2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

Navon Mizu M450, mit tud 30 ezerért? (Telefon teszt)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés:
Találtam egy videót, ahol működés közben láthatjuk a kis eszközt:
Navon Mizu M450

Az egész egy hosszas huza-vona volt, mire megszületett ez a döntés. Testvérem telefon kereső üzemmódban volt, már egy éve, a lecserélendő eszköz egy Sony Ericsson Live With Walkman telefon volt, mely az idők során a remek optimalizációnak köszönhetően, oylan szinten belassult, hogy telefonkönyvnél is szaggat, amin a rendszer csere/root se segített, így elkezdődött a körbe nézés. Op3n Dott telefon lett a kiszemelt, de az egész készlet elfogyott, és meghatározatlan ideig nem tudták megmondani, mikor lesz utánpótlás. Ha már ott voltunk körbenéztünk a kínálatok között. Egyetlen telefon volt, mely azonnal megragadta a figyelmem, és tökéletes helyettese lehet a Tesco mobilnak, ez pedig a címben említett eszköz. Most pedig nézzük meg, hogy 30 ezerért mit kapunk 1 év garanciával a kezünkhöz? Ha felkeltettem az érdeklődésedet, olvass tovább, mindenre kitérek.

Külső:

Kibontva a csomagolásból a készüléket, egy szép telefon tárul szemünk elé, melyet körbe forgatva a formát a kamera kidomborodó, négyzetes kialakítása töri meg. Engem a Nokiák N-es szériájára emlékeztet. Szürkés barna és szürke színek kombinációja díszítí a telefont. Kézbe véve érződik, hogy nem a vékonyságra mentek rá, de mégis jó minőséget kapunk, mely nem recseg és érződik a minőség megfogásakor. Méretei: 135 mm x 66 mm x 9,3 mm. Most pedig nézzük körbe a telefont, hogy mi hol található rajta, és egyúttal látjuk is a mérnökök munkáját.

Teteje (itt van a 3.5mm-es jack csatlakozó és itt látható a kidomborodó kamera):

Alja (Itt van a micro usb töltő és egy kis mélyedés a hátlap lepattintásához):

Hátulja (Itt van a formabontó kamera, a led vaku és a hangszóró):

Eleje (itt van a kijelző és az érintésérzékeny 3 android gomb, melyek nem világítanak):

Jobb oldala (itt van a bekapcsoló gomb):

Bal oldala (itt helyezkednek el a hangerő szabályzó fizikai gombok):

Tartozékok:

Egy egyszerű kis kék dobozba volt csomagolva, melyen a telefon neve és specifikációja található. Kibontáskor a kijelzőn már rajta volt a fólia, melynek végsó felhelyezését ránk bizzák (csak le kell húzni a 2-es fóliát). Jár hozzá még egy fólia tartalékba, valamint egy usb kábel és egy töltő fej.

Hardver:

A gép lelke az unalomig használt MTK6582, mely 4db cortex A7-es magot tartalmaz (1.3ghz/mag), ehhez párosítottak 1gb ram-ot és az ősöreg MALI-400 MP2-es gyorsítót, mely remek rendszer sebességet és stabilitást ad a telefonnak. A mindennapok azt mutatják, hogy ez a párosítás tökéletesen elég a funkcióinak ellátásához. Nem lehet szaggatást észrevenni sehol, még a modernebb játékokat is gond nélkül viszi. Android 4.4.2 van a masinán teljesen original állapotban. qHD (960*540) van a 4.5"-os kijelzőn. Ha már a megjelenítőnél járunk, simán elmondható róla, hogy még a HD panelekkel is felveszi a versenyt, annyira szép és jól kalibrált. Minimális fényereje kellően sötét, még teljes erőre véve napsütésben se okoz problémát. OTG-t támogatja a készülék és minden evő is vele. Mielőtt folytatnám a gondolatmenetet pár képpel kicsit tartom az érdeklődést, mert sok eddig a rizsa:


A felhasználó háttere a saját autója, ezért takartam ki a rendszámot, de az összeképen nem ront szerintem semmit. Látszik, hogy betekintési szöge igen magas, bár nem meglepő egy IPS kijelzőtől, mely OGS laminált is egyben. Dual simes a telefon, mely egy micro simet és egy mini simet tud befogadni. Mind két kártyával tudja a 3G-t, de egyszerre csak az egyikkel tudunk telefonálni, hívást fogadni. Addig a másik kártyát lekapcsolja, még a kommunikáció zajlik. Kamerája 5 megapixel-es autófókuszos amit egy szép erővel világító ledes segédfény támogat és Full HD-ba rögzít videót. Előlapi kamerája 2 megapixel-es, mely pont elegendó a videótelefonáláshoz. A hardver FHD-s videót is elbírja, netböngészés se okoz neki gondot, wifije erős és gyorsan talál jelet. Bár belső tárhelyben szűkölködik (4gb) de micro sd-vel bővíthető 32gb-ig, de a 64-et is lekezeli. Játékokra visszatérve, tényleg nagyon meglepő de a legerősebbeket is gond nélkül viszi, bár a kamera körül tapasztalható melegedés, de nem ezen fogjuk a tojásrántottánkat megsütni. Íme egy játék teszt videó amit a videómegosztón találtam:

Navon Mizu M450 játék teszt

Rendszer:

4.4.2-es Androiddal vehetjük kézhez a készüléket, melyhez már tegnap előtt érkezett bug fix frissítés. Gördülékeny a rendszer és nem gondolkodik, ha rákoppintunk egy alkalmazásra már tölti is befele. Nincs saját felület vagy buherálás, egy teljesen szűz Kitkat van a készüléken, de azoknak a felhasználoknak akiknek készült ez is bőven sok, hiszen az áruházból pótolhatjuk a hiányainkat. Játékék, programok kompatibilitásával sincs gond, eddig még nem találtam nem futtatható feliratot, pedig rengeteg app-al teszteltem. Lefuttattam egy Antutu tesztet is, bár ezek a számok nekem nem mérvadók, de aki szereti az ilyet annak itt az eredmény:

Kamera:

Választáskor ez nem volt szempont a készüléknél, mert arra ott a kézi kompakt, de ha hirtelen adódik egy megörökítendő objektum, annak rögzítésére megfelel. Pár kép a saját fotótárból:Youtuben találtam videó és fotó teszteket, amit ide belinkelgetnék:
Videók:
1
2
3

Képek (amint elnézem a képeket nálam tehetségesebb felhasználó):
1

Multimédia/GPS/Akkumulátor/Adatkommunikáció:

A telefon alap zenelejátszója a minimális elvárásokat kielégíti, jól kezeli a számokat is. Nem esett még szó a telefon hangszórójáról, mely kiemelendő, mivel maximális hangerőn is szépen szól és kicsit se torzít, valamint erőteljes a hangereje és még se idegesítően magas a hangzása. Videólejátszót nem teszteltem mivel én az MX Player-re esküszök, mert ingyenes és mindent támogat. Beszélgetés közben tökéletes a zajszűrés, jól hallanak a vonal túloldalán, és telefonáláskor a felhasználó is szépen hall mindent, így ez a része is jól siekrült. A GPS gyorsan talál jelet, nem dobja el, bár nincs benne Glonass, de aki türelmes 1 perc maximum várakozási idővel talál jelet. 1750 mAh-s akkumulátora eltántoríthatja az embert, de ez a hardver nem kér sokat enni, így ha az erőteljesebb játékokról lemondunk, az egy napos üzemidő vígan hozható, akár egész napos net kapcsolattal is, bár a kijelző teljes fényerejéről is le kell mondani. A hátlap 8 ponton tart, eléggé oda van rögzítve. Fél fényerőn, adatkapcsolat állandó használatával, szókeresővel kihúzza nap végéig ezzel a teleppel. Adatkommunikáció terén HSPA+-al gazdálkodhatunk (21mbps) a 4G helyett, 3.0-ás Bluetooth-ot kapunk, és a szokásos GPS modult. NFC nincs, de még a saját telefonomnál se éreztem soha hiányát, bár a 4G-nek se. Valamint telefon háttérnek betehetünk videót is.

Összegzés:

Nos eddig az Op3n Dott volt a legjobb ár/érték arányú telefon, de szerintem ez simán felveszi a versenyt vele, sőt mondhatni szinte ugyan az. Mind két készüléknek leírom a főbb jellemzőit, így ti is láthatjátok miről beszélek.

Navon Mizu M450
Méret: 135 mm x 66 mm x 9,3 mm (134gramm)
Kijelző: 4,5 hüvelyk, 540 x 960 pixel (245 ppi),IPS, OGS
Processzor: MTK6582 (4x1.3ghz)
Ram: 1GB
Grafikus Chip: Mali400-MP2
Belső tárhely: 4GB
Kamera: 5MP/2MP
Bluetooth: 3.0
Akkumulátor: 1750mAh
Állapot jelző LED: Van

Op3n Dott
Méret: 134 x 69 x 11 milliméter (145gramm)
Kijelző: 4,5 hüvelyk, 540 x 960 pixel IPS (245ppi)
Processzor: MTK6582 (4x1.3ghz)
Ram: 1 GB
Grafikus Chip: Mali400-MP2
Belső tárhely: 8GB
Kamera: 5MP/2MP
Bluetooth: 4.0
Akkumulátor: 1700mAh
Állapot jelző LED: Nincs

Mint a táblázatban látható szinte ugyan az a két eszköz, így újabb kihívó érkezett a legjobb ár/érték arány versenybe, mely eddig a legközelebb áll a Tesco által készített eszközhöz, sőt mondhatjuk döntetlen az állás, ugyan olyan jó, mert igaz ott 8gb belső tárhely van, itt meg állapot jelző led. Most pedig nézzük a végső pontértékeket:

Design: 7/10
Összeszerelés minősége: 9/10
Anyaghasználat: 7/10
Felszereltség: 6/10
Kijelző: 8/10
Kamera: 4/10
Stabilitás, optimalizáció: 8/10
Összegzés:7/10

Kinek ajánlom? Akik ismerkednek az Androiddal, vagy akiknek nem lételemük a csúcskategória. Mit kapunk tehát 30 ezerért? 1 év garanciát, és egy nagyon jól átgondolt, összeszerelt, jól optimalizált készüléket. Az én értékelésem Különösen ajánlott!

