2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

7. generációs core i' laptop és a Windows 11.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lehet arról vitatkozni, hogy jó-e a Microsoft stratégiája az új rendszerrel kapcsolatban. Legutóbbi tudomásom az, hogy minimum kell egy 8. generációs Intel processzor, ahhoz, hogy kompatibilis legyen az adott gépezettel a Windows 11. Nyilván, több tényező kell, de ahogy a társadalmat elfigyelem, legtöbb esetben itt vérzik el a telepíthetőség, hisz van egy tulajdonképpen bazi erős gépe valakinek, egy király videókártyával, sok memóriával, egy jó processzorral, alaplappal minden jóval. Eddig jól bevált, mennek rajta az új játékok, a videószerkesztő, filmek fullHD-ban, 4K-ban ahogy szeretné... ÉS ekkor közbe szól a Microsoft, ácsi! Fejleszd a géped, hogy használhasd az új rendszert, mert ez ide gyenge lesz. Jogosan háborodik fel a júzőr, hogy márpedig ő nem akar lecserélni egy jól működő hardverösszességet, csak azért, mert Msbácsi nem találja azt jónak. Volt róla szó, hogy csökkentik az igényt, a preview verziók elfutottak korábbi procikkal is, nyilván lehet mókuskodni, kijátszani a rendszert, de vajon érdemes? Azt viszont már nem tudom. Mert láttam én a minap, egy reddit-es posztot, ahol egy Core 2 Duo processzoros kolis gépet üzemeltek be Windows 11-el, az eredmény minden volt, csak jó nem.

Magam részéről tökre nem érdekel, van egy asztali gépem, melyben egy i5-3470 üzemel, 16 GB DDR3 memóriával meg egy ősöreg - na annyira azé' nem - XFX Radeon HD7850-el. Azon a Windows 10 beton stabilan fut, be is laktam szépen, egyelőre nem igazán váltanám le, ha lehetne sem. Játszani nem játszok rajta, arra ott az Xbox Series S, filmekhez bőven jó, meg persze az alapszükséglet dolgokhoz. Feleségemnek van egy Lenovo Ideapad3-ja, abba egy Ryzen van, valamilyen 3. generációs, ha jól gondolom, hogy a 3 ezres számozásúak már a 3. generáció ivadékai. Azon is tökéletesen üzemel a Windows 10, viszont kritérium szinten ő az egyedüli aki megfelel a 11-esnek. Az már csak mellékág, hogy az a laptop mióta megvan, nagyjából 4x volt használva. Végül de nem utolsó sorban a címben említett laptop van még ami Windows képes, ebben egy i3-7020U van, 8 GB DDR4, meg egy Intel ööööö... HD 620, asszem. Ebbe van TPM is meg minden jóság, viszont a szíve-lelke már nem elegendő.

Ő a történet főszereplője. Történt tegnap, hogy gondoltam eresszünk rá egy frissítést, mert már rég vonyított a képembe, hogy ugyan indítsam már újra, mert telepítene valami nagyon fontos dolgot. Elnavigáltam a Gépházba, megnyitottam a megfelelő menüpontot és ott ért egy nagy meglepetés... Angol rendszer van, így csak felületesen fordítom amit ott olvastam: az ön gépe megfelelő a Windows 11-nek, idő kérdése és telepíthetővé válik. Azt hittem csak valami hiba lehet, keresgélt egy kicsit frissítéseket, elkamillázgatott egy fél órát mire mindent telepített, újraindítás, kis türelmet, login, vissza Gépházba és... A kompatibilitás még mindig ott figyelt. Elkezdtem fórumokon keresgélni, mindenhol azt olvastam, hogy kell neki a 8. gen' Intel proci. Leszedtem ezt a PC Health Check progit, ő is azt mondta, hogy nem lesz Windows 11-em. Kipróbáltam még egy programot, WhyNotWin11, ott is azt kaptam, hogy a proci nem oké. Még egy kicsit fórumoztam, de semmi jelét nem találtam annak, hogy egy nem megfelelő procis gépen miért dobja fel azt az Update, hogy telepíthető lesz rá az új rendszer.

