2022. szeptember 29., csütörtök

Gyorskeresés

Top 15 Martial Arts filmek

Írta: | Kulcsszavak: Martial Arts . Tony Jaa . Jackie Chan . Harc . Verekedés . Donnie Yen . Scott Adkins . Akció . Jet Li

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Top 10-es játék után jöjjön egy 15-ös lista a számomra legjobbnak talált harci koreográfiával megáldott film lista. Itt már nem tudtam 10-es listára leszűkíteni a kedvenceket, mert rengeteg finomság van és nagy részük minőségi.(A tovább olvasás Spoilert tartalmazhat, bár nem a sztori a lényeg a filmnél,de a biztonság kedvéért felhívtam rá a figyelmet)
Ismertebb harcosok, akikről felesleges írni fílm címet: Donnie Yen, Jackie Chan, Jason Statham(sajnos nem fért be egy filmje se a 15-be), Jet li. A többi ismeretlen vagy nem annyira ismert harcosnak fogom felsorolni a filmjeit.Figyelem nem mind harcra szánt film, amiért mégis a felsorolásba bekerültek az 1-1 szépen megkoreografált harci jelenetek miatt, vagy azért mert beleestem a trailer okozta csapdába és megnéztem, a felsorolt filmek közül nem mind értékelhető!
Filmek melyekből válogattam a 15-ös listát:
Jet Li, Jackie Chan, Donnie Yen, Jason Statham
Ong Bak 1,2,3, Arahan, Tom Yum Goong 1,2, A végzet fegyvere, Born To Fight, The Wrath of Varja, Harcos a Szélben, Somtum, Tomboló Főnix, A Harc Szelleme, Tekken, BKO(Bangkok Knock Out), Goemon, Merantau, Rajtaütés 1,2, The Grandmaster, Láthatatlan ellenfél, Igaz Legenda, Vitathatatlan 2,3, Ninja 1,2, Ninja Assassins, Tűzlabda, Shinobi, Tai Chi Zero, Azumi 1,2, Repülő tőrök klánja, Az erőszak városa, The King Of Fighters, Bérgyilkosok Viadala, Nyughatatlan Lélek, District B13 1,2, Mortal Kombat 1,2, Száguldás Életre-Halálra, Guyver-The Dark Hero, Natural City, Dalkhomen insaeg, Casshern, Bunraku, Rurorin Kenishi, Dororo. Oldboy, Oldboy Remake, Wushu, Zu Legendája, Dragon Ball(ez egy szar filmnek csúfolt valami!), Yamakashi 1,2, Óceánok Úrnői, A Vasöklű Férfi, Never Back Down 1,2, Fighting, Android Rendőr(micsoda? Asylum retek), Fekete masz 2, El Gringo, Special Forces, Ököljog, Blood and Bone, Ezüst sólyom, A lázadás, Red Belt, Éli Könyve, Dead Or Alive, Street Fighters: Legend of Chun-Li, Fuss az életedért, Pofonok Földje,
Nem rövid a lista, gondolom van sok olyan amit még nem láttatok, ajánlom figyelmetekbe, nem mind jó film. Ezek mindegyikét végig ültem/végig néztem, van amelyiken szenvedtem és van amelyiket élveztem, de mivel top lista összeállításról van szó, mindegyiket meg kellett nézni válogatás nélkül. :)
Jöjjön a válogatott top 15 Bemutatókkal leírással, visszafele haladva. :)
Megjegyzés:
Van olyan film ahova megjegyzésként odaírtam, hogy "Director Cut", azokat érdemes megnézni/beszerezni belőlük, mert a vágás a verekedéseket is megtizedeli nagyon.

15. Guyver The Dark Hero(1994, 127 perc Director Cut):

Ez a film mindent magába foglal. Harcok, szörnyek, átalakulás. Anime feldolgozás, de nekem meghatározó film volt gyerekkoromban. A régi szép idők mikor még volt VHS kölcsönző rongyosra néztem ezt a kazettát, azóta meg van DVD-n is szerencsére. Miért került bele a TOP 15-be? Mert vannak benne emlékezetes és látványos ütközetek, valamint a végén lévő csata miatt pofátlankodta be magát az utolsó helyre, ami még mai szemmel is odabaszós.

Íme egy kis ízelítő:

14. Tomboló Főnix (2009, 112 perc):

Egy igazi Thaiföldi remek, JeeJa Yanin főszereplésével, ami hemzseg a jól megkoreografált zúzásokban, a szemkápráztató mozdulatokban. Itt minden szereplő hihetetlen képességgel rendelkező daráló gép. A sztori bugyuta és egyszerű mitn egy faék, de a benne lévő verekedések, szemkápráztatóak. A mellékelt videón meglátjátok ti is, miért van benne a 15-ben, igaz néhol látszik, hogy nem a legreálisabb ,de az élmény faktort nem rontja.

