaz ott felfelé biztos nem fáztam volna :))

A szerdát kihagytam, leginkább a szél miatt, igaz csütörtökre, 16-ára se jósoltak jobb időt. Melegebb lett azért, ha a szél ugyanúgy fújt is, mint szerdán, úgyhogy egy Zalacsány-Kehidakustány bringázást azért lenyomtam, táv ~63 km, szerencsére a hazaút azért könnyebb volt az oldal-hátszéllel.

Megint majd' egy hét szünet....Pénteken szimpla lustaság, vagy inkább éjszakázás utáni punnyadság, szombaton eső, vasárnap-hétfőn meg ugyanolyan hűvös, szeles idő, mint 14-én, amikor megint bicajoztam egy kicsit. Amint elindultam, egyből tudatosult bennem, miért is hagytam ki az előző két napot. De azért végigtekertem a Bagod-Lövő kerékpárúton, Lövőről még elmentem Felsőjánosfáig, de a tervezett Vadása-tavi kitérőhöz már nagyon nem volt kedvem :( Hazaút a szokásos kerékpárút-Boncodfölde-Teskánd, a városban még keveregtem kicsit (Landorhegy, Kertváros) így ~60 km lett a vége.

Kimaradt pár nap (vasárnap megjött az esős idő, és keddig el is tartott, szerda meg a szokásos sörözős kirándulás (inkább csak egy kis séta az Alsóerdőre) miatt maradt ki) így aztán 9-én ültem megint bicajra. Nem éreztem magam valami jó formában, és amikor már a Decathlonnál megtapasztaltam a jó kis déli szelet, nem sok híja volt, hogy hagyjam a fenébe a bringázást, de mivel péntektől megint hidegfrontot, esőt, még erősebb szelet jósolnak, mégis csak mentem tovább. Egész Zalacsányig, onnan a körforgalomban jobbra kanyarodtam Zalaapáti felé, aztán következett Zalaapáti után az emelkedő, a kanyarig ráadásul szembeszéllel. De persze azért feltekertem, a kanyar után már egy kicsit a szél is segített, sőt innentől félig hátszéllel mentem már hazáig :)) A 75-ösön mentem tehát Pacsán keresztül, aztán Zalaszentmihály előtt jobbra le Nagykapornak felé, így a hazauton is feltekertem a kapornaki emelkedőn, csak most a másik oldalon. Innen ugyanaz az útvonal, mint idefelé, így ~72 km lett a mai kör.

4-én, szombaton megint Őriszentpéter, de most odaúton (ami a szokásos Bagod-kerékpárúttal kezdődött) Felsőjánosfán a Vadása felé kanyarodtam, majd Viszák-Pankasz következett, és Pankaszon kanyarodtam Őriszentpéter felé. Őriszentpéteren kulacstöltögetés, aztán a szokáásos hazaút, itthon még kimentem Csácsba, így ha egy 100-as nem is, ~92 km azért meglett.

Május 1-én Vas-megyébe(n) kerekeztem egyet, a 2,5 héttel ezelőtti kört egy kicsit 'kibővítve'. A szokásos Bagod-kerékpárút-Zalalövő indulás, de ma továbbmentem Őriszentéterig, ott fordultam jobbra Ivánc felé. Ivánc után nem sokkal megint jobb-kanyar, Halogy-Nádasd, 2-3 km a 86-oson, aztán a Szarvas-csárdánál (asszem így hívják) kanyarodtam fel a 76-osra, amin aztán Bagodig jöttem, ott ismét a kerékpárút, majd a szokásos Boncodfölde-Teskánd a városig. Itt még tekeregtem kicsit (az Alsóerdő május 1. miatt kiesett ugye, így kimentem a csácsi körforgalomig, felmentem a Páterdombra) hogy azért egy 100-as meglegyen :)) ~103 km össze is jött.

30-án Nagykapornak-Zalacsány került sorra megint (természetesen továbbra is élénk, leginkább déli szélben) de Zalacsányból továbbmentem Szentgyörgyvár felé a 76-oson. Továbbb a 76-os-75-ös körforgalmáig, onnan Zalaapáti, majd vissza Zalacsány felé, a hazaút onnan megint a 76-oson. Zalaapátiból jöhettem volna Pacsa felé is, de nem éreztem nagy kedvet, hogy felmásszak ott is az emelkedőn, Pacsa után úgyis lekanyarodtam volna Nagykapornak felé, az az emelkedő meg elég volt a hazaútra. :D Valamikor azért majd azt a verziót is megcsinálom.....Ez így egy kicsit hosszabb lett, mintha Kehidakustány felé tettem volna kis kitérőt, ~75 km.

28-án Vas-megye következett, indulás Bagod felé, aztán a kerékpárút Lövőig. Amikor Lövő után a lejtőn nem akart a bicaj legurulni a szembeszélben, csak úgy, ha tekerek, elegem is lett az egészből, úgy döntöttem, nem erőlködök tempóval meg átlaggal, ha 20-al megyek, akkor 20-al megyek, de nem kínzom magam a szél miatt. Felsőjánosfán meg is álltam, nekivetkőztem, ha már egyszer megint hétágra sütött a nap :) Mentem aztán tovább Hegyhátszentjakab-Őrimagyarósd-Viszák felé, hamarosan visszakanyarodtam Őriszentpéter irányába. Innentől kaptam a szelet a legjobban, volt hogy 20-al mentem csak, de nem érdekelt :( Őriszentpéteren megtöltöttem a kulacsom a kék kútnál (szerencsére még mindig működik, nem sok helyen van már...) aztán hazafelé vettem az irányt a szokásos útvonalon. A kerékpárútról Salomvár-Keménfa és Boncodfölde-Kávás felé is tettem egy kis 'visszakerülőt', Zegen még kikarikáztam a kerékpárút végéig, aztán még némi városi kevergéssel 116 km lett a teljes táv, track ennyiről van.

27-én a péntekinél is erősebb, és továbbra is dél-délnyugati szél, ráadásul a nap se sütött annyira, valahogy nem volt az a "hű de jó idő van" érzésem. Bak felé indultam megint, aztán amíg odaértem, úgy döntöttem teszek egy Tófej-Söjtör kitérőt, és csak utána megyek tovább a 75-ösön ahogy terveztem. A 75-ösről Zalaszentmihály után tértem le Nagykapornak irányába, fel az emelkedőn, legurultam, aztán már csak haza, ~68 km, most a városi tekergés is elmaradt, később (amolyan levezetésképpen) még ki kellett sétálni a Gébárti-tóra némi sör kedvéért :))

26-án már délutáni bringázás, ilyenkor azért nem kell annyira lesni az órát, mint amikor meló előtt bringázok. Természetesen a szél továbbra is fújt (i dőkép szerint 25-30 km/óra, dél-délnyugati) de csak Bakig éreztem inkább, de még így is jobban haladdtam, mint amire számítottam előzőleg (majdnem le is fújtam a bringázást a szél miatt, annyira nem voltak jó emlékeim a keddi napról) Aztán Bak után, ahogy elkanyarodtam Söjtör felé, mintha még könyebben ment volna a bicaj. Söjtör ésTófej között aztán az emelkedő tetején olyan oldalszél volt, hogy azt hittem letol az útról. Tófej után aztán már könnyebben jöttem ekkora hátszéllel, egész más volt így a baktüttősi emelkedő, mint tavaly a Pannon-maratonról hazafelé esőben, szembeszélben :)) (Azt azt hiszem ki is hagytam a blogolásból, jó pár nyári bringázással együtt) A 75-ösre kiérve balra kanyarodtam, Zalatárnokon keresztül Zágoridáig,onnan jobbra Egerszeg felé, ismét hátszél, Pórszombaton szinte felfújt :DDD A falu után azért már elfogyott a lendület....Legurultam a hosszú lejtőn Nagylengyel előtt, két kis emelkedő, aztán hirtelen ötlettel nem kanyarodtam balra, hanem továbbmentem az úton Gellénháza felé. Legurultam a falu végéig, a főutcán visszakerekeztem, és ma is az Alsóerdő felől értem be a városba. Track csak az Erdőgyöngyéig van, innen még hazáig majdnem egy 20-ast 'összeszedtem' a városban, 86 km-t bringázva összesen.

