2019. április 19., péntek

Gyorskeresés

Cubot S600 teszt.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]


Ez az első Cubot telefon amit ujjlenyomat érzékelővel adott ki a gyártó.
A Cubot S600 egy alsó-középkategóriás készülék, ennek megfelelő az árazása, és a teljesítménye is.
Eddigi (Cubot)telefonjaim - Cubot H1, Cubot One után azt mondhatom, megbízható márkával van dolgunk. De azért itt is nagy lehet a szórás. Ezt sajnos éppen a Cubot H1 fórumban tapasztalom, pl. Kamera ügyileg.

A mai középmezőny alsó része Kínában- vagy inkább már a belépő szintű telefonok - 64 bites 4 magos processzorral, Android 5.1-es rendszerrel, HD kijelzővel , 13 Mp-es kamerával, 2/16 Gb memóriával, és ujjlenyomat olvasóval vannak szerelve. És ehhez a telefonhoz kb. 40-45 ezer Ft. társul, ha külföldről rendeljük.
A vám és egyéb illetékek fokozhatják az árat.

Csomagolás-doboz

A doboz kicsi, arany színű, a telefonnál alig nagyobb. Mostanában Cuboték minden telefont ilyen dobozba csomagolnak. Egységes.(A fotók többségében, a pezsgő színű telefon látható,mert szebb, és jobban fotózható.)

Van benne, egy telefon, rajta egy kemény műanyag védőhátlappal. Leírás - rövid angol nyelvű, töltő - 1 A-es, adatkábel-micro USB csatlakozóval, egy db üveg védőfólia és egy sim-tű. Gyárilag a telefonon van elöl és hátul egy védőfólia.

Külső - gombok - hangszóró - ujjlenyomat érzékelő

Én kettőt rendeltem, egy feketét, és egy pezsgő színűt. De fehérben is kapni. Mindkettő igen tetszetős csinos darab. A pezsgő szín kicsit jobban kiadja a telefon formáját.
A fekete a szokásos komor szín.

Méretei: Magasság: 146.5 mm, szélesség: 71.3 mm, vastagság : 7.5 mm.
Elöl hátul 2.5 D lekerekített üveg borítást kapott, így azon kívül, hogy az ujjlenyomatokat nagyon gyűjti, még fokozottan sérülékeny is. Természetesen igen szép látvány, és nagyon elegáns, de ha ezt valaki földhöz vágja... Szerencsére van hozzá védő tok gyárilag.

Amúgy meglepően nem csúszik, inkább tapad. A fogása pazar. Nem recseg ropog. Kellemesen hasáb alakja van, lekerekítés viszont nem sok. A gombok passzentosak, nem lötyögnek, nyomáspont oké. Jobbra a hangerő, és a bekapcsoló gomb, balra a simtálca.

Na ez mondjuk kicsit lötyög a helyén. Vagyis a simtálca borítása lötyög. De a tartó csavart jobban betekerve nekem megszűnt.

A keret fémből van, kellően masszív. Úgy az egészen érződik a minőség, de emiatt a súlya igen magas lett. 186g! Ez kicsit nehéz. Talán a full üveg-fémkombónak köszönhető.

Elől-alul a szokásos androidos érintő-gombok, melyek világítást is kaptak. A megvilágítás közepes, nem égeti ki a szemünket. A felső részen az érzékelők, másodlagos kamera 5-(8Mpx), és az értesítő led található - töltéskor merüléskor pirosan, feltöltve zölden, eseménynél kéken világít.
Nem valami erősen de legalább van. A színek állíthatóak.


Hátul a hangszóró, kamera, dupla vaku, és az ujjlenyomat érzékelő található.


Az ujjlenyomat olvasó elég pontos. Nem írom, hogy 10-ből 10 -szer működött - amúgy igen - mert van amikor éppen úgy érinti oda az ujját az ember, hogy azt nem olvassa be. De ha rendesen csinálom, akkor minden oké, és gyors.

Szerintem az a titka, hogy amikor beolvassuk a rendszerbe az ujjunkat-vagyis tanítjuk, logikusan a legnagyobb felületet adjuk neki, elemenként. Így tud az apró részletekkel mit kezdeni, ha csak éppen odatesszük akkor is. És hogy mire lehet használni? A kijelző feloldására, alkalmazások levédésére stb. Működik fejjel lefelé is. Teljesen használható, gyors.

Amúgy a hátlapon minden síkban van , nem áll ki semmi, cserébe a hangszóró lehalkul asztalon. Viszont a hangerő elé hangos. A hangerőfokozó bekapcsolásakor minimálisan tud torzítani, de nem vészes. Gyárilag ki lehet kapcsolni a boot animáció hangját. A rezgő motor kissé gyenge, lehet nem tud mit kezdeni a nagy tömeggel.
A hátlap nem eltávolítható, az akkumulátort nem lehet kiszedni. Amúgy a neten látható már egy videó a szétszedésről.

