2019. május 25., szombat

Gyorskeresés

Rexpé, Use-pé

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Folyamatban. Véletlenül publikált írás! :)

Motiváció

A Windowst használó felhasználók többsége előbb vagy utóbb eljut oda, hogy újratelepítse vagy újratelepítesse a rendszerét. Sajnos a jellemzőbb az, hogy inkább előbb, mint utóbb.
Sokan valamilyen kártevőnek tudják be, hogy rendszerük lelassult.
Mint ahogy azt már a Private Manual bevezető cikkjében leírtam, ez nem minden esetben vagy így. A leggyakoribb oka valójában a felhasználói szokásokból, a használat módjából és leginkább abból ered, hogy nem látunk bele az egész működésének hátterébe. Nem célja a cikknek, hogy belelássunk, istenítsem vagy épp szapuljam a Windowst. A cikk célja, hogy kis segítséget nyújtson azoknak, akik 5 percenként újratelepítenék a rendszert. Ez végigolvasva talán elég lesz 10 percenként is.

A kedvenc mondataim egyike:

"Tök lassú volt már a gép, ezért újratelepítettem az Ikszpét."

Ne már! Ha valóban ennyire rossz ez az XP, akkor hogy van az, hogy 3 évig újratelepítés nélkül ugyanazt az XP-t használtam a laptopon? Utána is csak egy hardverhiba miatt kellett újra felraknom. Hozzátenném még, hogy napi 11 órát ment átlagban, nem egy program volt rá telepítve és nem napi 10 percet volt használva. A nagy gépen 2,5 évig futott tökéletesen, amíg le nem cseréltem Windows 7-re (MSDNAA).
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ha egy kis lassulást tapasztalnak a Windowsnál, rögtön újratelepítik azt. Felmerült bennem nem egyszer a kérdés, hogy mi számít lassúnak. :U

Miért rossz az újratelepítés?

Újra kell telepíteni rendszert,
Minden meghajtóprogramot (driver),
A különböző szoftvereket és segédprogramokat.
Be kell állítani újra mindenfélét.
Ráadásul nem is biztos, hogy jól állítjuk be, vagy egyáltalán nem állítunk be semmit.

És mindezzel az időnket pazaroljuk. Azt az időt, amit sokkal hasznosabban is eltölthetnénk.
Persze nem arról van szó, hogy karbantartani kevesebb idő, de bizonyos műveleteket elvégezhetünk az alábbiak közül úgy is, hogy nem is tartózkodunk a gépnél, vagy közben tudunk csinálni mást is.

Hogy miért lesz (látszólag) gyorsabb, ha újratelepítjük? Egyszerű.
Lesz egy friss rendszerünk. A rendszer partíción nincs más, mint a Windows.
A Windows első indításakor a rendszer szinte (pillanatok) alatt bootol. És itt van az a pont, ahol az ember fixálja magának, hogy: Igen, megy ez ennyi idő alatt is.
De akkor miért lesz ez később ilyen lassú?

Előbb nézzük miért indul és áll le gyorsabban az új Windows:

Új a rendszer:

Nem kell betöltéskor 1500 programot elindítani egyszerre. (Driverek, Szolgáltatások, Antivírus, Tűzfal, Anti-Spyware, TeamSpeak, Messenger, Skype, QuickTime Quick Task, Java QuickStart, SQL Server, XFire, stb., stb.).

Nincs telepakolva a regisztrációs adatbázis

A partíció töredezettsége minimális. A Swap file sincs még széttöredezve.

Leállításkor nem kell 500 szolgáltatást és 40 programot lezárni, a memória tartalmat kivágni Swap fileba, stb. Mindezt persze a vírus- és spyware keresők "óvó"! tekintete nélkül teheti.

A Windows indításakor a betöltött programok száma a legtöbb esetben egyre csak növekszik.
Ez nem kis terhelést okoz a merevlemeznek. A lényeget úgy lehet látni, ha veszünk például 3 db 400 MB-os fájlt és elkezdjük átmásolni egy másik partícióra. Első fájlt elkezdjük másolni, majd rögtön a másodikat, majd a harmadikat. Nézzük meg, hogy így mennyi idő átmásolni, és egyébként mennyi ideig tartana, ha egymás után tennénk mindezt. A rendszer indulásakor is nagyjából egyszerre indulnak a programok. A merevlemez feje ide-oda kell, hogy ugráljon folyamatosan. Természetes minél több programot, drivert, háttérfolyamatot, stb. töltünk be, annál tovább tart az indulás.

Mivel sok esetben a rendszer partícióra telepítjük programjaink nagy részét (Program Files), így hamar kialakul a töredezettség. És ez főleg a virtuális memóriára (Swap file: pagefile.sys)-ra gyakorol rossz hatást.

Ha a Swap fájl a rendszer partíción helyezkedik el, akkor nagyjából ez az optimális elrendezése a partíción (fekete jelzi a swap fájlt):

Majdnem minden telepítésnél a regisztrációs adatbázisba bekerül egy-vagy több bejegyzés. Arról is bejegyzés készül, hogy hányszor voltunk az árnyékszéken aznap. Ez az idő előrehaladtával növeli a regisztrációs adatbázis méretét.
Egyszer nézzük majd meg, hogy rögtön az XP telepítése után mennyi a mérete. Majd fél év elteltével nézzük meg ismét, hogy mennyit változott. Nyilván, ha valaki nem használja csak pasziánszra, akkor nem fog túl nagy változást tapasztalni.

