2019. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Lenovo K920 (Vibe Z2 Pro) felhasználói teszt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:

Ha már leírtam, hogy miért is lett ez a telefonom, úgy illik, ha egy kis tesztet is készítek róla. Igaz rengeteg kritikát lehet olvasni, még hazai viszonylatokban is róla, de felhasználói leírást még nem láttam, csak szakértőit, így bátorkodom én is gorcső alá venni a saját készülékemet. Először is döbbenettel láttam ,hogy Magyarországon, hazai garanciával olcsóbb a telefon, mint külföldi rendelésnél. Szerintem ennyi pénzért ez a telefon verhetetlen, még csak megközelítésben sincs hozzá konkurencia, ha belevesszük a külföldi rendeléseket sem. Nézzük akkor, hogy ezért a pénzért hazai forgalomban mit is kaphatunk. (csak mellékesen jegyezném meg, hogy minden esetben a független telefonokra értem a logikamenetet.):

De mielőtt belemennénk nézzük meg a Lenovo specifikációját:
- 32gb beépített belső tároló (nem bővíthető)
- Dual Sim (micro sim)
- 6" QHD kijelző (1440x2560 490ppi) Gorilla Glass 3
- 4x2.5ghz snapdragon 801
- 16mp-s isocell kamera
- 3gb ram
- LTE
- NFC
- 4.000mAh-s akkumulátor

Ezek után nézzük a konkurenciát:
- Allview X1 Xtreme
- Siswoo R8 Monster
- Xiaomi MI4
- Xiaomi MI3
- LG G3
- HTC Desire 826W Dual Sim
- Sony Z3

Ezeknél egyértelműen látszik, hogy labdába se rúghatnak a Lenovo nagyágyújával szemben, de most nézzük a magasabb árkategóriát, hogy vajon meddig képes felvenni a harcot?

Drágább kategóriák:
- Meizu MX4 Pro
- Samsung Galaxy Note 4
- Huawei Ascend Mate 7
- HTC Desire Eye
- HTC One M8
- Samsung Galaxy S5
- Samsung Galaxy Note III
- Huawei P8
- HTC One M7
- Microsoft Lumia 930
- Motorola Nexus 6
- Nokia Lumia 1520

Ezek után kijelenthetjük, hogy a jóval drágább készülékeket is megszorongatja, lehagyja. Most pedig térjünk át a tesztre, ez csak egy kikacsintás volt, ami nekem is segített eldönteni, hogy miért ezt a készüléket válasszam.

A teszt során a képek egy részét innen mellékelem, mert időközben a fényképezőm megadta magát, de a lényegen szerintem nem fog változtatni a dolog.

Külső:

Egy mestermű ez a telefon, egy igazi optikai élvezet. Mely a méreteivel, még az 5.5"-os kijelzővel ellátott készülékek ligájába is versenyképes. Nézzük a méreteit :7,7 mm vastag, 156 mm magas, 81,3 mm széles. Azt mellékesen jegyezném meg, hogy az egész telefon burkolata fém, ami nagyon erőteljes prémium érzetet ad a felhsaználónak (kivéve a GPS antennája, ami a hátlapon egy műanyag csík, de nem ront az élvezhetőségből semmit). Most pedig képek formájában járjuk körbe a telefont:

Szemből:

Hátulról:

Jobb oldala (Bekapcsoló gomb és a sim tálca található itt) :

Bal oldala (Hangerőszabályzó gomb) :

Kamera (Isocell 16mp) :

Betekintési szöge a kijelzőnek:

Alja (töltőcsatlakozó, hangszóró) :

Teteje (3.5mm-es csatlakozó) :

Tartozékok:
Egy kicsomagolási videó:


Már a termék doboza is nagyon impozáns, de belülről se veszít a Designből.

Mivel ez se saját kép, megjegyezném, hogy az európai verzió jobb felső sarkába nincs belegravírozva a 4G felirat.

A Sim nyitó kulcs:

A doboz mélyén fekvő tartalom:

Ide is jön egy megjegyzés, mert az európai változat töltője követi az EU-s szabványt, nem átalakítóval, hanem az egész töltő olyan.