24-én Vas megyét céloztam meg, szokás szerint Bagod-kerékpárút-Zalalövő kezdés, aztán mivel még egész jól álltam idővel, előbb felsőjánosfa, majd (evés közben jönmeg az étvágy? :D ) Hegyhátszentjakab-Szaknyér-Vadása-tó következett. Persze ma is szeles idő volt, dél-délnyugati széllel, de ezzel együtt is egész jól haladtam már odafelé is, hazaúton kicsit még könnyebben. Boncodfölde-Teskánd felé hazaút, kerek 70 km, meglepően jó átlaggal.

Na, már megint jól el vagyok maradva a 'könyveléssel' :B Szóval: 23-án délelőtt indultam útnak Nagykapornak felé, az elején fel se tűnt, hogy bizony továbbra is szél....Ma éppen dél-délnyugati, amivel akkor szembesültem (szó szerint :D ) amikor kapornakon a faluba beérve jobbra, Misefa felé kanyarodtam. Innen egy kicsit szenvedőssé vált a dolog, egészen Zalaszentmihályig, onnan kicsit oldalról-hátulról kaptam a szelet, úgy már könnybben küzdöttem meg vele, Baktól meg már majdnem hátszelem volt! De nem sokáig, mert Sárhidán megint megmásztam a Mol-magánút emelkedőjét, áttekertem Gellénházára, és az Alsóerdő felől értem a városba, ~57 km-t bringázva, ami őszintén szólva valahogy nem esett jól, talán a szél miatt?

Szombaton a rádiházi vonatúton láttam egy táblát a vonaton, Zalaegerszeg-Hodos, innen jött az ötlet a mai úthoz, Hodosra bringáztam. Bajánsenyéig a szokásos útvonal (Bagod-kerékpárút-Zalalövő-Őriszentpéter) Bajánsenyén kanyarodtam jobbra, innen már csak 5 km Hodos. Amilyen könnyen, kényelmesen mentem odafelé az északkeleti szélben, sejtettem, hogy a hazaút kicsit keservesebb lesz, mert igaz nem volt erős a szél, de azért akkor is félig-meddig szembe kaptam. De azért nagyjából tudtam majdnem azt a tempót(?) jönni hazafelé is, mint az odaúton, persze nem is terveztem 30-as átlagot :N A legrosszabb talán Bajánsenye-Őriszentpéter között volt. Egerszegen még kikarikáztam a kerékpárúton, addig tart a track, a teljes táv az onnan hazaúttal 107 km, az idén még csak ez az egy 100 km feletti tekerésem van....

A hodosi vasútállomás (oldalról)

19-én a Kandikó (Zala megye legmagsabb pontja, 302 m) felé vettem az irányt, feltekertem, az első pár száz méteren hátszéllel, a kanyar után már inkább szembeszélben. Nem mentem tovább Csonkahegyhát,stb. felé, a tetőn visszafordultam, Teskándon meg adta magát egy Boncodfölde-Kávás felőli kerékpárút-bicajozás. Lövőről még elmentem Felsőjánosfáig, onnan vissza a kerékpárút, szintén Boncodfölde-Teskánd, Zegen még kikarikáztam az alsóerdei kerékpárút végégig, aztán a Kertvároson keresztül haza, ~78 km.
Ma lett meg az idei első ezresem (a melóbajárást nem számolom) ez a havas tél nagyon nem tett jót a km-gyűjtögetésnek, meg úgy általában az erőnlétem is olyan, amilyen.....

18-án már szinte nyári idő volt (persze a szél ugyanúgy fúj továbbra is) így aztán előkerültek a rövid cuccok :)) Megint Nagykapornak felé indultam, de hogy ne legyen ma is egy Zalacsány oda-vissza, Nagykapornakon a lejtő alján balra fordultam, Pókaszepetk felé. Onnan visszakanyarodtam Zeg felé, de Alibánfán megint balkanyar Alsónemesapáti irányába. Vissza a 76-osra, majd hamarosan le is tértem Búcsúszentlászló-Pölöske felé, onnan Bak következett, Innentől már 'hazavitorlázhattam' volna hátszéllel, de ez persze megint nem volt elég jó, Sárhidán felkanyarodtam a Mol-magánútra, át Gellénházára, és úgy jöttem hazáig, így ~80 km-re kerekítve a mai távot, track csak az Erdőgyöngyéig van....

16-án megint egy zalacsányi út, kehidakustányi kitérővel, mint a múlt héten, csak kicsit későbbi indulással. A nyári időszámítás miatt bőven belefér így is egy ekkora táv, ami ugyanaz, ~62 km, a déli szél ugyanúgy fújt, szerencsére a hőmérséklet legalább kezd tavaszi lenni.
Majd' elfelejtettem, éppen 1 éve műtötték a vállam, "kulcscsont-velőűrsínezés" ami azt jelenti, kaptam az eltört, összecsúszott kulcscsontomba egy kb. 15 centis titándrótot, olyasmi lehet, mint egy küllő.

Másnapra (14-e, vasárnap) sem lett kisebb szél, sőt mintha még kicsit rá is erősített volna, de az is lehet, hogy csak jobban szembekaptam vagy 20 km-en keresztül, ráadásul kicsit fordult is, észak-északkeleti lett. Indulás megint csak Bagod-Zalalövő felé, szerencsére a sár a kerékpárúton már felszáradt annyira, hogy keresztül lehetett bringázni rajta. Lövő után Felsőjánosfán a Vadása felé kanyarodtam, majd tovább Nádasd, és a 86-os főút következett, onnan a 76-os. Innentől szerencsére már nem kellett a széllel küzdenem, csak a zalai dombokkal egészen Bagodig, ahol a kerékpárút érintésével Boncodfölde-Teskánd-Zeg következett, így lett ~75 km ez a kör.

Úgy tűnik, a végén mégiscsak kitavaszodik, kár, hogy ehhez elégggé szeles idő társul....Emiatt a csütörtököt kihagytam, szerda-péntekek volt más program. Szombatra viszont kicsit csillapodott a szél, tehát 13-án irány Őriszentpéter. Odafelé Bagod, hzafelé Boncodfölde érintésével, ahogy szoktam, élénk észak-északnyugati szélben, ami hazafelé már egész jól jött. A kerékpárúton még mindig elég saras volt egy rész, ott inkább áttoltam a bicajt, elég volt egyszer elcsúszni a sáron. A táv is az ilyenkor szokásos ~76 km.

9-én ismét csak bicajozás, továbbra is élénk déli szélben, de 14(!) fokban, El is hagytam a téli cuccokat, egy széldzsekit vettem fel, némi aláöltözettel, ami először kicsit soknak tűnt, de aztán az utolsó félórában már nem annyira. Bak felé indultam, szembe a széllel, mire Bakra értem el is ment a kedvem a tervezett Tófej-Söjtör útvonaltól, amin még tovább kellett volna a széllel küzdenem :((( Így aztán Bak után a 75-ösön mentem inkább tovább Zágorhidáig, ott kanyarodtam vissza Egerszeg felé, itt már végre hátszelem volt, kicsit jobban tudtam haladni. Petrikeresztúrig, aztán az emelkedőn jól lelassultam a hátszél ellenére is, tovább Nagylengyel-Gellénháza felé, onnan a Mol magánúton ismét Sárhida, és már itthon is voltam ~62 km lekarikázása után. Gellénháza és Sárhida között fel kellett vennem a kesztyűt is, mert egyszercsak elkezdett jól lehűlni az idő, itt már a széldzseki is majdnem kevés volt, főleg hogy azért bele is izzadtam korábban ezeken a nem is túl nagy emelkedőkön.

A vasárnapot kihagytam, mert még a szombatinál is jobban fújt a szél, hétfőre (8-a) viszont az előrejelzés szerint már nem kellett volna fújjon. De azért jó kis déli szélben tekertem el Zalacsányig, ott nem a körforgalomban fordultam meg, hanem Kehidakustány érintésével indultam a haza. A szél azért annyira nem volt vészes, mint számítottam rá, de emelkedők jól megfogtak, mint mindig. A kis kerülővel ~62 km lett végül a táv. A hőmérsékletre (8-9 fok) és a szélre való tekintettel még mindig téli göncökben mentem, de nem sokszor éreztem úgy, hogy nagyon túlöltöztem volna.

