2023. február 7., kedd

Gyorskeresés

HTC Desire FAQ

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos, mielőtt kérdeznél bármit is, első körben olvasd el a használati útmutatót. Maradt kérdésed? Tessék:

Általános kérdések

Kérdés: Elérhető a 2.2.X Froyo frissítés?
Válasz: Igen, minden készülékre, függetlenre és függőre egyaránt.

Kérdés: Van/lesz 2.3.X Gingerbread frissítés?
Válasz: Jelenleg nem elérhető, 2011 második negyedévére ígéri a HTC. Főzött ROM-ok között viszont már van Gingerbread alapú (CyanogenMod7, GingerVillain, Oxygen 2.0, stb.).

Kérdés: Van magyar nyelv?
Válasz: Gyárilag nincs. Desire HD vagy Desire Z alapú ROM-ot kell telepíteni, abban van magyar nyelv. Félmegoldásként a Morelocale2 nevű program jöhet szóba, de ez csak néhány dolgot változtat magyarra.

Kérdés: Hogyan tudom függetleníteni a készülékem?
Válasz: A szolgáltatódtól vett kóddal. A többi módszer a ProHardver! lapcsalád oldalain tiltott téma.

Kérdés: Megjelent egy "Low on space" értesítés. Miért?
Válasz: Kevesebb, mint 15MB szabad hely van a belső memóriában. Törölj néhány appot, használd a "pm setInstallLocation X" parancsot (lásd lejjebb), vagy rootolj, particionálj és telepíts fel egy A2SD(+), Data2SD, vagy Extended scripttel rendelkező ROM-ot.

Kérdés: Van ingyenes navigációs program a készülékre?
Válasz: Van és nincs. A nagyobb navigációs programoknak (Sygic, Navigon, NDrive) van próbaverziójuk, 30 napig ingyen tudod használni, azután fizetned kell érte. A másik megoldás a Motonav (ismertebb nevén iGO), de ez itt tiltott téma, neked kell megoldanod.

Kérdés: Olvastam egy bizonyos Multi-touch hibáról. Ez mit jelent pontosan?
Válasz: A Desire csak dual-touch panellel rendelkezik, ezért 2 ujjat tud csak egyszerre érzékelni. A hibajelenségről itt találsz videót. Csak játéknál zavaró, a Pinch-to-zoom kifogástalanul működik.

Kérdés: Meddig bírja az akkumulátor?
Válasz: Átlagosan 1 napot bír, maximum kettőt - de csak nagyon visszafogott használattal. Extrém igénybevétellel (internetezés 3G-n vagy játék 100% fényerővel) 4-5 óra alatt képes lemerülni.

Kérdés: Mi a helyzet a túlmelegedési hibával?
Válasz: Ez az első szériákra volt jellemző, túlmelegedés esetén újraindult a készülék. Ma már nem áll fenn a hiba. Ha esetleg egy ilyen példányba futnál bele, garanciálisan cserélik az alaplapot.

Kérdés: AMOLED vagy SLCD van a készülékemben?
Válasz: Ha 2010 augusztusában vagy azelőtt vetted a készüléket, akkor AMOLED, ha utána, akkor SLCD. Továbbá a dobozról is meg tudod állapítani, hogy milyen kijelző van benne. A specifikációknál ha ki van emelve, hogy AMOLED technológiával készül a kijelző, akkor AMOLED van benne, ha csak az van odaírva, hogy "3,7-inch touch-sensitive display", akkor SLCD kijelzőt építettek bele.

Kérdés: Hogyan tudok elrejteni fájlokat a galériából/zenelejátszóból?
Válasz: Az elrejtendő fájlok mappájában hozz létre egy ".nomedia" fájlt.

Mélyvíz

Kérdés: Mi az a rootolás, és mire jó?
Válasz: A "root" rendszergazdai jogosultságot jelent (mint Windows-on). Rootolni kell a telefont, ha bármilyen root jogosultságot igénylő szoftvert, valamint egyedi ROM-ot szeretnél feltenni, netán boot animációt vagy Radio ROM-ot szeretnél cserélni, vagy bármilyen más, komolyabb módosítást szeretnél végezni. Ezekhez egy egyedi recovery-t telepít az unrEVOked nevű program (ami a rootolást végzi), innen lehet elvégezni ezeket a műveleteket. Bővebb leírást a rootolásról itt találsz.