Ezt megtehetjük a Start menü / Futtatás : regedit.exe
Majd itt a bal oldali listában a legfelső Sajátgépet jelöljük ki.
Fájl menü / Exportálás: Minden ág legyen bepipálva. Majd adjuk meg a fájl nevet és Mentés.

Nekem most kb. 2-3 hónapos a rendszer, de már most 100 MB-os a reg file. Telepítéskor kb. 47 MB volt.

Szóval van egy-két dolog, amitől belassul egy idő után a rendszer. Ezt összefoglalóan úgy hívják, hogy használva van. :)

Mit tehetünk, hogy ne jussunk el az állandó újratelepítésig?

A swap file-t (pagefile.sys) nem árt külön, elsődleges partíción tárolni.
Ehhez létrehozhatunk egy külön partíciót az itt leírtaknak megfelelően: [link]
A méretét pedig úgy szabályozzuk be, hogy a fizikai memória 2,5-szerese legyen.
Tehát 1 GB memória esetén 2,5 GB-os partíciót hozzunk létre. 2 GB esetén 5 GB-ost, stb.
Ha nem tudjuk mennyi memóriával rendelkezünk, akkor a Start menü / Vezérlőpult : Rendszer ikonra kattintva a megjelenő ablakban a Számítógép résznél választ kapunk rá.
Amennyiben rendelkezünk 4 GB vagy annál több RAM-al, mindenképp javaslom a Virtuális memória kikapcsolását. Bár elsőre lassabbnak fog tűnni, de a főbb pontokon (főleg azoknál, akik inkább csak játékra használják a gépet) javulást hozhat.

A swap file helyét a Start menü / Vezérlőpult / Rendszer : Speciális fül: Teljesítmény : Beállítások gomb. Itt Speciális fül. Módosítás gomb.
Előbb válasszuk ki azt a meghajtót, ahol eddig volt a swap fileunk. Ha ez megvan, akkor állítsuk, be hogy Ne legyen lapozófájl.
Most válasszuk ki létrehozott partíciót és és pipáljuk be, hogy a Rendszer kezelje a virtuális memóriát. Nem kell manuális méretezés! (min. max. legyen egyenlő, stb.)

Ha ez megvan, akkor újraindítás. Majd töröljük a régi helyéről a régi swap fájlt. Ezt a rendszer nem teszi meg helyettünk. Ha eddig a C: meghajtón volt, akkor a gyökér könyvtárból kell kitörölni.
Alapjáraton, ha nincs bekapcsolva a rejtett fájlok megjelenítése, akkor nem fogjuk látni ezt a fájlt.
Ezt könnyen orvosolhatjuk. Start menü / Vezérlőpult : Mappa beállítások ikon.
Itt a Nézet fül. Fájlok: rejtett fájlok megjelenítését jelöljük be, majd OK.
Vissza a Sajátgépbe, majd F5 gomb (frissítés) és máris látni fogjuk a pagefile.sys-t. Ezt kell törölni. Ha már újraindítottuk a gépet és mégsem tudnánk törölni, akkor nem kapcsoltuk ki ezen a partíción a virtuális memóriát.

Ha már úgy is bekapcsoltuk a rejtett fájlok megjelenítését, akkor nem árt belenézni, hogy nincs-e a tele a Temp könyvtárunk. Ezt alapesetben XP esetén a

C:\Documents & Settings\<felhasználónevünk>\Local Settings\Temp

Vista és Windows 7 esetén a

C:\Users\<felhasználónevünk>\Local Settings\Temp

mappába találjuk. A könyvtáron belül mindent törölhetünk. Lesz olyan fájl, ami használatban van. Ezeket nem fogja hagyni törölni, de ezzel nem foglalkozzunk. Ilyenből nem lesz sok.

Ha lehet ezt ne valaminek a telepítése közben hajtsuk végre!

Találkoztam már nem egyszer olyannal, hogy 4-6 GB-nyi adat volt a Temp könyvtárban. Ezek ideiglenes fájlok. Nincs szükség rájuk hosszú távon, csak a programok többnyire megfeledkeznek ezek törléséről, ezért maradnak itt. Csak a helyet foglalják.

Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes a Regisztrációs adatbázisból is kipucolni amire nincs szükség. Én erre a célra a RegCleaner-t használom. Van kis millió ingyenes regisztrációs adatbázis pucolászó, ami ennél okosabb, szebb, többet tudó, de én ezt javaslom, mert ~1000 használat után sem volt még soha semmi gond a használatából, pedig nem egy helyen lefuttattam már.

Ha még nem használtuk soha, indítás után rákérdez, hogy létrehozhat-e egy gyorsítótárat magának. Itt válasszuk az Yes-t.

Alapjáraton Angol a program.
Válaszuk ki az Options menü : Language pontját. Ezen belül pedig Select Language.

A listából válasszuk ki a Hungarian-t és katt a Megnyitás-ra.
Ha ez megvan, már magyarul élvezhetjük a program szolgáltatásait.