6-áig megint majd minden nap esett. Szombatra viszont még az utak is szépen felszáradtak (nem csoda, amilyen hülye északi szél volt egész héten, meg persze szombaton is) így aztán elő az outit megint. Megint Bazitán kezdtem, aztán Gellénháza, át Sárhidára a Mol-magánúton. Ezután következett a legkeservesebb része a mai bringázásnak, a jó kis északi széllel szembe, azt hittem sose érek el Pózv végéig, ahonnan vissszafordulva végre hátszéllel jöttem. Pár száz métert, aztán egy kis emelekedő az Újtemető felé, Gébárti-út, onnan kanyar a régi Bútorgyár (vagy még mindig Bútorgyár?) felé, a Kertvároson keresztül még kimentem az alsóerdei kerékpárúton, aztán már csak haza, ma ennyi fért bele, 56 km.

Időközben ismét nyári időszámítás lett, és naná, hogy az óraállítás napján is esett a hó :Y Még 24-én, vasárnap kezdett esni, és esett is 2 napig, utána eső jött, csütötökön lett kicsit szárazabb idő, de akkor meg olyan szél volt, meg 2-3 fok, hogy megint csak hagytam a fenébe a bringázást. Aztán péntek-szombat-vasárnap esős-havasesős-havas, mikor hogy, húsvéthétfőn lett végre szárazabb idő megint, igaz a 4-5 fokkal még mindig bőven téli idő volt. Szerencsére szél alig volt, így aztán bringázás lett a délutáni program, addigra legalább a hó is elált..... Az utak is nagyrészt már szárazak voltak, de azért jópár helyen vízátfolyások, pocsolyák. Így inkább a Konával mentem, az outit nem akartam összekenni megint, ha már egyszer (nagy naivan) egyrészt levettem a sárvédőt, másrészt szépen le is takarítottam. Bazita felé kezdtem (az idén az első bazitai tekerésem) aztán túloldalt legurultam, feltekertem Gellénházára, végig a falun, végéről vissza a párhuzamos utcában, aztán Nagylengyel, majd a mol-magánút, Sárhida következett. Át a városon, Neszele-Teskánd-Boncodfölde-Kávás, innen a kerékpárúton Lövő felé. Ahogy sejtettem is, a sárátfolyás, ahol a múltkor szépen elfeküdtem, megint megvolt, vagy 30 méter hosszan, úgyhogy inkább visszafordultam. Bagod felé vissza Zeg-re, a Kertvároson keresztül még kimentem az alsóerdei kerékpárúton a végéig, aztán haza, ~80 km.

Ezúttal másfél hetet töltöttem bringázás nélkül (ebben azért megint nagyon benne van pl. a hosszú hétvégi téli idő) 20-a lett, és akárcsak legutóbb, tavasziasan enyhe időben, de most jóval erősebb déli-délnyugati szélben keltem útra. Idén még nem voltam 'dél felé' így aztán adta magát a Tófej-Söjtör útvonal, főleg hogy így hazafelé kaptam hátszelet. Hozzátartozik a mai naphoz, hogy ha nem mondanak a hét további részére még rosszabb időt, lehet hogy még Bakig se megyek el :( Így viszont, ha már elindultam, letekertem a tervezett útvonalat, hazaúton Sárhidán megint a Mol magánút felé kanyarodtam, át Gellénházára, és úgy jöttem. A városban még keveregtem kicsit, így ~60 km lett a mai kör, amire biztos nem a kedvenc bringázásomként fogok emlékezni :DDD

Megint majdnem egy hét, mire bringára ültem, 9-én tavasziasan enyhe, de szeles időben indultam Zalacsány felé, ha már ebben az évben mind az 5(!) bringzásomon Zalalövő felé mentem. A szélre, az erőnlétemre és a dombokra való tekintettel 24-es átlagban egyeztem ki magammal, de aztán sikerült egy kicsit jobban mennem a vártnál. A városba visszaérve még kimentem a Kőolaj felé, így a táv kicsit több lett, mint a tavaly decemberi Zalacsány oda-vissza, majdnem 60 km.

Március lett, 3-a vasárnap, és ha vasárnap, Őriszentpéter, mondhatnám. Valójában csak az (elvileg) nyugati szelet akartam kihasználni a hazaúton :D De nem sokat éreztem belőle, sem oda, sem vissza, de legalább végre egész jó idő lett, most még a ruházatot is jobban el tudtam találni. Hogy ne legyenek azért olyan egysíkúak az őriszentpéteri utak, most Andráshidáról Teskánd felé kanyarodtam, és Káváson keresztül értem le a kerékpárútra. Alig volt hó, a csütörtöki esésem helyén is megszáradt a sárátfolyás. Nem sokkal később utolértem egy bringást, gyanús volt a bicaj, de nem gondoltam volna, hogy tényleg szki az. Nem számítottam rá, hogy pont itt futok össsze vele, ha nem szól rám, simán megelőzöm, és nem tekertünk vona innentől Lövőig együtt :B Lövőn aztán ő rákanyarodott a 86-osra, én mentem tovább terv szerint. ahogy megszoktam, Őriszentpéteren a körforgalomban fordultam vissza (soká lesz, mire olyan meleg lesz, hogy el kelljen mennem a kúthoz vízért), a kerékpárút után most Bagod következett, a városban még kimentem az alsóerdei kerékpárúton, a kicsit megvariált útvonal miatt a mai táv így ~86 km lett.

Nem volt jó telünk, legalábbis bringás szempontból. Többször is esett akkora hó, hogy még a városi, dolgozóbajárós bringázást sem vállaltam be, utána az olvadás miatt volt sokáig locs-pocs, ezek mellé jön a korai sötétedés, meg perszee melózni is kell, így aztán február végéig még annyit se tekertem, amennyiből a Balaton-kört megcsinálhatnám (278 km, meg egy kevés melóbringázás)....Remélem, most már azért jobb idő lesz, és ha a decemberi 'feltámadásomat' nézem, talán sikerül majd összekapnom magam megint.

Megint két nap csúszással kerül bejegyzésre az aktuális bringázás :B Csütörtökön, február 28-án megint csak Zalalövő felé indultam, ragyogó napsütésben, ilyenben bizony már elég régen volt részünk errefelé. Igaz, később befelhősödött, de azért akkor is jobb hangulatban tekertem. Hiába esett még öt napja, szombaton is a hó, az azutáni enyhébb, esős időben már szépen elfogyott a hó, a kerékpárúton is talán 2-3 helyen maradt csak meg, máshol már fel is száradt. Bár még nincs itt a nyári időszámítás (de jól jön majd az a plusz 1 óra, amivel később lesz sötét) úgy számoltam, Lövőn még nem kell egyből visszaindulnom. Zalacséb után aztán feltámadt a szél, vagy csak ott ért jobban, mert nyitottabb a kerékpárút, nem tudom, de ott egy kicsit csökkent a lendület. Lövőn átkarikázva, Felsőjánosfán a Vadása felé kanyarodtam, aztán Hegyhátszentjakabon a templom mellett továbbmentem Szaknyér-Őrimagyarósd felé, és innen értem végül is a Vadásához. Az olvadás ellenére nem volt magasabb a vízszintje a szokásosnál, pedig a Zala pl. nagyon megnőtt, ezt láttam is idefele a Kaszaházi hídnál. Visszafelé is megmaradt a szél, de nagyjából oldal-hátszél lévén még segített is. Azért a tél még (remélem, már) utoljára megtréfált, az olvadás miatti sár-átfolyáson úgy csúsztam el, mintha jég lenne. Szerencsére semmi komoly, ilyesmi esett meg velem máskor is (idén télen még 2x) csak éppen sáros lettem, de nagyon. Mint a másnapi Zalai-hírlapos cikk beigazolta a sejtésemet, a Bagod-Boncodfölde közötti összekötőt elöntötte a Zala, erre számítva megint csak Kávás felé mentem Boncodföldére, onnan pedig a szokásos hazaút, össz. 68 km.

