2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Sok marha az utakon

Írta: | Kulcsszavak: marha . kressz . elsőbségadás . vita . út . kanyar

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kedd délután hazafelé menet az egyik lámpás kereszteződésben fordultam volna balra. A lámpák az utak karbantartása miatt sárgán villogtak.
Autók jöttek szemből. Lassítok, elsőbbségadás a szembejövőknek.
Visszapillantóból látom, nagy tempóval jön egy kocsi és villogtat. Napszemüvegben (majdnem esett az eső, és borult volt az ég), ráadásul épp telefonált.
Mindegy, gondoltam biztos indexhez nyúlt és benyomta a távolsági fényszórót párszor :)

Két sáv innen, két sáv onnan, index jobbra és mehetne. Beállt mögém, ő is kanyarodna arra amerre én.
Elment a kocsisor, fordulnék de jön egy biciklis szemből.
Szép lassan fordultam, és már előre jeleztem a biciklisnek, hogy menjen tovább csak, mert ha nem engedtem volna, akkor akkorát hasalt volna, hogy csak na. Biciklis megköszönte, visszaintettem, hogy nincs mit.
Elsőbbsége volt úgy is, mert én kanyarodtam ő meg egyenesen ment tovább.

A marha aki az előbb villogtatott is, majdnem belém jött, rám dudált.

Eltekert a biciklis tovább mentem kinéztem az ablakon jeleztem a nem tetszésemet (nem mutattam be), erre ő is integet az ablakból.
Intettem neki, hogy akkor gyere barátom és beszélgessünk.
Lehúzódtam beállt mellém, szemüveget felhúzta, telefon még mindig a kezében és nekiáll pampogni, hogy "sárgán villognak a lámpák ám, menni kéne nem feltartani a forgalmat."
Épp elkezdtem volna ecsetelni hogy jött a biciklis és neki elsőbbsége van, mellesleg pedig elmehetne ismét KRESZ tanfolyamra, de csak a " jött a biciklis"-ig jutottam.
Visszapofázott "éppen jött, éppen jött, ja persze" , fogta magát és elhajtott.

Hülye szájkaratés b@rom :D Amúgy nem 20éves srác volt, 40 körüli lehetett. Tehát 20 éve lehet jogsjia, ezért ő úgy gondolta, hogy nagy rutin van már a kezeiben és ő már átélt sok mindent, így rá már nem vonatkozik az elsőbbségadás és a KRESZ.
Az ilyenek miatt van a sok baleset.

Múltkor egy körforgalomban haladtam szépen erre az egyik bejáratnál bevág elém egy autó. Fékeztem dudáltam, erre megszeppenve ránéz és bocsánatot kér. Azt gondolta lefordulok. Hozzáfűzném, hogy igaz egy sávos volt, de a sávnak is a körgyűrű közepéhez közelebbi részén mentem, és nem indexeltem kifelé. Mégis bejött elém. :(

Olaszországban fordítva volt. Én akartam bemenni egy bazi nagy körforgalomba, 3 sávos volt. Legbelső sávban jött egy merci terepjáró, másik kettőben semmi. Nem indexelt, se semmi.
Akkor megyek, erre nagy dudálás és fékezés, beállt elém fékcsikorgatva. Hogy ő pont ki akart menni. (nem értettem mit konicsivázott, de mutogatott a kijárat felé)
A legbelső sávból, index nélkül, és nem 50-nel.
A kamerám felvette a majmot meg a viselkedését. Ő is osztotta az észt. :N Nagyon mérges lehetett, majd a nagymenőkhöz méltóan és mert neki merci telepjárója volt ami nem 5 millió volt, nagy gázzal furcsa kuplung kiengedéssel (nem úgy ahogy szerette volna és ahogy a filmekben látta) elment.

Visszatérve a jelen esethez:
Ha rajta múlt volna a kocsisor előtt befordult volna, veszélyeztetve a szembejövőket. A biciklist meg azért, mert ő is megvárta velem együtt a szembejövőket, annak ellenére, hogy nem akarta és a kocsisor után áthajtott volna fix a biciklis előtt.

Hozzá tenném, hogy nem voltam tetű lassú, sőt lassú sem. Annyival mentem amennyivel szabad, kereszteződésnél lassítottam ,ahogy kell. Még lehet épp be tudtam volna surranni balra a szembejövők előtt, de ahhoz nyomnom kellett volna.
Meg hová is sietek? Haza nem pedig a kórházba. 2 sáv volt, aki menni akar kikerül. Eddig soha nem volt ilyen jellegű probléma. Én is meg tudom ezt tenni ha más kanyarodik és én mennék tovább egyenesen.

De mindig is voltak és lesznek is marhák, akik jobban tudnak mindent mindenkinél.
Ráadásul borult időben napszemcsi és vezetés közben még telefonál is.
Grat! :R

Hozzászólások

(#1) danih


danih
addikt

Tehát 20 éve lehet jogsjia, ezért ő úgy gondolta, hogy nagy rutin van már a kezeiben és ő már átélt sok mindent, így rá már nem vonatkozik az elsőbbségadás és a kressz.
Ehhez nem is kell 20 év tapasztalat, hogy azt higgye, hogy rá nem vonatkozik. Sőt, vannak szabályok, melyet figyelmen kívül hagy, mert ő szerinte ez nem jó. De volt ezen a témán lovaglás már sok. Elég legyen személyes kedvenc statisztikám: egy felmérésben a magyar vezetők 90%-a azt mondta magáról, hogy jó vezető :))
Egyébként "KRESZ".

(#2) Reaper04 válasza danih (#1) üzenetére


Reaper04
aktív tag

kresz... kressz, így sikerült na :U Javítva
Nem ezen volt a hangsúly. :)

Sok fiatal is azt hiszi... Én is fiatal vagyok, de hála Istennek nem tartozom ebbe a körbe.

[ Szerkesztve ]

(#3) danih válasza Reaper04 (#2) üzenetére


danih
addikt

Scmitt Pali is ezt mondta.
Az én hsz-emben azon volt?
Egyébként van egy tök jó fej kollegám, hihetetlenül jól vezet, csak ámulok ha mellette ülök - és ő azt tartja magáról, hogy rossz vezető.

[ Szerkesztve ]

(#4) Reaper04 válasza danih (#3) üzenetére


Reaper04
aktív tag

Nem mindig jó a szerénység, néha kell egy kis önbizalom is.
De elég sok embernél pont az van hogy túl nagy az önbizalmuk.

Nem, a Te hsz-ban sem azon volt a hangsúly. Csak leírtam éppen mit gondoltam. :)

Az én ismeretségi körömben (fiataltól idősig) elég sokan rángatják a kormányt kanyarban. Szóval szögletesen kanyarodnak.
Szerintem ez sem igazán jó.
Lehet szép ívben, kormányt nem mozdítva is kanyarodni, persze van hogy kicsit módosítani kell a pályát, mert nem minden kanyar tökéletes ívű. :D

(#5) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Felénk csak birkák vannak :DDD

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#6) hoffman_ válasza kraftxld (#5) üzenetére


hoffman_
veterán

Ja, marhák egyel odébb vannak, Indiában :D

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#7) Reaper04 válasza kraftxld (#5) üzenetére


Reaper04
aktív tag

Gyááá :DDD Nem semmi. Quaddal tereli a nyájat ? :)

hoffman_: :D Ráadásul az általuk telepített "aknákra" is figyelni kell!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.