Alul a micro USB csatlakozó, és a mikrofon. Felül a jack aljzat.
Egykezes használathoz korlátozottan alkalmas, legalábbis férfiaknak biztosan.

Kijelző

A kijelző egy HD felbontású 5.0 Inch átmérőjű JDI AH-IPS. Felbontása 720X1280 pixel, képpont sűrűség 294 PPI. Betekintési szög közel 180 fok, a színek nagyon szépek, és kellően kontrasztosak is.

Ha nem vagyunk megelégedve a kijelző színkalibrációjával, szoftveresen állíthatjuk a gyárilag telepített Miravision menüben. A fényerő közepes, napsütésben még olvasható. Az automata fényerő állításnál nem sok különbséget vettem észre. Dolgozik, csak nem megfelelő értékekkel operál.


Az érintőképernyő egyszerre 3 ujjat képes érzékelni. A használata pontos érzékeny.
A Cubot H1 után, legalább 5 ujjas tapit vártam volna.

Rendszer

Gyárilag Android 5.1 , bekapcsolás után egy kisebb frissítés érkezett, de szerintem lesz még rá, mert elég új a készülék.

Kínai dolgoktól mentes, gyors nem akad.

Processzor tekintetében az MT6735A típus dolgozik, 1.3GHz 64Bit-en. Az Antutu pontszáma +32.000.

Ez azért dicséretes, mert a négymagos telefonok ritkán teljesítenek ilyen pontszámot, viszont a fogyasztásra jó hatással van. Kisebb melegedés tapasztalható nyüstölés közben, de nem veszettül forró. Komolyabb játékokat nem próbáltam.

Az alap android 5.1 -en felül nem nagyon kapunk mást.

Memóriából általában 1,2-1,4 GB szabad.

Van benne gesztus érzékelő, melynél a képernyő fölött lapozgatva lehet pl. képeket nézegetni. 3 ujjas képernyőmentés. De minden más a megszokott séma.

Telefonálás


Minden rendben zajlott. Nem panaszkodott sem a hívó, sem én. Minden átlagos. A hangminőség jó. A sim tálcába 2 simkártyát, és egy memóriakártyát lehet betenni. Én 32Gb-os kártyával próbáltam azzal működik. Természetesen 4G-képes. Telefonkönyv, üzenetkezelés, hívás funkciók a szokásos 5.1 alap droid.

Kamera

Az első szelfi kamera egy 8 Mp felbontású darab, valószínűleg 5 Mp tényleges felbontással.
A hátsó fő kamera pedig egy 13 Mp ( 16 Mp szoftveresen) Samsung márka. Írnak olyanokat mint pl. 5 db. lencse, infra szűrő stb.

Kamera

Az én tapasztalatom az, hogy a fókuszt nehezen találja, ha csak úgy hagyjuk magától dolgozni. Eltalálja de sokat állít, és amikor fotózunk éppen állítás alatt könnyű homályosakat lőni. De ha rábökünk a képre akkor helyesen belövi az élességet és úgy is marad. Remélem ezt javítják szoftveresen.
A makró gyenge, túl közelre nem tud fókuszálni. A színek szépek, a vaku brutál erős.
Ez sajnos abban is jelentkezik,hogy ha közeli témát akarunk fotózni, egyszerűen sok a fény.
Ha nem kapcsoljuk be a képstabilizátort a fényképezés gyorsan történik. Erős közepesnek mondanám a kamerát. A legjobb képeket egyértelműen 16 Mp-ben készíti. Ami elég érdekes...
Képek ITT
A képek 13 Mp felbontásban készültek.

Videó

Folyamatos szép videót készít. Aut.fókusz nincs, a képernyőre koppintva lehet fókuszálni, legalábbis a gyári alkalmazásban. A mikrofon elég érzékeny, erősebb tapicskoláskor, a videó visszanézésekor koppanó hangot lehet ilyenkor hallani.
De egy másik kamera alkalmazással kiváltva, amelyikben van folyamatos aut.fókusz, ez megszüntethető. Pl. Z Camera

A teszt videó Full HD minőségben készült, így elérhető ez a felbontás is a lejátszáskor.

GPS

Elvileg csak AGPS található benne, de ezzel is nagyon gyorsan talál jelet, és kellően sokat. Használatban stabil, jól navigál. IGO-val használva hibátlan volt. Iránytű elérhető.
beltérben:

Akkumulátor

A gyártói leírás szerint 2700 mAh a kapacitás.
A mérésem 2285 mAh -át mutatott, és ezt 3 óra 30 perc körül teljesíti. Az akkumulátor nem eltávolítható. Legalábbis nem egyszerűen. Az ominózus videón, egy tapadókoronggal kissé felfeszítik a hátlapot.Majd körömmel a szélein benyúlva óvatosan elválasztják a testtől. Persze ne csinálja meg senki, de nem lehetetlen.