Kérdés: Mi az a "pm setInstallLocation X" parancs?
Válasz: Ezzel a módszerrel lehet az összes alkalmazást a memóriakártyára áttenni Android 2.2 alatt. Root jog nem kell hozzá. A HTC Sync-nek és az Android SDK-nak fent kell lennie a számítógépeden.
a) Csatlakoztasd a készüléket a számítógéphez, a Settings >> Applications >> Development menüben engedélyezd az USB debugging-ot.
b) Nyisd meg a parancssort, és navigálj az Android SDK tools mappájába (x:\android-sdk-windows\tools).
c) Írd be a következőt: adb shell, majd nyomj entert.
d) Ha megjelenik a "$" jel, írd utána, hogy pm setInstallLocation 2, majd nyomj entert.
e) Ha megjelenik a "$" jel, húzd ki a kábelt és indítsd újra a telefont.
f) Rakd át az appokat (widgeteket és billentyűzettel kapcsolatosakat NE!) a memóriakártyára a Settings >> Applications >> Manage applications >> *program neve* >> Move to SD card gombbal.
g) Ha az áthelyezésekkel végeztél, állítsd vissza az eredeti állapotot a pm setInstallLocation 0 paranccsal (a procedúra ugyanaz, mint a fent leírt).
(Köszönet a leírásért pzoley-nak!)

Kérdés: Milyen ROM-ok vannak Desire-re?
Válasz: Háromféle ROM létezik. AOSP, Sense és NewSense alapú. A különböző változatok jellemzői:
AOSP: Sallangmentes rendszer, több szabad memória és tárhely, szélesebb körű testreszabhatóság. Sense felület és HTC-féle alkalmazások nincsenek, a csupasz Android rendszerre épülnek ezek a ROM-ok.
Sense: A gyári rendszer rootolt változatai, itt-ott kicsit megfűszerezve.
NewSense: A Desire HD-n, illetve Desire Z-n futó rendszer portolt változatai. Itt elérhető a magyar nyelv, valamint a felújított Sense felület fogad.

Kérdés: Mik azok a scriptek és mire jók?
Válasz: A készülék belső memóriája nem valami nagy, előbb-utóbb megtelik. Erre kínálnak gyógyírt a különböző scriptek. Hogy melyik mire jó, hogyan kell hozzá particionálni a memóriakártyát, illetve hogyan kell telepíteni a különböző scriptekre épülő ROM-okat, itt találsz információt kicsit lejjebb görgetve. Particionáláshoz a MiniTool Partition Wizard ajánlott.

Kérdés: Hogyan tudom az adataimat lementeni?
Válasz: Két módszer lehetséges:
Nandroid backup: Ezt recoveryből kell végezni, a fent lévő ROM-ot egy-az-egyben lementi, ugyanúgy vissza is lehet állítani. Apróbb flasheléseknél hasznos lehet, hogy ne kelljen újra belakni a rendszert.
Titanium Backup: Az alkalmazásokat lehet elmenteni vele adatokkal együtt, később visszaállítani. Ha S-OFF-olt telefonod van, a rendszerappokat is tudod vele törölni. Megtalálod a Marketen.

Kérdés: Honnan tudok szerezni custom ROM-okat?
Válasz: Az XDA Developersen publikált ROM-okat itt találod kategorizálva. A topik "szakácsának", pzoley-nek a munkáit pedig itt tekintheted meg.

Kérdés: Mi az az S-OFF, és mire jó?
Válasz: A root egyfajta kiegészítése. A rootolás nem írja felül a HBOOT-ot, így a NAND Flash használat közben (értsd: a telefon bekapcsolt állapotában) csak olvasható, nem írható. Az S-OFF írhatóvá teszi a NAND Flash-t bekapcsolt állapotban is (felold minden korlátozást), így sokkal kényelmesebb a rendszer kisebb pontjait módosítgatni, mint a recovery-ben bűvészkedni. További hasznos "mellékhatása" az S-OFF HBOOT-nak, hogy át lehet méretezni a NAND Flash /system, /data és /cache partícióit, lehet törölni rendszeralkalmazásokat, illetve le lehet cserélni a Splash Screent. Innen tudod letölteni az S-OFF LiveCD lemezképfájlját. Ha már S-OFF-olt a telefonod, ezzel a programmal érdemes végezni a műveleteket.

