2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Top 10 CGI-s film

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét itt vagyok egy újabb top listával, ezután kicsit ritkábbra veszem a figurát, mert hamar kifogyok az ötletekből. :) Az alábbi listában azokat a filmeket hasonlítom össze, ahol a CGI játszott főszerepet (az Asylum retkeket említésre se méltatnám!:) ), és maradandót alkotott. A felsorolt filmeket mind-mind megnéztem. A felsorolásba vannak olyan filmek amik nem kerültek be a listába, nos joggal, mivel, ők egy másik top listához fognak alapot nyújtani. Van ami azért nem került be, mert nem tudtam végig nézni (Star Wars 4,5,6, 1,2,3), kövezzetek meg érte de számomra a zárójelben említett film 5 perc kikapcsolódást se tudott nyújtani. Amik még is bekerültek a top listába, nagy részük csak a zúzásról szól, történet nélkül, néha ilyenre is szüksége van az embernek, és akkor már a legjobbat kapja belőle. Kiemelném itt is a SPOILER veszélyt.
Először is kezdődjön a felsorolás, hogy mikből csemegéztem, idéztem fel az emlékeket:
Karib Tenger kalózai 1,2,3,4, Pókember 1,2,3, Avatar, John Carter, Harry Potter 1,2,3,4,5,6,7, Acél ember, Transformers 1,2,3,4, Bosszúállók, Amerikai Kapitány 1,2, Thor 1,2,Hulk, Hihetetlen Hulk, Zöld Lámpás, Zöld Darázs, Wolverine 1,2, X-Men 1,2,3,4,5, King Kong (2005), Tűzgyűrű, Csatahajó, Szuperman Visszatér, 2012, Terminator 3,4, Csodálatos Pókember 1,2, Vasember 1,2,3, World War Z, Arany Iránytű, Narnia Krónikái 1,2,3, Trója, 47 Ronin, G.I. Joe 1,2, Cowboyok az Űrlények ellen, Van Helsing, Underworld 1,2,3,4, Resident Evil 1,2,3,4,5, Godzilla, Feledés, Blade 1,2,3, Daredevil, Fantasztikus négyes 1,2, Szellemlovas 1,2, Watchman, Jonah Hex, Constantine, V for Vendetta, Red 1,2, Én a Robot, Sötét zsaruk 1,2,3, R.I.P.D, Függetlenség napja, Star Trek 1,2, Mátrix 1,2,3, Gyűrűk Ura 1,2,3, Hobbit 1,2, Tron(2011), Jurassic Park 1,2,3Alien vs Predator 1,2, 300 1,2, Pompei, Noé, Szuper csapat, Herkules (The Rock féle), Lucy, Feláldozhatók 1,2,3, Hancock, Erő gyermekei, D-Wars.
Szóval a listában is látható nem kevés filmből próbáltam a számomra 10 legjobbat összeollózni. Nem mondom sok film van a felsoroltak között, amelyek már leírásukkor is egyértelművé váltak, hogy fontolóra se veszem a listába kerülésüket, bizonyára végig olvasva a listát nálatok is egyből értelmet nyer a leírt mondatom. Mivel az előző listához képest itt már tényleg a számítógépé a főszerep és nem a test-test elleni küzdelemé oda biggyesztem a költségvetést is, mint tényezőt. Nem is húznám tovább a szót jöjjenek a legjobbak.

TOP 10:

10. Van Helsing (2004, 131 perc, 160 millió dollár):

Igen jól látjátok, nálam a Hugh Jackman féle Van Helsing bele került a listába. Miért? Mert sose láttam eddig ilyen jól meganimált Farkasembert, ennyi féle szörnyet és ilyen minőségi harcokat. 2004 már 10 éve volt ha jól számolok, és még mindig akkora "EPIC" a farkasember kidolgozás benne és a mozgás animációja, hogy le a kalappal előtte. Világ szinten 300 milliót termelt, ezért is érthető, amiért még nem készült folytatása, csak egy 30 perces animációs film hozzá.(/P)
A farkasemberes jelenetek:

9. Dragon Wars (2007, 107 perc, 32 millió dollár):

Ez a film bizonyára nem sok embernek ismerős, pedig ha leszámítjuk az emberek által megformált karaktereket és iszonyatosan értékelhetetlen "színészi" munkát a látvány egy elismerésre méltó Hollywood alázó remekmű. Világszerte 75 millió dollárt termelt. Sajnos a film értékéből annyit levon, hogy a szereplők olyan idegesítőek, hogy drukkol a néző szó szerint a szörnyeknek, hogy nyírja ki őket, még a Transformers 2 idióta kúrós robot kocsijától is idegesítőbbek. Miről beszélek? Sárkányok, Kígyók, Lovagok, Páncélos négylábúak városban történő zúzása, már-már Bosszúállók szinten. Hülyeség?

Íme a bizonyíték:

8. Pókember 3 (2007, 139 perc, 258 millió dollár):

Miért került be ez a kritikailag nem éppen a legjobb fogadtatásnak örvendő darab(Világszerte 890 millió dollárt hozott.)? Mert pazar a látvány terén, és még mindig a legemlékezetesebb CGI zúzásokat rangsorolom. Abból viszont itt nincs hiány. Torony ház méretű homok szörny, Zöld Manó fia, Venom, Homokember és mind-mind harcol is ellene, később az oldalán (Zöld Manó fia). Már miért lenne ez látványos?

Bizonyítás ként: ,

Sajnos a nagy homokemberrel való küzdelemről nem találtam videót (értékelhető minőségen alulit se), így ezzel a kettővel tudok csak bizonyítékként szolgálni.

7. Hihetetlen Hulk (2008, 114 perc, 150 millió dollár):

Világszerte 263.5000.000 dolcsit hozott a konyhára, így nem meglepő, hogy folytatás nélkül maradt. Elvonatkoztatva a Lou Ferrigno féle Hulkoktól (nem mellékesen a mai napig ő adja a Hulk-ok szinkronhangját és fogja ezt a bosszúállók 2-ben is tenni) itt Edward Norton kapja a megtisztelő szerepet. Volt már próbálkozás nagyobb költségvetésű Hulk-ra de az elvérzett, mint ez is a pénztáraknál, de egyik személyes kedvencem ez a film. Persze az említett első Hulk színész vendégszerepet kap a filmben olyan Cameo féle, de csak pár másodperces. Térjünk rá az érdemi részre, hogy miért került be a Top 10-be. Nos a Végső harc és a Hummerek ellen folytatott küzdelme miatt, ami olyan szinten megidézi Hulk-ot (igen ő a kedvenc Marvel karakterem ezért vagyok kicsit elfogult vele), hogy öröm nézni ahogy mindent lenulláz. Bizonyára ez a toplista firssülni/módosulni fog az évek folyamán, mert már most borítékolom, hogy a Mark Ruffalo féle Hulk film ezerszer jobb lesz, de mivel az még nincs kész(reméljük lesz) addig ezzel kell beérni.

Íme, hogy ne csak a levegőbe beszéljek:

6. Transformers 2 (2009, 150 perc, 200 millió dollár):

Aki meglepődött azon, hogy bekerült a Transformers ebbe a listába az bizonyára rossz filmértékelést olvas, vagy nem rajong a hatalmas CGI zúzásokért. Michael Bay kevés dologhoz ért, de a CGI-hez, az autós üldözéshez és a pusztításhoz nagyon is. Kritikailag ez is egy lehúzott film (836 millió dollárt kalapozott össze világszerte), de látványba nem lehet panasz. Igaz nem nagyon látható ki kivel van, de egy jelenet miatt került be a top 10-be, ami bizony nagyon is katarzisztikus élményt nyújt.