A mellékelt agybadugós fülhallgató:

Hardver:

A készüléket a Snapdragon 801 hajtja meg 4x2.5.ghz-s processzor sebességgel, Krait 400-as magokkal, amit az Andreno 330-as grafikus gyorsító hajt meg 550mhz-en. A rendszer és alkalmazások tökéletes működéséért 3gb ram a felelős. Mondanom se kell ,hogy a gép nagyon gyors, akadással, röccenéssel a legextrémebb helyzetben sem találkoztam. Böngészésnél sincs probléma, az oldalakat nagyon gyorsan tölti be, nem lehet zavarba hozni ezt a szépséget. De rögtön itt is egy összehasonlító videó, a Snapdragon 805-el szerelt Samsung ellen:


A videóban is látszik, hogy az optimalizációra a végtelenségig ráfeküdtek a Lenovo szakemberei. Valamint van itt még egy sebesség összehasonlító videó, ami érdekes:

Rendszer:
Nincs összehasonlítási alapom az előző verzióval (4.4), mert én már az 5.0.2-vel kaptam kézhez a készüléket. Így időm se volt megszokni a dupla koppintásos kijelző felkeltést, ergó nem hiányzik. Én a Lenovo UI-al használom a készüléket, mert nagyon hasonlít a Huawei kezelőfelületéhez, azt meg egyszerűen imádtam nyomkodni barátnőm telefonján. Azért egy pirospont jár a Lenovonak, mert nem erölteti az emberre a saját kezelőfelületét, mert ha nem tetszik simán beállíthatjuk, hogy a csupasz, gyári androidot indítsa el, ez azért elég gondos a fejlesztők részéről. A készüléknek vannak energia takarékos részei, ami tovább fokozza, az amúgy se alacsony kijelzőidőt. Számomra nem jelent sokat, de az antutu eredményt megosztanám.

A rendszer menüpont alatt kitérnék a kijelzőre, ami döbbenetes és sok érdekességet tartalmaz a gépezet legnagyobb meglepetésünkre. Első ilyen a kijelző fényerejét automatikusra állíthatjuk, és bekapcsolhatjuk az inteligens fényt, ahol extra fényerőt ad ha úgy érzékeli, hogy napos időben vagyunk. Valamint van az egyéni, ahol a színeket is kalibrálhatjuk. Nem utolsó sorban ha olvasni szeretnénk hosszú távon a telefonon, akkor bekapcsolhatjuk a kényelmi módot, így az erős színeket átkonvertálja a szemnek legkényelmesebbre. Végére hagytam egy nagyon kedves gesztust, ami az éjszakai funkció, ezt aktiválva a kijelző fényét leviszi szinte nullára, így nem ég ki a retinánk, és tényleg annyira le veszi a fényerőt, hogy hajnalba felkellve se ég ki a szemünk. Egyetlen hátránya, hogy ez a funkció nem automata, így nekünk kell aktiválni, amit ha bekapcsolva hagyunk eléggé kellemetlen lesz nappal a fényes környezetben kikapcsolni. De ez legyen a legnagyobb problémája a telefonnak.


Ha már kiveséztük a kijelzőt, nézzünk egy kicsit mélyebben a dolgok mögé, ez pedig egy kis kellemesség a Funkciók Beállítása menüpont. Olyan dolgokat állíthatunk be, mint a telefon vezérlése, amit úgy tudunk véghez vinni, hogy nem érünk a kijelzőhöz. A kijelző felett lévő érzékelő a mozdulataink alapján lapozza a kijelzőt jobbra/balra/fel/le. Ez egy olyan funkció amit nem hiszem, hogy sokan fognak használni, mert sokszor ha elfeledkezünk arról, hogy be van kapcsolva, kellemes meglepetéseket tud okozni. Ha ezen túl léptünk ott van az egykezes képernyő. Igen ember legyen a talpán aki ezt a behemótot egy kézzel tudja kezelni. Ezzel a funkcióval ha a kijelző szélén egy félkört írunk le leviszi a méretet kicsibe, de állíthatjuk a méretet, hogy meddig kényelmes még egy kézzel. Remek, jól működik és hasznos funkció.


