2021. január 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hiteles hírportálok: már a múlté?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tudom a tisztelt publikum hogy van vele, de én mostanában már kezdek kiábrándulni az internetből.

Már körülbelül 14 éves korom óta nem vagyok TV tartalom-fogyasztó. Ez részben azért is van, mert elkerültem otthonról, másrészt nem is nagyon hiányzott. Körülbelül 2003-2004 óta vagyok jobban online, és 2007-2008 óta informálódom az internetről rendszeresen (tehát előtte is olvasgattam már hírportálokat, de nem napi rendszerességgel). Nincs is TV-m a mai napig sem (tehát több mint 20 éve már).

Közben változtak az idők is, és ahogy az várható volt, az internetet belakta a társadalom nagy része, ezzel a neten található kontent is változott, hódít az amatőrizmus is. Mindezzel azonban együtt kell élni, mert az internet mindenkié, és nem csak a legértékesebb dolgok kerülnek fel rá. Azonban picit kiábrándító, hogy a magukat komolynak vevő site-ok milyen szintre süllyednek. A legtöbb nagy hírportál már átvette egymástól a "kapósabbnál kapósabb" módszereket. Gondolok pl. a 444 közvetítői hasábjára, amely lassan eluralta a teljes ismert magyar hírportálokat.

A politikai kultúra is szépen megtalálta a maga helyét az online világban. Könnyen szed össze olvasótábort magának egy-egy portál, csak tudni kell, hogyan tálalják a tartalmat.

Én, mint magamat leginkább sehova sem tartozónak valló individuum (mondjuk inkább úgy: a magam elveinél maradó), szeretnék olyan információkhoz jutni, amelyek úgy számol be minden fontos dologról, hogy álláspontja mégis semleges marad, a hír megmarad hírnek, nem pedig védőbeszéd vagy uszító/demagóg jellegű posztként kerül publikálásra, amely ennélfogva könnyen Facebook/Twitter kompatibilissé válik. Mit értek ezalatt: 5 másodperc alatt felfogható, 1 perc múlva feledhető, kulcsszavakat használ stb.

Félreértés ne essék, nem attól zárkózom el, hogy teszemazt "modern", fiatalos szavakat használ vagy smiley-kat. Stílus != tartalom.

No, a lényeg a lényeg: mára eljutottam arra a pontra, amikor gyakorlatilag eszembe sem jut egy olyan oldal, ami megfelelne igényeimnek. Hogyan is jutottam el idáig?

Zárójel: arról meg nem is beszélve, hogy lassan már mindig azt hiszem, a szemészeten vagyok, annyira nyomják az óriási fontokat. Valaki meg tudja magyarázni, miért? Mert jól mutatnak a bulvár sajtóban? Most, mikor már egyre több minden fér a monitorokra, és az ember jobban átláthatná az oldalakat, tényleg kellenek a 16-os, 18-as fontok? Zárójel bezárva.

Ma már ott tartunk, hogy a Facebook is szűrni fogja a kamuhíreket gyártó portálokat. Ezt értem, oké, támogatom is, nem hal meg valami híres ember minden nap (bár, bazd, 2016 elég szemét egy év voltál), de mégis...mindezeknél sokkal jobban szíven üt, amikor arra gondolok, hova süllyedtek (és konkrétan most egyre gondolok, de arra nagyon) az egyes hírportálok.

Hadd mondjak egy nagyon jellemző kamuoldal-példát: hírkereső.hu.
Ez a site összefoglal több hírportált, életmód/női etc típusú oldalakat is, amivel semmi bajom, aki azokat fogyasztja, megvannak a maga kulcsszavai, amiket ha meglát, máris kattint. Na de kérem. Most anélkül, hogy rámennék, máris lenne rá egy vagyonom (persze nincs), hogy tele van kamu címekkel. Ez az, amit bulvárnak mondunk, és sajnos itt a PH!-n is elő-előfordul.

Azonban, a PH!-t, mint szakmai portálcsaládot tartom nyilván, saját közösséggel. A tartalom a zöme ettől még szakmai marad, amelyben ha néha ítélkezni is kell, a feltárt adatokból/tesztekből akkor is mindenki le tudja szűrni, amit le kell. Akár úgy is, hogy összeveti más oldalakkal.
Ehhez egy-két bulvárt el lehet viselni (jellemzően az ITcafé-nál), a community eléggé kinőtte magát, és ez így is van rendjén, kell néha egy-egy lazább téma is.

