2022. november 27., vasárnap

Gyorskeresés

Razer Imperator + Razer Vespula

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az utóbbi időben mélyebben belemerültem az FPS világába. Úgy döntöttem, hogy a Trust MI-6950R egeremet lecserélem valami komolyabbra, hogy ütőképesebb legyek. Rengeteg tesztet olvastam a rágcsálók között míg végre dűlőre jutottam. Sokáig a Roccat Kone volt a befutó ám számtalan panasz érte a jobb egérgombot. A v2 verziónál már állítólag kijavították a hibákat, de közben változott a felfogásom is. A módosítható világítás és a súlyozás már nem volt annyira mérvadó így a régi nagy márkák között kerestem vigaszt mígnem a Razer Imperator mellett döntöttem.

PH-n találtam is jutányos áron, garanciával, bontatlanul egyet, amire azonnal le is csaptam. Már a doboz is azt sugallja, hogy itt valami szörnyeteg lakozik. Fénylő Imperator felirat, dombornyomott kép az egérről, nyitható előlap ami alatt ott lapul az új halálosztó. A csomagban számtalan dokumentumot találunk mind PC-hez, mind MAC-hez. A poháralátét "go forth and kick ass" felirattal pedig már csak hab a tortán. Persze matrica is lakozik a csomagban (2db), aminek az egyikét én fel is tettem az asztalom sarkára, hogy a látogatók már a rágcsáló meglátta előtt tisztában legyenek vele: itt valami nincs rendben, valaki figyel ;] Amit viszont számtalan tesztben hiányolnak az a driver CD. Ez számomra csak annyiban jelent problémát, hogy az illesztőprogramos mappámban a sok egyéb között jól nézne ki egy kígyós lemez is, de majd csak megleszek nélküle. Ám nem is a giccsek miatt vettem és ezzel térjünk is a tárgyra...

Maga az egér a minőséget sugározza teljes egészében. Használaton kívül maga az elegancia: nem mutat magából semmit. Feketébe borulva bújik meg a többi kiegészítő mögött. A Razer logo-t is csak akkor látjuk meg a hátán, ha már tudjuk, hogy ott van. Két plusz gomb a tetején, kettő plusz az oldalán - körülbelül ez sejtet valamit az egér valódi tudásáról. Ám amikor a gépet bekapcsoljuk akkor életre kel a szörnyeteg is. A pulzáló kígyók már elmaradhatatlan védjeggyé váltak, a görgő két oldalán lévő kék "csík" pedig már azt sugallja, hogy ez nem egy gagyi 1500Ft-os Tesco-s Hama egér (nem leszólásképp, nekem is volt). Már az alapbeállításokkal is rendkívül jól működik, de az 5600dpi maximális érzékenység már csak marketingfogás. 5mm mozdítással kiugrik a 19"-os monitorom oldalán a kurzor. Szerencsére a fázisok módosíthatóak és mintegy 5 lépcsőt állíthatunk be, akár játékonként. Az előző egeremnél megszoktam a 800 dpi körüli értéket így ezt is 800 és 1200 dpi között használom többnyire. A kattintásokra hihetetlenül gyorsan reagál, eleinte le is taglózott.
Amit viszont negatív kritikaként írnék:

- az driver nálam eleinte instabil volt. Sokszor hibát észlelt és leállt, de ettől függetlenül tudtam használni az egeret, csupán nem fértem hozzá a részletes beállításaihoz

- a hüvelyk- és kisujj alatt lévő rész nem kapott semmiféle csúszásgátló borítást. Ellenkezőleg! Lakkozott felületet kapunk, ami valóban már az első másodpercekben olyan hatást kelt, mintha izzadna a kezünk. Ehhez hozzá lehet szokni több óra használat után és már egyáltalán nem lesz zavaró. Ezzel cáfolnám azokat a cikkeket, melyek szerint minden újabb kézbevétel esetén kellemetlen érzést kelt.

- már-már túl hosszú vezeték, de ez bizonyára nem mindenkinek probléma. Mindenesetre a szövet bevonat állandóan súrolódik az asztal élén és ez hosszútávon valószínűleg nem vezet jóra (ezt a problémát hamarosan eszközölni fogom)

- drága, de ez a kategória többi modelljére egyaránt érvényes. Talán nem is a tudás emeli az effajta egereket a többi fölé, hanem a pénz, amit elkérnek értük. Eltúlzottnak tartom a 18.000 Ft körüli árat, de aki megveszi, az valószínűleg nem fogja megbánni. Mások egy laza szombat este beletolnak ennyit a félkarúba :P :DDD

- belépő szintű padon egyszerűen használhatatlan - ezzel el is kezdődik az írásom második része.

Sajnos az asztalom méretei nem engedték meg, hogy azonnal beüzemeljem az egérrel vásárolt Vespula padot. Új sarkot csináltattam, de abban a két hétben az előtte jó szolgálatot tett díszes és olcsó alátétet használtam. Ezen viszont rendkívül idegesen viselkedett az Imperator. Már a Windows-ban használva is tett az asztalon 3-5mm-es kilengéseket. Ebből kiindulva természetes, hogy játékban sem tudtam túl nagyot alkotni. Ám az új asztalom elkészült így már a Vespula is jó alomként szolgál az agresszív rágcsálónak. Azóta ez a "remegés" teljesen megszűnt. Rendkívül pontosan lehet irányítani az egeret ráadásul hihetetlenül könnyedén: egy ujjheggyel el lehet húzni a pad egyik feléből a másikba. Ez számomra némi megszokást igényel még, mert sokszor túlhúzom, ha messzire célzok és körbelövöm az ellenfelet. Persze csak néha :B A csuklótámaszról pedig annyit, hogy akit zavar, az könnyedén eltávolíthatja és visszarakhatja a dobozba. Én úgy voltam ezzel, hogy nehezen szoktam meg, de ha már megvettem, akkor használni fogom. Pár nap alatt odáig jutottam, hogy már hiányozna. Teljesen más tartást ad a kéznek, de használatával több óra egérrel történő kalimpálás sem viseli meg a felhasználó kezét.

