2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Kút

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akár hiszitek akár nem, voltak olyan idők falun, hogy nem volt se szennyvízcsatorna, se vezetékes víz. Sőt! Szemétszállítás se. Bármilyen hihetetlen, de szomjan se haltunk, és a szemét sem öntött el bennünket.
Történt mindez a hidegháború éveiben, amikor azon aggódtunk, hogy valahol ledobják az atombombát, és kitör a 3. világháború. Ma már ezen nem kell aggódnunk. Az emberiség elpusztításához nincs szükség atomra. Elég, ha lekapcsolják a villanyt, és mind meghalunk. Mert akkor nem lesz semmi. A civilizált ember annyira kiszolgáltatott, hogy egyedül életképtelen. Tanyán még túl lehet élni egy ilyen csapást, de 7-8 milliárd ember nem költözhet tanyára... Na jó, ha megromlik a kaja a hűtőben, vagy nem szállítanak a boltba kenyeret, ki lehet bírni akár egy hétig is, de ha nem nyomja a szivattyú az ivóvizet?
Régebben voltak kutak, melyekre leleményes elődeink ördögi szerkezeteket tákoltak. Például mérleghintához hasonló vízkiemelőt, amely villanyáram nélkül, kézi erővel volt működtethető. Csak le kellett húzni a hosszú rúdra erősített vödröt, megmeríteni, majd elengedve röpült is fölfelé.
Mindehhez persze előbb kutat kellett ásni! Ahol nehezen volt elérhető a víz, akár egy teljes falu is osztozott egy közös kúton. Nemrég dolgoztam olyan háznál, ahol a kút két telek határán volt, de minálunk mindenki saját kutat ásott. Aztán volt akinek jó vize volt, akadt akinek nem. Ez egészen kicsi távolságon belül is változott.