Íme:

13. Fearless (2006, 141 perc Director Cut):

Ebbe a filmben Jet Li világkorát éli. Harcról-harcra megy, alig van idő benne ami nem a test-test elleni küzdelemről szól. Szép koreográfia, élvezetes harcok, nem összecsapott trehány munka. Hosszúságát tekintve a harcoknak szépen hagynak időt egymás püfölésére.

Íme egy kis ízelítő:

B12. Bosszúhadjárat(2005,97 perc Director Cut):

Eme gyöngyszem Donnie Yen főszereplésével készült, igen magas élvezeti faktorral bíró rendőrös, verekedős tökös filmorgia. Kevés verekedés van benne, de azok aztán mindenért kárpótolnak. Ez a tökös Yen úr minden filmjébe más stílusba küldi a rossz népet a földre, itt is elég egyedi, de ugyanakkor Jackie Wu és Sammo Hung harci repertoárja is figyelemre méltó.

Itt is van egy kis kedv csináló:

11. Igaz Legenda (2010, 115 perc):

Ismeretlen színészek, itthon csak dvd-n megjelent film. Ami a 3/4-ed részéig szórakoztató, látványos harci jeleneteknek lehetünk tanúi, de az utolsó negyedben mindent megtripláznak, a főszereplő életét mutatják, és miként alakul ki a részeg stílus nála. Nos vannak benne gagyi CGI effektek, de a végén lévő harc mindenért kárpótol, és emiatt pofátlankodta magát be a top 15-be sőt egyenesen a 11.-ik helyig repítette vele magát.

Tessék csekkolni(sajnos ide csak trailer jutott):

10. District B13 (2004, 84 perc):

Ez a tipikusan, "bármikor meg tudom nézni" kategória.Van Remakje, második része, de mind-mind gyenge próbálkozás. Ez viszont tökös film, a rendőr főnök a harci mester, aki később segítője lesz egy Parkour király, és kivételesen egész jó sztorit is kapunk, amiket persze a jó harcok fognak megfűszerezni. Kapott helyezése teljesen megérdemelt.

Íme ízelítő:

9.Részeges Karatemester 2 (1994, 102 perc):

Megfogadtam, hogy nem teszek bele a listába Jackie Chanes filmet, nem azért mert utálom, hanem pont ellenkezőleg, kiszorítanám a sok filmet a top listáról mert oly sok remek filmet tett le az asztalra. így a nagy kedvencem bele kellett, hogy kerüljön. Egyik kedvenc Jackie Chanes filmem, olyan koreográfia van és harc benne, ami megelőzte a korát.

Aki nem ismerné:

8. Rendőr Sztori 1 (1985, 106 perc Director Cut):

Az egyik legdurvább Jackie Chanes film, az a kaszkadőr nélküli utolsó 10-15 perc lélegzetelállító, olyan tempót diktál és brutális pofon Show-t, hogy ember legyen a talpán aki nem lesz láttán libabőrös.

Láss csodát:

7. Ip Man 1 (2008, 106 perc):

Ismét Donnie Yen, de ezúttal Bruce Lee mesterét alakító Yip Manról szól a film, és amit ez az ember művel az tényleg lélegzet elállító. A film 2 részre osztható, az első fele könnyed hangvételű verekedésben gazdag, még a második fele komor hangvételű, de verekedésben nem esik visszább.

A kötelező jelenet:

6. Ip Man 2 (2010, 108 perc):

Ritka, mikor egy második rész, hozza az első színvonalát, na itt kérem szépen túl is mutat rajta. Az utolsó 10 perces Wing Chun vs Box és az alatta szóló zene káprázatos.

Itt is van:

5. Vitathatatlan 2 (2006, 98 perc):

Nos MJW és Adkins egymásnak feszül, itt bizony van rész látványban és emlékezetes zenében. Tipikus példája annak, hogy lehet jó filmet csinálni ismeretlen rendezővel is!

Bizonyíték kell nem igéret:

4. Vitathatatlan 3 (2010, 96 perc):

Ő is tipikus esete annak, mikor jobb a 2. rész mint az első, és még jobb a 3. mint a többi. Scott Adkins remek harcos, sok jó filmje van: Ninja 1-2, Vitathatatlan 2, El Gringo, ahol bemutatja mennyire is harcra született. Olyan szinten ki van pattintva a csávó, öröm nézni ahogy henteli a sok embert.