A két eszköz együttesen pedig dögösen fest bármelyikünk saját harcmezején:

Vigyázat! A Razer függőséget okozhat! Kockázatokért és mellékhatásokért kérdezze meg rendszergazdáját, műszerészét!

Hozzászólások

(#1) myteve


myteve
csendes tag

Nagyon jó, én inkább hagyatkozom az ilyen személyes beszámolókra, mint a gyártóra, reklámra. A végét még külön meg kell dícsérnem :C

(#2) rolkaDb


rolkaDb
aktív tag

:R De nekem drága ez az egér. :DDD

(#3) szablya


szablya
tag

:R

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#4) Prison85 válasza myteve (#1) üzenetére


Prison85
senior tag

Köszönöm! :R Én is inkább a személyes tapasztalatokra hagyatkoztam vásárláskor, mintsem a nagy szaklapok tesztjeire, akik -véleményem szerint- a gyártók kedvében járnak egy-egy magasztaló cikkel, hogy később is megkapjanak néhány terméket tesztelésre. Persze tisztelet a kivételnek. :B

rolkaDb: sokáig tanakodtam, hogy egy egér vajon ér-e ennyit. Pár éve egy ismerősömmel elmentem egeret venni (Logi MX518). Akkor teljesen hülyének néztem, hogy mi a fene kerülhet ennyibe egy műanyag kacaton. Mára engem is elért a láz, de a 18k-s ár valóban elég magas. PH-n egy Deathadder árában megkaptam, csupán folyamatosan résen kell lenni és le kell csapni az adódó alkalomra ;) Persze még így sem olcsó játékszer...

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

(#5) SemperFi


SemperFi
tag

Apám! Mindég tanul az ember valami újat... Vespula pad, döbbenet! :C

[ Szerkesztve ]

(#6) xman


xman
csendes tag

Egy ideje használok Vespula padot és nem rossz nem rossz, de egy bajom van vele. Eldarálja nagyon hamar az egér talpát. 2 fele van az egyik erősen recés, úgynv. precíz felület, a másik a speed. na most én nem igazán vettem észre köztük robbanásszerű különbséget. A gyári egértappancsokat 5 nap alatt ledarálja. Vettem Üvegszálas teflon matricát!! rá, azzal nagyon álat, de az sem ússza meg ha játszok is vele, akkor max 1 hónap és jelentősen veszít a csúszásából. Nem tom más padok is ennyire eszik az egeret, de ez eléggé.
A másik a zselé párna ami rajta van.. Én régóta csak zselés alátéteket veszek. Ez a keskeny kialakítás eléggé nyomja a kezem. Miért nem kelett valami vastagabb de főleg PUHÁBB anyaggal ellátni nem tom. Az irodai zselés padom közel sem nyomja el annyira a kezem. Én 7000 ft körül vettem, az a tapasztalatom belőle, hogy jó-jó de ennyit nem ér.
Mivel én nem razer egérrel játszom, nem tudom, hogy annak a műanyag alátétei mennyire bírják a padot, de szerintem azt is simán legyalulja percek alatt.

(#7) Prison85 válasza xman (#6) üzenetére


Prison85
senior tag

Én már lassan egy éve használom. Az Imperator tappancsai még most is jól bírják és szerintem még bő egy év futásteljesítmény hátravan, ami szerintem teljesen reális. Tappancsokból csak a gyáriakat fogom megvenni, mert elég jól bírják. A control és a speed felület között elég lényeges a különbség. A control érdesebb és némiképp az egér mozgása is lassabb rajta, de lényegesen pontosabban lehet játszani/lőni, mint a speed oldalon.

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

(#8) janos666


janos666
nagyúr

Ez a Vespula pad merev (fém vagy szilárd műanyag), mint pl. az eXactMat-ok, vagy hagyományos hajlékony gumis-szövet van a merev keretben?

Tappancsok: Nekem 5 év alatt sem kopott le a teflontap a ChopperHead-ről, pedig nyúztam rendesen. (Pont ma halt meg a görgője. ; Én is csak 1-2 évre saccoltam még új korában a talpak várható élettartamát.)

[ Szerkesztve ]

TV kalibrálást vállalok!

(#9) Prison85 válasza janos666 (#8) üzenetére


Prison85
senior tag

A pad merev műanyag, nem fém, mint az eXactMat: controll oldal lényegesen érdesebb felületet kapott, amely talán egy kicsit kordában tartja az egeret, míg a speed felén akadály nélkül siklik az rágcsáló.

A tappancsok körülbelül két évet bírnak ki, ahogy a jelenlegi állapota mutatja. Szerintem elég strapabíróak.

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

(#10) janos666 válasza Prison85 (#9) üzenetére


janos666
nagyúr

Kösz, akkor rendelek egyet. :R

(Mondjuk az az új Scarab kicsit jobban tetszik, de azt csak egy nem túl szimpatikus webshopban találtam még itthon, és náluk még jóval drágább is, mint ez a Vespula máshol.)

TV kalibrálást vállalok!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.