Azért az se semmi, hogy még a heti 1(!) bringázást se bírom naprakészen beírni....Na mindegy, 17-e vasárnap lett alkalmas megint egy körre. Pontosabban a szombat jobb lett volna, ami az időt illeti, de így alakult. Megint Őriszentpéter, de persze azért nem volt egy 'szokásos' tekerés. Bagodig mentem, hogy szoktam, a temetőig még csodálkoztam is milyen szép tiszta a kerékpárút. Aztán meg már meg se lepett, hogy a továbbiakban havas, éppen csak egy gyalogos lábnyom rondítja össze a (majdnem) szűz havat. Így ki is kanyarodtam a közútra, és ott mentem végig. Gyanúsan könnyen haladtam, aztán Kisrákos előtt a kocsmánál a zászlóknál beigazolódott a gyanúm, hátszelem volt, hazafelé persze szembekaptam.

Majdnem napra pontosan egy hónap telt el, mire megint bringázás lett a program. Ebben szerepe volt a melónak és a január közepén leesett 30-35 centis hónak, meg persze a saját lustaságomnak is. De a lényeg, hogy végre ismét nyeregben :D Nem mentem egy nagy távot, du. 3 órai indulással nem is tudtam volna, ezért Felsőjánosfát céloztam meg. Hiába a napok óta tartó enyhe idő, a péntek estétől szombat délutánig tartó eső, még mindig voltak részek a kerékpárúton, ahol megmaradt a hó, főleg Bagod-Zalacséb között, szerencsére annyira nem volt vészes, mint dec. 13-án. A hazaúton ezért Kávás felé le is kanyarodtam, így a legrosszabb részeket megúsztam. ~55km lett így ez a bringázás, enyhe időben, gyenge szélben.

2013 lett, aminek az első hetét szombatig bringa nélkül töltöttem, aztán 5-én végre ismét nyeregbe pattantam....9 fok volt, januárhoz képest nagyon enyhe idő, viszont élénk, a hazaút második felétől inkább erős északi szél. Ha már tavaly Őriszentpéteren zártam az évet, gondoltam is idén ott kezdem, főleg, hogy az Időkép szerint nem is északi, hanem északnyugati (hazfelé hát)szél volt. Megint bebizonyosott persze, hogy kár ezt néznem, és bár szerencsére az északi szél se 'szembejött', de Boncodfölde után, meg Teskánd-Zeg között megpróbált azért belesegíteni az útmenti árokba :DDD Mivel az odaút kicsit módosult a dec. 30-aihoz képest, valamivel hosszabb lett a mai táv, de összességében azért csak egy 'szokásos' őriszentpéteri oda-vissza...

--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--

Eljött az idei utolsó bejegyzés ideje is, ami csak egy kis évvégi összesítés. 2012-ben egy kicsit eltérően alakult bringázás szempontjából. mint az előző évek. Télen és kora tavasszal egész jól indult az év, elég sokat mentem, sajnos ez csak április 15-éig tartott, amikor (saját hibámból (hülyeségemből?) kifolyólag) 10 hetes táppénz következett, ebből 6 hét bringázás nélkül. Közben kicseréltettük a bringa vázát, amíg ez lerendeződött, a Konával gyűjtögettem a km-eket. Éves szinten összesen 10.523km-t tekertem, ebből melóbajárás 1131, a 'hobbi' bringázásból éppen 1 ezrest a Konával mentem, amíg vártam a vázcserére....

Eltelt egy hét, amiben volt sörözős kirándulás, szeles nap, megfázásos taknyozás, és csak vasárnapra, (30-ára) szedtem össze magam annyira, hogy végre bringára üljek, és a 30.000-hez hiányzó ~65 km-t letekerjem. Egy 'szokásos' őriszentpéteri út volt, ami során elérni terveztem ezt a szép kerek számot a számlálón, más kérdés, hogy a technika majdnem kitolt velem :D Már úgy indult a mai bringázás, hogy 500 m után fordulhattam vissza, mert a nagy lendületben nem vettem bringás-szemüveget, anélkül meg kifújja a szememet a menetszél, főleg ilyen hűvös időben kellemetlen. És az idén őssze-télen ezt már vagy 4-5 alkalommal eljátszottam :DDD Aztán 3-4 km után azt vettem észre, hogy nem számol a km-óra, alighanem a jeladó elemje kezdi megadni magát. A továbbiakban is hol mért, hol nem, szerencsére annyira még tartotta magát, hogy a ~76km-ből csak 4-5 km maradt számolás nélkül, a tracket meg ugye ez egyáltalán nem befolyásolta. Mindenesetre azért bosszantó lett volna, ha emiatt nincs meg a 30.000 az órán, hiába mentem hozzá eleget. De meglett, ez bizony 30.000,0 km, amit a bringa 2010 márc. 29.-ei beüzemelése óta belehajtottam.

Ahogy a novemberi teljesítményem(?) után kinézett a dolog, nem hittem volna, hogy ezt még az idén lefényképezhetem: ez bizony 30.000,0 km, még ha alig látszik is

24-én egy dimbes-dombos ~50-est mentem, Zalacsány oda-vissza, végig vizes aszfalton, déli szélben. Nem tudom, mi volt ma az autósokkal, de annyira siettek, vagy 5 is jött szembe előzve, győztem lehúzódni előlük. Egyébként nagyon nem voltam formában, az emelkedők mintha nagyobbak lettek volna, mióta utoljára erre jártam :D Az már csak akkor jutott eszembe, miután odafelé Nagykapornakot is elhagytam, hogy nem lesz túl szerencsés kimelegedve lámpára várni Zalacsány előtt, de szerencsére befejezték az útfelújítást. Így aztán (most még) kiváló minőségű aszfalton gurulhattam, sok helyen ki is szélesítették az utat. Ezután gyakrabban kéne erre bringáznom, távban kb. egy lövői út, viszont emelkedő is van benne, hogy ne lustuljak el annyira :D

21-én délelőtt indultam útnak ismét (még a világvége előtt, ami aztán hogy-hogy nem, elmaradt :DDD ) egy szokásos Kispáli-Nagykutas-Kiskutas-Teskánd körrre, Teskándról elkanyarodtam Hottó felé, aztán a Babosdöbréte-Kökényesmindszent kerülő, majd az Alsóerdő felőli városbaérkezés következett, Kertvároson keresztül hazáig. Ez így újabb ~46 km-el vitt közelebb az idénre még tervezett kerek km-ig, ezen az úton lett meg a decemberi 500 km-em, ami az egész havi novemberi 400 km után már egész jó teljesítmény :))

18-án 'pótoltam be' a csütörtökön elmaradt lövői utat, egy átlagos felsőjánosfai kiruccanással. Szokás szerint odafelé Bagodot, hazafelé Boncodföldét ejtve útba. Induláskor ronda ködös, párás, nyirkos idő volt, mire Lövőre értem, feltámadt a szél, ami nem könnyítette meg a hazautat :D de legalább szétfújta a ködöt. A városban még tettem egy kanyart Landorhegy-Kertváros felé, igy lett ~60km a vége.

16-án ismét nekiindultam már délelőtt, mert délutánra megint esőt mondtak....(most, amikor ezt írom, 14:24-kor éppen kisütött a Nap :U ) Igaz,amilyen párás, ködös, vizes idő volt, nem sokban különbözött attól, mintha esett is volna, mint 2 hete, amikorra ezt a mai kört terveztem. Bak-Tófej-Söjtör, aztán hazafelé Sárhidán a Mol magánúton át Gellénházára, és onnan az Alserdő felé haza. ~56km így ez a kör, amit majdnem végig úgy tettem meg, mintha valami akváriumon kereszetül néztem volna. Olyan párás volt a levegő, és ez a pára szépen le is csapódott a szemüvegen, csöpögött le a sisak ellenzőjéről. Külön jó, hogy a dioptriás betét miatt nálam két lencse is lehetett párás, vizes :) De legalább nem fröcsöltem magam össze-vissza a csuromvizes aszfalton, mert pénteken végre visszatettem a sárvédőt :))

13-án megnéztem, mennyire járható a lövői kerékpárút, és ahogy sejtettem is, nem takarították le, szóval bicajjal járhatatlan. Neszele-Andráshida-Bagod felé mentem, itt már száraz az út, persze főútvonalként ez nem csoda. Bagodban aztán ahogy lekanyarodtam róla, már nem volt olyan tiszta, az egyik jeges részen el is feküdtem szépen :((( Leóvatoskodtam a kerékpárútig, az is havas-jeges, azokon a részeken tiszta valamennyire, ahová napközben odasüt a Nap. Nem is mentem sokáig, a bagodi temető után kimentem az útra, azon karikáztam el Zalaszentgyörgyig, onnan Kávás-Boncodfölde felé haza is jöttem. Így aztán megint csak ~27 km lett a mai adagom. Remélem, a hétvégére előrejelzett enyhülés (meg eső :((( ) letakarítja a kerékpárutat, és lehet majd arrafelé is menni.....

