2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Egy pont az Apple-nek...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Újabb olyan dolog ami nagyjából csak engem foglalkoztat vagy bosszant vagy érdekel... Legnagyobb gondom és legkisebb örömöm legyen ez most az életemben, amit ma felfedeztem. :)

Van nekem egy madzag nélküli fülhallgatóm, nagyjából 1.5 éve váltottam ilyenre, szimplán meguntam, hogy kábel... Idegesített, beakadt mindenbe, átlagban megtörtem valahol a kábeleket mindig - nyilván ez nem a vezetékes füles hibája, de no -, meg ilyenek. Vettem egy vezetékmenteset, akkor egy Xiaomi Airdots Basic-et.

Erről érdemes tudni, hogy retek olcsó, gombos kivitel. Árához képest nekem megfelelt a hangminőség is, nem korszakalkotó cucc. Az 5-6 ezer forintos árával nem is Sennheiser konkurensként indult, szóval ez nem vitatárgya. Megszűnt a kábel mizéria, bár azt hittem ezt meg két nap alatt el fogom hagyni, ám nem így lett. 3/4 évet bírt nálam. Ugyanis ezt megörökölte a feleségem, mert megtetszett neki a dolog, én pedig kerestem valami újat a kis Airdots-ot pedig odaadtam neki. A márka bevált ár-érték arányban, és kis keresgélés után rátaláltam a Xiaomi Mi TWS 2 Basic-re - na, hogy most tényleg ez-e a neve... dunsztom sincs, a képet ez alapján találtam :DD -, ami árban valahol hasonló volt.

Azt hiszem akciósan vettem, olyan 8 ezer forintért. Ez már érintős kivitel, mármint, található mind a két fülesen egy-egy érintő felület. És - mivel nem kezdesz mondatot?! (a belső hang) - itt csatlakozik be az iPhone, meg az előző telefonom.

Ugyanis, a gombos kivitelű Airdots-al az akkori telefonom egy Xiaomi Mi Note 10 gond nélkül operált. Gomb megnyom, zene leáll, gomb megnyom zene indul. Tiszta sor, ennyit tudott a kis füles, nem is vártam tőle többet. Végre nem kellett kihalászni a telefont a zsebemből, mikor az utcán sétálva, vagy buszon, vagy akárhol valaki társalogni akart volna velem. Hanem, csak odanyúltam a fülemhez, megnyomtam a gombot és máris elhallgatott a muzsika. Ez a funkciója tökéletesen működik mai napig, csak egy Samsung Galaxy A70-es telefonnal. Gondoltam én, hogy az új Mi TWS 2 Basic is hasonlóan operál majd. Így is volt, papíron!
Papíron a bal oldali füles a telefon aszisztensét hívja elő, a jobb oldali pedig a már említett funkciót látja el, zene leállít, elindít. Mikor megvettem, átnyálaztam a használati utasí.... Dehogyis. Összepárosítottam a telefonommal, hangpróba, és akkor már egyúttal nézzük a két érintő gombot. Mennyire reszponzív, mennyire késik a megnyomástól számítva, működik-e a jobb oldal funkciója.

Nem. A Xiaomi füles ezen funkciója egy Xiaomi telefonnal nem volt hajlandó működni. Én simogattam is, becézgettem is, szidtam is, de nem volt hajlandó ellátni a feladatát, és nem jöttem rá akkoriban, és még most sem, hogy miért. Elővettem a kézikönyvét abban nem találtam semmit. A neten látszólag mindenkinek tökéletesen működött mindenféle telefonnal a funkció, csak úgy tűnt nálam nem. Hát, feladtam a napokig tartó próbálkozást, keresgélést. Vissza tértünk a telefon előkotrós zene leállításra, illetve, ez a füles alapból csak akkor szól, ha mindkét füles a fülben van, így max még az volt, hogy az egyiket addig kivettem. Igen, tudom, egy bunkó állat vagyok, hogy egy-egy pillanatnyi, 1-2 szavas beszélgetésért - leülhetek melléd? -, nem veszem ki a fülemből a fülhallgatót.

Idén szeptemberben lecseréltem ezt a Xiaomi készülékem, mármint a Mi Note 10-et. Átvette a helyét egy - fúúúúúúúúúúúújjjjjjjjjjj - iPhone 11-es. Első körbe azt hittem, hogy a fülesemmel majd akadnak gondjai, elvégre nem egy Airpods, ám gyorsan megbarátkoztak egymással. A fentebb taglalt funkcióval pedig nem is foglalkoztam a korábbi tapasztalatok alapján. Megszoktam gyorsan, hogy mellőzzem ezt a funkciót.

Történt ma, hogy boltba menet, behelyeztem a fülest a fülembe, elindultam, és a hajamat igazítva véletlen pont úgy értem a jobb oldali részhez, mint, ha tapicskolnám. Megdöbbentem, a zene leállt... Elsőre azt hittem, hogy vagy a zsebembe felvillant a kijelző és combbal pont a pause gombot megnyomtam, vagy minimum lemerült a füles. Ahogy megbizonyosodtam, hogy nem ezek állnak fent, elkezdtem próbálgatni és 10-ből 10x elindul és le is állt a zene, ha az érintés érzékeny felületet tapicskoltam. Sőt... A bal oldalt simogatva Siri is előpattant, hogy "Yes?!". Mivaaaan? Te miért vagy még bekapcsolva? Hess innen!

Nahát Apple, te ilyet is tudsz? Te aki képes vagy nem tölteni a telefont, ha olyan kábelt dugok a telefonba, ami szerinted nem jó? Volt ilyen! Te aki annyira kényszeríted az Apple ökoszisztémát, hogy itt jóság csak akkor van, ha csücsül az íróasztalon egy iPad - azom van -, a csuklómon egy Apple Watch, ott a Mackbook vagy iMac és persze... A fülemből pedig egy Airpods lóg ki. És kedves Xiaomi, neked mibajod volt a saját márkás fülhallgatóddal egy eléggé nyílt operációs rendszerrel a fedélzeteden?

