2021. szeptember 26., vasárnap

Gyorskeresés

Szolgáltatótól telefont - de miért is egyre drágábbak?

Írta: | Kulcsszavak: szolgáltató . készülék . tarifa . szervíz . drága

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokakban megfogalmazódik a fenti kérdés, ezért úgy gondoltam írok róla egy rövid cikket. Van ebben egy mechanizmus, de nem lövöm le egyből a lényeget... kezdjük távolabbról.

A szolgáltatónak miért is éri meg kis hazánkban készüléket forgalmazni? Nyilván magához köti az ügyfelet ezzel is, ugyanakkor csak külső szemlélője vagyok, de innen is észrevehetően egy rakat gondot is kap a nyakába. A készülékeket tárolni kell, amihez hely kell és ember/rendszer; ha gond lenne, akkor ő kapja vissza és kell szervizbe küldözgetni; nem mellékesen pedig egy ideig hajlékos hajléktalanok jelentős számban hozták ki a 0 vagy minimál kezdőrészletes telefonokat, amelyeken aztán mind buktak szolgáltatók.
Visszatérve az eredeti kérdésre - mit látunk napjainkban? Reklámokból azt halljuk, hogy gyere hozzánk, de ha nem veszel készüléket, még olcsóbban is kapod előfizetést. Ezzel már nyilvánvalóan arrafelé próbálnak tolni, hogy mi szolgáltatást szeretnénk Neked adni minél jobb áron, de készüléket nem feltétlen.
Ha nem szeretnénk egy területet, akkor leépítjük és egyben nyereségességét növelnénk ha megmarad. Ilyenkor először lassan, majd egyre gyorsuló ütemben növeljük szolgáltatások árát, majd ha ügyfélnek esze van elmegy magától, ha pedig nem, lehet, hogy mégis megtartjuk, mert így már cégnek is megéri. Végső lépésként megszüntetjük a szolgáltatást - bár ez példa nélküli lenne mobilszolgáltatók készülékstratégiája szempontjából így nem valószínű.
Lényeg, hogy egyszerűen mérlegeltek, és úgy találták sokkal jobban megéri nekik ha elsődlegesen maradnak szolgáltatók, másodlagos területeket meghagyják annak aki igénybe veszi, de valószínűleg nem kívánják még támogatni is azt véleményem szerint.

A képhez nyilván hozzá tartozik, hogy Magyarországon Európában a top 3 legolcsóbb nettó percdíjakban, csak miután minden adó rárakódott lesz már nem túl olcsó, amelyet nyilván meg kell fizetnünk percdíjakban vagy akár telefonok költségében is; de ez teljesen más és hosszabb téma így itt nem kívánok ebbe belemenni.

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Lehet, hogy nem sikerült kellően jól átolvasnom, vagy inkább értelmeznem, és épp ez a baj, mert nem igazán értem, mit is akartál mondani.

Tény, hogy lassan bizonyos készülékek egyre többe kerülnek előfizetéssel, rablánccal, mint függetlenül, holott pont fordítva kellene lennie. Én egy dologra tudok gondolni. A részletfizetésre, ami mostanság fénykorát éli. A szolgáltató pofátlanul alacsony törlesztőrészletért hajlandó odaadni neked a készüléket, ha aláírod, hogy őt fogod szolgálni míg világ a világ amíg az előfizetés ideje le nem jár. Így lett egy új telefonod, ami nagyon olcsó neked, hisz havonta csak keveset kell fizetned érte, a szolgáltatónak ez fix bevétel (a fix dolgokkal könnyebb tervezni), mindenki jól jár. Te nem adsz ki egy kisebb vagyont egyszerre, holott ha összeszámolod, a végén drágábban jössz ki. És igen, ennek ellenére én is így vásároltam eddig a telefonjaim, és valószínű ezután sem lesz másként, csak azok a fránya perdíjak ne lennének.

Amit én nem értek, az az, hogy az előfizetéseknél miért ilyen pofátlanul magasak a perdíjak? Kártyás csomagban lassan sokkal olcsóbban telefonálok, mint előfizetve. Az előfizetést, mint szót sem értem, mert ebben a csomagban épp, hogy utólag fizetsz, a kártyással fizetsz előre. A havidíjas megnevezés már jobban passzol rá.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) pit stop válasza Samus (#1) üzenetére


pit stop
addikt

Ezt azért írtam, mert egyre több volt a felháborodás, ha csak magában veszi valaki telefont egyre kevesebb a kedvezmény, ahogy írtad is. De a szolgáltatók nem feltétlen őrültek meg, és lehet pont az a cél, hogy minél kevesebben vegyenek ott telefont járulékos okok miatt.
0 % THM pedig már elérhető Edigitalnál meg talán Media-ban is, így az akár nem is kell hogy odakössön. Persze ha már hosszabbítod hűséget egyszerű ott intézni ahol vagy.
Háromból egyik szolgáltató volt, aki nem fürdött be nagyobb összeggel 0 forintos csúcskészülékes hirdetésekbe, mert nem adta annyiért, de ez most már legtöbbnél nem jellemző annyira mint régebben.

