2018. április 20., péntek

Gyorskeresés

Anyagválasztás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Műköves vagyok. Nem mű, hanem igazi. Anyám szomszédja úgy is szokott nevezni, hogy „ a köves ember” Egykor a körzeti főállatorvos kérdezett rá amint egy ablakpárkányt kentünk fel, hogy „ez az a műanyag,” Hát, ööö, izé, ja. Nem így nevezik, de lehet annak is mondani. Tehát nem én vagyok mű, hanem az anyag amivel dolgozom. Ez sem igaz teljesen, hiszen természetes anyagok vegyítéséből készül....bár már a cement se...noha eredetileg... Sanyi barátomtól érdeklődtem – aki eredetileg vegyipari szakmunkás – hogy miből van a PVC? A mit tudom én micsodát polimerizálják...(nem így mondta, de ezt fogtam fel)...Jójó. De miből van? Valami természetes anyagnak lenni kell, amiből kiindulnak...Na, ezt a szálat itt szakítom meg, mert belezavarodok...

Lényeg, hogy építőiparban dolgozom. Ettől még nem vagyok építész, de érdekel a téma. Érdekel, mi hogyan készül, és miből. Az én szakmám úgy alakult ki, hogy a kődíszek, szerkezetek gyártási idejét kellett lerövidíteni, mennyiségét megsokszorozni. Valójában hiánypótlás. Bár vannak 100 évnél régebbi műkövek, de tömeges felhasználásuk az '50-es, '60-as években élte fénykorát. Ekkor kezdték telebetonozni a temetőket is. Érdekes felfedezést tettem, amit senki nem igazolt vissza, de ettől még igaznak kell lennie. Amikor elkezdték a kőfaragók gyártani a műkövet, a szükségesnél sokkal több anyagot használtak. Ahol elég lenne 5 cm-es vasalt elem, ott ennek háromszorosát dolgozták be, figyelmen kívül hagyva, az ebből adódó felesleges cipekedést. Miért? Megszokásból. Terméskőből ez volt a megszokott, statikus szempontból szükséges méret. Magam is jártam már hasonlóan. Megesett, hogy egy nehezen hozzáférhető helyre kellett gyorsan, vastag anyagot felhordani. Hosszasan agyaltam a zsaluzáson, megterveztem, hogyan öntöm bele a betont, amikor jött egy kézenfekvő ötlet: polimer! Nikecell-beton :) A múlt télen volt olyan munkánk, hogy az '50-es években beépített műkőpárkányt kellett szétverni, s helyette polisztirol párkányt ragasztottak fel. Látszólag ugyanolyan mint a régi, csak korszerű anyagból.
Megesik, ha elérhető közelségbe kerülök egy szépen faragott „kőhöz”, megkocogtatom, hogy ugyan miből készült. (A nagy méretű virágcserepek is gyanúsak.) Kell még ide kőfaragó?
Aztán rácsodálkozok régi építményekre. Ma már szinte bármekkora fesztávot áthidalnak, de hogyan oldották meg a vasbeton megjelenése előtt? Nagy városaink tele vannak panelházakkal. Mi, idősebbek még láttuk az építésüket. Mint az építőkockák. Felállítottak nagy darukat, aztán szobányi falakat raktak egymásra, egymás mellé, összehegesztették, s már állt is a ház.
Dolgoztam olyan átépítésen, ahol az eredeti épületen 96 ablakot számoltam meg. Ez legalább 300 méter, és 3 emelet (panel magasságban legalább 5) mindez kisméretű téglából. Mekkora anyagszükséglet! Dolgoztam templom felújításon, ami ugyancsak kisméretű téglából épült. Milliós nagyságrendben kellett beépíteni, s ráadásul meglepő gyorsan. Csupán 3 év alatt készült el. A felújításával már több időt töltöttünk el, pedig csak javítgatjuk itt-ott.

Időnként találkozok olyan hatásvadász videókkal, ami azon háborog, hogy használaton kívüli épületek tönkremennek. Pedig ez természetes. Azon már el lehetne gondolkozni, hogyan lehetne olcsón elbontani. Na, itt értékelődik fel a régi idők szegény emberének a gyakorlata. Természetes anyagokat használt. Ha egy nádfedeles vályogházat sorsára hagynak, nem kell vele tenni semmit. Előbb-utóbb csak egy kis földkupac marad, vagy még az se.

Hozzászólások

(#1) Tutu7030


Tutu7030
(PH! kedvence)

Viszonylag gyakran járok az alföldön (53, 5405, 5411 utakon), és bizony több helyen is látható, hogy ami még pár éve lakott épület volt, az mára már csak egy domb, egy-két gerendával a tetején.

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29)

(#2) potyautas válasza Tutu7030 (#1) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog (1)

Erről beszélek. Viszont Miskolcon és környékén sok elhagyott üzemépület áll az örökkévalóságig, a világ csúfjára. Csak kicsi részüket újítják fel, mert többre nincs szükség. A többit iszonyatos pénzekért lehetne eltüntetni, tömérdek hulladékanyagot kellene valahol elhelyezni. Egy új vállalkozásnak sokkal előnyösebb megoldás a zöldmezős beruházás. Pillanatok alatt felhúznak hatalmas csarnokokat, korszerű anyagokból.

(#3) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

A PVC halott disnoszauruszokból, tehénfingből és sóból készül.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) potyautas válasza Blindmouse (#3) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog (1)

Szoktam kérkedni a kollégák előtt a "tudományommal", és felhívom figyelmüket a sóhegyekre Kazincbarcikán :)

(#5) moonlight115 válasza potyautas (#2) üzenetére


moonlight115
(Korrektor)

Ezt ismered? Rengeteg fotó régi miskolci épületekről: [link] (Én is tettem fel oda párat a régi, családi fotóalbumból, ami egy jó nagy doboz.)
Mindig folyik a vita arról, hogy bontani, vagy felújítani. Szerintem érdemes megmenteni a szép, régi épületeket. De megvan a létjogosultsága az újaknak is, elvégre minden korszak rajta hagyja az ujjlenyomatát a város építészetén, még ha, nem ritkán, elrettentő stílusban is (hogy csak a volt Húsáruházat említsem...).

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

(#6) Tutu7030 válasza moonlight115 (#5) üzenetére


Tutu7030
(PH! kedvence)

Vannak előnyei is a facebooknak. :) Paksról is minimum két oldal foglalkozik a régi fotókkal.
Az embernek sokszor csak elég kinézni az ablakon, pislog kettőt, és már meg is változott a látkép. :D
~1989

~+20 év

:)

[ Szerkesztve ]

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29)

(#7) moonlight115 válasza Tutu7030 (#6) üzenetére


moonlight115
(Korrektor)

Tényleg így van. Jó látni, hogy milyen volt régen egy-egy környék. :K

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.