2020. április 8., szerda

Gyorskeresés

Födém szigetelés hatása

Írta: | Kulcsszavak: födém . hőszigetelés . konvektor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kezdjük ott, hogy a lakásban (családi ház) - így a szobámban is - teljes egészében only konvektoros fűtés van. Ettől függetlenül nem maradhat el az évközbeni favágás-fűrészelés-behordom/kihordom mizéria, de ez egy más történet :).

E fűtési módszer sokak által ismert jellegzetessége, hogy k*rva gyorsan kihűlhet a lakás, ha a konvektor lekapcsol gyújtólángra, miután elérte a beállított hőfokot.
Eddig egy rakás télen csak játszottam a szobában befűt-áh, de jó meleg van-gyorsan kihűl-didereg-befűt című körjátékot, amiben gyakran felmerült körkérdésként, hogy "Tenni kéne má' valamit neem, wazze?!?!" Idén télen elég lett a játékból. Konvektort lecserélni más fűtési megoldásra nem épp kényelmes és pénztárcabarát megoldás :U. Más lehetőség kellett. Szoba három fala szigetelt, egyéb helyiségek által és északi oldalról polisztirol lappal (lsd. még: Hungarocell, Nikecell - kinek hogyan tetszik).

A födémre (mennyezet) sosem gyanakodtam - talán túl kényelmes voltam eddig -, hogy ludas lenne bármiben is, pedig logice, hogy a meleg először a mennyezet szintjére száll és onnan lefelé haladva tölti meg a szobát. Megfogva a mennyezetet jött a döbbbb, hogy "wazzee, ez jéghideg!!!!".
Némi terepszemle a padlástérben, megállapít, hogy pengeegyenletes a beton a szobám felett, s irány tüzépre lépésálló hungarocellért. 8cm vastag táblában szerettem volna 18m2-t (ráhagyás bekalkulálva), de csak 3-as és 5-ös lemez volt, s eladó fószer szerint jobb kombinálva, mert tökéletesebben szigetel, mivel rátakarnak egymásra, ha jól van lerakva. Nagyjából 18E magyar tallér kipenget és hazaszállít. 3cm-es lapokat raktam alulra, rá keresztbe az öt centiseket, jó passzosan. Némi vágással/beszabással is hamar leraktam az egész teret a szoba felett. Az előtte való lomok kidobálása és a takarítás/portalanítás háromszor több időt szakított ki az életemből :) . Tavasszal majd jön rá pár centiméter betonréteg.

Eredmény: ettől a kis beavatkozástól nagymértékben javult a benti hőmérséklet, s megszűnt a fent leírt "meleg van-gyorsan kihűl" effekt. A födém szép meleg, s nem viszi el a padlás felé a hőt. Felnyomatom a szobát délután 4-kor, és most, este 10-kor is élvezhető meleg van, konvektor csak gyújtólángon ég :).

Mindenképpen fonotsnak érzem megemlíteni, nagy kár, hogy ebből nem lett egyenlőre semmi. Nem hülyeség az ötlet, mert egy hagyományos konvektor tényleg nagyrészt közvetlen az utcát/udvart fűti. Lehet, átugrok a szabadalomért NK-ra, és belecsapok a konvektorbizniszbe :D.

Hozzászólások

(#1) Snowy_owl


Snowy_owl
(senior tag)

Mennyit jelent pedig a szigetelés. Nálunk téglafal van és konvektor. Az én szobámat a 4 oldalból 3 oldalon a kinti levegő hűti/vagy fűti évszaktól függően. Egy kis konvektorom van ami télen mindig, 5-ön megy, de még így is hideg van sokszor. Sehol nincs szigetelés. De nyáron a helyzet ugyan ez csak fordítva. A szobát amúgy is süti a nap, mert déli oldalon van. A falak teljesen felmelegednek, és szépen sugározza rám a meleget. Egyébként szigetelés biztos, hogy sokat segítene mindkettőn. Télen benntartaná a meleget, nyáron kint tartaná a meleget.