Most válasszuk az Eszközök / Regisztrációs adatbázis rendbetétele : Mind végrehajtása.
Elkezd vadul keresni. Közben az ablakban ha nem az van bejelölve, akkor a Csak egy biztonsági másolat készítését állítsuk be.
Miután végzett a kereséssel Kijelölés menü / Mindet (Ctrl + A)
És jobb alsó sarokban Kijelöltek törlése. Ha végzett a törléssel, akkor katt a Kilépésre.

Ajánlhatnám a Wise Free Registry / Disk Cleanert is. Ezeket azonban csak (szülői felügyelet: ért hozzá) mellet javaslom használni. A Disk Cleaner okozott némi rendszerösszeomlást már nem egyszer.
Ezért ne ész nélkül töröltessük vele mindet. Mindig készítsünk biztonsági mentést arra az esetre, ha megfáradna a rendszer. A biztonsági mentés se töröljük rögtön, ha újraindítás után jónak tűnik minden ugyanis előfordulhat, hogy rövid idő elteltével random lefagy a rendszer (nem talál egy fájlt vagy bejegyzést). pl. Disk Cleaner előszeretettel törölget a Windows könyvtárból. pl: C:\Windows\Uninstall\ vagy. C:\Program Files\Common Files\ és ezek bizonyos esetekben érzékenyen érinthetnek bizonyos programokat.

Töredezettség-mentesítés

Ha lehet a rendszer partíciót, a gép használattól függően legalább 7-9 hetente töredezettség-mentesítsük. Amennyiben megoldható ne a Windows saját töredezettség-mentesítőjével. Erre a célra tudom ajánlani a következő, otthoni használat esetén ingyenes programot:

[UltimateDefrag Freeware Edition]

Elindítás után válasszuk ki a rendszer partíciót (ahonnan az éppen futó rendszer indul). Majd az opciók közül az Auto-t.
Kattintsunk a Start-ra és hagyjuk dolgozni. Ez a partíción található adatoktól, azok töredezettségétől és a merevlemez sebességétől függően elég hosszú ideig is eltarthat. Legyünk türelmesek. Ne akkor kezdjünk neki, amikor épp van szabad 10 percünk.
Töredezettségmentesítés után lehetséges, hogy még mindig látunk piros részt a grafikonon.
Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy valamiért zárolva van az adott fájl, ezért nem tudja odébb mozgatni. Vagy nincs elég szabad hely a lemezen, hogy áthelyezhesse a megadott fájl(oka)t.

Előfordulhat, hogy hibaüzenetet kapunk, mi szerint a partíciót nem lehet töredezettség-mentesíteni, mert a lemez hibás adatokat tartalmaz. Ha ezt tapasztaljuk, akkor futtassunk egy lemezellenőrzést. Ezt viszont javítás nélkül tegyük először.
pl. Ha a Windows a megszokott C: meghajtóról indul, akkor:
XP esetén Start menü / Futtatás. Vista és 7 esetében alul található egy mező, ahova a parancsokat írhatjuk. Vagy mindháromnál a Windows gomb (bill-en) + az R megnyomásával.
Írjuk be, hogy: cmd, majd chkdsk C:
Ha hibát talál, akkor rákérdez, hogy javítsa-e. Ha nem talál túl sok hibát és nem ír hibát olyan fájlra, ami esetleg fontos lehet a számunkra, akkor a keresés befejeztével ismét indítsuk el, de akkor már a chkdsk C: /F kapcsolóval. Ezt már nem fogja végrehajtani újraindítás nélkül. Hagyjuk hadd indítsa újra és a betöltés előtt elvégzi majd a javítást.
Alap esetben nem javaslom, hogy /F kapcsolóval futtassa bárki, főleg kényes adatokat tartalmazó partíción, mert nem egy esetben kellett miatta PTDD-t futtatni, mert nem hogy a Windows nem indult el, de a meghajtó tartalomnak is látszólag nyoma veszett.

Felesleges szolgáltatások

Hogy ne induljon sok kevésbé értelmes szolgáltatás töltsük le az XP AntiSpy-t.

XP AntiSpy

Indítás után rákérdez, hogy mentse az aktuális állapotot. Katt az Igen-re.

Amit érdemes kikapcsolni (azaz ebben az esetben bepipálni, ha nem lenne):

Media Player fuknciók:

Ne kérjen magától licenszt. (aki szokott netkódos SMS filmeket vásárolni, pl. GoldenGate.hu-ról az ne pipálja be ezt)
Az oldalak nem azonosíthatják a lejátszót
A média adatok ne kerüljenek a média tárba.
Ne szedjen média adatokat az internetről
Ne küldjön a lejátszó használatáról információkat a Microsoftnak
Ne mentese el a nem régen használt fájlok neveit
Médiatár megosztásának tiltása

Hibajelentések:

Hibajelentés tiltása
Office 2003: Ne küldjön hibajelentéseket
(Ez csak akkor látható, ha van telepített Office a gépen)

Egyéb beállítások:

A távoli asztal szolgáltatás letiltása
(Ezt csak akkor jelöljük be, ha nem szoktunk távoli asztalt használni (pl. ismerős karbantartás céljából))
Ne mutasson több buboréktippet
A Messenger ne induljon el az Outlook Expressel
Ne értesítse a Microsoftot ha a rendszer kártékony programmal fertőzött
Előzmények és nem régen használt fájlok listájának törlése
(Ez a legutóbbi dokumentumok listájának törlését jelenti. Ha nem akarod, hogy más lássa, hogy miket nyitogattál meg)

Internet Explorer:

Automatikus frissítések tiltása
Ne ajánlja fel az űrlapok és jelszavak kitöltését
(Ezt csak azok kapcsolják be, akik megvannak ezen szolgáltatás nélkül)
MaxConnectionPerServer 10-re növelése
(Biztos megfigyelted, hogy ha IE-ben vagy Firefoxban úgy döntöttél, hogy sok fájlt akarsz egyszerre tölteni, akkor a negyedik fájl letöltése után nem tudsz egy ötödik letöltést indítani, ameddig az egyik a négyből be nem fejeződik. Itt beállíthatod ezt a korlátot 10-re. Bár nem ajánlott.)
Ne küldjön az Internet Explorer hibajelentéseket
Nem szeretnék részt venni a Felhasználói élménynövelés programban
'Ajánlott' oldalak kikapcsolása

Szolgáltatások:

Hibajelentő szolgáltatás tiltása
Üzenő szolgáltatás tiltása
Biztonsági központ tiltása
(Ez az ami folyton figyelmeztet (piros pajzs a tálcán), ha kikapcsolod a tűzfalat vagy a víruskeresőt vagy Vista, 7 alatt pl. az UAC-ot). Persze Vistában ez utóbbi már szabályozható.

Finombeállítások:

Súgó és támogatás szolgáltatás kikapcsolása (Persze csak ha nem szorulsz rá)
ctfmon.exe kikapcsolása
Asztal karbantartó kikapcsolása
(Ez figyelmeztet időnként, hogy használaton kívüli ikonok vannak az Asztalon)
A Windows Update ne keressen illesztőprogramokat
(Felesleges, mert úgy sem fog találni és csak az időnket rabolja)
Ne induljon újra kékhalálkor
Hagyjon békén a Windows bemutató
Kereső segéd kikapcsolása
(A keresésnél a kiskutyát küldi aludni, hogy ne magyarázzon nekünk folyton a tippjeiről)

Strukturáltság

Ha rendelkezünk több partícióval, akkor használjuk ki azt.
Ne telepítsünk mindent ész nélkül a C:\Program Files\-ba. Próbáljunk belevinni legalább egy minimális rendszert a dologba.

Ha van egy D, E, F, ...stb. partíciónk, ami szabad, akkor telepítsük oda a:
Sűrűbben használt segédprogramokat, játékokat, nagy tárigényű programokat, mint pl. Photoshop vagy 3D Studio, AutoCAD. vagy azokat a programokat, amelyek nagyon sok fájlt telepítenek. pl. Dreamweaver, stb.
Persze ha lehetséges külön könyvtárakba rendezve mindezt.
Telepítéskor majdnem minden esetben megadható, hogy mi magunk választhassuk ki a telepítés helyét. Ha InstallShield telepítővel van dolgunk, akkor általában felajánlja hogy Express, Custom, Full, stb. telepítést választjuk. Ha alapból nem lehet kiválasztani a telepítés helyét, akkor a következő telepítési módok valamelyikével hozható mindez elő:
Custom, Expert, Advanced, Egyedi, stb.
Angol telepítő esetén többnyire a Browse vagy Change gombra kattintva tudjuk kitallózni a telepítés helyét.
Ha ilyen nem látunk, akkor vagy már túlléptünk rajta vagy valamiért nem lehet megadni a telepítés helyét.

Példák:

Példa átlátható könyvtárszerkezetre :

D: meghajtó:
+ Games (játékok)
+ Programs (programok)
+ Photos (saját vagy netről töltött képeink, videóink)
|- My Photos
|- My Videos
|- Downloaded
|-...
+ Downloads (letöltések)
|- Music
|- Videos
|- Photos
|- Programs
|- Games
|- ...
+ Install (driverek, programok telepítői)
|- drivers
|- setup
|- zipped
|- ...
+ ISO (.iso fájlok)
|- games
|- programs
|- ...
Sok esetben láttam olyat, hogy a COD2 a C gyökérbe volt telepítve és hasonlók. :C
Nem csak magunkat segítjük ezzel, hanem a gépünket karbantartó emberkét is. Lehet, hogy mi jól elvagyunk vele, de ha karbantartás közben anyukánk csuklani kezd, akkor egész biztos, hogy nem apu gondol rá éppen.
Persze ennek az egésznek a fő oka, hogy a rendszer meghajtóra telepített programok mind növelik a töredezettséget, ezzel is lassítva a betöltést és a működést.