Lajos bácsi volt a faluban a kútásó. Mert ez is egy szakma, ehhez is érteni kell. Ma már géppel fúrnak egy lyukat, és kész. Régebben ez nem így volt. Amikorra visszaemlékszem, az öreg jobbára már tanácsadóként praktizált, s a felszerelését adta kölcsön. Mesélt régebbi munkákról. Bennem a cserépváraljai várkút kitakarítása maradt meg. Nem ő ásta, ő csak pucolta. Jártam abban a kútházban. Félelmetes. Már a kút átmérője is hatalmas. Az aljába nem látni le. A látogatók kavicsot dobnak bele, és számolják a másodperceket, amíg leér. 65 méter. Ez annyi, mint két tízemeletes ház egymás tetején. Nem sok ember merészkedne le ekkora mélységbe. (a bányászokat most hagyjuk) A mi kutunk ennek a mélységnek a töredéke, de saját kezűleg ástam. Persze nem egyedül, hisz legalább három ember kell hozzá. Nem több, mert akkor csak útban vannak egymásnak. Ásni egyszerre csak egy tud. Ő is nehezen fér el, a lapátnak is rövidre kell vágni a nyelét. Lajos bácsi ellátott tanácsokkal. Megmutatta hogyan állítsuk fel az állványt, hogyan biztosítsuk, hogy a húsz literes vasvödör ne tudjon visszazuhanni, mert aki lenn van, annak semmi esélye túlélni egy ilyen balesetet. Mutatta hova álljon aki kilendíti a terhet a kút fölül.
A hely kiválasztására azóta se tudok ésszerű indokot. Hagyományosan a ház mögé ásták, hogy a jószágokhoz közel legyen. Persze a trágyadombtól kellő távolságra. Láttam olyat, hogy a ház pincéjébe került a kút. Mi az előkertbe ástuk mert...mert csak. Akkoriban ez jött divatba.
Valójában nem volt még előkert, hisz ház se volt. Nem volt még semmi. Megvettük az üres telket, lekaszáltuk a gazt. Jött a tél, rá is értünk, ástunk egy kutat, hiszen az a legelső. Víz nélkül meszet se lehet oltani, az pedig kell a házépítéshez.
Nem volt nehéz dolgunk, hiszen a fél méter termőtalaj alatt sódert találtunk, s ez kitartott 4 méter mélységig. (A szomszédom ettől mélyebbre ásott, s ott rátalált a kék agyagra, amin túl kellett volna jutnia, de a nagy vízhozam ezt lehetetlenné tette.) Ez a nem nehéz munka persze csak viszonylagos. Attól könnyebb, mintha kősziklát kellene bontani, de ugyancsak beleizzad a kútásó még a sóder csákányozásba is. Amíg a tele vödröt felhúzzák, majd visszaeresztik, pihenhetne. De ilyenkor ajánlott inkább a csákányozás, mert jobban elfér, mintha a vödör mellett kellene tevékenykednie. Odalenn csákányozás nélkül is meleg van. A kinti mínuszhoz képest mindenképp. A fentiek a kútásó kipárolgásától nem is látnak le. Úgy mondják a régi öregek, hogy ahol megjelenik a víz, ott lesz a kút vízszintje. Vagyis annyi lesz a vízmélység, amennyit ezután még lejjebb tudunk haladni. A biztos tartalék érdekében ez legyen lehetőleg minél több! Mi már bevetettük a technikát. Nem vödörrel húztuk a vizet, hanem búvárszivattyút engedtünk le. Nyolcvan centit sikerült elérni. Nem győzte a szivattyú. Csak miután feladtuk a további küzdelmet a víz beáramlásával, akkor szembesültünk azzal, hogy a szivattyú lyukainak a felét apró kavicsok tömték el. Na mindegy, elég lesz ez. Kevés kivétellel elég is volt.
Másnap a betongyűrűket kellett leereszteni. Ez se könnyű feladat, főleg gyakorlatlan kezeknek.
Tavaszra aztán felszereltem a kúthengert, a vödröt, beüzemeltem a búvárszivattyút (amiből fél tucatot is elhasználtam) Amikor felépült a ház, beszereltük a házi vízművet. Néha le kellett másznom. Nem volt szükség létrára, csak tudni kellett a technikát...na meg kellett hozzá az erőnlét.

Már nagyon rég nem használjuk. Lefedtem, faragtam rá egy kővázát, amit félig eltakar a kúszófenyő. Azt nem tudom még, hogy regisztráltassam, vagy letagadjam.

Hozzászólások

(#1) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog (1)

Nálunk van ásott kút!

Még működik a felhúzó henger, láncal vödörrel, betonvályúval.
De nem használjuk, renoválni kell a hengert, mivel elvágta jórészt a lánc.
Már évek óta szivattyú van lent, abból töltjük az egy köbös tartályt, és locsolunk vele veteményt.
A bejelentésről annyi infót kaptunk, hogy ne foglalkozzunk vele.
Mindezt a jegyzőtől.
Ez ásott kút, és nem illegális.
Mivel még akkor készült, amikor a jogszabályok, illetve a ma élő emberek nem is léteztek.
A ház 1910-es építésű, a istálló míg megvolt, a 18 század végén épült.
Ám el kellett bontani, életveszélyessé vált.
A kút is e körül készülhetett.
Mitől lenne illegális azóta?
Tehát bejelntettem volna.
De lebeszélt róla a jegyző.
A fúrt kút más kategóriába tartozik.
Ha hivatalosan akarod bejelenteni, vízhozam meg a sok szir-sz@r amivel jár, fiztned kellene vízügyest, aki megnézi az értékeket, és ráírja a papírra.
Aztán válik hivatalossá, pénzbefizetéssel egyetemben.
A mienk meg áll, mint katiban a gyerek.
És senki meg nem mondja, hogy nem hivatalos.

[ Szerkesztve ]

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. phmegbízhatóság:http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=moongoose

(#2) potyautas válasza moongoose (#1) üzenetére


potyautas
csendes tag

Ide van az a bizonyos kút (el)ásva.