Amikor megkaptam 68%-os töltöttséggel érkezett.

Ezzel kicsivel több mint 4 óra kijelző időt produkált.

Nem volt benne sim kártya, filmnézés volt interneten. Ha hozzáadom a hálózatot, beszélgetést, + a hiányzó 32 %-ot akkor 1-2 nap készenlét, és 4-5 óra kijelző idő a maximum, használati szokásoktól függően.

Érdemes megjegyezni, hogy növelhető kissé az akkumulátor teljesítménye, ha a wifi menüpontban, a jobb felső sarokban található speciális almenü alatt, kikapcsoljuk a keresés mindig elérhető szolgáltatást.

Így nem kell csodálkoznunk majd, hogy akkor is megy a wifi, amikor nincs is bekapcsolva.
Tehát semmi kirívó, hozza a szokásos akkuidőt, sajnos.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon szép telefon, elég jó tudással. A menü, kezelés gyors. Van benne ujjlenyomat olvasó. Kamerája jól használható, de lehetne javítani rajta szoftveresen egy kicsit. Súlyra kicsit nehéz, "benne van az anyag" érzést kelti. Főleg pezsgő színben szép, feketében egy kicsit snassz.
Az alkalmazások felturbózása Google Play áruházból szinte kötelező, mint pl. a Power Toggles.

Frissítés:
Sajnos két kis hiba árnyékolja a telefonokat.
Az egyikben, mintha egy pixel a kijelző szélén hibás lenne.
A másikban pedig a fotók készítésénél látszik egy picike nagyon halvány folt. Egyértelműen összeszerelési hiba, pl. összetapizták a kamera lencséjét vagy valami kis por odakerülhetett. Nem zavaró, és alig látszik -szinte nem is, a videó visszanézésénél sem látszik pl.- de annak tükrében,hogy milyen jó kis telefon,és milyen szép, ez szomorú.
A pixel hiba is érdekes, mert csak bizonyos esetekben látszódik, és szinte észrevehetetlen.

( A telefonról a képek, egy CUBOT H1 készülékkel készültek.)

Hozzászólások

(#1) pikko


pikko
(lelkes újonc)

Ha van még valakinek ilyen telefonja,vagy esetleg kérdése van, nyugodtan írjon.

(#2) csaba17


csaba17
(senior tag)

nekem tetszik a teszt, köszi :)

(#3) mustang08


mustang08
(fanatikus tag)

Ezen most meglepődtem, hogy egyszerre csak 3 ujjat tud érzékelni. Azt hittem, hogy már az összes készülék tudja a 10 ujjat ebben a kategóriában.

(#4) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Húúú, piszok jól néz ki ez a telefon! :C

Words cannot express how much i don't care

(#5) vaki válasza pikko (#1) üzenetére


vaki
(fanatikus tag)

Kösz a tesztet, én is szemezek egy ilyennel - nem tudok dönteni ez az egyik jelölt, a másik pedig a Doogee F5. Sajna az F5 méretre nagynak tűnik (most Honor 3C-m van, ami "csak" 5 colos), viszont van benne +1 GB ram és lehet EU-ból is rendelni, árban ugyanott van mindkét teló.

A felhasználóbarát felhasználó

(#6) pikko válasza mustang08 (#3) üzenetére


pikko
(lelkes újonc)

Hát őszintén én is kevésnek találtam a 3 ujjat, a cubot H1 is 5 ujjas. Persze nem gond,de nem ezt vártam.

(#7) Mr. Y


Mr. Y
(senior tag)
LOGOUT blog

Jó a leírás, bár egy-két apró pontatlanság akad, ami nem feltűnő és nem szemet szúró, kivétel egy! - legalábbis számomra;

Nem processzorból van benne 4, hanem a processzor 4magos. Bocsi, hogy ezzel bepofátlankodok, de a kettő nem ugyanaz

But who is watching the guardians?

(#8) pikko válasza vaki (#5) üzenetére


pikko
(lelkes újonc)

A Doogee F5- ről jókat írnak...de nem próbáltam. Pedig szép is olcsó is. Lehet kicsivel jobb is...

(#9) pikko válasza Mr. Y (#7) üzenetére


pikko
(lelkes újonc)

Köszi az észrevételt, javítom. Nyugodtan bárki javíthat, ebből lesz az egész.

[ Szerkesztve ]

(#10) csaba17 válasza pikko (#8) üzenetére


csaba17
(senior tag)

ezt a doogee f5-öt néztem én is de nekem az 5,5" már nagy. jó lesz ez! az s600as is :)

ill egy pici kukacoskodás: Teljesen használható gyors. az ujjlenyomat olvasós kép alatt. talán hiányzik egy vessző vagy egy n betű :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.