További saját tippjeim:

Ha idegesít bennünket, hogy a Windows folyton a lemez-kezelővel piszkál, ha lecsökkent X% alá a szabad terület valamelyik meghajtón, akkor a következő fájlt töltsük le és indítsuk el. Majd katt az Igen-re.
[link]

Vannak bizonyos fájlok, amelyek "biztonsági kockázatot jelentenek". Lásd Messengeren akarsz küldeni valamit és kiírja, hogy ez a fájl kártékony kódot tartalmazhat vagy a fájlt a rendszer nem megbízhatónak minősítette, stb. Erre nyújt megoldást a következő reg file.
[link]

NTFS fájlrendszer esetén minden archív attribútumú fájlnál mentésre kerül, hogy mikor lett utoljára módosítva. Hacsak valamilyen oknál fogva nincs szükségünk erre, akkor kapcsoljuk ki. [link]
Az Ultimate Defrag szólni is fog érte, ilyenkor válaszuk a No-t (Nem akarjuk visszakapcsolni).

Ezek nagyon kis mértékben, de gyorsulást eredményeznek bizonyos helyzetekben.

Ha valaki egy gépigényes játékkal akar játszani, mint pl. én most a Battlefield Bad Company 2-vel, és pont 3-6 fps választja el a játszható és a jól játszhatótól, annak érdemes kipróbálni a GameBooster nevű programot. Ez leállítja a Windows bizonyos szolgáltatásait, valamint az éppen futó programok közül azokat, amelyek nem szükségesek a játék futtatásához. Utóbbiakat magunk tudjuk egy listából kiválasztani. A játék befejeztével pedig a program újra elindítja a leállított folyamatokat és szolgáltatásokat. Ez nem gyorsítja a videó teljesítményt, de a leállított programok és szolgáltatások miatt valamelyest nő a szabad memória mérete és a csökken a processzor terheltsége.
Online játékok esetében nem egyszer hallottam, hogy valaki "lag" miatt újratelepítette a gépet. Itt arra a "lag"-ra gondolok, amit nem a kapcsolat sebessége okoz, hanem ami normális pingnél és megfelelő gépteljesítmény mellet is a játékban folyamatos, vagy időnkénti "szaggatás" jelentkezik.
Ennek sok esetben az alaplapi "figyelő" programok vagy valamilyen "ütemezett" vírus vagy egyéb kereső is lehet az oka. Ezért előbb próbáljuk meg a játék idejére leállítani ezeket és megpróbálni úgy is játszani.
Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a legfrissebb meghajtóprogramok vannak-e feltelepítve.
Főleg a videokártya driver esetében fontos, hogy lehetőleg mindig a legfrissebb legyen. Ezek ugyanis tartalmazhatnak olyan módosításokat, amelyek gyorsíthatják bizonyos játékok sebességét, különböző optimalizációk révén.
Nem szokatlan az sem, hogy ha egy régi videokártyával rendelkezünk, akkor az újabb driver hatására hibát tapasztalunk egy játékban vagy egy eddig futó játék nem is akar elindulni. Ilyen esetben próbáljunk feltelepíteni egy régebbi drivert. pl. a drivers.hu -n megtalálhatóak ezek.

Azért írom le mindezt, mert sokan valamilyen játék instabil futása vagy éppen a nem futása miatt döntenek Windows újratelepítés mellett.

FAT32

Még mindig sok helyen tapasztalom, hogy a rendszer vagy valamelyik egyéb partíció a MEREVLEMEZEN FAT32 fájlrendszerre van formatálva. :N
Ezt sürgősen módosítsuk, kivéve, ha Win 95 vagy Win 98 van telepítve rá. Ugyanis ez a fájlrendszer nem gyengén lassítja a lemezműveleteket NTFS-hez képest. Picivel több hely van a lemezen FAT32-ön, de ez max 5% és ez is csak azért, mert a fájlbejegyzések nem foglalnak annyi helyet, mint MFT-nél. Cserébe viszont lassabb és 4 GB-nál nagyobb fájlokat nem képes kezelni.

Ez igen egyszerűen végrehajtható.
Nézzük meg, hogy van-e egyáltalán FAT32 típusú partíciónk.
Szóval: Asztalon vagy Start menüben: Sajátgép ikonon jobb klikk. Kezelés.
Tárolás / Lemezkezelés
Itt nézzük meg, hogy van-e FAT32-es partíció és ha igen, akkor nézzük meg mi a betűjele.
Majd Start menü : Futtatás: cmd
Majd írjuk be a megjelenő parancssorba (Fekete ablak, kurzorral :D), hogy:

convert <partíció betűjele>: /FS:NTFS

pl. convert D: /FS:NTFS

Bizonyos idő elteltével, esetleg újraindítást is kérve végrehajtja a konvertálást és készen is vagyunk.

A fenti művelet elvégezhető akkor is, ha valaki pl. pendrive-ra nem tudunk átmásolni egy nagyobb fájl vagy DVD ISO-t. Persze ebben az esetben mindenképp végezzünk biztonsági mentés, ugyanis van egy-két nyomi pendrive, amiről elvesznek az adatok a konvertálás után. A particíó konvertálást is csak saját felelősségre, laptopon csak feltöltött aku vagy tápkábllel végezzük, mert ha közben leáll a gép, akkor utána nehéz lesz a konzisztenciát helyreállítani. Ha mégis bekövetkezne valami hiba, netán újraindulna a rendszer konvertálás közben, semmi esetre se hagyjuk a CheckDisknek, hogy "javítsa" a hibát, mert akkor végleg búcsúzhatunk az adatoktól. Másik gépbe kell tenni és úgy megpróbálni helyreállítani. A konvertálás nem törli az adatokat a partícióról.