A jelenet:

5. Transformers 4 (2014,165 perces, 210 millió dollár):

Ez a film még moziban megy, de mindenki gondolhatta, hogy itt sem a történeten lesz a hangsúly, hanem az eszetlen zúzáson. Nos abból akad belőle bőven, valamint sokat fejlődött az előző részekhez képest. Lecserélték a ripacs fiút, van benne autós üldözés, káromkodás, gyilkolás (emberi szereplőre is érvényes!), és elvették az összes fárasztó poént, cserébe kapunk hatalmas reklámokat és hirtelen ország váltásokat, meg pár ötlet lopást. De pacsi Baynek, mert az utolsó 40 percben lerombolja a várost, ahogy egy robbantás specialista csinálná. Miért mondom az ötlet lopásokat? Felsorolom(még mindig SPOILER veszély). Ezek észrevételek és nem feltétlenül jogosak a vádak, csak számomra feltünt, aki nem ért egyet nyugodtan megcáfolhat.
1. A végén az Űrhajó felemeli a fém tárgyat majd földhöz taszítja. Nem ismerős? (Acélember, igaz itt mindent felszívott és földhöz vágott)
2. A vége fele mikor megy Optimus a Dínókért először hatalmas robot formájában jelennek meg (Tűzgyűrű Cameo?)
3. Mikor lassítva átesnek a Hídon szinte képkockánkénti lassításban (Nekem kapásból Neo ugrott be a Mátrixból)
4. Vagy amikor a hídról lelógva tüzel Űrdongó (Scarlett Johansson Amerika Kapitány 2 hasonló jelenete?)
5. Az űrhajó belső kidolgozása (Csak nekem elevenítette meg Asgardot?)
Lehet én vagyok a kötekedő, vagy a rosszindulatú, vagy aki többet lát a dolgok mögé mint ami, de egy dolog biztos, nagyoktól lopni nem szégyen ha jól alkalmazod, és jelentem ebben hiba nincs. Az utóbbi időkben sok mindent lehetett mondani a Transformers filmekre, de a CGI-re egy rossz szavunk sem lehet, mert az mindig hibátlan(az esetek 95%-ában). Kicsit hosszúra nyúlt a TF4 elemzés így mivel verekedős videóval még nem tudok szolgálni, kaptok egy Soundtrack-es szépen összevágott akcióorgiát belőle(trailerekből összekanalazott akciók csokra). Megjegyzés: szerintem a zenéje nagyon élvezhető lett. Jelenleg 984 millió dollárnál áll a szegénységi mutató. :)

Láss csodát:

4. Acélember (2013, 143 perc, 225 millió dollár):

Nos joggal került be a látvány orgia özönbe. Nagyon jól összerakott film. Személyes véleményem szerint nagyon jól felépítették a kezdetektől a zárásig. Két része van a filmnek az első fele a felvezetés, hogy lett Szuper ember. Második fele meg a harcé. Első feldolgozás ahol tényleg van harc és látvány. Olyan szintű küzdelem van benne, hogy az embernek libabőrös lesz még az orra hegye is tőle, a zene meg ami fokozza a hangulatot első osztályú (Hans Zimmer érdeme, van még kérdés?). Henry Cavill nagyon jól játsza el a szerepét. Érdekesség, hogy mertek újítani. Ahol újítás van: Zod tábornok, Kriptonit, Harc! Igaz, hogy annyi embert se próbált megmenteni, mint a Godzilla, de ne akadjunk fent ilyen apró részleteken...:). Az Acélember egy tökös Zack Snyder rendezés, ami nem akar mást csak szórakoztatni, és teszi ezt felső fokon. Világszintű bevétele: 668,045,518 dollár.

A látványi érdem: , ,

Na voltak már robotok, átalakuló szörnyek, szuper emberek, kígyók, génmanipulált emberek, farkasemberek, vajon mi lesz még a további 3-ban? Vajon ki lesz a Bronz, Ezüst, Aranyérmes? Na jó nem leszek hatásvadász mint a tv adások és a sok reklám, így szünetre se megyek és hirdetni se fogok semmit, folytatom a listát, csak jól esett ez a kis kitérő.