Kérdés: Hogyan tudom visszaállítani a gyári állapotot?
Válasz: Felteszel egy gyári RUU-t.

Felmerült problémák

Probléma: A névjegyzékben felcserélődtek a vezetéknevek és a keresztnevek.
a) Leszeded innen a namefixer.apk-t, felmásolod a memóriakártyára és telepíted.
b) A Gmail webes felületén elmented egy .csv fájlba a meglévő kontaktjaidat. Ez nagyon fontos!
c) Elindítod a programot és kiválsztod azt a google accountot, amelyiken végezni szeretnéd a műveletet.
d) Ha azt látod, hogy "Béla Tóth to Tóth Béla", akkor nyomj a Write new names-re.
e) Várj türelmesen, ne nyomkodd a telefont, mert lefagyaszthatod.
f) Ha végzett, és aktív az automatikus szinkronizálás, a Gmail webes felületén szépen lassan kezdenek átalakulni a kontaktok.
g) A webes felületen a Contacts >> More options menüben a Sort by-nál a "First name"-et választod.
h) Ha minden igaz, átalakultak a kontaktok, mind a telefonban, mind a Gmail címtárban.
+) A fenti probléma NewSense és Gingerbread alapú ROM-oknál megoldódott.
(Köszönet a leírásért redbiro-nak)

Probléma: A telefon nem látja a memóriakártyát (sem recoveryben, sem bootolva), USB-vel sem lehet csatlakoztatni semmihez (csak fastboot módban).
Ha gyári ROM van a készülékeden, vidd szervizbe!
Ha rootolt telefonod van, akkor a következő a teendő:
Maga a hiba többnyire akkor szokott bekövetkezni, ha ClockworkMod-dal backupot készítünk, de persze ez nem törvényszerű.
1. Inditsuk el a telefont fastboot-ban. (Csatlakozás előtt győződjünk meg a szükséges driverek meglétéről a gépünkön)
2. Csatlakoztassuk a telefont a géphez, majd az SDK parancssorba írjuk be:
fastboot oem enableqxdm 0
Ezzel már nagy előrelépés történik mert recoveryben már látható a kártya, sőt ha működő rom van fent, az el is indul. Viszont a bootolt rom alól nem lehet mountolni a kártyát, tehát még nem vagyunk kész.
3. Maradjunk csatlakozva, majd írjuk be a következő sdk parancsot:
fastboot oem boot (nem kell meglepődni, a telefon újraindul)
A kapott listában keressük meg ezt a sort:
#INFOCID is HTC__E11 (itt az E11 érték persze más lesz, ez a CID, ezt gondosan irjuk fel. Nekem pl. 011 volt)
4. Szedjük le innen a mtd0.zip és a flash_image.zip fájlokat.
5. Mindkettőt csomagoljuk ki és a mtd0.img-t szerkesztenünk kell egy HEX editorral. A 00000000 sorban javítsuk ki a HTC__E11 értéket a feljegyzett CID értékünkre, mentés, majd másoljuk fel az SD gyökerébe a másikkal (flash_image) együtt.
6.Indítsuk el a telefont. (Ha összedőlt a ROM akkor a szokásos módon recoveryből tudunk flashelni, itt már minden működni fog, a mount is.)
7. Tegyük fel a telefonra a Terminal Emulator-t (Market!) és a Root Explorert (Fizetős, az ES File Explorer is jó helyette). A Root Explorerben vagy az Estrongsban engedélyezzük az R/W-t és az SD-ből tegyük át a módosított mtd0.img-t és a flash_image-t a /data könyvtárba.
8. A Terminal Emulator-ba írjuk be a következőt:
/data/flash_image misc /data/mtd0.img
Ha mindent jól csináltunk, elhárítottuk az USB Brick-et.
(Köszönet a leírásért mumk1-nek!)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.