Úgyhogy, bátor voltam, felléptem a Microsoft oldalára, és leszedtem a Windows 11 telepítő segéd nevezetű apró programot. Első blikkre azt hittem, letölti, majd a telepítési folyamat közepén, végén, valahol kiírja, hogy sikertelen. DE nem volt az, 3 szekcióba végig folytak a csíkok és százalékok, majd kérte, hogy indítsam újra... Újraindítottam, és már egy átszabott Login képernyő fogadott, PIN kód, és elém tárult a megújult kezelőfelület. A Windows 11 telepítése sikeres volt, és nem teljes egy napja tökéletesen stabilan üzemel. A slussz poén, hogy a PC Health Check és a WhyNotWin11 erről a rendszerről futtatva is aszondja, nem felelek meg a követelményeknek.

Viszont tanácstalan vagyok, miért és hogyan történhetett ez, mikor világszerte több millió user szívhat ez miatt, hogy nem megfelelő ezért vagy azért, az amúgy jól működő gépe. Netán a háttérben a Microsoft visszább vett a követelményekből? Vagy van valami ami felett elsiklottam? Nem tudom, minden esetre, viccesnek találom, hogy bár köti az ebet a karóhoz a Ms, mégis így fűalatt vagy fűfölött, egy nem kompatibilis hardverre hibamentesen feltelepült a Windows 11.

Hozzászólások

(#1) AuraSync


AuraSync
senior tag

Csá Raw. :D

Tegyük fel az ember fél attól, hogy elmúlik a Win 10 támogatása 2025-re és minél előbb szeretne Win 11-re váltani.
De nem teheti meg HIVATALOSAN mert a régi hardver miatt nem megy a dolog.

Ha helyes a 2025 akkor innen számítva van közel 4 éved arra, hogy fejleszd a PC-det. (vagy vegyél újabb leptopot)
Sok embernek már most elavult a gépe hát 4 év múlva?

Neked is i3-7020U-ad van tehát már most 3 éves a CPU-d.
Tehát mire lejár a Win 10 "7 éves" lesz a leptopod.

Tehát érted hogy mire akarok kilyukadni a Mikroszoft ad neked arra időt hogy fejleszd a gépet és valszeg ez időben nem lesznek Win 11 only játékok hanem ugyan úgy jön minden 10-re is.

Elég ha egy olyat veszel amiben már a 8-as széria Intel van nem muszáj megvenned majd az i9 13900k-t.
És valljuk be a 8-as szériás CPU-k és laptopok árai 4 év múlva (használtan) már nem lesznek olyan eget rengetőek.

A TPM dolog amit erőltetnek az csak a mi javunkra történik hogy még biztonságosabb legyen a PC-d.
Lehet ilyennel jönni hogy 10 éve nem törték fel a gépemet és mi van akkor ha Win 10 támogatás vége után 1 hónappal megtörténik a baj mert kicselezték a TPM 1.0-át bizonyos orosz emberek?

Ez olyan mint bemenni egy egyenrangú útkereszteződésbe úgy, hogy tegnap sem jött semmi minek álljak meg.

Nem kötelező váltani de ha megtörténik a baj akkor ne a Mikroszoft-ot vegyék elő mint felelőst ő elmondta mi lesz hogyan lesz.
Ha nagyon g.ci akart volna lenni mondhatta volna azt is hogy ez év végén véget ér a Win 10 támogatása.

Na mind1 csak leírtam pár gondolatomat, én már azt használom mert én nem játszok PC-n szal nem érdekel hogy a Win 11 lassítja a géjmeket.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#2) RawrrSoul válasza AuraSync (#1) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

Értem én ezt, meg tök jogos a hozzáállás, csak mondjuk én erősen az a fajta vagyok, hogy nagyon sok dolognál nem érdekel, hogy hány éves, működjön és akkor én örülök. Értsd: nem fogok venni sem most, sem 4 év múlva új laptopot, ha esetlegesen még tökéletesen működik. Aztán nyilván, magamra vessek, ha gebasz van, nem is fogom én sem az Ms-ra sem másra hárítani, hogy hülye voltam és 100 évig használtam olyan hardvert, amit már megjelenés után 2 hónappal lekellett volna cserélnem. :D Asztali gépem is tökéletesen működik, pedig egy 2012-es gpu és egy 2012-es cpu van benne.. Csak azé nem fogom lecserélni, mert Windows 11... Főleg, hogy semmi extrémre nem használom, filmezés, netezés, levelezés, ennyi... :)

Amit te írsz is egy tök jogos dolog, de annak is igaza van aki pont az ellentétje... :D

De a poszt célja nem ez, hanem, hogy vicces, hogy habár 5 éves - az i3-7020U 2016-ba bukkant fel először :D - nem támogatott procim van a laposba, mégis csak kompatibáliákos a Windows 11-el.... :DD

n o p e !