A 12-ét is kihasználtam egy kis bringázásra, ráadásul jó nagyot tévedtek az előrejelzések, mert a szeles, hideg időből csak a hideget találták el :)) Régen bringáztam már ennyire minimál szélben, de persze egy kicsit sem bántam :N A hidegen meg csak nem kell csodálkozni december közepén, meg egyébként is 2-3 fok volt, ami még annyira nem is veszélyes. Sajnos így meló után túl sok idő nincs sötétedésig, így aztán csak egy Nagykapornak oda-vissza lett a mai program, persze az emelkedővel. Hazaúton még megtoldottam egy kis kerülővel a Kőolaj felé, aztán a Zrinyi-Kossuth utcai kerékpárúton haza, ezzel lett ~38 km a mai tekerésem.

A szombat kimaradt, estére pedig megeredt a hó :O Emiatt persze a vasárnap, hétfő is bringázás nélkül telt (persze melóba azért bringával mentem) Szerencsére nem esett nagy hó, és délután olvadt is, így kedden, 11-én megint bringa! Nem mentem sokat, meg túl sok felé azért még nem lehet menni, mert csak a tényleg forgalmasabb utak járhatóak igazán nyugisan, a mellékutak hókásásak, talán jégbordásak is. Szóval: Bazita, a túloldalon, Zelefa alatt az út, ami Kökényesen keresztül Teskánd felé megy, nincs letakakrítva normálisan, így ez kimarad. Sebaj, szemben fel Gellénházára, az emelkedőn félúton a Nagylengyeli bekötőút szintén havas. ekkor már sejtettem, hogy az a tervem, hogy legurulok, és a párhuzamos utcán (Új út, Táncsics út) visszatekerek, sem fog működni, és tényleg, ott sem volt letakarítva az út. Így aztán Gellénháza főutcáján tekertem vissza fel, aztán az Alsóerdő felől értem a városba. A kerékpárút meglepő módon nem havas volt, hanem ilyen fűrészporszerű síkosságmentesítő valamivel volt felszórva, kiváncsi vagyok, eltakarítják-e :F (tudom, nekem semmi se jó, ha havas lenne, az se tetszene :D ) Mindössze ~27 km lett a mai bringázás, viszont akkor is mentem egy kicsit, és legalább hazaértem, mielőtt elkezdett volna lefagyni a helyenként vizes út, meg nem is sötétedett rám :N Az kérdés persze továbbra is, merre lehet vajon menni, még ha nem esik újabb hó, mert pl. a lövői kerékpárutat nem hiszem, hogy (végig) letakarítanák, meg mint ma kiderült, valószínűleg a mellékutak nagy része se igazás alkalmas országutizásra :(

7-én csak egy kis délelőtti bringázás volt, ~41km Neszele-Teskánd-Hottó, aztán Babosdöbréte-Bazita-Zelefa alatt vissza Egerszeg felé. Alsóerdő-Kertváros, aztán még kimentem Csácsba, ott már úgyse jártam nagyon régóta. Élénk déli szél is lett közben, már Hottó után is küzdöttem vele, de itt a végén már annyira nem volt vészes, inkább oldalról kaptam. 2 fok volt az Idökép szerint, de a pocsolyák végig be voltak fagyva :Y

5-én egy felsőjánosfai bringázás következett, ahogy szoktam, odaúton Bagod, hazafelé Boncodfölde felé. 2-3 fok volt, nyirkos, párás idő, de legalább a szél alig lengedezett. ~57 km

3-án megint csak délelőtti bringázás, de olyan északi szélben, hogy még most is azon csodálkozom, nem fordultam vissza 2 km után :DDD Kispáli-Nagykutas-Teskánd, ebből az első ~12 km szembeszeles, aztán fordulás után már hátszelet kaptam, egészen addig, amíg Bazita-Zelefa alatt visszakanyarodtam Egerszeg felé. Az Alsórdő felől értem be a városba, a Kertvároson keresztül meg haza, ~43 km-es bicajozás után.

2-án se vártam meg a délutánt az indulással, hátha megúszom az esőt, de sajnos mire Bakra értem, el is kezdett esni. Feltekertem azért a falu után az emelkedőn, de itt már az aszfalt is teljesen vizes volt.Nyáron, 30 fokban még csak elmegy egy kis vizes bicajozás, de decemberben 3 fokban nem hiszem hogy túl jó ötlet vizes cuccokban bringázni, így inkább visszafordultam. Így ~31 km lett ez a félbeszakadt bringázás, de jobban is tettem, hogy visszafordultam, mert nem állt el utána sem, egész délután esett....

December lett, amit mindjárt 1-én bringázással nyitottam, egy 'rutinszerű' :D vas-megyei bringázás, Zalalövő-Őrimagyarósd-Viszák-Pankasz, aztán vissza a kerékpárúton, mint általában. Most viszont Bagodról mentem Boncodföldére, onnan vissza a városba, egy kanyar az Alsóerdő felé, de nem mentem ki a bringaúton, hanem a Kertvároson keresztül jöttem is haza. Így a mai kör ~78 km, enyhe, leginkább északi szél, a hőmérséklet viszont kezd beállni a decemberhez illőhöz, ma pl. 5-6 fok volt.

28-án, szerdán tekertem le végül a keddre tervezett őriszentpéteri utat. De jobban is jártam a szerdai nappal, mert a keddi szélből jóval kisebb maradt mára, az is inkább csak Boncodfölde után nehezítette a hazautat. Egyébként egy átlagosnak mondható bringázás, Bagod felé a kerékpárútra, onnan Zalalövő-Őriszentpéter, a körforgalomban irány vissza, majd Kávás felől értem fel Boncodföldére. Az emelkedőn amúgy is elfogyott a lendület :B az azután nekem támadó szélben nem csoda, hogy alig bírtam valami tempót(?) tartani. A táv az ilyenkor 'szokásos' ~78 km, a széltől eltekintve nagyon jó, tavasziasan enyhe időben teljesítve.

Ismét egy hét is eltelt, mire megint bringára ültem, 26-án délelőtt indultam Bak felé, ami most egész jó döntésnek bizonyult, mert délutánra a szél is feltámadt. Útközben némi töprengés (megint menjek Tófej-Söjtör felé?) után aztán Sárhidán felkanyarodtam inkább a Mol-magánútra, ami Gellénházára visz át. Onnan tovább Nagylengyel-Rám, majd elgurultam Babosdöbréte 'alatt'. Teskándról a már szokásos Boncodfölde-Kávás útvonalon át értem le a kerékpárútra, meg se állva Lövőig. Ott még elmentem a főtérig, aztán a kerékpárúton vissza, Bagodról a 76-oson jöttem vissza a városba, itt még egy kanyar Landorhegy-Alsóerdő-Kertváros, aztán meg is lett ~83 km, éppen elég, hogy egy kisebbfajta kerek számot elérjek. Remélem a héten kicsit többet tudok majd menni, mert nem lesz meg az évvégére tervezett szép kerekítés, persze csak magamnak (pontosabban a lustaságomnak) köszönhetem majd, ha nem érek el 30k-ig. Az időre ma nem lehetett panaszom, akkor éreztem csak egy kis szembeszelet, amikor a Landorhegyről visszakanyarodtam az Alsóerdő felé, addigra viszont a nap is kisütött, és simán 10 fok is lett, ami novemberben egyáltalán nem rossz :))

18-án, vasárnap már délelőtt útnak indultam, ami abból a szempontból bizony nem volt túl szerencsés, hogy ebben az igazi őszi, párás, ködös időben vizes volt az aszfalt. De emiatt azért csak nem fordulok vissza, még ha a sárvédőt (eddig) nem is tettem fel :( Tehát a mai kör: Bak-Tófej-Söjtör, innentől azért már volt ahol felszáradt az aszfaltról a víz, és nem fröcsölte végig a hátamat :D a 75-ösre kiérve jobbrakanyar, majd aztán nem sokkal később le is tértem róla Pölöske-Búcsúszentlászló felé, hogy a 76-oson érjek be a városba az Arborétum és Csács felől. Az Arborétum környékén lassan végeznek az útfelújítással, már nem kell lámpára várogatni, széles, jó minőségű aszfalton lehet gurulni, kár hogy az emelkedőket ugyanúgy meghagyták :DDD ~59 km lett így a mai kör, némi délkeleti szél azért fújdogált, de Söjtörtől már inkább segített.