fotóim: https://fototrend.hu/fotok/fotos/snowy_owl/index.html

(#2) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

A szigeteles jo dolog, de ezt a ki-bekapcsolgatos dolgot nem ertem miert csinaltad. Mi gyakorlatilag 30 eve konvektorral futunk, de ilyen sosem volt. Tekerd ra 6-7-esre es fut mint allat, nem fog kihulni a szoba, majd visszakapcsol ha szukseges. :)

(#3) r-chee válasza Snowy_owl (#1) üzenetére


r-chee
(őstag)

Ja, a nyár megint érdekes időszak. Pokoli meleg szobával és izzadságtól vizes ágyneművel, s gyér kipihentséggel szokott megajándékozni :D. Tetőtér a faxa, meleg nyári napokon baromi forró, felmenni a padlásra olyankor garantált hőguta. Ha el nem felejtem, mindenképpen leírom majd jövő nyáron, hozott-e javulást ez a kis szigetelgetés.

Lauda: Ja, nem én kapcsolgattam be, be van lőve, hogy milyen higedben kapcsoljon be 5-ös fokozaton, szal mennyire legyen érzékeny. De akkor is, ha lekapcsolt, baromi gyorsan vissza lehűlt a levegő idebent, és nem azonnal kapcsolt be vissza. Az meg szép lenne, ha egész nap "menne" a konvektor, így is sok télen a gázszámlánk.

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#4) föccer


föccer
(nagyúr)

És ez a 13k-s befejtetés kb az első télen többszörösen visszajön a kisebb gázszámla miatt. Grat a felismeréshez, mindenkinek ilyenen kellene törni a fejét :K

üdv, föccer

(#5) Gergő_


Gergő_
(őstag)

A szobán belül is lehet szigetelni egy kicsit, polisztirol álmennyezettel.
, [link]

(#6) Lauda válasza r-chee (#3) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Arra gondoltam, hogy be kell allitani a megfelelo fokozatra es akkor tartja rendesen a homersekletet, mert nem fog ki-be kapcsolgatni, hanem ha a butorok es a tobbi cucc is atvette a hofokot, mar nem ingadozik annyit a homerseklet es belovi ugy a langot, hogy folyamatosan eg. Valoszinu tul kicsire volt allitva es nem tudta olyan kicsire levenni a langot, hanem le kellett kapcsolni orlangra. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) gamek!ller válasza Lauda (#6) üzenetére


gamek!ller
(senior tag)

Én is erre gondoltam. Úgy ~15nm2-es szobám van normál méretű konvektorral és 10 centis szigeteléssel kívülről. Kb másfél hónapja beállítottam 2-esre a konvektort, azóta nem volt hozzányúlva. 23-4°C-ot mutat a hőmérő.

[ Szerkesztve ]

(#8) tildy


tildy
(nagyúr)

Nálunk odahaza is konvektor van, de ez a kikapcsol-lehűl érzés nincs. Lehet a vályogfalak miatt.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#9) r-chee válasza Gergő_ (#5) üzenetére


r-chee
(őstag)

Igen, lehet, viszont pár helyen olvastam már, hogy csak belső szigetelést nem célszerű felrakni, mindenképp kell kívülre is, különben a falak ugyanúgy hidegek maradnak, és a hideg-meleg hatására a fal és a szigetelés között penészesedhet, vizesedhet a fal, majd leválhat a szigetelés (pl. családi ház esetén, ahol nincs emelet és szoba).

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#10) Lenry válasza tildy (#8) üzenetére


Lenry
(nagyúr)
LOGOUT blog

nálunk sincs ilyen probléma, 60 centis vályogfal rulezz :))

a szigetelés egyébként tényleg komolyan meg tudja dobni egy lakás hőjét. most költöztem egy panelprogram előtti lakásból, egy panelprogram utániba (szigetelés+ablakcsere).
az eredmény? ez volt tavaly télen az előző lakásban, most meg a -20-as hidegben sem igazán kell közepes fölé tekerni a radiátort...

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.