Ha a PH! informatikai/tech portál is, akkor ugye létez(hetné)nek ugyanúgy hiteles és komoly hírportálok is, a tárgyilagosság keretein belül.

De ami a társadalmi közszolgot ( !=community) illeti, már olyanok is irtóra elvetették a sulykot, akiktől nagyon nem vártam volna.

A megbízható és tárgyilagos információéhségemet jó ideje már szinte csak az Info Rádió rádióadása tudja kielégíteni. Amitől azonban mostanság már konkrétan szívszélhűdést kapok, az az, ahogyan az Inforadio.hu-n, tehát az Info Rádió weboldalán tálalják a híreket. Hát nézzünk párat az elmúlt napokból...

"Játszik a neten? - Most elkezdhet félni"
Huhh, már maga a cím is...a lényeg: az ESEA nevű esport-szervező oldaláról 1,5 millió user adatát lopták el. Most aztán lehet félni.

"Brutális dolog történt a Balatonnál"
Azt hiszem jobb ha inkább linkelem: [link]

Maradjunk a Balatonnál: "Döbbenetes dolgok a Balaton közepén - A drón mindent felvett"
[link]

"Ki sem lehet találni, mi veszi át a telefonfülkék helyét"
Ismerős ugye: "ami ezután jön, azt nem gondolta volna!!!4"

"Még csak 40 éves lesz, de milliókba kerül a ráncfelvarrás"
...mármint a párizsi Pompidou központé.

"Trump kiszórná a sajtót a Fehér Házból"
Aham, egy, a Fehér Házhoz tartozó másik épületrészbe, csak hogy több újságíró is elférhessen.

Folytassam?

Értem én, hogy ha nem tetszik, akkor ne olvassam.
De egyszerűen nem hiszem el, hogy az, amit én keresek, az nem létezik*. Légyszi, mondjátok meg, ha tévedtem.

* magyar oldalakra gondolok. Tehát ne ajánljatok külföldi oldalt pl. BBC-t (aminek a rádióadása megint teljesen más mint a site!) stb. nincs is bajom az angollal, de ezt a posztot a magyar nyelvű netnek szántam.

Hozzászólások

(#1) raskolnikoff


raskolnikoff
őstag

:(

A gazdasági válság és az emelkedő energiaárak miatt arra kényszerültünk, hogy kikapcsoljuk a fényt az alagút végén. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

(#2) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog

A címre röviden; igen.

A hírolvasásról is le lehet ám szokni. Üdítően hat.

"Körülbelül százmilliárd, a Naphoz hasonló csillag található meg minden galaxisban." https://www.youtube.com/watch?v=McUdml5ZlA8

(#3) Vladi


Vladi
nagyúr

Sajnos kutyaütő az egész banda. Talán az euronews-t még megnézheted, nem nagyon von le következtetéseket.

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#4) raskolnikoff válasza Eastman (#2) üzenetére


raskolnikoff
őstag

Hát, ő, ja. Van néha mikor érdemes, csak rohadt könnyű belefutni a szarba nap mint nap.

(#3): igen. sajnos nem közvetít annyit és arról, ami érdekelne, amúgy tényleg visszafogottak.

Általában véve nem is a tartalomról volna szó, amit hiányolok. Elolvasnék én kisebb fajsúlyú cikkeket is, ha nem debil címeket adnának...

A gazdasági válság és az emelkedő energiaárak miatt arra kényszerültünk, hogy kikapcsoljuk a fényt az alagút végén. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

(#5) potyautas


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Úgy gondolod, hogy a múltban hitelesek voltak a hírportálok?