Ezek után találkozunk még egy zárolás rázással. Ha a telefont lefele mozdítjuk lezárja a kijelzőt. Én ezt nem alkalmazom, mert elég egy kicsit csúszos kéz és pukkan a földön a telefon, és valljuk be nem arra született, hogy teljesen leamortizáljuk. Másik ilyen odafigyelés a képernyő felélesztése a hangerő gomb fel/le megnyomásával. Ezek után jön a kedvenc funkcióm, ez annyira apró mégis hatalmas segítség, hogy nem is értem eddig miért nem találkoztam ilyennel. Na de a funkció, ha a telefont vízszintesbe helyezzük, letiltja a Home gomb funkciót. Hány ember járt már úgy játék közben, vagy böngészéskor, hogy kicsit megcsúszott a keze és kilépett az alkalmazásból/böngészésből? Nos én rengetegszer és nem egy nyugtató dolog. Az utolsó két funkció az inteligens helyszín funkció és a széles érintés. Az utóbbi egy kis pötty amire rákattintva az általunk kiválasztott alkalmazások/beállítások érhetőek el.


Kimaradt érdekességek, mint a zsebfunkció ami megakadályozza az eltett telefonunknak a kényelmetlen hívást. Másik aprócska funkció a kijelző feletti részen elhúzzuk a kezünket és felvillantja a 3 gomb háttérvilágítását, ami sokszor jól jön az embernek. Harmadik érdekesség, hogy tudjuk állítani hány másodpercig kapjon megvilágítást a három gomb.

Kamera:

A telefon elő-hátlapi kamerája is kiemelkedik a tömegből és nem a pixelszám nagysága miatt, hanem az elkészített képek minősége végett. A hátsó a Samsung ISOCELL 16mp-es kamerája dupla ledvillanóval, optikai képstabilizátorral, még az első egy 5mp-es kamera de nincs neki led-es megvilágítása, de nem kell a fénytől tartani, mert a kijelző félelmetes fényét használja derítésre a "kis" készülék.

16mp-es kamera:

Két féle mód van a kamera kezelésben, az inteligens és a profi mód. Az elsőnél a nevéből is adódik, hogy a telefon mindent magától állít be, még a második módra váltava (profi), mi állíthatjuk be a zárrekesz nyílást, iso-t, fókuszálást, fényerőt, természeti hatást. Rengeteg speciális effekt van amit módosíthatunk még a kép készítése előtt, valamint vannak motívum programok is, nem beszélve a fénymérési módról. Rengeteg okosság van, amit ha felsorolnék sose érne véget a cikk. De nézzük is a képeket, amikből lesz egy-két speciálisan effektelt is.

Inteligens mód:

Profi mód (saját beállításokkal) :

Őszi hangulatos:

Szenvedélyes:

Tündéri:

Szuper HDR:

Éjszakai kép saját beállítás és még a 70%-át se tudtam elérni a telefon éjszaki képességeinek (van még mit tanulnom) :

A videó képességek is egész döbbenetesek. 4k rögzítés 30fps-el:

Slow Motion videó (120fps ilyenkor a videó HD felbontású FHD-be 60fps-t tud):

Csak megjegyezném, több videóval nem terhelném a rendszert, hogy a készülék képes rögzíteni egyszerre mind a két kamerával videót. Így miközben videózunk valami eseményt, bal felső sarokba kis kockába rögzít minket.

5mp-es kamera:
Előlapi kamerához képest nagyon korrekt képeket készít a készülék, videót FHD-ba tud 30fps-el. Ha a sima derítés nem lenne elég van még nekünk meleg hatású is.

Derítés (sima):

Meleg:

Rengeteget lehetne még írni a beállításokról, mindkét kamera esetében, de nem akarok jobban belemerülni, mert másról is szeretnék még írni, így csak említés szinten. Találkozunk még arcszépítés és fotók utáni elég komoly képszerkesztési lehetőséggel, rengeteg effekttel megfejelve és hatásokkal.

