2022. november 29., kedd

Gyorskeresés

Halálos Fegyver 1-4 Kritika

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:

Sok játék teszt és top lista után, egy örök klasszikus quadrológiát vettem gorcső alá, még pedig a címben említett Halálos Fegyver-t. Részenként fogom elemezni, mindegyik kap egy általam megítélt százalékot, valamint egy jó kis leírást. Meg kell jegyeznem, hogy nem a tv által leadott verziókról fogok képet alakítani, hanem a rendezői változatokról, mert szerencsére sikerült hozzájutni a jó öreg és eredeti verziókhoz. Sok rész van benne ami kár, hogy kimaradt, meg törjön le minden adó keze akinek van képe belevágni ezekbe a remekművekbe, inkább le se adnák. Kis kitérő az adók pofátlanságára. Ment a Mad Max tökéletes első része, (Spoiler veszély is elcsattanhat) és Mel Gibson pont elővette a Ford Falcon-t egy kis nép aprításra, jött is a kötelező 7-ik reklám, ami szokásához hívan túllépte a 10 percet, és a filmet nem folytatták, hanem nemes egyszerűséggel kezdődött a másik. A Pusztító újra gondolt 12-es korhatáros verziója, is egy förmedvény és 25 perccel karcsúsított megerőszakolása, mely szintén ennek a mocsok adónak a védjegye. Ennyi kitérő után vissza is térnék a filmekhez, mert szerencsére, már nem az adók által sugározott szemetet nézem, hanem inkább már akkor lemezen. A SPOILER! veszély itt is jelen lesz végig, de kizárt, hogy aki ezt a kritikát olvassa, ne látta volna ezeket a remekműveket. Megpróbálom úgy fogalmazni, írni azért, hogy ha tényleg lenne aki nem látta még, annak ne lőjjem le a dolgokat.

Halálos Fegyver 1 (Lethal Weapon, 1987, 117perc rendezői változatban):

Nem véletlen az a IMDB 7.6-os osztályzat. Egy remek akció/vígjátékot kapunk Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével. Mi sülhet ki ha egy csapatba rakják őket? Semmi jó. Martin Riggs akinek nincs félelem érzete (ez köszönhető felesége halálának is, mely után semmi veszélytől nem tart, mivel nem érzi azt, hogy neki élnie kell), és folyamatos öngyilkossági hajlammal küzd. Tökös, őrűlt, mindenre elszánt ámokfutó, akinek nincs határ, még Roger Murtaugh egy megfontolt, nyugdíját tervezgető idősebb, sok mindent megélt rendőr. A közös kalandjuk összefonódása igazából egy prostituált "öngyilkosságából" indul ki. Mondhatni ezen ügy miatt lesznek társak, mely hatalmas poén áradatok, beszólások és akciók egyvelegét eredményezi, mert "az ellentétek vonzzák egymást". Nyomozásuk során egykori CIA ügynökökből álló zsoldos katonákat fedeznek fel, akik a vietnámi háború óta mást se csinálnak csak drogot árulnak. Annyi poént tartalmaz ez a film, mint egy jobb vígjáték, és egyik se erőltetett. Akciók meg a régi számítógépes trükkök nélküli kaszkadőrös csodák fémjele.
Mennyire jó a Magyar szinkron? Egy részlet a filmből:

Az akciók is pofásak, bár az utolsó verekedés eléggé 80-as évek, de megbocsátható eme gyöngyszemnek. Lehet elvakult vagyok, vagy fanatikus, de nem is nagyon kerestem benne hibát, mert ami jó azt kár babrálni. Biztos van benne logikai buktató, de akkor is ez egy örök klasszikus, amit bárhol, bármikor meg tudok nézni, persze szigorúan reklám és vágás mentesen. Bármennyire is jól sikerül, a kedvenc részem nem ő. Nem tértem ki a fő gonoszra, melyet Gary Busey alakít. Én mindig keverem a Nick Nolte-val, de ennek szélesebb a vigyora. Van itt autós üldözés, hulla, kínzás, verekedés, hülyeség áradat. Aki tökéletes kikapcsolódást akar, de számára a Marveles zúzás és számítógépes Michael Bay élvezet emészthetetlen, annak ez tökéletes. Nem nagyon tudnék a mai filmek között, megemlíteni ennyire hamisítatlan és jól rendezett "tökéletes" filmet. A színészi játék külön kiemelést érdemel. Milyen ritka mikor egy filmben meg van a látvány, helyén a beszólások, de mit sem érnek jó színészek nélkül. Jelentem itt minden az utolsó betűig a helyén van. De itt nagyon is jól megformált karakterekről van szó! Nem írok bevételi adatokat, mert szerintem egy értelmű, hogy sikeres lett mind a 4 rész. Jöjjön a vég értékelés.

Pozitívum:
+ Poénok
+ Akciók
+ Vágás
+ Zene
+ Karakterek

Negatívum:
- Az utolsó harc
- Rövid felvezetés

Értékelés: 85%

Halálos Fegyver 2 (Lethal Weapon 2, 1989, 118perc rendezői változatban):

2 évvel később gazdagabbak lettünk egy 2. résszel. Vajon sikerül legalább hozni az 1. rész színvonalát minden téren? Beleesik a folytatás filmek hibáiba? Rókabőr lehúzás? Nos nem csak teljesítették, hanem meg is ugrották azt a bizonyos lécet (mégha pontszámok alapján nem is jobb), nem estek bele a folytatás hibáiba, és nem is érezni a lehúzás szagot rajta. Egy tökös akció/vígjátékot kapunk megint. Itt már az elejétől fogva együtt van a két zsaru és egy olyan rohadék ellenséget kapnak a nyakukba, hogy az első megszólalásakor és minden megnyílvánulásakor várná az ember, hogy fejbe rugja valaki. Meg kapjuk szereplőink mellé a pofáját soha be nem fogó Leo Getz-et aki tovább emeli a poénok mennyiségét, és ez nem megy az akció rovására. Favorit jelenet, mikor a nagy terepjárójával szétcibálja a házat, az egy katarzisztikus élmény (Gondolom a Rockstar-nak is tetszett annyira, hogy a GTA V-ben ez egy külön küldetés!). Említettem a nagyszerű humort ismételten, mely új szereplő bevonásával tovább emelkedett? Egy részlet a trióból

:

Nagyszerű oda-vissza beszólogatások, fricskák jellemzik ezt a részt is. Jobb az első résznél, de még mindig nem ez a kedvencem. Ebbe van a legemlékezetesebb rosszfiú, de hangulatilag még mindig nem ez a legbejövősebb. Jöjjön az értékelés.

Pozitívum:
+ Poénok
+ Akciók
+ Leo Getz
+ Zene
+ Vágás
+ Arjen Rudd (DIPLOMÁCIAI VÉDETTSÉG...!)
+ Barátnőjének meggyilkolása utáni házas jelenet

Negatívum:
- nem találtam

Értékelés: 90%

Halálos Fegyver 3 (Lethal Weapon 3, 1992, 121perc rendezői változatban):

Itt már 3 évvel később jött a folytatás, de ha ennyi idő kellett, hogy ilyen kiforrott legyen akkor megérte a várakozást. IMDB szerint, ami számomra annyira nem jelentékes adat 6.7-en áll, tehát ha csak a pontszámokat nézzük a leggyengébb az előző részekhez nézve, de nekem még is ez a személyes kedvencem. Új karakter Riggs leendő barátnője, későbbiekben felesége, Lorna Cole (Rene Russo). Itt is van üldözés, robbantás, akció/poén, már-már Leo Getz túlzásba vitele, de még maradtak a tűrhető határon belül. Feltünik a néger rendőrnő is Roger "mézesköcsöge", am iszintém egy humor forrás.Lélegzet elállító jelenetnek tartom a mai napig a motoros üldözést, mely hatalmas zakózással végződik, nagyon tetszik a realitása, olyan értelemben, hogy semmi lassítás, meg vágás nem zavar bele és mikor elteszi vízszintbe a gépet, a kamera eltávolodik, és akkor mindent gyönyörűen látunk, ahogy...(nem lövöm le!). Nem beszéltem még a fő geciről, aki volt rendőr, és nem kevés borsot tör nyomozóink orra alá. Nem rossz genyónak, de a második részben megugorhatatlanra tette szemtéségben a lécet Rudd. Szúrkálódások és vicces beszólások itt is vannak, sőt nagyon el talált dumák. Egy kis részlet:

Ha kinevettük magunkat ezeken a huligán rendőrökön, akkor nem is gyarapítanám a szót, folytatnám az értékeléssel. Nem mellékesen megjegyezném ismételten, hogy nekem ez a kedvenc részem. Értékelés következik.

Pozitívum:
+ Poénok
+ Akciók
+ Zene
+ Vágás
+ Lélegzet elállító/katartikus jelenetek

Negatívum:
- Hamar véget ér (el tudtam volna még nézni jó sokáig)

Értékelés: 95%

Halálos Fegyver 4 (Lethal Weapon, 1998, 127perc nincs rendezői változat):


Jóval később (6év), jelent meg a sorozat 4.epizódja és egyben utolsó. IMDB pontjai éppen, hogy kevesebbek az előzőnél (6.6). Egyik résznél se éreztem az erőltetett, gyenge titulust, sőt, mindegyik egy élmény volt a maga nemében. Gondolkodjunk most el kicsit, melyik az a film, mely mindegyik részével kiemelkedő volt és megélt 4 vagy több részt? Die Hard jut eszembe, csak az a Mercedes reklám 5.rész nem kellett volna, és ott is tökéletes sorozatról beszélhetnénk, de ha úgy nézzük, a 4. részig az is király volt. Halálos Iram a 7.részénél jár, de ott hullámzó minőség volt. Ha így nézem a Torrente is mind a 4 részével hatalmasat alkotott, még ha ezzel sokak nem is értenek egyet. Töprengek már jó ideje, 3-szor le is járt az írási idő, de nem sikerült több olyan remekművet találni, mely minimum ennyi résszel rendelkezik, és egyikre se mondjuk azt, hogy szar (ha nektek eszetekbe jut, kommentbe várom.) Ennyi kikacsintás után vissza térve az aktuális részre, hatalmas húzás volt az öregedési kártya kijátszása. Remek volt Jet Li, nem hiányozhatott Benny bácsi, és a félreértések egyik alanya Chris Rock. Az utolsó harc eszméletlenül hangulatos, Jet Li jó választás volt, még ha eredetileg Jackie Chan-t akarták a szerepre. Valljuk be, gonosz titulusba nem való, mondjuk példát se tudok rá mikor rossz fiút játszott. A film végi verekedés nagyon adja, a nemzetek közötti harcművészeti eltérés tetszik. Az autópályás üldözés/verekedés mellett, volt még energia 1-1 odaszólogatásra, poénkodásra. A félreértés és ebből fakadó humor forrás is jó volt (Roger - Butters). Az utolsó szűléses, apa jelenet volt ami már nem illett teljesen bele véleményem szerint, de megbocsátható a filmnek, mivel addig a jelenetig remekelt. Jöhet is az értékelés, de előtte egy kis videó a 4.részből:

Pozitívum:
+ Poénok
+ Akciók
+ Zene
+ Vágás
+ Jet Li
+ Félreértés (Chris Rock <---> Danny Glover)

Negatívum:
- Leo Getz már kicsit sok

Értékelés: 88%

Végszó:

Hatalmas élmény a mai napig a quadrológia, ha elkezdi az ember kötelezőnek érzi, hogy végig nézze minden részét, nálam se történt ez másként. Még a 2000-es évek elején kellett volna kiadni az 5.részt, most már bűn lenne. Megöregedtek a színészek és már nem is állna nekik jól ez a szerep. Szegényebb lenne a világ enélkül a remekmű nélkül, mert oly kevés a klasszikus és az idézhető szövegekkel megtűzdelt filmek sora.
Köszönöm, hogy elolvastad tesztemet, ha tetszett nézd meg az előző firkálmányomat is: [link]

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

Lorna olyankor feszült :P

megnéztük a gyerekkel, ő is nagyokat röhögött rajta.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) rdt89 válasza bambano (#1) üzenetére


rdt89
addikt

Ezen csak nevetni lehet, annyira jól átgondolt remekmű! :) Nekem nagyon tetszenek a Riggs-Martaugh szópárbajok, akár melyik részt is nézem, a mai napig megnevettet, hiába láttam már 10-szer őket minimum. :)

(#3) Peterson_


Peterson_
addikt

Pont mostanában motoszkált a fejemben, hogy újra meg kellene néznem az összes részt....vagy századszorra.
Számomra egyszerűen megunhatatlan.

...és akkor már :)

[ Szerkesztve ]

Apu mi ez?-Ez? Feketeribizli...-Akkor miért piros?-Mert még zöld...

(#4) rdt89 válasza Peterson_ (#3) üzenetére


rdt89
addikt

Én is tervezem mégegyszer megnézni, mert ritka filmek egyike, ahol a szinkron is parádés. :) Zsír a link :)

(#5) Freiherr


Freiherr
őstag

Joe Pesci nagy benne,meg a klasszikus wc-s jelenet a bombával,még a Mítoszirtók is letesztelték a műsorukban.
Írom ezt a budin ülve. :DDD

Back to the future

(#6) marositech


marositech
senior tag

Eddigi legjobb filmek ever! :)
Még a paródiája is nagyon durva Emillllió Esztevezzel és "Muthafukka" Samuel L. Jacksonnal. :) "Haláli fegyver"

[ Szerkesztve ]

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#7) Lord Myn


Lord Myn
senior tag

:C Egyszerűen az akciófilmek királya! bár megosztott a trón a Die Hard trilógiával (szándékosan írtam trilógiát, mert a 4-5. rész az erősen felejthető kategória abból a filmsorozatból).

Bármikor képes vagyok megnézni, bármelyik részét, ráadásul a szinkron is nagyon ütős, de eredeti hanggal is rohadt jó. Egyébként, ha csak centiméterrel is, de nekem a 2. rész a favorit.

"War does not determine who is right - only who is left."

(#8) bambano válasza Lord Myn (#7) üzenetére


bambano
titán

a dájhárd nem egy kategória, az akciófilm, ezek meg vígjátékok. inkább a rendőrakadémia az, amivel összehasonlítható... mondjuk Callahan őrmesterrel semmi nem összehasonlítható, de ez már egy másik történet...

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9) Lord Myn válasza bambano (#8) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Szerintem meg pont egy kategória, furcsa elgondolásod van a vígjátékról... (bár a Rendőrakadémiánál eltaláltad), nem nevezném vígjátéknak azt amiben a főhős depressziós, mert megölték a feleségét vagy amiben 16 éves gyereket ölnek meg, persze humor van benne bőven (akárcsak a Die Hard-ban), de inkább amiatt a filozófia miatt, hogy humorral minden sz*r elviselhető, amit az élet elénk rak...

Ezek igenis akciófilmek a javából, a vígjáték verziója a már említett Haláli Fegyver 1.

"War does not determine who is right - only who is left."

(#10) bambano válasza Lord Myn (#9) üzenetére


bambano
titán

szerintem meg neked van furcsa elgondolásod. a die hard az akciófilm, gondolom, ezen van a kisebb vita. A halálos fegyver és a halálos fegyver 2 akció-vígjáték, ez elég nyilvánvaló mindenkinek, aki látta a filmeket.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.