Mire észrevettem, már csütörtök lett megint (15-e), amikor végre megint bringára ültem. Az egyre rövidebb nappalok egyre rövidebb meló utáni bringázásokat tesznek lehetővé, nincs elég jó világításom ahhoz, hogy sötétben bringázzak, meg nem is szeretek sötétben bringázni. Így aztán Kispáli-Nagykutas-Kiskutas felé indultam, majd Andráshidán át Teskánd-Rám-Nagylengyel, aztán Zelefa felől kapaszkodtam fel Bazitára, itt már eléggé rámsötétedett, a TV-toronytól lefelé bizony már nem szólhattam volna egy szót se, ha egy rendőr megbüntet a láthatósági ruházat hiánya miatt. Volt nálam, csak nem akartam megállni felvenni arra a 3 percre, amíg Bazitától legurulok :B Leérve még tettem egy kerülőt a Kertváros felé, de ezzel együtt is csak 48 km lett ez a kis délutáni tekerés, amiről már így is teljesen sötétben értem haza.....

6 napot dolgozós hét megint, így vasárnap, 11-e lett, mire megint jutott időm bringázni. Egyre jobban meg is érzem, hogy alig bringázok, az erőnlétem a béka segge alatt.... :B Mivel délután össze kellett futnom egy PH!-s kollégával, és nem volt pontos időpont, elindultam inkább délelőtt, nehogy délután meg késő legyen....Nem lett volna, de jobb a békesség :D Bazita felé indultam, mint már sokszor az ilyen 1-2 órás tekeréseknél, aztán Gellénháza következett, végiggurultam a falu végéig, aztán a párhuzamos utcán vissza fel. Balrakanyar után Nagylengyel-Rám-Zalaszentmihályfa-Hottó, Teskándról már adta magát, hogy Boncodfölde-Kávás következzen. A lövői kerékpárúton hazafelé fordultam (utólag kiderült, még belefért volna egy lövői kerülö is) Bagod felé jöttem, Andráshida-Landorhegy-Kertváros, így lett ~55 km a mai bicajozás.

Megint egy bringázás nélküli másfél hét (meló látástól mikulásig, más programok meg (nekem) nem megfelelő időjárás :D ) után ültem bringára 3-án, bár az idővel most sem voltam elégedett, sőt! De olyan enyhe idő lett (15-16 fok) hogy ezt nem akartam kihagyni, még ha 40-50 km/órás déli széllel jött is ez a szinte tavaszi idő. Az október 14.-ei utamat isméltem meg, annyi különbséggel, hogy akkor Pákáról Bázakerettye-Borsfa felé mentem tovább, ma az erős szembeszélből inkább Csömödér-Hernyék felé kanyarodtam, majd a 75-ösön Nova-Zágorhida következett. Innen már azért könnyebben haladtam hátszéllel, Petrikeresztúron keresztül, aztán Nagylengyel után megálltam kesztyűt húzni, mert elkezdett fázni a kezem. Az Alsóerdő felől értem be Egerszegre, nem is keveregtem a városban, így ~84 km lett a mai kör.

Vasárnap (21-én) a szokásos rádiházai kirándulásra került sor, így aztán nem csoda, ha 22-én a szép napos 20 fok ellenére se bírtam rávenni magam a bringázásra. (hiába, minek iszik aki nem bírja :DDD ) 23-ára meg lett olyan párás, ködös idő, hogy fúj :((( Hiába is vártam, csak nem akart kisütni a nap, így aztán majdnem 3/4 3 lett, mire elindultam. Régen mentem már Kispáli-Nagykutas-Petőmihályfa felé. Ma ezért ez az útvonal következett, utána a szokásos Gersekarát-Hegyhátsál irányába tovább. Hegyhátsálon a 76-osra kiérve rövid tanakodás után mégse a Nádasd-Vadása-tó irányt választottam, nem lett volna sokkal hosszabb, de azért nem szerettem volna, ha rámsötétedik, nem akartam 'kicentizni' amíg még világos van, főleg hogy helyenként elég sűrű köd is volt. Így Egerszeg felé vettem az irányt, és 3 km-el odébb mégis lekanyarodtam Zalacséb felé, amit Ozmánbük-Vaspör-Zalaháshágy után el is értem, innentől aztán a kerékpárúton jöttem Boncodföldéig, a városba visszaérve még kikarikáztam az Alsóerdő felé (a héten a továbbiakban nem biztos, hogy tudok még jönni erre) ~78 km a mai táv.

20-án, szombaton szép napos, de persze szeles idő, a a változatosság kedvéért észak-északnyugati szél, nem pedig déli, amit előrejeleztek, és amihez a mai kört terveztem. De mivel végülis mindegy, melyik részeken kapok szembeszelet, nem variáltam az útvonalon, mentem (majdnem) a terv szerint. Ma is Bak-Tófej felé indultam, de ma Tófejről Söjtörre mentem, majd vissza Egerszeg irányába. A 75-ösön tovább, itt tértem el némileg a tervtől, mert nem Zalaszentmihály, hanem Pölöske-Búcsúszentlászló felé értem el végülis Nagykapornakra, így viszont az emelkedőt is meg kellett másznom. Nagykapornakról irán Pókaszepetkre, itt egy 22-vel döcögő traktorhoz is volt 'szerencsém' , még jó, hogy elég hamar félre is állt az egyik háznál. Zalaszentivánt kihagytam, inkább Alibánfa felé kerültem, így az Arborétum és Csács felől értem haza, 87 km.

Már hétfőn sejtettem, hogy ez a hét se a km-rekordokról fog szólni (hétfőn meló 6-ig, kedden eső, szerdán megint volt más program) így csütörtökön 18-án került csak sor újabb bringázásra. Bazita felé indultam, majd Zelefán legurulva Kökényesmindszent felé kanyarodtam, Babosdöbréte 'alatt' tovább, majd kis kerülővel Zalaszentmihályfa-Hottó után értem csak Teskándra. Innen Boncodfölde-Kávás, ezután kanyarodtam a lövői kerékpárútra. Úgy terveztem, a kerékpárút végén fordulok is vissza, aztán az lett a vége, hogy a Vadásán kötöttem ki :D Kis kerülővel Szaknyér felé bringáztam tovább, Hegyhátszentjakab, aztán a már szokásos Zalalövő-Bagod kerékpárút, Boncodfölde felé haza, 85 km.

Egy hét kihagyás után :B 14-én vasárnap következett az újabb bringázás, meg is éreztem a kihagyást, nem voltam valami nagy formában. Déli szél fújt, amit pont szembekaptam, amíg Bak-Tófej-Páka érintésével Bázakerettyéig eljutottam. Pákán megfordult a fejemben, hogy hagyni kéne az egészet a francba, és Csömödér-Hernyék-Nova felé jól haza kéne csak jönni, de aztán győzött a gyűjtögethetnék :DDD (még az idén szeretném elérni a 30.000 km-t, ami nem az idei, hanem a bicaj összerakása óta gyűlik, beleszámítva a régi vázzal megtett km-eket is. Vagy ezt már írtam? :F Na mindegy....) Egyszóval összekaptam magam :D és Pákáról a budafapusztai arborétumot megcélozva, Bázakerettyén át Borsfára karikáztam, legyűrve közben néhány emelkedőt is. Borsfa után aztán szerencsére maradt a déli szél, így ha nem is sokkal gyorsabban, de legalább könnyebben jöhettem hazáig, többek között Söjtörön és Bakon keresztül, ~102 km-t adva az eddigiekhez.