Indexelő szolgáltatás

A Windows lehetőséget biztosít az állományok indexelésére. Ennek a lényege, hogy a fájljainkhoz index bejegyzéseket készít, amelyek több szempontból is gyorsíthatják a kereséseket. De nem csak egy állomány neve vagy egyéb paraméterei alapján, hanem annak tartalmára vonatkozó kereséseket is gyorsíthatja. Hálózati állományok esetén is működik ez a szolgáltatás. Minden olyan fájl képes indexelni, amelyhez rendelkezik dokumentumszűrővel. Ez a szűrő megnyitja az állományt és készít belőle egy kivonatot. Szólistát készít belőle, majd a nyelvezetnek megfelelően kiszedi ezekből az alap esetben a C:\Windows\System32 mappában található noise.xyz fájlokban található kivételszavakat. Az xyz az adott nyelvhez tartozó szavakat tartalmazza. Persze ez csak akkor működik megfelelően, ha az adott nyelvhez rendelkezik megfelelő dokumentumszűrővel.
Nyilván az indexelés gyorsítja az állományok keresését és elérését a megfelelő ismérvek alapján, azonban alapjáraton lassítja a lemezműveleteket és így a rendszert.
Ha valaki nem használ sok állományt-kezelő programmal vagy olyan programmal, ami kifejezetten "követeli" az indexelő szolgáltatás futását, akkor érdemes ezt kikapcsolni.
A kikapcsoláshoz: link
Ez még önmagában nem elég. A jelenlegi indexeket is lőjük ki.
Kattintsunk a merevlemezes partícióinkra Jobb egér gombbal. Tulajdonságok menü.
És itt a képen jelölt pipát szedjük ki, majd Alkalmaz és ha befejezte, akkor OK.

Hiányzó NTLDR (Missing NTLDR)

Nyilván találkoztak már páran ezzel a kiírással. Több oka is lehet annak, ha ezt az üzenetet kapjuk.
Most nézzük a legtriviálisabbat. 0 byte-ra csökentettük a szabad helyet a C: meghajtón, vagy véletlenül kitöröltük vagy az ntdetect.com vagy az ntldr fájl a C: gyökérből.
Ilyenkor rögtön reinstallra szavaznak sokan. Elöbb azonban próbáljuk meg a következőt.
XP CD be. Jussunk el a telepítőben ide:

Nyomjuk meg a J betűt.
A megjelenő konzolban találjuk meg, hogy milyen betűjel alatt található a Windows CD:
próbálkozás:
>C:\
>dir
>D:
>dir
stb, stb.

Ha nem tudjuk a szerkezetét, akkor keressük az I386 könyvtárat.

Ha megvan, akkor írjuk be a köv. parancsot:

cd i386

copy ntldr c:

copy ntdetect.com c:

Majd restart és nézzük meg, hogy elindul-e így a Windows.
Ha nem, akkor se rögtön újratelepítés. Próbáljuk meg a Windows javítását.

Ha van XP telepítőlemezed, akkor rakd be. Bootolj be arról.
Majd ha bejött a telepítő, akkor eljutsz egy olyan ablakba, ahol lesz egy kiírás ami arról értekezik, hogy a telepített XP javításához nyomja meg a "J" vagy "L" gombot.
Ezzel megpróbálhatod helyreállítani az XP-t. És most itt nem a helyreállító konzolra gondolok.

Hanem erre:

...
...

Drive Backup

Ha mindenképp az újratelepítés mellett döntöttünk, akkor legalább segítsünk magunkon azzal, hogy ha már úgy érezzük minden szükséges drivert és programot feltelepítettünk, amire szükség lehet, végezzünk Drive Backupot. Ennek a lényege, hogy a teljes partíció tartalmát, beleérve a boot recordot is, elmenti egy tömörített állományba, ahonnan később bármikor percek alatt visszaállíthatjuk a teljes rendszerünket. Így több órás telepítgetéstől szabadítjuk meg magunkat. Előtte mindenképp végezzünk mentést pl. Winmail vagy Outlook Express, Thunderbird, stb. leveleinkről. Mentsük el a böngésző Kedvencek listáját olyan helyre, ahonnan később vissza tudjuk állítani. Másik partíció, pendrive, stb.

Ilyen program:

Macrium Software: Reflect

Fontos! Telepítésnél próbáljuk meg ne a rendszer partícióra telepíteni a programot.
Telepítés leegyszerűsítve: Next, Next, "I agree" - Next, "Just me" - Next, Next, Close

Indítás után figyelmeztet minket a program, hogy a regisztrációhoz illetve a frissítésekhez szüksége van netkapcsolatra, ezért ha a tűzfal rákérdezne, akkor engedélyezzük neki a kapcsolódást.

Ezt követi a regisztrációs ablak. Itt nem tudunk mit megadni, hiszen ingyenes verzió, ezért egy kulcsot generál nekünk. Katt a OK-ra. Majd értesít, hogy a regisztrálás sikeres volt.