Multimédia:

Mindenkinek meg van a saját lejátszója ami bevállt neki és használ, én se vagyok másképpen ezzel. De most nem is a lejátszandó formátumokról szeretnék szót ejteni, hanem a telefonba beépített szörnyetegről azaz 1db hangszóróról. 80db-es hangnyomást tud teljes hangerőn, amivel a 76db-es HTC sztereó hangzását is felülbírálja (persze a mostani M9 biztos tudja már a 85db-t de csak hasonlítás ként írtam az értékeket). Persze mit ér a hangerő, ha recseg-ropog a hangszóró? Nos az az egyetlen árva kis hangszóró, olyan szépen és tisztán szól, hogy az beszarás és akkor még nem említettem a mélyhangot, ami nem házimozihoz hasonlítandó szinten, de érezhetően teljesít. Teljes hangerőn nem torzít, de olyan félelmeteset üvölt, hogy felesleges vásárolni hozzá külső hangszórót, mert ellátja maga is ezt a funkciót. De kapunk egy minőségi füllhallgatót a telefonhoz, amit szépen meg hajt a készülék, de halláskárosodást nem fogunk szenvedni tőle. Nekem a mai napig a Sony Ericssony Walkman füllhalgatói az etalonok, és sose találtam meg a hozzá hasonló élményt sehol. A Lenovo füllhallgatója jó úton jár, de a hangerő maximumon elég karcsú. De amit tud, azt nagyon szépen tudja.

GPS:
Nos kijelenthetem, hogy az egyik legerőteljesebb és legszélesebb látókörű, amivel mobilpályafutásaim során találkoztam. Tudja a GPS, A-GPS, Glonass-t, de amit nagyon kevés helyen említenek meg, látja a kínai műholdakat is, ergo van benne Beidou. Pozícionálás, jeltartás, műhold megtalálása mind-mind veszett gyors feladat. Olyan megterhelés alatt a készülék, mintha folyamatosan kiabálná a hardvere, hogy ennyi? Kérek még!

Adatkommunikáció:

A készülék minden földi jóval el van látva. Van itt kérem szépen NFC, Beidou, A-GPS, 4G(150mbps), 3G(42mbps), HSPA+(42mbps), Wifi b,g,n,ac, Dual Band, Wifi Hotspot, Bluetooth 4.0, DLNA. Tele van tömve a készülék, csak tudja eldönteni a felhasználó, hogy mit akar használni. Nekem az igazat megvallva nem hiányzott a 4G és az NFC se soha, de így járt mellé tehát van.

Akkumulátor:

A telefonok rákfenéje. Minden valamire való telefont itt rontanak el a mérnökök. Kap az ember mindig valami meseszép kijelzőt, fém burkolatot, sok ramot, belsőtárhely méretet, legfrissebb processzort és rendszert, meg mellé 2400-3000-es akkumulátort, amivel a gépezet kínkeservesen elszenvedi magát a napvégéig, ha jól cselezünk. Itt nem kell ügyelni ilyenekkel, mert a 4.000 mAh-s akkumulátor olyan szépen eldöcögteti a telefont napvégéig, hogy egy művészet lemeríteni estig. (Persze komolyabb játékkal ő is hamar térde ereszkedik és megadja magát 3-4 óra alatt, de ha ez korlátozódik 1 órára napi szinten, és folyamatos mobilnettel élünk automatikus fényerő mellett, a 2 napot hálából megadja a készülék.) Olyan akkumulátor kímélő funkciók vannak a készülékben, amivel 4-5 napokat elmasíroz egy töltéssel, bár ilyenkor csak telefonálni lehet, meg sms-t küldeni, és ébresztő órát beállítani, szóval a tudása ebben a formában nem üti meg a Sony Ericsson K800i-ét (mert kamerát persze nem lehet használni ilyenkor). Hardver korlátozással is lehet élni, ilyenkor a teljesítményt veszi vissza, amivel szintén nyer nekünk 2-3 óra kijelzőidőt. Nagyon kellemes sémákat állított össze a gyártó ilyen téren, így azt hiszem a telefont ezen a téren is meg kell dicsérjem. Itt van egy akkumulátor használatos kép, de a számlálója a gépnek nem fedi a valóságot, mert én is mértem az időt és kb. 8 órát játszottam az Earn To Die 2 játékkal fél fényerőn.

