2023. június 10., szombat

Gyorskeresés

Logitech G5 (V2) 2007. december 28. - 2015. augusztus 08.

Írta: | Kulcsszavak: logitech g5 . logitech . g5 . v2 . kábel . zsinór . görgő . tisztítás . szétszedés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A számítógép egyik legfontosabb része az egér... főleg ha játékra is használja az ember a gépét.

Akkor azért nem mindegy, hogy van-e 1-2-3 gomb pluszban a rágcsálón, amik tényleg hasznosak és kényelmesen elérhetőek. Na meg többi plusz amik számíthatnak az egyénnek a választásnál.

Anno mikor meguntam, hogy hetente-havonta veszem az 500 és max 1000 Ft-os egereket az asztali géphez, mert azok egyszerűen annyira vacak minőségűek voltak, hogy nem bírták azt ahogy én használom őket akkor döntöttem el, hogy kellene valami komolyabb.

Szóval kezdődhetett a keresés.
El is kezdtem túrni a számtechboltok oldalait, hogy mi a kínálat.

Így akadt meg a szemem a Logitech G5 V2-es egéren:

Az előző verziójához képest a festése amiben eltér, és hogy elvileg jobb lett az érzékelője, megjelent plusz 1 gomb oldalt, valamint a mikrokapcsolók is jobbakra lettek cserélve.

Amit akkoriban tudott ez az egér:

- lézeres érzékelő
- 2000 dpi amit állítani lehetett akár 5 lépésben a tetején lévő +/- gombokkal még játék közben is
- 2db alap gomb, 2db az oldalán, plusz a görgő mint gomb és azt is lehet még jobbra-balra kattintatni szóval 7 gomb amik közül a plusz gombok nem zavaróak és az esztétikába se szólnak bele azaz nem rondítják el az egeret
- súlyozható
- harisnyázott kábel, ami azért jó, mert nem akad-tapad össze magával és más kábelekkel

Az egér driver-ből lehetett állítani az egér érzékenységét, hogy mi legyen a max-min és a köztes értékek. A dpi-t állító gombokat is át lehetett programozni, de akkor fix értéken működik az egér, viszont nyerünk +2db gombot így már 9 gombos az egér ha úgy akarjuk.

Nagy boldogság volt ez az cincinke, mert nagyon sokat bírt amikor idegbeteg lettem és csapkodtam a gombjait, és amikor ujjból felemelve csapkodtam az asztalra csata közben... utazott is velem már pár ezer km-t.

Viszont előjött egy típushiba.

Ez a hiba abban nyilvánult meg hogy a kábele kibújt a harisnyázásból és csúnyán meghajlott.
Nekem először 1 helyen csinálta ezt majd lett egy második kitüremkedés is. Az elsőt a vásárlástól számított 3-4. évben produkálta azaz 2010-2011 környékén, a második meg 2012-2013-as évben jelent meg.

Továbbá annyi retek gyűlhetett össze a görgőn, hogy nem volt pontos a görgetés és nyomni kellett finoman a görgőt és úgy görgetni, mert különben kihagyott vagy egyáltalán nem működött.
Az alján lévő egyik teflontalpról nem is beszélve aminek megkopott az egyik sarka és oda meg idővel a tologatás során begyűlt az adott felületről a szutyok és undorító volt.

Így hát fogtam és rendeltem Kínából, direkt ehhez az egérhez kitalált javítószettet.
Ebben a csomagban volt egy új zsinór, plusz 3 különböző méretű teflontalp és egy alkoholos törlőkendő.
Ez került 3600 Ft-ba, kb 2-3 hét szállítási idővel.

Beszereztem még orvosi alkoholt, fülpiszkálót, fogvájót, szemöldökcsipeszt a tisztításhoz és a szétszedéshez szükséges szerszámokat úgy mint lapos és csillagfejű csavarhúzót.

Majd szétkaptam az egeret és ez fogadott:

Bocsánat a képminőségért, de mikor fotózni próbáltam még akkor is káromkodtam, röhögtem és undorodtam egyszerre a látványtól... majd próbáltam a leghamarabb eltüntetni ezt az undorító valamit a szemem elől.