Majd közli, hogy az online-tutorial megtekintéséhez kattintson a linkre. Ez nekünk nem kell, hiszen épp azt olvassuk :)

Ezeket a lépéseket többször nem is kell majd végrehajtani. Következő ablak a főképernyő. Innen lehet, majd az egyes műveleteket végrehajtani.

Válasszuk is rögtön a nekünk való menüpontot.

Majd Next és a megjelenő listából válasszuk a rendszer partíciót. Alap esetben a C:-t. és Ismét Next.

Három lehetőség közül választhatunk:

Local Hard Disk: ez rosszul van írva, mert nem csak merevelemezt, hanem pendrive-ot vagy akármilyen más típusú meghajtót is kiválaszthatunk.

Network: hálózati meghajtóra (ahol van írási jogunk)

CD/DVD Burner: Ilyenkor rögtön CD-re vagy DVD-re elkészíthetjük a lemezképet. Nem néztem utána, de nyilvánvalóan ha nem elég egy CD vagy DVD, akkor több lemezre is elkészíti számunkra a megfelelő lemezeket. Majd Next és megkapjuk az összesítő ablakot.
Itt kattintsunk az Advanced gombra.

Két beállítás található a jobb oldalon. Compression és a File Size.

Compression:

Compression level-nél kiválaszthatjuk, hogy milyen mértékű legyen a tömörítés.
None: egy az egyben (bemásolja) a partíció tartalmát egy fájlba. Hátránya, hogy pont ugyanannyi helyet foglal majd, mint az eredeti partíció mérete. Előnye, hogy a fájl sérülése esetén kisebb lehet az adatveszteség.

Két opció közül választhatunk még:

Intelligent sector copy: Csak azokat a szektorokat menti el, amelyek használatban vannak. Rendszer partíció esetén a laopzófájlt (pagefile.sys) valamint a hibernáláshoz használt (hiberfill.sys) kihagyja a másolásból, így csökkentve a lemezkép méretét.

Make an exact copy (clone) of partition(s): Minden egyes szektorát átmásolja a partíciónak. Hátránya, hogy a nem használt (üres) szektorokat is átmásolja, viszont ebben az esetben lehetőség lesz az esetleg régebben törölt fájlok helyreállítására.

Ha csak nincs rá valami különösebb okunk, akkor az első javaslom mindenképp.

File Size:

Itt megadhatjuk a lemezkép méretét. Automatic-nál Ő határozza meg a fájl méretét a fájlrendszernek megfelelően. pl. FAT32 esetén max 4 GB. Így pl. egy 16 GB-os partíciót 4 db fájlra fog szétbontani. NTFS esetén csak egyre. Enter a fixed file size for the image-nél mi magunk adhatjuk meg, hogy milyen méretűre darabolja szét. pl. CD-re vagy DVD-re akarjuk kiírni, akkor érdemes megadni.

Ha kiválasztottuk, akkor visszajutunk az előző összesítő ablakhoz és katt a Finish-re.

A köv. ablakban a következőkből választhatunk.

Run this backup now: most kívánjuk-e végrehajtani a lemezkép mentését.
Save this backup as an XML Backup Definition File: A jelenlegi mentés paramétereit kívánjuk-e menteni későbbi felhasználás érdekében. Ez arra jó, hogy ha később meg akarjuk ismételni, akkor ne kelljen újra beállítáani mindenfélét. Ha bepipálva hagyjuk, akkor megadhatjuk, hogy hova és milyen néven mentese.

Ezt követően kezdődhet is a mentés.

Ami zavar, hogy nem lehet szüneteltetni a folyamatot. Így, ha nagyon úgy tűnne, hogy nem lesz elég hely, akkor igen kerregős ide-oda másolgatások jönnek. A másik dolog ezzel kapcsolatban. Ha netán elfogyna a szabad hely, nincs olyan opció, hogy szabadítson fel helyet és katt. a folytatásra vagy hasonló. Kiírja, hogy nem volt elég hely és válasszak másik meghajtót. És a már létrehozott fájlokat sem törli. Persze ingyenes szoftvertől nem is várunk el ilyen extrákat. Bár ha jól emléxem, akkor a Norton Ghost sem tudja.

Következő program indításnál vagy az Other task / Create Rescue CD menüpontra kattintva megjelenik a biztonsági visszaállító lemez készítő ablak. Lényege, hogy erről bootolva tudjuk a kimentett lemezképet visszaállítani.

...

folyt köv ... (persze, ha lesz rá igény :) )
Véletlenül sikerült publikálnom, pedig még nem akartam :N

Hozzászólások

(#1) Snowy_owl


Snowy_owl
(senior tag)

Én vírus miatt vagy kártevő matt még sosem raktam újra a gépet. Elég gyakran szoktam ettől függetlenül. Mikor leszedek képeket meg cuccokat netről és az szanaszét van meg felrakok programokat és mit tudom én valamiért nem sikerült jól felrakni elsőre akkor szoktam nemsokkal utána újrarakni. Ez nálam inkább ilyen bogarasság.

Xiaomi Qin S1 eladó.

