2022. december 9., péntek

Gyorskeresés

Fair PHlay Klub

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokunkat felháborít, amikor a délutáni vagy esti megérdemelt játékunkat megzavarja néhány olyan egyén, akik segédprogramok és módosítások segítségével győznek le minket - nevetve. Hiába költünk több tíz-ezreket a gépünkre, kiegészítőkre, több 100 órát töltünk gyakorlással, hogy minél jobbak lehessünk és egyszer megjelenik valaki, aki egy konyhakéssel képes fejest adni 300 méterről. Az még bosszantóbb, amikor ez az eset folyamatosan ismétlődik és admin hiányában nem tudsz csinálni semmit, legfeljebb továbbállsz és reménykedsz, hogy a következő serveren már nem lesz ilyen "kiemelkedő képességekkel rendelkező egyén". Aki multizik az bizonyára ismeri az érzést. Nem oda szeretnék kilyukadni, hogy mindenki, aki jó a játékban az csal. Ellenkezőleg! A jó játékosokat meg kell becsülnünk és szerencsére kicsi országunkban büszkélkedhetünk is jó néhány olyan versenyzővel, akik bizony komoly eredményeket tudnak felmutatni. Nekik köszönhetjük, hogy az európai servereken némi tisztelet övezi a magyarokat (természetesen vannak kivételek). Térjünk a lényegre és a gyártók szabályzataira:

GNU licence

részlet:

2.

A Program, vagy egy darabja módosítható, mely így az egy a Programon alapuló munkát alkot, a módosítás ezután tovább terjeszthető az 1. részben adott feltételek szerint, ha az alábbi feltételek is teljesülnek:

a) A módosított fájlokat el kell látni olyan megjegyzéssel, mely feltünteti a módosítást végző nevét és a módosítások dátumát.

b) Minden olyan munkát vagy programot, mely részben vagy egészben tartalmazza a Programot vagy a Programon alapul, olyan szabályokkal kell kiadni, hogy annak használati joga harmadik személy részére ingyenesen hozzáférhető legyen, ezen dokumentumban található szabályok alapján.

c) Ha a módosított Program interaktív bemenetet használ, akkor azt úgy kell elkészíteni, hogy a megszokott módon történő indításkor megjelenítsen egy üzenetet a megfelelő szerzői jogi megjegyzéssel és a garancia hiányára utaló közléssel (vagy éppen azzal az információval, hogy minként juthat valaki garanciához), illetve azzal az információval, hogy bárki terjesztheti a Programot eme feltételek alapján. Ezenkívül utalást kell tenni rá, hogy miként olvashatja el a felhasználó ezt a dokumentumot. (Kivétel: ha a Program interaktív ugyan, de nem jelenít meg hasonló üzenetet, akkor a Programon alapuló munkának sem kell ezt tennie.)

Ezek a feltételek a módosított munkára mint egészre vonatkoznak. Ha a munka egy azonosítható részei nem a Programon alapulnak, függetlenként elkülönülten azonosíthatók, akkor ez a szabályozás nem vonatkozik ezekre a részekre, ha azok külön munkaként vannak terjesztve. Viszont, ha ugyanez a rész az egész részeként kerül terjesztésre, és az egész a Programon alapuló munka, akkor az egész terjesztése csak ezen dokumentum alapján lehetséges, mely ebben az esetben a jogokat minden egyes felhasználó számára kiterjeszti az egészre tekintet nélkül arra, hogy mely részt ki írta.

Ezen szövegrésznek nem az a célja, hogy a mások jogait elvegye vagy korlátozza a kizárólag saját maga által írt munkákra. A cél, hogy a jogok gyakorlása szabályozva legyen a Programon alapuló illetve a gyűjteményes munkák terjesztése esetében is.

Ezenkívül más munkák, melyek nem a Programon alapulnak, a Programmal (vagy a Programon alapuló munkával) közös adathordozón vagy adattárolón szereplése nem jelenti ezen szabályok érvényességét azokra is.

4.

