2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Találkoztam Sanyi bácsival.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebéd utáni sétámról visszatérve újságoltam a feleségemnek, hogy találkoztam Sanyi bácsival.
Farkastorokkal született Jászberényben. Nincsenek már ilyenek életben, csupán hárman. Édesanyja professzor-asszony volt, ami miatt sok kellemetlenséget kellett elviselnie a Kádár-rendszerben, noha őt nevelőszülők vették magukhoz Szegeden, s így nem sok közük volt egymáshoz. Sokáig a vasútnál dolgozott piros ceruzával (ezt úgy értettem, hogy ellenőrként tevékenykedett.) Párt vonalon se volt ám akárki, hiszen ő szedte a párt-tagsági díjat több körzetben is. Nem fél a múltja miatt, hiszen ő tisztességes volt. Akik ismerték, ma is ráköszönnek. Abban az időben, ha valaki nem odavaló volt, hamar kipenderítették. Nem volt olyan lopás, mint ma. Na, de nem akar politizálni.
Aztán elvesztettem a fonalat, mert már arról mesélt, hogy műtőssegédként dolgozott Miskolcon, majd műtős, később betegápoló, sőt szakápoló lett. Már nyugdíjas, hiszen 64 éves. Bár nem néz ki annyinak. Legalábbis ezt mondta. Ha belegondolok, hogy én elmúltam 61, akkor szerintem kinéz annyinak, hiszen láthatóan öregebb nálam. A lánya rendőrakadémiát végzett Franciaországban. Öt nyelven beszél, megjárta Vietnamot is, túlélt kígyómarást, most egymillió kettőszáz ezer forint a havi fizetése, ami a végzettségéhez képest nem sok.
- És ki ez? – kérdezett közbe a feleségem.
Hát a Sanyi bácsi
Milyen Sanyi bácsi?
Ká-val kezdődik. A vezetéknevét nem tudtam megjegyezni. A kutyát sétáltatta.
És te honnét ismered?
Sehonnét…vagyis hát innét.

Hozzászólások

(#1) potyautas


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

....s még azt mondják, hogy az Interneten az emberek kiadják az adataikat. Ha kérem, Sanyi bácsi simán megadná a lánya címét. Meggondolnám persze, hogy bajusz akasszak-e egy 33 éves 120 kilós kommandós csajjal, de ha gonosz lennék, tudnék tőle elvinni ezt-azt. Ennyi fizetésből biztos van legalább egy jó TV-je.

(#2) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"Abban az időben, ha valaki nem odavaló volt, hamar kipenderítették. Nem volt olyan lopás, mint ma.

A bezzeg a mi időnkben ... típusú siránkozás finomított változata.
Régen azért volt jobb, mert még fiatal volt. Ráadásul az emlékek is megszépülnek. A kellemetlenebb részletek lassan ei is kopnak. Csak a szépre ...

A lopás megítélésében kettős mérce volt jellemző. (Még ma is, csak máshol van a töréspont.)
Nagyon sok minden volt állami tulajdonban. Ami ugye köztulajdon. Ha köztulajdon, akkor az enyém is, tehát a részemet hazavihetem. Amit már hazavittem, az az enyém. Ne lopd el, mert én se' a tiédet.

Hát persze, hogy jóban voltak Sanyi bácsival. Neki már olyan pozíciója volt, amiben hangulatjelentéseket kellett írnia. Ha Sanyi bácsi rosszat írt valakiről, az nagyot üthetett. (Persze róla is írtak néhányan rendszeresen, tudta kivel kell vigyázni.)

Nincs

(#3) potyautas válasza Hieronymus (#2) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Hasonló szituációban (teljesen idegenként) beszélgettem jó régen az egykori tiszaújvárosi állomásfőnökkel. Ugyanabban az időszakban volt pozícióban mint a Sanyi bácsi, mégis homlokegyenest mást gondol arról a rendszerről. Embere válogatja. Az imént hallottam Hofinak egy '88-as felvételét. Most is elmondhatná ugyanazt. Vagyis a rendszer hiába változik, ha az ember ugyanolyan marad.

(#4) Hieronymus válasza potyautas (#3) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Kutyasétáltatás közbeni gondolatok.

A rendszerrel akkor van baj, ha az diktatórikus.
De akkor sem mindenki éli ezt meg negatívan. Ha a bot előnyösebb felére tud kerülni valaki, akkor az adott rendszer jó, számára. Sőt, azon embereknek is van igénye a diktatórikus kormányzásra, akik a rosszabbik felére kényszerültek, annak a botnak.

Inkább múltszázadi példát hozok, nehogy átkeveredjen a beszélgetés a mai politikába.

Szóval a bajszos ellenállás nélkül került hatalomra Németországban. (Az első nekifutás ugyan sikertelen volt. Be sem akarták csukni érte. De bűnösnek vallotta magát, ezért képtelenség volt büntetés nélkül engedni el. A többi vádlott hazamehetett.)
Lehet ezt a gazdasági helyzettel és minden mással magyarázni, de. Németországban sosem volt demokratikus hatalom. (Egyszer néhány napig, de beleszagolni sem volt idejük. Az emberek egy erőskezű vezetőt akartak az addigi erőtlenek helyett. Meg is kapták. Később a demokráciát erővel kényszerítették rájuk. Még ma sem szokták meg teljesen, de jó már jó úton haladnak.

Miatta gondolják sokan, hogy a németek nagyon veszélyesek. És majdnem igazuk is van.
A sógoraink jelentik a legnagyobb veszélyt a világra.
Három exportcikkük létezik.
Az energiaital roppant egészségtelen.
A névtelen büntetés, amit a gyorshajtásokért szabnak ki, a pénztárcára hat kedvezőtlenül.
Az eddigi két világháború kirobbantása után, a testépítő is bepróbálkozott. Szerencsénkre neki csak helyben sikerült viszályt szítania. A következő próbálkozóval talán nem lesz ekkora szerencsénk. Bár a remény hal meg utoljára.

Nincs

(#5) potyautas válasza Hieronymus (#4) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Egy kamionostól hallottam: Utálatosak ezek a németek. Már majdnem olyan szemétládák, mint az angolok.
Melyik sógorokra gondolsz? A keleti-tartománybéliekre, akik nem tudnak németül? hm...azért érdekes, hogy a háborúból áldozatként kerültek ki, pedig alaposan benne voltak a birodalomban.

(#6) Hieronymus válasza potyautas (#5) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Akkor a találós kérdés.

Melyik ország az, amelyik Magyarországgal határos. Kettő világháborút indítottak el a polgárai.
És a legfontosabb export cikkük az energiaital?

Nincs

(#7) potyautas válasza Hieronymus (#6) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Ezzel az energiaitallal megfogtál. A szagát se bírom. Nem tudom kik gyártják :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.