(#2) pIIrash válasza Snowy_owl (#1) üzenetére


pIIrash
(tag)

Az a vicc, hogy a legtöbb esetben nincs is szükség újratelepítésre. :)
Erre rájön az is, hogy a delikvens szépen rögzíti fejben többnyire veszteséges tömörítést használva, hogy éppen mit csináltam nála. Majd idő- és költséghatékonysági okokból legközelebb megpróbálja visszaállítani a mentett információt, egyedül. Ezt követi sok esetben egy nem indul a Windows, vagy nem tudom elindítani a telepítőt telefon :)
Ez olyan, mint ha valaki elolvasná a Révai nagylexikon összes kötetét, majd megpróbálná fejből leírni azt.

[ Szerkesztve ]

random(0.99) = 1? Aki nem ír teló számot vagy nem tudom 8 óránál hosszabb ideig elérni, azzal az üzletet semmisnek tekintem.

(#3) Egorov


Egorov
(fanatikus tag)

Én egyszer telepítettem újra az XP-t, feltettem minden olyan programot, amit naponta használok és toltam róla egy norton ghost mentést. Ha probléma van, akkor nortonghost cd be, restart és 10 perc alatt megvan a fasza rendszerem. :K

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#4) pIIrash válasza Egorov (#3) üzenetére


pIIrash
(tag)

Ezzel nincs is semmi gond. Le is írom majd ezeket. Csak hát ugye a Norton Ghost nem ingyenes. Warezre meg ugye nem buzdítunk senkit PH-n. Szóval marad valami ingyenes megoldás leírása.

Nyilván a NG-t használók közül nem túl sokan fizettek érte. ;]

random(0.99) = 1? Aki nem ír teló számot vagy nem tudom 8 óránál hosszabb ideig elérni, azzal az üzletet semmisnek tekintem.

(#5) Egorov válasza pIIrash (#4) üzenetére


Egorov
(fanatikus tag)

Jó ez a töredezettség-mentesítő program, nem ismertem, kipróbáltam. Sokkal töredezettebb a HDD-m, mint az XP alapértelmezett programjával. :Y Nem tudom ez most jót jelent vagy rosszat de rendbe raktam a rendszer partíciómat.
Most mentesítem a külső HDD-m, 5400rpm, 160GB. Erre azt írja, ki, hogy 12 óra. Ez normális? 60% töredezett. :U

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#6) pIIrash válasza Egorov (#5) üzenetére


pIIrash
(tag)

Teljesen. De nyugi hamarabb meglesz. Ez csak egy riasztó adat.
Bár 160 Giga esetén, ha tele van sok kis fájlal, akkor előfordulhat.
Ezért is írtam, hogy csak ha ráérsz :)
Esetleg megpróbálhatod előtte a chkdsk <betűjel>: /F

random(0.99) = 1? Aki nem ír teló számot vagy nem tudom 8 óránál hosszabb ideig elérni, azzal az üzletet semmisnek tekintem.

(#7) Psychonaut


Psychonaut
(PH! kedvence)

Majdnem ugyanígy van felosztva a D:-m, mint amit írtál. Annyi különbséggel, hogy nálam "Appz" mappa van, telepítőfájlokkal. A programok a C:-n vannak. De játékok és minden más a D:-n, alapkönyvtárak pedig (Zene, Képek, stb.) át vannak irányítva.

(#8) mm779 válasza pIIrash (#4) üzenetére


mm779
(lelkes újonc)

Érthetőek az okok, ami miatt azt tanácsolod, hogy programokat/játékokat a másodlagos (D:, E: ) partíciókra telepítsük, de ha "ne-adj-Isten" mégis csak újra kell pakolni a rendszerpartíciót akkor pl. egy D:-re telepített játék olyan lesz, mintha "lefejezték" volna, mert az új XP alatt nem fog látszódni programszinten(csak fileszinten), a D: meghajtó pedig úgy mint egy szemétdomb(ahogy tesóm gépén is, mert ő is így telepít), aztán lehet kipucolni a másodlagos meghajtót, ami plusz munka, bár nem feltétlen akkora mint egy XP reinstall, bár ez ízlés kérdése, de nekem nagyon nem jön be.

Ettől függetlenül gratula a cikkhez, várom a következőt. :R (egy rajongó :)) )

[ Szerkesztve ]

(#9) pIIrash válasza mm779 (#8) üzenetére


pIIrash
(tag)

Ez orvosolható partíció mentés esetén "Incremental backup"-al. Mivel amikor ezt készíted még valószínűleg elfogadható állapotban van a rendszer.
Valamint a strukturáltság is erre ad egy egyszerűbb módot. Megnézed, hogy fut-e az adott program újratelepítés után. Ha nem, akkor újratelepíted ismét a D-re vagy ha nem akarsz szenvedni vele, akkor az egész pl. Programs könyvtár törölhető. Persze a szükséges fájlok kimásolása után. Ezt akkor is meg kellene csinálni, ha a C-n voltak ezek. pl. beállításfájlok vagy a levelek, stb.

random(0.99) = 1? Aki nem ír teló számot vagy nem tudom 8 óránál hosszabb ideig elérni, azzal az üzletet semmisnek tekintem.

(#10) Egorov


Egorov
(fanatikus tag)

Még egy kérdésem lenne ezzel a Defrag programmal. Amikor elindítom megkérdezni, hogy ki szeretném-e kapcsolni a boot-optimalizálót vagy mit. Na ezmiez?

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.