3. Bosszúállók(2012, 144 perc, 220 millió dollár):

Figyelemre méltó 1,518,594,910 dollár bevételt kalapozott össze világszerte, ami minden idők 2. legjobb bevételének számít, továbbra is az Avatar a nyerő ilyen szempontból. Nos ez a film hozta meg a Marvel igazi áttörését, mivel a Bosszúálló filmek után minden különálló film bevétele ugrásszerűen megnőtt. De miért is? Mert a Bosszúállók tökös, vicces, látványos és mindegyik karakter epikusabb rombolást kapott benne mint a saját filmjében(amik a film előtt készültek). De akármennyire is jó film volt az első kettőtől elmarad, nem sztoriban és nem is poénokban hanem látványban. Mindenki sejti már mi a két befutó film? Nem akartam elkalandozni, zúzda idő:

,

(megjegyzés: tudom itt is a Hulk orientált jeleneteket vágtam be, de kötelezőnek éreztem. Mert ha Zúzás=Hulk. "(És Hulk! argh! Zúzzon!)"

2. Transformers (2007, 144 perc, 150 millió dollár):

Miért ő lett a második helyezett? Mert majdnem az egyik legdurvább városban történő harcot köszönhetjük ennek a filmnek, melynek látványához nem ért fel a 3 utána elkészült film se. Mikor Űrdongót a tréler után kötve húzták és úgy harcolt, vagy az a 35-40 perces városban tombolás egyenlő volt az orgiával. Olyan részletesen és alaposan zúzták szét a várost, nem pedig a mostani robbantással mindent eltakarunk módszerrel. Szépen meg volt minden csinálva, ahol nem robbanásé volt a fő szerep hanem, hogy lássa is a néző amit leamortizálnak a robotok. Miről ontom a rizsát?

Róla: , ,

kicsit sok videót nyomtam be, de megérdemli. Nem utolsó sorban Világszerte: 709,709,780 dolcsit kunyerált össze.

Tudom, hogy megfogadtam nem szakítom meg a listát reklámmal, de ez egy nagyon jó és érdekes sztori. Pont a Verekedős Top 15 fórumba írta Fr0z3n fórumtárs, hogy egy látvány mozi 10-es listát is készíthetnék, mire írtam, hogy az lett volna a következő terv, következő válasza, hogy már tudja mi is fog nyerni és meg kell mondjam telibe trafált. A nyertes pedig a Sharkonado 2 (na jó ez csak egy morbid vicc volt, folytatom is a listát).

1. Tűzgyűrű(2013, 131 perc, 190 millió dollár):

Aki meglepődött az első helyezetten és a Sharkonado 2-re várt tényleg akkor elnézést a csalódásért. Ez a film annyira látványos, annyira bőségesen van benne harc, hogy még előzetesek után se akartam elhinni, mert mi a lényege a trailernek? Elhiteti az emberrel, hogy mennyi akció van benne aztán bamm jön a pofára esés, de itt nem. Még az előzetesre is rákontrázott, nem gyengén túlmutat a költségvetésén a látvány. Visszaemlékezés a filmben, mi van benne? Harc! Valami megoldás kéne a problémára? Mit csinálnak? Harcolnak! Egyik harcból csöppenünk a másikba, és nem az összecsapott gagyi fajtába, hanem az igényes látványba. A film tele van "Aztakúrva" jelenetek sokaságával. Del Toro odatette magát, és még volt egy kritika is ahol írták, hogy Bay mikor megnézte ezt a filmet elment egy üveg Tequilával és Pisztollyal a lakókocsijába(nem ok nélkül). A filmnek vannak logikai buktatói, de melyiknek nincs? Ami nagy költségvetésű és látvány mozi abba mindbe van valami oda nem való, de itt kárpótolva vagyunk. Mire fel ez a nagy ömlengés a filmről, mikor egy "gagyi" érthetetlen, túlértékelt filmnek próbálok Oscar szintű értékelést adni? Nos itt még továbbra se a szereplőké a főszerep, hanem ők csak töltelékek. Az egymásnak feszülő Kaiju és Jaeger-ek a főszereplők. Szórakozás a köbön. Világszinten 411,002,906 dollárt szedett össze. Készül egy animációs sorozat is belőle, valamint 2017-re ígérik a folytatást, addig is kitartást. :)