(#3) AuraSync válasza RawrrSoul (#2) üzenetére


AuraSync
senior tag

2016-ban azt meg hogy? :F

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#4) RawrrSoul válasza AuraSync (#3) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

Közbe utána néztem újfent, mert nekem is gyanús volt, rossz oldalt lestem! Sry! :D Google átbacott! :D

n o p e !

(#5) Hieronymus válasza RawrrSoul (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"ÉS ekkor közbe szól a Microsoft, ácsi! Fejleszd a géped, hogy használhasd az új rendszert, mert ez ide gyenge lesz. Jogosan háborodik fel a júzőr, hogy márpedig ő nem akar lecserélni egy jól működő hardverösszességet, csak azért, mert Msbácsi nem találja azt jónak."

Nem a Microsoft akar op.rendszert cseréltetni A felhasználó nem bírja elviselni, hogy nem fut a legújabb Windows a gépén. Nyilván a Microsoft a jövőre épít és nem a múltra. A Windows 11 évek múlva fog elindulni a terjedés útján. Ha fel is lehet rakni a régebbi gépekre, sok előnye nem lesz. A nemlétező hardvert nem lehet használni. Akkor meg a Windows 10 mégiscsak jobb.

Nekem van egy gépem amelyik teljes mértékben kompatibilis a Windows 11-el. Mégsem kapkodom el telepítését. kivárom a gyakori hibák javítását.

Ha a hetedik generációt engedélyeznék, akkor a hatodikat miért nem. Vagy a másodikat. De a C2D vagy Dual core procikat miért nem?

Majd a következő gépeden futni fog, addig meg ne kapj ezért infarktust. Addig sem fog senki kényszeríteni, hogy hardvert cserélj.
Évekig van még támogatása a Windows 10-nek, nincs ok a pánikra.

ruszkik, haza!

(#6) RawrrSoul válasza Hieronymus (#5) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

Én nem pánikolok, infarktust főleg nem fogok ezért kapni! :D Ha ma holnap használhatatlan lenne a Windows 10 bármelyik gépemen sem szaladnék sírva új gépet venni, mert hát ám létezik nekem a Linux is. Illetve pont azon a párton állok, hogy a Windows 10 még azért elég sokáig használható lesz nekem, támogatás ide vagy oda. :)

Csak egy szösszenet, volt arról, hogy elméletileg a 7. gen' nem támogatott, mégis felmászott rá a Windows 11, és nem egészen értem miért.

n o p e !

(#7) AuraSync válasza RawrrSoul (#6) üzenetére


AuraSync
senior tag

Lehet valami Win 11 Lite-ot tettél fel amiben nincsen TPM 2.0 fícsör. :DD

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#8) Syl


Syl
nagyúr

Ez az egész Win11 cirkusz egy vihar a nagy biliben. Szerintem.
Régen (mindenjobbvót) minden egyes új Windows frissítésért ~100 dollárt (önálló verzió ~200) kellett fizetni (akkor még nem nagyon voltak OEM dolgok sem). Az frissített Windowst, akinek volt rá pénze és megfelelő gépe. Most meg? Amióta ingyen van frissítés állandóan megy nyekergés, elégedetlenkedés, sírás-rívás. "Szemét MS, mert az én gépemre nem adja az OS-t" ... :U

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#9) RawrrSoul válasza Syl (#8) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

"Amióta ingyen van frissítés állandóan megy nyekergés

Mondjuk egyébként ebben is van valami... Nem tudom, a 10-es volt az első amire ingyen lehetett frissíeni egészen 7-esig visszamenőleg? Mondjuk én akkoriba köszöntem szépen jól megvoltam a 8.1-el - igen, én szerettem azt a rendszert :Y -, utána egy kövi gépen meg már tisztán ment fel a 10.

Jó nyilván, én most csak azt vettem bele amit látok, az meg most jelenleg az, hogy jogosan vagy nem jogosan, de 10-ből 7 ember biztos háborog mert b*zi MS... Mélyen nem akartam belemenni, túlzottan azért nem érdekel... :D :U

n o p e !

(#10) RawrrSoul válasza AuraSync (#7) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog

Neeeem, ofisöl Win11 Pro mászott rá fel, egyébként a laposba TPM 2.0 van.... :D

n o p e !

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.