(#6) joey04


joey04
titán
LOGOUT blog

Nem olvasok hírportálokat. emiatt néha a világ nagy eseményeiről lemaradok, de ismerőseim, kollégáim szóba szokták hozni és ha valóban történt valami, akkor utána olvasok. vagyis hazudok. át szoktam pörgetni, de egyszerűen immunis vagyok az álatlad is felhozott címekre, átsiklok felettük és inkább a blogos tartalmak között válogatok. meg nagyon hétköznapi dologról a logout-on olvasok amikor véleményezi az adott hírt/szituációt valaki. Politikai hírek abszolút nem érdekelnek, a sározás, lemondások, bejelentések, hazugságok hidegen hagynak, volt egy oldal amelyikhez húztam, csalódtam, nekem ennyi volt a politika. Adóváltozások meg a többi sem érdekel, nem azért mert olyan nagyon jól megy, hanem mert nem vagyok vállalkozó, alkalmazottként meg úgyis meglátom a fizetésemen, hogy az éppen bevezetett kedvezmény hatására (ellenére) mennyivel lett kevesebb a fizum... Elkerülni úgy sem tudom, akkor minek olvassak róla előre hónapokkal? Időjárással és forgalmi infókkal kapcsolatban jelez a telefonom ha olyan van ami érdekel. TV-re áttérve, vagyis az ottani híradóra. Másodállásban kolléganő tableten egész este az RTL-t nézte és hát a műsor pont olyan, mint 20 éve, híradó, barátok közt, valami limonádé magazinműsor, film, majd "komolyabb hangvételű" magazinműsor. Néha belenéztem, és ezt a trágya tartalmat úristen! ráadásul 10 percenként reklámokkal megszakítva. Hihetetlen, hogy ezt egyesek nézik, az még inkább, hogy tetszik is nekik, az meg félelmetes, hogy ezek alapján alakul ki a világképük és ezek alapján szervezik az életüket. btw maga a TV az jó és kell szerintem, filmezni, sorozatozni nagyon jó, TV előfizetés meg a sport (valamint a család többi tagja) miatt kell, azért a Forma 1-et meg az NFL-t jó 50"-on nézni. :D

[ Szerkesztve ]

(#7) Stanlee


Stanlee
senior tag

Sose letezett olya, hogy "hiteles" vagy "objektiv" hirforras. Amig nyomtatott sajto volt, addig tudta az ember, hogy ha x ujsagot veszi, akkor jobboldali, ha y-t, akkor baloldali beallitottsagu tartalommal fog talalkozni. Sajat szaja izlese szerint eldonthette, hogy mit akar olvasni es azt rendelte meg maganak. Az online forrasok azert jok, mert gyorsan at lehet futni oket, ha nincs preferenciaja az embernek, akkor olvas tobb sitot, es levonja maganak a kovetkezteteseket.

En pl. probalom minimalizalni a napi politikai hirek olvasasat es helyette inkabb blogposztokat olvasok, de ott is megprobalok temaspecifikusan valogatni. Hiradot mar nem nezek jo ideje, pedig volt idoszak, amikor a napi rutinhoz tartozott, hogy fel nyolckor megnezzem, mi torten, igaz a hirstruktura is teljesen mas volt.

Ami engem nagyon meglep, az az, hogy az indexen a blog.hu-bol jovo ajanlasok kozul erzesre tobbet olvasok, mint a normal cikkek kozul. Nekem az ilyenfajta forrasok a nemet nyelvterulet hiroldalairol hianyoznak. Ott meg mindig az a megszokott, hogy van a hirportal, fizetett szerzo aki ir valami temarol olyan hangvetelben, ami ott elvart es kesz.

filtered-news.net

(#8) Lauda válasza potyautas (#5) üzenetére


Lauda
félisten

No igen.

A masik kerdes, hogy honnan tudjuk mi a hiteles hir es mi nem az? A multban is ugyan ugy mostak az ember agyat mint most.

(#9) potyautas válasza Lauda (#8) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Honnét tudjuk, hogy hiteles-e? Sehonnét. Az az igaz, amit elhiszünk. (legfeljebb tévedünk)

(#10) elithun


elithun
őstag

Én is sokszor azt hiányolom, hogy nincs egy portál, ahol csak elírják, hogy mik történnek a világban, és az olvasóra bízzák, hogy miképp vélekedik róla. Néha olyan nehéz szűrni már, hogy igazából mi az az elemi dolog, ami csak megtörtént, és mi az, amit csak hangulatkeltésként tettek hozzá a történésekhez.

Az általad említett dolgok miatt tervezek viszont leszokni az IT Caféról, mert egyre sűrűbben vannak már szerintem felesleges cikkek.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.