Tessék:

3, Ong Bak 1 (2003, 105 perc):

Ennek a filmnek adtam a bronz érmet, és miért? Mert Real Fight, pörgős, látványos, kegyetlen és hullanak benne a rossz fiúk mint a szilva a fáról. Olyan látványosan verik egymást ezek az emberek, hogy öröm nézni. A film másik 2 része értékelhetetlen és jóval elmarad ettől. Tony Jaa egy igazi adrenalin bombát szállít a nézőnek, amit a film végén tovább fokoz. Miről beszélek?

Erről:

2. Rajtaütés (2011, Director Cut 120 perc):

A sokáig második helyen portyázó Ong Bakot kiütötte a helyéről a Rajtaütés, mely annyira egyszerű mint egy faék. Sztori? Ó minek? Legyen inkább harcművészeti bemutató filmnek elnevezve. Rendező válasza: OK. Nos a Sztori be kell menni az épületbe és kitisztítani, ezt az első 3-4 percben elintézik utána szinte csak darálás van benne, de olyan szinten és brutálisan ábrázolva, hogy egybefolyik a béltartalma és az örömkönnycseppek a padlón. Ez a film megmutatja, hogy egy Üvegtigris költségvetésből, hogy kell olyan filmet lerakni az asztalra ami azon emberek kielégítésére készült, kik szeretik nézni, ahogy ütik vágják egymást az emberek. Az utolsó összecsapás kimenetelénél egyáltalán nem biztos, hogy a jó fiú fog győzni, annyira összerakták a filmet, hogy hatalmas taps jár érte a rendezőnek, na a második része már inkább unalmas mint izgalmas sajnos.

Véres és izgalmas:

1. Tom Yum Goong(2005, 108 perc):

Nos ha eddig azt hitte az ember, hogy nem lehet fokozni a látványt, a verekedést, az ember-ember elleni harcot akkor jön Tony Jaa és rácáfol mindenre és mindenkire. Ez a film a Martial Art-s filmek "Number One"-ja. Olyan magasra tette a lécet amit a mai napig, még megközelíteni se tudott semmi. Miért mondom ezt? Vegyük azt a jelenetet mikor megy felfele a lépcsőn és veri lefele az embereket, az egy szuszra vágás nélkül nyomta végig. Ezt a filmet nem megrendezték, hanem mint egy jó klasszikus zenét, megkomponálták. A sztori szokásosan csak azért van, hogy ne harcművészeti demonstráció legyen. Van itt minden, Nagy hegyomlás emberek, Capoeira, Thai-Box, Kardforgatás, látványos kivégzések. A film második része itt is értékelhetetlen. Ezzel a filmmel Tony Jaa olyat tett le az asztalra amit el se lehet képzelni, annyira kemény és tökös. A legjobb a filmben a kamera kezelés, nem rángatózik és annyira jól kitalálták a szögeket, hogy plusz élményt ad a darálásnak. Sokan tévésen Ong Bak 2-en hívják, pedig ez egy másik film.

Jelenet:

Nos ez az én top15-ös verekedős film kedvenceim listája. Remélem valakinek felkeltette az érdeklődését. Ha valakinek más a véleménye azt is leírhatja a kommentbe.
Ha tetszett olvasd el a következő leírásomat is: [link]
Köszönöm aki elolvasta. :)

Hozzászólások

(#1) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Jó kis lista. :K

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#2) rdt89 válasza Speeedfire (#1) üzenetére


rdt89
addikt

Köszönöm. :)

(#3) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Zsír, kicsit féltem, hogy kimaradnak, de látom minden benne van, ami nekem eszembejutott: Fearless, Ip Man 1-2, The Raid 1-2. :R

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#4) kemotox


kemotox
addikt

Verekszős filmek oszt nincs benne egy Bud Spenceres sem? Hát milyen lista ez kéremszépen?:D

(#5) rdt89 válasza kemotox (#4) üzenetére


rdt89
addikt

Basszus tényleg. A manóba nem voltam elég alapos, szánom-bánom. :)

(#6) Mr X


Mr X
addikt

Ezer hála, el is mentem a bejegyzést, hogy tudjam, miket nézzek meg újra. :D

(#7) rdt89 válasza Mr X (#6) üzenetére


rdt89
addikt

Na ezt örömmel olvasom, hogy a cikknek volt hasznos tartalma. :)

(#8) Mr X válasza rdt89 (#7) üzenetére


Mr X
addikt

Az nem kifejezés, szeretem a jó bunyós filmeket. Az Undisputed 3 például nagy kedvenc. :)

(#9) Cthulhu Dawn válasza Mr X (#8) üzenetére


Cthulhu Dawn
őstag

A The Raid 2 még négyzetre is emeli az első részben látottakat.

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#10) Mr X válasza Cthulhu Dawn (#9) üzenetére


Mr X
addikt

Már láttam azt is. :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.