6-án nem terveztem nagy bringázást, ezért aztán Bazita felé indultam, hogy ha a táv nem is lesz nagy, legalább emelkedő legyen benne. Rendesen fújt a déli szél, amit nem is éreztem, amíg fel nem értem az emelkedőn, Bazitán aztán annál inkább. Legurultam, és bár eredetileg nem ezt terveztem, továbbmentem fel Gellénházára, majd onnan Lickóvadamoson át Zalatárnokra. A 75-ösön balra kanyarodtam, aztán Baktüttős-Tófej felé el is hagytam pár km-el később. Tófej-Söjtör,innentől aztán végre már hátszelem is volt, könnyebben haladtam Egerszegig, a városban még tekeregtem kicsit (Alsóerdő, Kertváros, ahogy szoktam) összesen ~65 km lett a vége.

5-én élénk déli szélben indultam Dobronhegy felé, majd a Kandikót megmászva tovább Becsvölgyére. Becsvölgye után következett az út legrosszabb része, egy aszfaltos, de (főleg az elején) össze-vissza foltozott erdei út, amin Nováig mentem. Legurultam a 75-ösön, aztán Zágorhidáról már Egerszeg felé is kanyarodtam, Petrikeresztúr és Nagylengyel után Gellénháza, aztán az Alsóerdő felől értem be a városba. A városban még hozzátekertem a track 62 km-éhez egy 20-ast, ennyi elég is volt mára ebben a szélben.

Október lett, a jó idő ellenére elég lustálkodósra vettem a figurát (meg már a lelkesedés se a régi :( ) Szerdán, 3.-án ültem megint bringára, egy amolyan rutinszerű őriszentpéteri út erejéig. Semmi extra, a hűvösebb idő miatt most már vízért se kellett elkarikáznom a körforgalomtó kb. 150 m-re lévő kék kúthoz. Az Időkép szerint nyugati szél volt, ennek előre örültem, milyen jó lesz hazafelé :DDD De már oadúton éreztem/láttam, hogy ez a szél bizony nem nyugati, legfeljebb dél-délnyugati. Így viszont nem is kaptam pont szembe, még ha hazafelé nem is segített különösebben. 76 km, egész jó átlaggal.

Szeptember 30-án a 4.-ére tervezett utamat csináltam meg végig, akkor ugyanis akkora szél volt (hiába, a széllel közben se kötöttem barátságot :N ) hogy a tervezett útvonalat Nádasd felé rövidítve tettem meg. Ma viszont elmentem Körmendig, ahogy tereztem, onnan Vasalja-Csákánydoroszló-Csörötnek, utána egy 10%-os emelkedő, és mindjárt be is értem Kovácsszerre. Az őriszentpéteri tökfeszitvál reklámozására találkoztam az alábbi társasággal:

Volt még ilyen reklám-tökember, meg még további képek is itt....Aztán a már megszokott Őriszentpéter-Zalalövő-Boncodfölde hazaút, itthon még ki az alsóerdei kerékpárúton, némi városi kevergés, összesen 120 km, persze a track nincs végig....

Hosszú-hosszú kihagyás után folytatom a blogolást a bringázásaimról, persze ilyen hosszú szünet csak a blogolásban volt, bringázni azért voltam közben is, csak az irogatást hanyagoltam.....
Ott hagytam abba, hogy április 15-én estem, kulcscsonttöréssel koronázva meg az aznapi 115 km-t. Másnap befeküdtem a kórházba, ahol addig-addig nyúlott a felvételem, vér-, vérnyomás,- EKG-vizsgálatom, hogy szépen le is maradtam az aznapi műtétekről. Így hát kedden műtöttek, nagyjából 15 centis titán drótot kaptam, aorvosi szakkifejezéssel élve "velőűrsínezés"-el, végig a kulcscsontomban. Azóta is megvan :DDD Ha gondolom, majd ki is vetethetem, de a doki szerint maradhat bennem. 6 napig voltam bent egyébként, és azt hiszemm már ott gyanúsnak kellett volna lenni, hogy mennyire nem hiányzott a bringázás. Mert bizony a vártnál sokkal kevésbé vágytam vissza az országútra. 6 hét után, június 1-én ültem vissza a bringára, egy zalalövői úttal folytattam a tekeréseket. Még azon a héten, a károk felmérése során (fékváltókar lekarcolódott, bandázs lefoszlott, a hátsó váltó is kapott egy jó nagy karcot) észrevettem, hogy a nyeregcsővél lévő kis karcolás (repedés?) hosszabb lett. Már a vásárláskor jeleztem az eladónak (aki az egyik itteni bringabolt tulajdonosa, de a bicajt már mint magánembertől, nem bolttól vettem) ő pedig tovább a gyártónak, akkor azt mondták rá, ennyiért még nem cserélik, de ha hosszabb lesz, akkor (talán) igen. Szétszedtem hát, besétáltam a vázzal a boltba, megint fénykép, és várás. Elég sokáig húzódott a csere (őszintén szólva nagyon kicsi tartott vissza egy új váz vásárlásától) végül is a gyártónál megszületett a döntés:

Addig is a dolgozóbajárós Konával gyűjtögettem a km-eket, és szeptember 30.-átől az irogatást is folytatom, a már megszokott módon, mindig felülre szerkesztve a friss bekezdéseket.

15-én egy déli szélhez tervezett túrát kellett módosítanom, mert akkorra már megint északira fordult a szél. Így aztán Vas megyei tekerés következett (megint), az utóbbi pár tekerést variáltam össze egy kicsit. Indulás a Bagod-Zalalövő kerékpárúton, Zalacsében kanyarodás Zalaháshágy-Rimány-Szőce irányába, egészen Őrimagyarósdig. Innen Nádasd felé tovább, majd Daraboshegy-Halogy, aztán Iváncon keresztül tovább Őriszentpéterig. Itt szokás szerint feltöltöttem a kulacsot, és a már megszokott úton Zalalövőig, a kerékpárúton, majd Boncodföldén-Teskándon keresztül Egerszegig, ki az alsóerdei kerékpárút végéig. Itt megálltam beszélgetni kicsit egy montis sráccal (outira akar váltani, jól megdicsérte a vázamat, de a felszereltség tekintetében kicsit más volt a véleménye, mint az enyém) Visszaindultunk, és a Göcseji úton mentünk a város felé. Mint hamarosan kiderült, ezt nem kellett volna, azaz "járt utat járatlanért el ne hagyj" (sose jöttem erre korábban) a Nyomda után elköszöntem tőle, és mivel eddig az úttesten mentünk (sorban hagyva el a kerékpárral behajtani tilos táblákat :B ) fel akartam menni a járdára/kerékpárútra. Egy kicsit elnéztem valamit, vagy a padka volt magasabb, mint gondoltam, vagy csak túl egyenesen akartam felmenni, lényeg: esés, könyök-térd lenyúzás, kulcscsont-törés :(((
17.-én műtét, összeillesztés, drótozás, bringázás 4-6 hétre felfüggesztve :O
Ja, track azért van, az esés utáni hazatolással együtt 115 km....

Húsvét után is folytatódótt a szeles idő, 40-50 km/órás széllökésekkel :Y csütörtökön még esett is, és csak 13-ára lett viszonylag jó idő. Hűvös, de legalább majdnem szélmentes időben ismét Zalalövő felé mentem, onnan tovább Szaknyér-Őrimagyarósd-Felsőjánosfa, aztán a már megszokott kerékpárút-Boncodfölde hazaút. Itt azért már éreztem a déli-délkeleti szelet, de az elmúlt hetek után szinte felüdülés volt, hogy csak ekkora szél van :DDD 67 km összesen, egy nyugis délelőtti tekerés....