Védelmem érdekében: , , , ,

Bevételek/kiadások:
Ha valakit érdekel egy kis statisztika akkor leírnám, hogy a 10 film összesen: 1795 millió dollárba került (szerintem nem tartalmazza a marketing költséget), és összesen 6655,8 millió dollárt hozott (ebben nincs benne a tiszta haszon, meg a moziknak leadózott összeg). Csak érdekesség ként írtam le a két adatot, semmi hatalmas számítási és statisztikai gondolatmenet nincs mögötte. :)

Zárószó(továbbra is Spoiler halmaz):
Nos a Godzilla csalódás miatt nem került be, meg nem ütötte meg a szintet. A Watchman meg inkább jó sztorival bír mint látvánnyal. Sok film nem azért nem lett Top 10-es mert nem üti meg a szintet, hanem itt most tényleg a látvány volt osztályozva. Remélem mindenkinek tetszik a Top lista, akinek más a véleménye ossza meg velem és indokolja meg nagyon érdekel, minden vélemény. Persze a lista folyamatosan változni fog az idő előre haladtával, mert még olyan filmek várnak ránk, mint a Galaxys Őrzői, Avengers 2, Thor 3, Kapitány 3, Tűzgyűrű 2, na de ennyire ne szaladjunk előre, csak fokozatosan az idősíkban.
Ha tetszett olvasd el a következő bejegyzésem: még szerkesztés alatt! :)
Köszönöm, hogy elolvastad. :)

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
addikt

Lassan annyi listád lesz, hogy lehet csinálni majd egy TOP15 listát a legjobb listákból :D

(#2) rdt89 válasza kemotox (#1) üzenetére


rdt89
addikt

Igen ezért is írtam az elején, hogy most már visszább veszem az iramot, mert még a végén a top 10 takarításról is listát nyitok. :)

(#3) kemotox válasza rdt89 (#2) üzenetére


kemotox
addikt

Nyomassad azért csak bátran, szerintem tök jók ezek a kis listák.

(#4) rdt89 válasza kemotox (#3) üzenetére


rdt89
addikt

Igen, csak ha ilyen tempóba rohanok jövő hétre elfogy az ötlet. :)

(#5) Syl


Syl
nagyúr

>1. Tűzgyűrű(2013, 131 perc, 190 millió dollár):
>...Ez a film annyira látványos, annyira bőségesen van benne harc...

Mivan? Én valahogy másra emlékszem ebből a filmből: baromságok a köbön, folytonos sötét, eső. Értékelhető akció kb 10 mp volt a filmben. De ezt még az új Godzilla is alulteljesíti...
A listád többi eleme OK! :C

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#6) rdt89 válasza Syl (#5) üzenetére


rdt89
addikt

Köszönöm az elismerést. :) Igen sokaknak értelmetlen film az első helyet kapott film, de nekem hibái ellenére is kedvenc filmem. :) Te melyiket raktad volna az első helyre? :)

(#7) Syl válasza rdt89 (#6) üzenetére


Syl
nagyúr

Az Acélembert, egyértelmű :D Utána a Bosszúállók, majd jöhetnek a Transzformerek (sorban mind a négy :DDD ).

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#8) rdt89 válasza Syl (#7) üzenetére


rdt89
addikt

Mondjuk akkor annyira nem sokat változna a Lista, csak a Pacific Rim kerülne ki belőle. :) Meg belekerülne a TF 3.

[ Szerkesztve ]

(#9) Fr0z3n válasza Syl (#7) üzenetére


Fr0z3n
őstag

Én az Acélemberen elaludtam. :D

(#10) Syl válasza Fr0z3n (#9) üzenetére


Syl
nagyúr

Akkor neked a Hobbit való. Na abban aztán nagyon sok az akció és a hent.

Oh wait... ;]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.