A Programot csak az ebben a dokumentumban leírtaknak megfelelően lehet lemásolni, terjeszteni, módosítani, rá jogokat bejegyezni. Az egyéb módon való másolás, módosítás, terjesztés, jogok bejegyzése semmissé teszi a dokumentumban közzétett jogosultságokat. Akik azonban jogaikat ennek a szerzői jogi szabályozásnak a keretei között kapták, azok joga mindaddig megmarad, amíg teljesen megfelelnek a leírtaknak.

5.

Nem kell elfogadni ezt a szabályozást, mivel aláírni sem kell. Ezenkívül viszont semmi más nem adhat jogokat a Program továbbterjesztésére és módosítására. Ezeket a cselekedeteket a Törvény bünteti, ha nem ennek a szerzői jogi szabályozásnak a keretei között történnek. Mindezek miatt a Program (vagy a Programon alapuló munka) terjesztése vagy módosítása ezen dokumentum szabályainak elfogadását jelenti.

10.

A Programot más szabad szoftverbe, melynek szerzői jogi szabályozása különbözik a GPL-től, akkor lehet beépíteni, ha a szerzőtől erre engedélyt szereztünk. Abban az esetben, ha a program szerzői jogainak tulajdonosa a Szabad Szoftver Alapítvány, akkor a Szabad Szoftver Alapítvány címére kell írni. Az alapítvány egyes esetekben ezt engedélyezi. A döntés a következő két cél szem előtt tartásával fog megtörténni: a Programon alapuló munkák szabadok maradjanak; valamint segítse elő a szoftver újrafelhasználását és megosztását.

Részlet az ELUA licence-ből

3. „Ne módosítsa a terméket!”

Néhány EULA feltételrendszere egyaránt sérti azokat a felhasználókat, akik szeretnék testreszabni a termék technológiáját, valamint azokat a fejlesztőket, akik az általuk megvásárolt technológiával működő új terméket akarnak létrehozni. A „kódvisszafejtés” (reverse-engineering), melyet az EULA-k gyakran tiltanak- egy folyamat, mely során azért szednek szét egy gépet vagy egy szoftvert, hogy lássák annak működését. Az ilyen barkácsolás a vonatkozó jogszabály értelmében, a szerzői jogban meghatározott „tisztességes felhasználás” betartásával, egyértelműen engedélyezett. A bíróságok elismerik, hogy a Egyesült Államok Szerzői Jogi törvényében meghatározott tisztességes felhasználás engedélyezi a kód-visszafejtést, ha annak célja egy olyan program létrehozása, mely működésével a szoftver megsértését előzi meg.

Az Intel Végfelhasználói engedélye, egyszerűen kijelenti, hogy „ Ön nem fejtheti vissza a forráskódot, a szoftvert nem szerkeszti át vagy szedheti szét.” A Napster-felhasználóknak hasonló EULA-n kell keresztül kattintgatniuk magukat, mely arra figyelmeztet, hogy „Ne módosítsa, változtassa, szerkessze a szoftvert vagy annak forráskódját. Ne befolyásolja annak olvashatóságát és ne hozzon létre a szoftverhez csatlakozó alkalmazásokat a Napster vagy annak gyártója előzetes, írásos beleegyezése nékül.”Az ilyen jellegű kód-visszafejtés ellenes kitételek –melyek hihetetlenül gyakoriak- a kód-visszafejtési módszerek rejtett törvénytelenségét kutatja, ezáltal visszafogva a fejlődést, kreativitást és kutatást.

Csalók azonban mégis akadnak, akik figyelmen kívül hagyják a hatályos jogszabályokat és ezzel megkeserítik mindennapjainkat. Ha gyorsan hajtok és elkapnak annak következményei vannak ugyanúgy, ahogy a játékokban sem hagyják szó nélkül a szabálysértéseket. Erre készült többek között a PUNKBUSTER (magyarul itt olvasható).

Részlet:

A PunkBuster (röviden PB) egy, az Even Balance által fejlesztett anti-cheat, vagyis „csalást kiszűrő program”, melynek célja, hogy a többjátékos lehetőségekkel ellátott játékokból kiszűrje a csalókat. Több népszerű játéksorozat is integrálta már ezt a megoldást, pl. Call of Duty, vagy a Battlefield. Sajnos a népszerűségéből adódik a legnagyobb hátránya is, ugyanis már többeknek sikerült olyan csalást készíteniük, mely megkerüli a védelmi funkcióit.