9-ére csillapodott annyira a szél, hogy a 10 fok körüli időben végre rá tudtam magam venni egy kis bringázásra. A hosszú hétvége első két napján 6-7 fok volt, 40-50 km-es széllel, így az első két nap bringázás nélkül múlt el (tavaly a húsvét 3 napos hétvégéjén ~280 km-t tekertem :B ) Zalalövőn keresztül mentem Pankaszig, itt jobbra kanyarodva következett Viszák-Ivánc, majd mielőtt a Rábához értem volna, ismét jobbra kanyarodva Halogy felé folytattam az utat. Halogy után Nádasd-Hegyhátsál-Petőmihályfa. Innen kanyar a 74-es főút felé, szerencsére nem jött be az Időkép előrejelzése a szél megfordulásáról, így nem csak, hogy nem a túra végére maradt a szembeszeles rész, de picit talán segített is. ~95 km lett a mai bringázás, és fénykép is készült, már útközben vettem észre, hogy ma megint egy kerek ezrest tudok fényképezni, és szerencsére most nem maradtam le róla:

Húsvétra, tőlem, nekem.....

5-én csak(?) élénk szél volt, leginkább déli, így egy olyan kört terveztem ,aminek a végén kapom (elvileg) hátulról. Alsónemesapáti felé indultam, aztán Alibánfa-Kememdollár-Pókaszepetk következett, eddig egész jó tempóban mentem,de innentől bizony kaptam a szelet is rendesen. Ráadásul erdős rész se sok van errefelé, ami kicsit lefogta volna. Azért csak elértem Nagykapornakig, és bár eredetileg nem ezt terveztem, már tekertem is fel az emelkedőn. A túloldalon aztán Búcsúszentlászló-Pölöske irányába tértem le a 76-osról, megint a szembeszélbe. Ha már úgyse nagyon haladtam, legalább elmajszoltam egy müzliszeletet csak úgy, menet közben, aztán Pölöske után a 76-oson mentem egy darabig. Bak előtt tértem le, Söjtör felé, onnan Tófej, és már előre örültem a hátszélnek, ami majd segít hazáig. Hát nem segített, mert szépen lecsillapodott, mire elértem idáig. :((( Baktüttősön meg még a két emelkedő is meglepett, amikor a másik irányból jöttem erre, lejtőként kisebbnek tűntek :D Bakon vissza a 76-ora, városban még kitekertem az Alsóerdőre, itt le is állítottam a trackereket, így aztán csak 91 km lett rögzítve. A városban keveregtem hozzá még egy 10-est, és majdnem meg is úsztam az esőt, de az utolsó 5 percben azért megáztam egy kicsit.

Április 3-án a szokásos ( :((( ) erős szélben (most éppen dél-délnyugati volt) indultam fel Bazitára, aztán a túloldalon meg valahogy nem akart legurulni a bicaj a szembeszélben :Y Jobbra kanyarodtam, Kökényesmindszent-Babosdöbréte-Teskánd, tovább Boncodföldére, és megint Kávás érintésével kanyarodtam rá a kerákpárútra. Félig-meddig szembeszélben tekertem el Őriszentpéterig, magamat is meglepve a szél ellenére diktált tempóval. Őriszentpéteren megint megtöltöttem a kulacsom, megettem egy müzliszeletet, a másodikra már útközben kerítettem sort. A szokásos Zalalövő-kerékpárút rész következett, Bagodon megint a 76-os felé kanyarodtam, így értem vissza a városba, legnagyobb meglepetésemre 29.1-es átlaggal, amit persze jól lerontottam, amíg ezután kikarikáztam az alsóerdei kerékpárút végéig, meg a Kertvároson keresztül hazaértem, összesen ~95 km-t tekerve.

31-én persze megint feltámadt a szél, de azért útnak indultam. Most egy kicsit "fordítva" mentem, odafelé nem Neszele felé, hanem a Hock János úton mentem, de ilyent nem csinálok mostanában....Nem csak, hogy lámpák is vannak útközben, de az aszfalt is sokkal rosszabb, mint ha Neszele felé mennék. Persze ez nem lepett meg, mitől lenne jobb egy út egyik sávja, mint a másik. Teskánd után Boncodfölde-Kávás, innen kanyarodtam a kerékpárútra, aztán Zalacsében le is tértem róla Zalaháshágy felé. Rimány-Szőce-Őrimagyarósd-Viszák erős oldal-szembeszélben, Viszák után aztán már kicsit könnyebb dolgom lett. Pankasz-Zalalövő-kerékpárút. Itt már egy kicsit erőtlenül mentem a kedvezőbb szél ellenére, be is kaptam menet közben egy müzkliszeletet, bár azt hiszem, elkéstem vele. Bagod után egy kis szakaszon a 76-oson, aztán a Gébárti-tó felé a Hock János út helyett, ~73 km az utolsó márciusi bringázás.

29-én meglepően enyhe szélben indultam egy felsőjánosfai útra, persze útközben azért megélénkült az északnyugati szél. Visszaúton megálltam a kerékpárút lövői végén, visszavettem a kesztyűt, amit 15 perccel korábban vettem le, annyira mégsem volt enyhe idő, bár talán az aláöltöző kicsit azért sok volt :D Még tettem egy kört Salomvárra, aztán a szokásos Boncodfölde-Teskánd útvonal, ~62 km lett a mai út, a városig 28-as átlaggal, ami persze szépen leromlott amíg hazaértem. Ami kicsit kiemeli az átlag bringázások közül, hogy ma 2 éves bicaj. (kap is egy új láncot szülinpjára :D )A 2 év alatt ennyit tettünk meg:

Két év tekeréseinek eredménye

Illetve ezen az úton lett meg az idei 2000.-ik km-em :))

28-án délelőtt a szokásos erős északi szélben tettem egy kisebb kört, Pózva-Kispáli-Nagykutas-Teskánd-Zalaszentmihályfa. A faluból kiérve utánam szaladt egy kis fekete puli, de annyira már nem volt bátor, hogy közelebb jöjjön, amíg lefényképezem....Tovább Hottóra, Teskánd felől vissza a városba, egy kis kerülő a Landorhegyen aztán az Alsóerdő mellett Gálafej, és gurulás le az Aranyoslapi forrás mellett. Kertvároson keresztül haza, ~57km.

25-én ismét élénk északi szél támadt (az előző napi gyalogsörözős kiránduláson bezzeg alig fújt :((( ) de a már korábban megtervezett útvonalhoz passzolt is egy kicsit, így legalább volt félig-meddig hátszeles része is. Csácsbozsok felé, a 76-oson hagytam el a várost, hogy aztán Alsónemesapáti felé kanyarodva találjam magam szembe a széllel. Alibánfa-Kemendollár-Pókaszepetk-Nagytilaj-Bérbaltavár-Mikosszéplak, majdnem végig kistányéron küzdöttem meg a széllel, Mikosszéplak után aztán egyrészt el is kanyarodott az út, másrészt erdősebb részre értem, már kicsit könyebb dolgom lett. Bögötén megint csak nem működött a kék kút, akár csak legutóbb, a kulacstöréskor tavaly okt. 16.-án. Bögöte után szerencsére már nem szembe kellett mennem a széllel, Türjéig inkább csak az út minőségére lehetett panaszom, Türje után már arra sem. Batykon kék kút is van, vizem is lett, Zalabér-Pakod-Pókaszepetk felé gurultam tovább. Pókeszepetken kanyar Nagykapornak felé, itt még mindig hátszéllel, aztán Nagykapornak után jött a talán legszenvedősebb pár km: az emelkedő szembeszélben (és ez az oldal a kevésbé húzós!) illetve utána egy szép nyílt rész az alsónemesapáti elágazásig. de leküzdöttem, a szokásos két emelkedő, aztán már gurultam is nagy vígan az Arborétumnál. Egészen addig, amíg vissza nem fordul az út, ott olyan szembeszéllökést kaptam, mintha mellbe rúgtak volna. Átkarikáztam a még városon, Alsóerdő, Kertváros, még egy kis városi tekergés, össz, 110km, track csak ennyiről van.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.