Összegzés:

Nem tudok mást mondani a telefonra, hogy tökéletes. Persze ezt nem általánosságban, hanem saját felhasználási értékeket figyelembe véve jelentettem ki. A piacon jelenleg nem tudok mondani nagyobb gondossággal összeszerelt telefont. Jobbat se találtam, amit nem részenként értettem hanem összességében. A telefon kinézete meseszép, amihez hozzátesz, hogy a 6"-os kijelzővel is "kompaktabb" mint rengeteg 5.5"-os vetélytárs. Rendszersebességet tekintve a készülék a Snapdragon 805-el is felveszi a versenyt. Nagyobb megterhelésnél persze a kezünk fázni nem fog, de azért annyira nem vészes, hogy tükörtojást készítsünk rajta. Ár/Érték arányba nincs jobb készülék, se szürke importtal se hazai forgalmazásban. Miért mertem ezt így kijelenteni? Mert a készülék 114ezer forintért hazai garanciával megvásárolható, és ezért a pénzért nincs jobb. Ha valaki tud mutatni ennyiért jobbat (csak új termék nem használt), akkor visszavonom a szavamat, de a vita lehetőségét fent tartom (nem veszekedés, csak érvelés szinten.)

Design: 10/10
Összeszerelés minősége: 10/10
Anyaghasználat: 10/10
Felszereltség: 10/10
Kijelző: 10/10
Kamera: 10/10
Stabilitás, optimalizáció: 10/10
Összegzés: 10/10

Pozitívumok:
- Kijelző kihasználtság
- 700 nites fényerő amit eggyik készülék se ért még utol!
- Felbontás
- Adatkommunikációs szörnyeteg
- Fémház
- Hangzás
- Lenovo UI
- Kamera
- Az apró kis figyelmességek a rendszeren belül
- Értesítő led
- Dupla vaku
- 3gb ram
- Akkumulátor
- Rendszer sebesség
- Dual Sim
- Választható UIés témázhatóság

Negatívumok (mivel csúcskészülék így meg kell említeni):
- Távirányítófunkcióhoz infra
- QI töltés
- Ujjlenyomat olvasó
- Melegedés
- Bővíthetőség hiánya (a 2.sim foglalatot se lehet használni alternatíva ként

A telefonnak a fóruma: Lenovo Vibe Z2 Pro Köszönöm, hogy elolvastad a firkálmányomat. Ha még szeretnél olvasni, az előző bejegyzésemet is áttekintheted: [link]

Hozzászólások

(#1) creation


creation
(senior tag)
LOGOUT blog

4*25GHZ sok lesz sebességnek :) Egyébként nagyon jó cikk, köszönöm :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#2) rdt89 válasza creation (#1) üzenetére


rdt89
(őstag)
LOGOUT blog

Köszönöm szépen. :)
Javítottam, valóban kicsit sok lenne annyi mgz :)

[ Szerkesztve ]

(#4) zizol válasza #45553408 (#3) üzenetére


zizol
(fanatikus tag)

????
Tudja a 800Mhz-es frekit, mindig is tudta. (ez EU verzió)

Üdv, zizol

(#5) lazlogogola


lazlogogola
(fanatikus tag)

Szép teszt,köszönjük!
Egyetértek veled,tényleg nagyon jó telefon!

Lenovo Vibe Z2 Pro;Iphone 6 16Gb ;Kindle Paperwhite 3; Ipad Mini 2 Wifi Only 16Gb; Samsung Galaxy Tab 10.1;Xbox 360

(#6) rdt89 válasza #45553408 (#3) üzenetére


rdt89
(őstag)
LOGOUT blog

Köszönöm szépenn, valamint tudja a 800mhz-s frekvenciát, mert ez az EU-s verzió. :)

(#5) lazlogogola:
Köszönöm szépen, én is így látom. :)

(#8) Ombre85


Ombre85
(tag)

Ezt az éjszakai módot nem találom. Ez 4.4-ben is megvan már?

(#9) rdt89 válasza Ombre85 (#8) üzenetére


rdt89
(őstag)
LOGOUT blog

A 4.4, még ne mtudja, ez az 5.0-al került a telefonba. :)

(#10) rokae10


rokae10
(újonc)

Helló árulja el valaki hogy lehet a kamerába a profi módot elérni? sehogy sem találom kösz

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.