GUID
A GUID jelentése Globálisan Egyedi Azonosító, a PB ezt használja a játékosok azonosítására és 32 karakterből áll. Legtöbb esetben a játék telepítése során megadott CD-kulcsból generálódik (a kulcsot nem lehet visszafejteni belőle) emellett a hardverünket is ellátja egy azonosítóval. Ez alapján tilt ki játékosokat a szerverről, vagy ad nekik különleges privilégiumokat. A program használata licenc feltételekhez van kötve. A feltételek megszegése esetén a PB alkalmazhat GLOBAL PUNKBUSTER GUID BAN-t, ami annyit jelent, hogy abban a játékban azzal a GUID-dal (CD-kulcs) nem léphetünk be egy PB-vel védett szerverre se. Szigorúbb ennél a GLOBAL PUNKBUSTER HARDWARE BAN, mely az összes, PB által támogatott játékból kitiltja az illetőt a hardver azonosítója alapján.

Hogy hova is akarok mindezzel kilyukadni? A minap látható volt PH-n egy hirdetés, amelyben csalásokat kínáltak különböző játékokhoz ez azonban a jelenlegi Prohardver szabályzat alapján NEM ütközik semmiféle szabályba. Ellenkezőleg! Sokunkat felháborított, hogy effajta dolgok is következmények nélkül felkerülhetnek az apróhirdetések közé és ennek hangot is adtunk. Ez azonban sokkal inkább ránk volt veszélyes, mivel hirdetésrontásnak minősül továbbá a vulgáris megjegyzéseket sem tolerálják. Utóbbiakat kérem mellőzni ebből a topicból is! Lényeg a lényeg: mutassuk meg mennyien vagyunk és próbáljuk meg a Prohardver-t rábírni arra, hogy pár sorban térjenek ki az aktuális szabályzatban a csalások és ezek árusításának tiltására. Ám lenne itt néhány dolog, amelyekre egy fórumtársam hívta fel a figyelmem és az adminisztrátorok mégis figyelmen kívül hagyták:

A hirdetés a PH alapelveket több ponton is sértette:
"a következő termékek adásvételét: (lő)fegyverek, kényszerítő eszközök, jövedéki termékek (üzemanyag, alkohol stb.), vagy bármilyen más olyan termék, melynek használatát, árusítását törvény, vagy jogszabály tiltja."

"minden olyan hozzászólást, amely jogszabályba ütközik, illetve jogszabálysértésre buzdít."

Ezzel a cikkel NEM az adminisztrátorok munkáját szeretném megkérdőjelezni (félreértés ne essék) csupán egy olyan oldalnak, ami az ország egyik legnagyobb játékos csatornáját is üzemelteti (Gamepod) talán határozottabban kellene fellépni az ilyen esetekkel szemben, elvégre több pontban is törvénybe ütközik a segédprogramok, csalások és program módosítások használata. Remélem, hogy a cikk eléri a célját és többé nem fog előfordulni hasonló eset, ami több tucat ember haragját váltotta ki.

Néhány kép arról, amiről tulajdonképp szó van:

...megérdemelt jutalom:

Hozzászólások

(#1) Prison85


Prison85
senior tag

Sokunkat felháborít, amikor a délutáni vagy esti megérdemelt játékunkat megzavarja néhány olyan egyén, akik segédprogramok és módosítások használatával győznek le minket - nevetve. Hiába költünk több tíz-ezreket a gépünkre, kiegészítőkre, több 100 órát töltünk gyakorlással, hogy minél jobbak lehessünk és egyszer megjelenik valaki, aki egy konyhakéssel képes fejest adni 300 méterről. Az még bosszantóbb, amikor ez az eset folyamatosan ismétlődik és admin hiányában nem tudsz csinálni semmit, legfeljebb továbbállsz és reménykedsz, hogy a következő serveren már nem lesz ilyen "kiemelkedő képességekkel rendelkező egyén". Aki multizik az bizonyára ismeri az érzést. Nem oda szeretnék kilyukadni, hogy mindenki, aki jó a játékban az csal. Ellenkezőleg! A jó játékosokat meg kell becsülnünk és szerencsére kicsi országunkban büszkélkedhetünk is jó néhány olyan versenyzővel, akik bizony komoly eredményeket tudnak felmutatni. Nekik köszönhetjük, hogy az európai servereken némi tisztelet övezi a magyarokat (természetesen vannak kivételek). A kirívó esetekre külön szabályok vonatkoznak melyeket maguk a gyártók állítottak fel, ezáltal törvénybe ütköznek. A PH-nak jelenleg nincs arra vonatkozó rendelete, miszerint tilos lenne azon segédprogramok árusítása, melyek előnyökhöz juttatják az adott felhasználót. A cikkel azt szeretném elérni, hogy egy sor bekerüljön a szabályzatba és többé ne fordulhasson elő a 2010-12-04-én megtörtént eset. Ne hagyjuk, hogy olyan dolgokat árusítsanak, melyekkel minket játékosokat károsítanak meg.

Remélem, hogy a topic nyugodt hangnemben fog üzemelni. Kérnék mindenkit arra, hogy legalább itt kerekedjünk a csalók fölé és tartsuk magunkat a szabályokhoz, azaz: ne használjunk obszcén kifejezéseket, fenyegetéseket.

Köszönöm a részvételt!

[ Szerkesztve ]

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

(#2) ViTaZi válasza Prison85 (#1) üzenetére


ViTaZi
aktív tag

Nagyon jó cikk lett és reméljük határozottabban fellépnek a moderátorok az ilyen eseteknél. :R

braner00 kerüljétek!

(#3) CoolMan válasza Prison85 (#1) üzenetére


CoolMan
MODERÁTOR

Tökéletesen egyet értek veled! :R Teljes mértékben elítélem a csaló online játékosokat és akik ilyen cheat programokat árulnak. Nagyon jól megfogalmaztad, hogy hogyan tudják elrontani az én játékomat amiért én nem kis összeget fizettem és amióta multizok (kb:7-8 éve) még sosem csaltam. Nem éreztem a csalás szükségességét mivel én a magam szórakoztatásáért, a barátokkal való online találkozásért és a jó kikapcsolódásért játszok. :R
Remélem a moderátorok is határozottabban fellépnek itt a PH-n az ilyen esetek ellen!

[ Szerkesztve ]

(#4) bubi92


bubi92
őstag

én nagyon sok csúnya szót használtam volna egy ilyen cikk megírásakor. egyszerűen agyf.szt kapok mikor feljön egy tag és ilyen 15-0 stattal elvan. admin meg azt mondja, hogy csak mákja van... és nem tudsz semmit tenni ellene..

(#5) EczkE válasza bubi92 (#4) üzenetére


EczkE
addikt

Van amikor nekem is kijön a lépés az elején, de aztán rendeződik a helyzet. :D

Persze volt, hogy lecsítereztek. De ez is benne van.

[ Szerkesztve ]

Asszem mindenféleképpen!

(#7) Prison85 válasza Kalandor (#6) üzenetére


Prison85
senior tag

Sajnos azt láttuk, hogy nem vesznek/vesztek minket elég komolyan. Nem szemrehányás, csak épp elég lenyelni játék alatt is a csalókat és természetesen felbosszantott többünket, hogy már itt is szabadon árusíthatóak ezek a szoftverek. Természetesen ezután is jelezni fogjuk, ha ilyen hirdetésbe botlunk, ez a topic viszont jó hely arra, hogy kibeszéljük úgy, hogy nem ütközünk szabályokba.

Köszönöm a részvételt mindenkinek! :R

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

(#9) Prison85 válasza Kalandor (#8) üzenetére


Prison85
senior tag

Nem rád céloztam. :U Volt egy Moderátor... ;)

BF2142☑ BFBC2☑ BF3☑ BF4☑BF2143☐ Mindenki a saját baklövéseit hívja tapasztalatnak. (Oscar Wilde)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.