Bocsánat ha valami nem érthető, megígértem meg meg is akartam írni már ezt, és most volt indíttatás meg kis idő hozzá - viszont fáradtság is mellette :B

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#3) Samus válasza pit stop (#2) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Az a 0% nem épp annyi. Nincs kamat, cserébe akad kezelési költség, ami általában egy törlesztőrészlet ára...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#4) Dany007 válasza Samus (#3) üzenetére


Dany007
veterán

Meg sok helyen amit 0%-ra adnak annak az árában bőven bent van a kamat! Pár éve mikor TV-t néztem adott TV a MM-ban 0%-ra pont annyival volt drágább, mint máshol kamatos hitelre a kamatok összege...

(#5) Samus válasza Dany007 (#4) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

A teljes ár sem jobb. Számítástechnikai eszközt (és most a mobilt is ide sorolom) csakis megbízható szakboltból. Sokszor nevetek, mikor az "akciós" termékre rákeresek, ami az újságban nagyban hirdeti magát, hogy -10 (20-30)k, megnézem egy ismert bolt árait, ahol a termék legalább annyival olcsóbb, mint az adott áruházlánc akciós terméke. És abban a boltban még csak nem is akciós.

Viszont elkanyarodtunk a témától.

Régen (5-8 éve) jól működött ez az előfizetéses dolog. Emberünk bement adott szolgáltatóhoz, megvette a készüléket iszonyat olcsón (kártyás/független árhoz képest), aláírta a rablánc-szerződést, és olyan perdíjakat kapott, amiről egy kártyás társa csak álmodozni mert. És még csak nem is kellett havi 10k-t fizetnie.

Mi változott? Hogy lehet, hogy külföldön működik ez a modell, itt pedig nem? Jó, a kérdés iróniáját én is értem, de ettől most tekintsünk el, hisz sikeres ország vagyunk...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) Dany007


Dany007
veterán

Egyébként a témához szólva olyan egy éve már nekem is feltűnt, hogy egyre kevesebb kedvezményt adnak az előfizetéshez...
Gyakorlatilag ma már tényleg ott tartunk, hogy olcsóbb megvenni a telefont egy gsm boltban, akár sufnigsm-ben is, mint szolgáltatónál. Tehát nem hogy kedvezmény járna a 2 éves hűség előfizetéshez, hanem még többe is kerül a telefon.

Olyan 3 éve lehetett mikor megvettem az LG P500-at 19.000 forintért. 5k-s előfizetés 2 évre. Akkor ez a telefon 45k volt használtan! Gyári független árára nem emlékszem.
Aztán olyan 1,5 éve vettem a Sony P-t 77k-ért 3k-s előfizetéssel 2 évre. Akkor olyan 100k körül mozgott gyári függetlenül.

Most meg az van, hogy az iPhone 5S 8k-s előfizetéssel a T-nél 250.000 forint, az Expansys-nál függetlenül ugyanez a 64GB-os típus "csak" 220.000 forint.
A havi 12 ezer forintos előfizetésnél kerül csak annyiba a telefon, mint az expansysnál függetlenül. És efölött a 15 meg a 20k-s előfizetéseknél lesz csak lényegesen olcsóbb. De van olyan készülék ahol még ez sincs meg.

(#7) kecskebégető


kecskebégető
aktív tag

Ma röhögtem hatalmasat a vodafon benyőgte,hogy listaáron 121.000Huf a GS III náluk.
Hol élnek ezek??????

Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

(#8) pit stop válasza kecskebégető (#7) üzenetére


pit stop
addikt

Van aki így is megveszi - azon lehet keresni.
Aki meg nem csuklóból szolgáltatónál vesz talál jobbat is. Az ő szolgáltatásuk a vonal meg net, ez meg ráragadt.

(#5) Samus : Adók, visszaélések, mindehhez egy kis piac :F

[ Szerkesztve ]

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#9) Blackmirror


Blackmirror
senior tag

Ezzel a szolgáltatást akarunk eladni neked hozzáállással nem mennek igazán sokra.
Szerintem a telefon értékesítésen is megvan a maga hasznuk,sokszor pl azért mert xy telefon olcsóbb náluk jóval mint máshol.(előfizetéssel-kártyásan nem-mint tudjuk :DDD )
Egyébként azt nem értem, hogy miért drágább egy adott készülék két éves előfizetéssel mint kártyás csomagban?Van rá példa.

S9+

(#10) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Pedig nagyon egyszerű. Egy cég akkor is megveszi, ha drágább, azért mert adózás, elszámolás, utánnajárás, lustaság. Te meg menjél a Csonti GSM-be, ami talán bezár holnap, talán nem.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.