Az egeret olyan szinten megtisztítottam, hogy minden élét-szélét és felületét ami piszkos volt orvosi alkohollal addig dörzsöltem míg el nem tűnt a retek.
Amit lehetett azt vízzel megmostam. Persze úgy, hogy elektronika ne legyen rajta tehát csak a műanyag elemeket fürdettem meg plusz a görgőt kicsit nagyobb vízsugárral, mert ott a görgős részen volt még egy komoly "élőlény" szőrből és porból képződve.

Miután kiszáradt-megszáradt minden eleme összeraktam az új kábellel és a teflontalpakkal.
így most olyan az egér mint új korában a görgő megint pontos és finom mint mikor megvettem.

Remélem még ugyan ennyi ideig kitart az új kábellel, mert ahogy nézegettem a mikrokapcsolókat azoknak nincs bajuk... szerencsére nem vertem szét azokat anno, pedig azt is meg lehet csinálni ennél a típusnál, de azt ha cserélni akarom akkor forrasztani kell amit meg kerülnék.

Most, hogy ennyi évet kibírt ilyen durva használat mellett vigyázok rá a jövőben...persze most kapja az ívet a GTA V Online közben ;]

Hozzászólások

(#1) Puma K


Puma K
veterán

-

[ Szerkesztve ]

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

(#2) kemotox


kemotox
addikt

Japán Omron kapcsolókat bele, a seggére meg jóféle teflon talpakat, és megint el fog menni 15 évig gond nélkül :P

(#3) csasaKKP válasza kemotox (#2) üzenetére


csasaKKP
senior tag

A képből kivéve, jeleleg is Omron mikrokapcsolók vannak benne. Vagy az nem jó (nem Japán?)

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#4) kemotox válasza csasaKKP (#3) üzenetére


kemotox
addikt

Sajna gyárilag csínait rak bele minden gyártó :( A japcsinak sötétszürke a gombja.
A kínaiak valami 20 millió kattintást szoktak behazudni, mint élettartam, a japó meg "csak" néhány millióra van hitelesítve, de ezerszer tovább bírják, mint a kínai kistesók.

(#5) csasaKKP válasza kemotox (#4) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Á, értem! :R Érdekes, ugyan az a cég, mégis kamuznak?

Egyébként hosszú életet még a kir.. Izé, az egérnek.

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#6) kemotox válasza csasaKKP (#5) üzenetére


kemotox
addikt

Az ilyen 20 millió kattintás meg hasonlókat az egérgyárosok szokták írogatni, most viszont kíváncsivá tettél, megnézem, hogy az Omron mit vállal pontosan a kapcsolóira.

(#7) csasaKKP válasza kemotox (#6) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Elég komoly cég ez az Omron, én eddig csak a vérnyomásmérőiről ismertem, bár reléken is láttam már a márkát. De úgy tűnik rendesen ott van az elektronikában és az iparban.

Kíváncsiságból szétkaptam a HP egerem, és meglepődve látom, hogy nem is téglalap alapú microswitch van benne, hanem kocka alapú. Feliratot az oldalain nem látok.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#8) kemotox válasza csasaKKP (#7) üzenetére


kemotox
addikt

Jaj azok a kis kockakapcsolók utálatos népségek, de előfordul, hogy be lehet rakni a helyére hagyományos egérben található mikrokapcsolókat is, így japcsi Omront is.

Nekünk is van Omron vérnyomásmérőnk, szerintem mindenféle szenzorokat, kapcsolókat gyártanak.

(#9) Puma K válasza kemotox (#2) üzenetére


Puma K
veterán

Akkor lehet majd pár év múlva kereslek, hogy csináld meg nekem jó pénzért!!4!!44 :P :))

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

(#10) kemotox válasza Puma K (#9) üzenetére


kemotox
addikt

Nyehe:P Drága leszek:P
Én most egy pár egérben cserélgettem kapcsolót, nem mindegyiknél vártam meg, hogy totál rossz legyenek (duplaklikk, stb), volt amelyik csak simán nagyon szét volt kopva és nem kattintott vagy nagyon le kellet nyomni. Ami épp a tenyerem alatt van egér abban az összes gomb (kemény három darab :D ) cserélve lett.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.