(#3) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Nálunk is van egy ásott. Nem én ástam, még az előző tulaj, vagy az az előtti, fene tudja nincs ráirva, megkérdezni meg nem volt kitől, nem is élt már a bácsika akitől vettük, lánya öröklése volt. Ez téglával van kirakva. Nem túl mély, nem mértem még meg. Vízhozama közepes. Nyáron medencét töltök belőle. Több nap a 10m3 víz kivétele, ha nem akarom hogy homokos legyen.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#4) Lalikiraly


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Régen gyerekkoromban mivel falusi gyerek vagyok, az öregek sok történetet meséltek, hogy a kútásót bizony elvitte a fosó homok. Hát nem semmi meló az basszus. Ugye főleg az olyan kútnál amit kisméretű téglával raktak ki, de volt betongyűrűs... Veszélyes dolog volt nagyon. Lógott az ember a kötélen és ha beszakadt az egész... Vagy csak oldalról jött a "fosó homok" és elvitte, soha nem találták meg. Mesélték az öregek, hogy volt hogy az egész udvart felásták miatta, de hiába. Más világ volt... Az volt az ásványvíz, nem a most annak hazudott lötty...

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#5) CounterBoci válasza moongoose (#1) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Ugyan így jártam az ásott kutammal. Szabálykövető állampolgár akartam lenni, erre a jegyző azt mondta, hogy ők sem tudják mit kellene csinálni, hanyagoljam a témát.

Betongyűrűs, az alsó két méter pedig kőből van. Nyolc méter, a vízszint egy méteren. Ástam, egy méteren már agyag van. Fagyhatár alatt kötöttem be csövet a kútba, hogy bevigyem a házba. Legnagyobb meglepetésemre a fölső földréteg alatt talajjal nem érintkeznek a gyűrűk, fél méter körüli sávban kövekkel vannak körbevéve.

Okoskodók kíméljenek, tisztában vagyok mik a teendőim a lakásba vezetett kútvíz esetén, köszönöm. :R

(#6) weiss válasza Lalikiraly (#4) üzenetére


weiss
addikt
LOGOUT blog (1)

Vagy csak oldalról jött a "fosó homok" és elvitte

Azt hogy? Ez azt feltételezné, hogy komplett folyó van lent.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Columbia Redmond III Waterproof túracipő

(#7) Lalikiraly válasza weiss (#6) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Hát igen, mintha folyó lenne. Több esetről is meséltek akkoriban.
Mert ugye ahogy ásta lent az ember, ő sokszor egy kötélen "lógott" és hát az oldalról jött és hát az egész kutat elvitte sokszor... még a gyűrűst is gyűrűstől...

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#8) Gézengúz válasza Lalikiraly (#7) üzenetére


Gézengúz
addikt

Gyűrűstől??? :Y

(#9) potyautas válasza Gézengúz (#8) üzenetére


potyautas
csendes tag

Én nem hallottam kútásó balesetekről. Legalábbis nem emlékszem rá. A "kötélen lógást" se értem. Beleléptem a vasvödörbe, leengedtek, aztán kicsit visszahúzták, hogy ne legyen útban a csákányozásnál. Olyat nem láttam, amikor kővel falazták ki. Ott már el tudom képzelni, hogy kellett valami ülőalkalmatosság, ami kötélen lógott. A szomszédom kútja olyan, hogy úgy eltalálták az eret, hogy nem beleszivárog a víz, hanem folyik rajta keresztül.

(#10) Ramirex válasza potyautas (#9) üzenetére


Ramirex
csendes tag

"A szomszédom kútja olyan, hogy úgy eltalálták az eret, hogy nem beleszivárog a víz, hanem folyik rajta keresztül."

Nincsenek vízerek, vízadó rétegek vannak (homok, sóder) és vízzáró pl. agyag, mészkő.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.