Na mindegy, ez egy ilyen apróság, ami ismétlem, val'szeg csak engem foglalkoztat. Azért az hiányzik, hogy a Mi Note 10 felugró menüben mutatta, hogy mennyi nafta van még a fülesekben, meg a dobozában is. Az iPhone csak a widget-ek közt mutatja, és csak a fülhallgatóét. Nevermind, működik a "gomb"ja, nekem ennyi elég. :)

Hozzászólások

(#1) Somatom


Somatom
addikt

Különböző topikokban olvasottakból nekem az jön le, hogy van az Android, meg a MIUI. Az utóbbit messziről kerülöm. Nem szimpik ezek a külön mütyűrök, félek, hogy elhagynám, kevés az akkuidő, nem tudnám a nyakamon lógatva tartani. Ha kiveszem a fülemből, akkor muszáj eldobozolni. Ezért egy Huawei Freelace Pro -t vettem. Meg sem fordult a fejemben az, hogy a Samu telóm, tabom ne tudná kezelni.
A két dugasz hátulja mágneses és ha összeérintem, akkor abbamarad a lejátszás és lekapcsolódik a füles. Amikor szétválasztom, akkor újracsatlakozik. Nosza, előkaptam az automatizálót és beállítottam, hogy újracsatlakozás után pár másodperccel mondja bele a fülembe a füles aktuális töltöttségét. Ha az iPhone nem tud ilyet, akkor egy pont az Androidnak... :)

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#2) prolad


prolad
őstag

Á a jó kis airdots basic. Vettem egyet én is anno, néhány hétente buszon jó lesz, hogy valami szóljon belőle apalon. Aztán fél év után úgy gondolta, hogy nem fog egyszerre szólni a kettő, majd 3 hónap után megjavult. Aztán rá pár hónapra elfüstölt a bal oldali, pukkant egyet, azóta max 20%on megy.
Ennek ellenére az árát megérte, mindig csodálkozom, hogy 5-6 ezerért itthon (negyede ÁFA ugye) lehet kapni teljesen wireless fülest ami jól össze van rakva, elfogadhatóan szól és többnyire stabil.

(#3) Noukoum válasza prolad (#2) üzenetére


Noukoum
veterán

Jó kis ipari hulladék, de legalább olcsó. :(

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#4) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Én mérsékeltem voltam mindig is Xiaomi fan (van pár teló tőlük, követem a munkásságukat 2014-től), illetve hatalmas Huawei fan voltam. (Nálam 7 évig a gyártó első helyen volt.)
Most azt mondom, hogy egyik sem. A füleseikkel is gond szokott lenni, na meg az órákkal, aktivitásmérőkkel is. Lecsatlakoznak, nem találnak vissza, a párosítás sem mindig sikeres.

Ha kiegészítők is számítanak, akkor csak a Samsung (vagy Apple) nálam. Most ez a helyzet.

(#5) kuntics válasza janeszgol (#4) üzenetére


kuntics
tag

Mi band 4et majdnem földhöz vágtam tegnap is :) teló letéve valahol a lakásban,a band meg folyamatosan küldte ugyanazt az értesítést,ha tudott kapcsolódni. De üzemidő miatt ez marad, amíg az apple nem ad ki valamilyen aktivitásmérőt min 1 hetes akkuidővel. Meg persze hasonló árban, mint a miband :)

[ Szerkesztve ]

(#6) RawrrSoul válasza janeszgol (#4) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag

Okosóram egy Haylou van, de azt nagyon megbántam, nem bírja egy hétnél tovább, nagyjából nulla support, kiadták az LS02-t azt annyi, nem történik vele semmi. Elv ez is valami Xiaomi almárka, de mostmár érik, hogy inkább használtan beszerzek valami Samsung vagy Apple okosórát, mert ezzel csak az idegeimet őrlöm fel... :DD Előtte egy Amazfit Bip-em volt, az lazán elkaristolt 2.5 hónapig egy töltéssel, és még pontosabb is volt. :)

[ Szerkesztve ]

/ Fuji P710 PC | Series S | iPhone 11 \

(#7) Somatom válasza janeszgol (#4) üzenetére


Somatom
addikt

Az a baj, hogy headsetes karperecet sem a Samsung, sem az Apple nem gyárt. Csak a Huawei.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#8) UnA válasza kuntics (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

Kapcsold ki rajta a fölösleges funkciókat (értesítések...), akkor kevesebb probléma lesz vele :)

(#9) janeszgol válasza Somatom (#7) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ez igaz! Ez a Talkband felkeltette az érdeklődésem.
Sajna a Honor Band 5-öt, és Band 6-ot is eladtam. Pokolian jó cuccok, nem is velük van a bajom, hanem a szoftverrel. Lecsatlakozás után mindig kézzel kellett visszacsatlakoztatnom őket. Ez nagyon idegesítő volt.

(#10) Somatom válasza janeszgol (#9) üzenetére


Somatom
addikt

B2 -essel kezdtem, most B5 van. Nagyon bejön. Két nagy hátránya van. Nincs benne NFC a fizetéshez és a netes hívások indításához/fogadásához elő kell venni a telót. De, ez az utóbbi az Android hiányossága, nem a karperecé. Samuval símán megy automatikusan a visszacsatlakozás, ezzel nincs gond. Rögtön rezeg, ha hatókörön kívül kerül a teló, hatókörön belül pedig meg lehet vele kerestetni.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.