Telefonnak van fóruma:M450
Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett olvasd el az előző bejegyzésemet is:[link]

Hozzászólások

(#1) voyager4.4


voyager4.4
senior tag

Én vártam volna az Open dott-ra. Ott azért van 8 giga tárhely, 4.4-es droidnál az a minimum. 4 giga kizáró ok, ez van.

no fate but what we make

(#2) rdt89 válasza voyager4.4 (#1) üzenetére


rdt89
addikt

Nem feltétlen létszükséglet, van benne egy 16gb-os sd kártya, szabadon meg 1.2 giga a programoknak a belső memóriában. Arra a célra amire vásárolva lett tökéletesen elegendő.

(#3) voyager4.4 válasza rdt89 (#2) üzenetére


voyager4.4
senior tag

SD-re nem tudsz telepíteni, a belső meg nagyon hamar el fog fogyni. Pláne FB Viber és társaikkal amik híznak is :K

no fate but what we make

(#4) rdt89 válasza voyager4.4 (#3) üzenetére


rdt89
addikt

De a telepített app nagy része átkerül az sd-re, de a SE után ahol összesen 300 mega tár hely volt megváltás lesz az 1.2 giga. De valóban alá tolhatták volna a 8gb-ot, de alap és kezdő felhasználónak szerintem ez a tárhely is elég. :)

(#5) Headbang


Headbang
aktív tag

- Az akksi 1600mAh-s ha leszeded a navon címkét akkor kiderül (nem túl korrekt húzás)
- képernyő színei fakók, 5éves tft kijelzős telómank szebb színei vannak
- 2,5 óra a képernyőidő szimpla netezésre (ami elég gáz)
- erős vaku? kb 30cm-re világít el
- tárhely mérete egyszerűen szánalmas a szétpartícionálás miatt
- első hetekben nekem sem szaggattott, fél év után azért már be-be szaggat elég gyakran, játékok nem szaggatnak de minden egyszerű appban találkozok dadogásokkal

pozitívum: Beszélgetési hangminőség valóban megfelelő, nem volt dobott hívásom, nem fagyott még eddig.
Nagyon bánom hogy nem fizettem pár ezret egy lg l90-re és ezt választottam.
Ahhoz képest én még szerencsés vagyok és nem szívtam meg vele annyira mint a többi tulaj.

(#6) rdt89 válasza Headbang (#5) üzenetére


rdt89
addikt

Itt még továbbra sincs vele probléma, hibátlanul működik a telefon. A kijelző lehúzását elég erősnek érzem, nem olyan vészes, sőt szerintem elég szép. Akkumulátora is bírja szuflával, arra a célra amire vásárolva lett tökéletes. Megörökölte a Sony 16gb-os micro sd kártyáját és nincs gond a tárhellyel se. A telefonon olyan alkalmazások futnak, mint szókereső, messenger és a 2048. Ezekhez meg bőven elég. :)

(#7) Gyuszi39


Gyuszi39
újonc

Sziasztok! Vettem én is egy NAVON mizu 450 est az Örs Vezér téri Media Markt-ben,sajnos. Arra szeretnék tanácsot,vagy tapasztalatmegosztást kérni tőletek,mivel a mogyorónyi agyammal a töltőket cserélgettem az aksi helyett,(mert az aksi ugye azt jelezte sokszor,hogy full-on van még volt/amper mérővel is méregettem néha), de igen hamar lemerült,most már nem is tudom feltölteni annyira,hogy bekapcsoljam a telefont. A telefonon, töltő bementi csatlakozója sincs a legjobb állapotban,a sok igazítgatástól,mert nem igazán töltötte a töltők hada ,de az aksit külön töltve,ha feszültségi szint eléri,nagy nehezen az 50% ot akkor sem kapcsol be. Még van rajta 6,5 hó garancia,tehát az aksit lehetne cserélni,de én teljesen kiábrándultam ebből a típusból.Van e rá valami remény,hogy kicseréljék egy újra,(eladom 33% bukóval de nekem nincs igényem erre a telefonra a továbbiakban!)vagy visszakapjam az árát,esetleg levásárolhassam? Köszönöm előre is a hozzászólást mindenkinek, ha lesz ilyen...:) sziasztok.

[ Szerkesztve ]

dirib, darabra, töröm...

(#8) Chaser válasza Gyuszi39 (#7) üzenetére


Chaser
titán

Mért adnák vissza az árát? Akku meghalt, kicserélik ennyi. Ha a telefon halt meg megjavítják.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#9) George85


George85
tag

Ez a teszt mindenről szól, csak a mobil hibáiról nem...

Macska!

(#10) Margit Bosy


Margit Bosy
újonc

Sziasztok !Nekem is van letétbe egy ilyen ha valami történne ....de nem tudom miért nem, de nem megy a wifi ha fel is tudok nagyon ritkán menni vele akkor is ledob .javítható vagy kuka ?

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.